Adózás cikkek

hirdetés

Sok vállalkozás nem tudja, pedig ezzel tízmilliós pluszhoz is juthatnának

Sok vállalkozás nem tudja, pedig ezzel tízmilliós pluszhoz is juthatnának

A kutatás-fejlesztésnek minősített projektek tulajdonosai nem csak pályázati forrásra jogosultak, de a vállalatok adókedvezményt is igénybe vehetnek utánuk. Az immár 10 éve kérhető minősítés akár tízmilliós plusz bevételt is jelenthet, mégis még mindig sok olyan vállalkozás van Magyarországon, amely nem is tudja, hogy kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat – ezzel pedig jelentős kedvezményektől esik el. A minősítési rendszer elindítását ünneplő 10. évforduló apropóján erre hívja fel az innovációt folytató vállalkozások figyelmét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).
Jó hír a cégeknek: elérhető közelségbe kerültek a fejlesztési adókedvezmények

Jó hír a cégeknek: elérhető közelségbe kerültek a fejlesztési adókedvezmények

Január 1-jétől a kisvállalkozások – köztük a mikróvállalkozások is – 50 millió forint, a középvállalkozások pedig 100 millió forintnyi beruházással szerezhetnek fejlesztési adókedvezményt, amelynek hatására fizetendő társasági adójuk akár 1,8 százalékos szintre csökkenhet a beruházást követő 13 adóéven keresztül. A LeitnerLeitner összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.
Adócsökkentések: mennyivel járnak jobban idén a cégek?

Adócsökkentések: mennyivel járnak jobban idén a cégek?

Varga Mihály mondott néhány számot.
Kóklerek helyett: hogyan válasszunk profi könyvelőt?

Kóklerek helyett: hogyan válasszunk profi könyvelőt?

Az esetek nagyon nagy százalékában nem azért bünteti a vállalkozókat az adóhatóság, mert adócsalók lennének, hanem mert valamit figyelmetlenségből elrontottak. Keresztesi Attila, az Optima Ratio Könyvelő Iroda Kft. társtulajdonosa elmondta, jogilag és pénzügyileg is az ügyvezető felel a saját cégéért, ezért fontos időnként ellenőrizni a könyvelő munkáját. A szakember szerint a digitalizáció teljesen átalakítja a piacot, ennek viszont hátránya, hogy a személyes kapcsolattartás háttérbe szorul. A könyvelő kiválasztásával kapcsolatban azt javasolja, mindig nézzünk utána alaposan a szolgáltatónak, mert ha kóklerrel van dolga a cégnek, az később nagyon sokba kerülhet.
Katások, figyelem! Fontos tájékoztatást tett közzé a NAV

Katások, figyelem! Fontos tájékoztatást tett közzé a NAV

A katásoknak február 25-éig kell elküldeniük a 21KATA nyomtatványt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A bevételi nyilatkozat az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással egyszerűen, gyorsan kitölthető és beküldhető.
hirdetés
Ne fizessünk bírságot a NÉBIH-nek! Több tízezer hazai vállalkozást érint

Ne fizessünk bírságot a NÉBIH-nek! Több tízezer hazai vállalkozást érint

Mindazon vállalkozásoknak, akik Magyarország területén a NÉBIH hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek, 2022. január 31-ig kell befizetniük a felügyeleti díj második részletét, ha nem akarják megkockáztatni a mulasztási bírságot ‒ hívták fel a figyelmet a határidőre a BDO Magyarország szakértői.
Újabb kedvezmények a személyi jövedelemadót fizetőknek, amire már januárban érdemes figyelni

Újabb kedvezmények a személyi jövedelemadót fizetőknek, amire már januárban érdemes figyelni

Tovább bővült az SZJA-kedvezmények köre, így, ha valaki ma Magyarországon munkabérből él, jó eséllyel élhet valamelyikkel. Személyi jövedelemadó kedvezményt élveznek a gyereket nevelő családok, a 25 év alattiak, a fogyatékkal és krónikus betegséggel élők, az első házasok, de azok is, akik a nyugdíjukról vagy az egészségükről szeretnének gondoskodni.
Befellegzik az adóparadicsomoknak

