Adózás cikkek

hirdetés

Ugye Ön is rendelt már pénztárgépet?

Ugye Ön is rendelt már pénztárgépet?

Szeptember végén lejárt a határidő, hogy az online pénztárgép használatára kötelezett kereskedők beszerezzék legalább a készülék(ek)re szóló megrendelést a forgalmazóktól. A késlekedők egymillió forintos büntetésre is számíthatnak.
Mennyi adóbírságot kaphatok?

Mennyi adóbírságot kaphatok?

Az adóhatóság annyiféle jogcímen állapíthat meg fizetési kötelezettséget az adózóknak, hogy az átlagember elveszik az egyes bírságok és pótlékok útvesztőjében. Az alábbiakban az eligazodáshoz kívánunk segítséget nyújtani azzal, hogy az adóbírság fogalmát és lehetséges mértékét szakértőnk segítségével bemutatjuk.
Nem bukik a támogatás, megvédi a minisztérium

Nem bukik a támogatás, megvédi a minisztérium

Megteszi a szükséges intézkedéseket a nemzetgazdasági tárca, ha az online pénztárgépek gyártásának elhúzódása miatt a hazai kisvállalkozók elesnének az állami támogatástól.
Az ajándékutalvány buktatói

Az ajándékutalvány buktatói

Az év végi juttatásokhoz kapcsolódóan több munkáltató tervezi, hogy ajándékutalványt ad a dolgozóinak. Az ajándékozásra több párhuzamos szabály is vonatkozhat az adótörvényben. Ráadásul egy apró figyelmetlenség is sokba kerülhet a munkáltatónak.
Fordított adózás? Csak ésszel!

Fordított adózás? Csak ésszel!

A Nemzetgazdasági Minisztérium az informatikai ágazatban egyelőre nem látja indokoltnak a fordított adózás bevezetését. Pedig az EU mindent megtett azért, hogy a tagállamok egyszerűbben kezdeményezhessék a fordított adózás kibővítését, sőt gyorsabb az elbírálás is.
hirdetés
Adóelőny a világot jelentő deszkáknál

Adóelőny a világot jelentő deszkáknál

Az előadó-művészeti szervezeteknek adott támogatásokkal továbbra is 10 illetve 19 százalékos adóelőny érhető el a vállalkozás eredményének függvényében, viszont érdemes sietni a felhasználással.
Pénztárgépek: már nem elég a regisztrációs kód!

Pénztárgépek: már nem elég a regisztrációs kód!

Csak szállítási határidővel ellátott megrendelési visszaigazolást fogad el a NAV az október 1-jétől induló pénztárgép-ellenőrzéseken. A kassza szállításáról szóló szerződésen vagy megrendelőn konkrét szállítási időpont nélkül megbüntethetik a boltosokat. Jelenleg 18 kiskassza szerepel az engedélyezettek listáján, PC-s gép még mindig nincs.
Egyre több pert nyernek a cégek a NAV-val szemben

Egyre több pert nyernek a cégek a NAV-val szemben

Minden korábbinál több pert nyernek a cégek az adóhatósággal szemben, mára az esetek mintegy harmadában az adózóknak adnak igazat a bíróságok – derül ki az EY legfrissebb magyarországi elemzéséből. Az összesítésből egyértelműen kiolvasható, hogy megéri a jogorvoslattal élni.
Rajtaveszthet! Ellenőrizni kell a szállítói számlák hátterét!

Rajtaveszthet! Ellenőrizni kell a szállítói számlák hátterét!

Mostantól a korábbinál is indokoltabb a beszállítói számlák hátterének ellenőrzése, ugyanis a NAV belföldi összesítőjelentés-adatbázisának elindulásával a számlabefogadók már nem hivatkozhatnak arra, hogy nem tudtak üzleti partnerük adóelkerülő működéséről. Még a leggondosabb eljárással sem szűrhetőek ki teljesen a vizsgálati kockázatok, hiszen a hatályos törvények rendkívül nagy felelősséget hárítanak a számlabefogadókra.
Sokmilliárdos öngól lehet a trafikrendszer

Sokmilliárdos öngól lehet a trafikrendszer

Még csak alig néhány hónapja működik a magyar trafikrendszer, az viszont már most is látszik, hogy sokba fog kerülni a költségvetésnek. Visszaestek az áfa- és a jövedéki adóbevételek, óriásit nőtt a feketepiac, kereskedők ezrei kerültek nehéz helyzetbe, nem is említve a dohányiparban dolgozó több tízezer embert.
hirdetés

Újabb pénztárgép a piacon

Már csak alig több, mint egy hete maradt a kereskedőknek az új pénztárgépek beszerzésére, hogy elkerüljék a büntetést, viszont már tizenhat gép közül válogathatnak a piacon.

Már csak 10 napig lehet visszaigényelni a külföldi áfát!

Már csak két hete maradt a magyar cégeknek arra, hogy elkészítsék és benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket. A szeptember 30-ai jogvesztő határidőig, 28 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2012-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

Évtizedes hátrányba hoznak minket a különadók

A hazai élelmiszeripart az elmúlt három évben egyre növekvő mértékben terhelték a különféle extraadók. Összesen több mint 50 milliárd forintos többletköltséget okoztak az élelmiszeriparnak a különadók.

A sport helyett a kultúrát támogathatják a cégek

Társaságiadó-kedvezmény: mivel a szabályozás változása miatt a látvány-csapatsportok támogatása már nem olyan kedvező, idén ismét előtérbe kerülhetnek a kulturális támogatások. A kedvezmény feltétele a támogatás idei átutalása és a támogatási igazolás kiállítása.