Befellegzik az adóparadicsomoknak

Jön a globális minimumadó. Az OECD nyilvánosságra hozta modellszabályait a globális minimumadóról, és az EU is kiadta irányelvtervezetét a minimumadó EU-n belüli alkalmazásáról. Ezek roppant szigorúak és egymást kiegészítve biztosítják, hogy az előírt többletadó beszedésre kerüljön valamely ország vagy országok által.
Minden fontos tudnivaló a 25 év alattiak adókedvezményéről

Minden fontos tudnivaló a 25 év alattiak adókedvezményéről

A fiataloknak jár az adókedvezmény, az nem veszhet el, és nem is lehet lemondani róla.
Nem nyúlhat az szja-visszatérítéshez a bank

Nem nyúlhat az szja-visszatérítéshez a bank

Hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben egy eddig még nem tisztázott részletkérdés a februári szja-visszatérítésekkel kapcsolatosan.
hirdetés

Hogyan adóznak az influenszerek?

Egyre többen keresnek pénzt az interneten bloggerként, vloggerként vagy influenszerként. A közösségi hálókon keresztül milliókhoz lehet eljutni egy-egy jól célzott üzenettel, amely komoly jövedelmet is hozhat. Az adózás ezeket a jövedelmeket sem kerüli el – nem mindegy azonban, hogyan adózunk utánuk. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője néhány mindennapi példán keresztül mutatja be a buktatókat.

Ezeken a helyeken ellenőrizhet a NAV a héten

Megyei bontásban ismét közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy a következő napokban hol bukkanhatnak fel a hatóság munkatársai. Bács-Kiskun megyétől Zaláig: mit mutat az Adótraffipax?

Szja-kedvezmény: figyelmezetet a NAV

Célszerű mielőbb nyilatkozni a kedvezményekről.

Hogyan változott az életünk adózási szempontból az újév óta?

SZJA-mentesség 25 év alatt, megnövelt minimálbér és garantált bérminimum, családi adóvisszatérítések – 2022 januárja számos meghatározó változást hozott adózási szempontból. Csökken a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati adó, megszűnik a szakképzési hozzájárulás, és számos családi adókedvezmény is életbe lépett: a BDO Magyarország szakértője összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Átvernek a NAV nevében - senki se dőljön be ennek az oldalnak!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott, csaló portál jelent meg az interneten.

Segítséget jelent a cégeknek a NAV új rendszere - de mire kell figyelni?

Jelentős előrelépést hozott a NAV 3.0 rendszer a cégek életében, mivel lehetőséget ad arra, hogy minimalizálják a kézi adatbevitelt a számlakezelésben – és ezzel a hibalehetőségeket is. Ennek előnyeit azonban csak akkor lehet maximálisan kihasználni, ha a rendszerrel kompatibilis szoftveres megoldásokat használnak.

Kiderült, mire költik a családok a visszajáró adót

Tartozásaik csökkentésére, lakhatási körülményeik javítására, valamint jelentős részben öngondoskodásra fordítják majd a családok a nekik visszajáró 2021-es személyi jövedelemadót – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének friss felméréséből.

Változás a NAV rendszerében: ez sokakat érinthet

Új szolgáltatással bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA), mostantól az egyszerűsített foglalkoztatás (EFO bejelentés) is rögzíthető az oldalon.

Ráharaptak a cégek a kivára

Mintegy tízezer cég választotta ezt az adózási formát.

Mennyi pluszt jelent a fiataloknak az SZJA-mentesség? Kiszámolták

Közel 450 ezer fiatalt érint a lépés, de mennyivel járnak jobban?

Itt az újabb inflációellenes csomag: felfüggesztik az áfát az élelmiszereknél és a földgáznál a lengyelek

Lengyelországban februártól fél évig nullára csökkentik az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját a varsói kormány kedden elfogadott, második inflációellenes csomagja szerint.

Éttermekben és edzőtermekben kezdik az évet a NAV-osok

Néhány megyével frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt a listáját, ahol közzéteszik a következő napok, hetek várható ellenőrzéseit.

Kiderült, hányan kérték az adóvisszatérítést

December 31-ig lehetett nyilatkozni a családi adóvisszatérítésről.

Adóváltozások 2022-ben: ezért éri meg beruházni a cégeknek

Több olyan változás is történt, ami pozitívan érint 2022-től azokat a cégeket, amelyek beruházni készülnek.

Így adózunk az idén - mely cégek lehetnek a legnagyobb nyertesek?

Szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések 2022-ben, összességében több mint 1500 milliárd forint marad többek között a családoknál, a fiataloknál, a kis- és közepes vállalkozásoknál, a kripto-devizával kereskedőknél, valamint a munkáltatói adó csökkentése és a minimálbér emelése révén a dolgozók jelentős többségénél is.

Utolsó lehetőség kisvállalkozóknak, gyermekes szülőknek

Több, a kisvállalkozásoknak és a gyermekes szülőknek fontos adóügyi határidő jár le december 31-én. Szilveszterig nyújtható be a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat, a VISSZADO, és eddig lehet választani 2022-re a kisvállalati adót, a katát, az alanyi mentességet az áfában, illetve térhetnek át a katások és az egyéni vállalkozók a jövőre sokkal kedvezőbbé váló átalányadóra – tájékoztatott Izer Norbert.

Szűkös a határidő: már csak 2 napig lehet benyújtani az szja-visszatérítéshez szükséges nyilatkozatot

Még két napjuk van a nyilatkozat beküldésére a családi pótlékot nem kapó, gyermeket nevelő szülőknek.

Ezek lesznek a legfontosabb adóváltozások 2022-ben

Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege. Többek között szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak, adóvisszatérítést a családok, valamint csökken a szocho, az ekho és a kiva is. Számos, adózással kapcsolatos jogszabály változik 2022. január 1-jétől, ezeket gyűjtötte össze elemzésében Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász.

A két ünnep között is lehet jó üzleteket kötni, ha eladnánk lakásunkat

Az ingatlanvásárlásnak is van egyfajta lélektana, ez az oka annak, hogy a legtöbben szeretnék még a szilvesztert megelőzően letudni a vásárlást. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint minden esély meg is van jó üzletet kötni, mert az eladók is hasonlóképp gondolkodnak, ráadásul a november-december hagyományosan az egyik legerősebb időszak a piacon.

Szja-visszatérítés: hamarosan lejár a határidő

Még egy hét áll rendelkezésre a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat kitöltésére, amelyből csütörtök reggelig már 650 ezer be is érkezett.

Így adóztatná a multikat az EU

Az Európai Bizottság olyan irányelvre tett javaslatot, amely minimális tényleges adókulcsot ír elő a nagy multinacionális csoportok globális tevékenységeinek. 

Adózás 2022-ben: mi változik jövőre?

A jövőre sokkal kedvezőbbé váló átalányadó a legkisebb vállalkozások mellett sok mellékállásban vállalkozó, de főállásban dolgozónak hozhat könnyebbséget. Emellett segítheti a vállalkozóvá válást is, hiszen ezzel az adóval könnyen, egyszerűen és szinte kockázat nélkül próbálhatja ki magát bárki az üzleti szférában - mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Szja-visszatérítés: hazavágásról szó sincs

Nincs, vagy alig lesz a kisgyermekes szja-visszatérítésnek kiszorító hatása az év végi rendkívüli befizetéseknél - erről tájékoztatták a Grantist az adójóváírásos megtakarítási megoldásokat nyújtó pénzintézetek.

Beszolgáltatási kötelezettség és magasabb adó – ezt kapták karácsonyra a nagy üzletláncok

Hétfőn este benyújtották, majd kedden a parlament meg is szavazta azt a törvénymódosítást, aminek a célkeresztjében a 100 milliárd forintnál nagyobb forgalmú élelmiszerkereskedelmi láncok állnak.

250 ezer szülőnek fontos teendője van még a következő napokban

Még több mint két hét van hátra a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatok kitöltésére, de már beérkezett a félmilliomodik VISSZADO-nyilatkozat. Az adóhivatal december 31-ig még mintegy 250 ezer szülő nyilatkozatát várja.

Lebukott a számlagyár - több százmilliós kárt okoztak

Vádemelési javaslattal adta át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek azt az ügyet, amiben egy fiktív számlák kiállításával foglalkozó bűnszervezet több mint 700 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

Tartozik a NAV-nak? Érkezik a felszólítás!

Levelet küld az adóhatóság a gépjárműadó-tartozásról.

Még mindig javul az áfabeszedés Magyarországon?