Nem tolonganak a cégek a kiváért

Az idén bevezetett kisvállalati adót ugyan a vállalkozások túlnyomó része ismeri, a ténylegesen regisztráltak száma azonban továbbra is igen alacsony. A vállalkozások jelentős része ugyanis vagy bizonytalan abban, hogy áttérjen a kivára, vagy nem is foglalkozik a kérdéssel.

Áfacsökkentés: zöldségre-gyümölcsre is?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet támogatja az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, ugyanakkor nem csak a sertéságazatra, hanem a zöldség-gyümölcstermesztésre is kiterjesztenék, ahol több áfa tűnik el, mint a sertés- és a tejágazatban összesen.

Több lett a nyereséges vállalkozás

A társas vállalkozások 2012-ben 2906,4 milliárd forint, az előző évinél 31 százalékkal nagyobb adózás előtti eredményt értek el a NAV adatai szerint. A társasági adóbevétel 316,6 milliárdról 342,3 milliárd forintra emelkedett - tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.

Egyszerűbb adórendszert és kevesebb adminisztrációt!

Az adórendszer és az adminisztráció egyszerűsítését szorgalmazza az uniós vállalkozók döntő többsége a versenyképesség érdekében. Az üzletemberek 72 százaléka szerint túl bonyolult a papírmunka, kétharmaduk pedig az adórendszert is egyszerűbbé tenné. Sokan panaszkodnak a szűkös pénzügyi forrásokra is.

Így is támogathatja a szülőket a munkáltató

Az iskolakezdési támogatás kapcsán gyakori dolgozói panasz, hogy akkor, amikor igazán sokba kerül a gyerek – mondjuk egyetemista lesz – már nem igényelhető. De van megoldás! A Piac&Profit szakértőjének összefoglalója az önsegélyező pénztárakon keresztül igénybe vehető támogatásról.

A kassza a nyerő, nem számlázó program?

A nemzetgazdasági tárca az érintett kisvállalkozói kör üzleti érdekeire figyelemmel nem számít a számlázó gyakorlat tömeges terjedésére, mivel véleményük szerint a szoftver beszerzése ugyan olcsóbb, viszont jelentősen lassítja az üzletmenetet a szigorú előírások miatt.

Tíz dolog, amit az online kasszákról tudnunk kell!

Kinek kell pénztárgép, hogyan és honnan lehet beszerezni, mit kell hozzá megrendelni és hogyan lehet támogatást igényelni? Nagy a kavarodás, ezért hasznos lehet áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.

Már 110 ezren kaptak pénzt a pénztárgép cseréjéhez

Eddig 110 ezer kasszacserére kötelezett vállalkozónak adott legfeljebb ötvenezer forintos állami támogatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és több mint 189 ezren kértek regisztrációs kódot.

Uniós forgalmiadó-ügy lehet a kiskereskedelmi különadóból

A 2010-ben bevezetett kiskereskedelmi különadó nem sérti az uniós versenyszabályokat és alapjogokat, de szembe mehet a hozzáadottérték-adóra vonatkozó irányelvvel.

Az adatforgalom is legyen hatósági áras?

Hatósági árassá tenné az MKIK a pénztárgépek online adatforgalmának díját. A kamara szerint a jelenlegi támogatási rendszert is módosítani kellene, hogy ne csak az új gépek beszerzéséhez nyújtson segítséget az állam.

Nem tudni miért, de beindult az öngondoskodás

Bár még mindig az azonnali fogyasztást támogató cafeteria elemek szerepelnek az első helyen, a munkáltatói gondoskodást biztosító juttatások népszerűsége is jelentősen növekedett az elmúlt egy évben. Az ok egyszerű, a magyarok többsége nem bízik az állami szociális hálóban.

Újabb gyártó a pénztárgéppiacon

A rossz hír: már csak kevesebb, mint egy hónapja maradt a pénztárgépcserére kötelezetteknek, hogy beszerezzék, vagy legalább a rendelést leadják az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre. A jó hír: immár tizennégy engedélyezett gép közül válogathatnak.

Ezermilliárd után kutatnak az adóvégrehajtók - Ön ne járjon így!

Jelentősen romlott az idén az adófizetési morál, több mint 350 ezer adóvégrehajtás folyik jelenleg. Bővült a nagy adótartozást felhalmozó cégek listája is, volt akinél már 28 alkalommal kopogtattak a végrehajtók.

Áfacsökkentés: hát mégis?

Január 1-jétől a hús - ami főként a baromfi- és sertéshúst érinti - áfája 10 százalék alá csökkenhet a mostani 27 helyett. Ezzel kapcsolatosan az érintett tárcák jelenleg hatástanulmányokat végeznek.

Méltányosságból is adható gyermekápolási táppénz

Megváltoztak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásának számítására vonatkozó szabályok, a változások a gyermekápolási táppénz számítását is érintik. A gyermekápolási táppénzzel kapcsolatos módosítások 2013. július 6-án léptek hatályba. Minden egyéb változás 2013. július 15-től hatályos, azzal a kitétellel, hogy 2013. július 14-ét követően kezdődő jogosultságok esetében kell alkalmazni.

NAV: nem kell tartani a kézi számlázás elterjedésétől

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakértői szerint nem kell tartani a kézi számlázás elterjedésétől, a kiskereskedők nem fogják tudni ezzel a módszerrel kiváltani az online pénztárgépek költséges és bonyolult beszerzését.

Kavarodás a pénztárgépek körül. De a a regisztrációs kódot biztosan még ma kell kérni