December 2-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről szóló legújabb jelentését, ami 2019-ig dolgozza fel az adatokat, de néhány ország, köztük Magyarország esetében 2020-ra is ad becslést. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben 2019-re még 6,6 százalékos áfarést becsültek Magyarország esetén, a végső érték végül 9,6 százalék lett. Ezzel egy évtizedes trend tört meg, 2020-ra viszont újabb jelentős csökkenést prognosztizálnak – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

Változó adószabályok: miért éri meg váltani?

Sokkal kedvezőbbé válnak jövőre az átalányadózás szabályai, így például kétmillió forintos bevételig az átalányadózó mentesül az adófizetés alól.

Közel 100 ezer vállalkozás jobban járhatna jövőre

A kisvállalati adó (kiva) választásával a Pénzügyminisztérium számításai szerint legalább 91 ezer cég spórolhatna a fizetendő adón jövőre. Az érintettek csütörtökön és pénteken kapják meg az erről szóló tájékoztatást - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Bekeményít a NAV: feljelentés is jöhet az adóvizsgálat mellé

Az utóbbi időkben szemmel láthatólag megváltozott a NAV ellenőrzési gyakorlata. Míg korábban egy adóellenőrzés többnyire önmagában indult, addig mára már egyre többször kezd a NAV büntetőeljárást is az adóvizsgálat mellett. Különösen így van ez az áfát érintő fiktív számlás ügyletekben, a jövedéki ügyekben és egyes vámügyekben is. De mi áll e mögött? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője segít megérteni.

Jön a karácsony: hogyan adóznak a céges ajándékok?

Az év végéhez közeledve egyre többen kezdik el a karácsonyi ajándékok megtervezését, beszerzését. Sokan nem is gondolják, hogy egy-egy ajándék esetében bizony nem csak amiatt izgulhatunk, hogy vajon a megajándékozottnak tetszik-e majd a választásunk, de figyelmességünknek akár adózási következményei is lehetnek, akár munkáltatóként ajándékozzuk meg munkavállalóinkat vagy üzleti partnereinket, akár magánszemélyként kedveskedünk szeretteinknek.

Mit tartogat a 2022-es adócsomag a vállalkozásoknak?

Elkészült az őszi adócsomag. 

Visszaszorított csalások: hogyan működik a fordított áfa-adózás?

A hulladékkereskedelemben, az építőiparban, a mezőgazdaságban és számos további területen működik sikeresen a fordított adózás, amelyet Magyarországon 15 éve vezettek be. A lépésnek köszönhetően jelentősen csökkentek a jogtalan áfa-visszaigénylések. A napokban jelentette be a Pénzügyminisztérium, hogy a gabonafélék értékesítése esetében továbbra is marad a fordított áfafizetés – derül ki Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász elemzéséből.

Szja-visszatérítés: újabb részleteket közölt Varga Mihály

A pénzügyminiszter szerint a visszatérítés 600 milliárd forint támogatást jelent.

Megoldás a cégeknek: kedvezményes adózással juthatnak minőségi étkezéshez a munkavállalók

Megújult, digitális formában a jövő évtől újra elérhető lesz Magyarországon a népszerű és közismert étkezési juttatás, a Ticket Restaurant.

Komoly ellenőrzésre készülhetnek mától a benzinkutak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfőn megkezdte a benzinkutak ellenőrzését, az első nap mérlege pozitív, egyetlen üzemeltető se követett el jogszabálysértést.

Fontos adózási határidő jön a cégeknek

A naptári évnek megfelelő üzleti évet alkalmazó vállalatcsoportoknak 2021. november 1. és 20. között van lehetőségük arra, hogy beadják kérelmüket az adóhatóságnak arra vonatkozóan, hogy 2022. január 1-től csoportos adóalanyként teljesítsék társaságiadó-kötelezettségüket. A határidő azonban jogvesztő: ha valaki elmulasztja, 2022-re már nem tud csoportos társasági adóalanyiságot létrehozni. A csoportos társasági adóalanyiság jelentős adminisztratív teher alól mentesít, és adott esetben csökkenthető vele a csoport adókötelezettsége is.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Társadalom

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Kisebbségbe kerültek azok a fiatalok, akik pénzkidobásnak tartják a lakásbérlést.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo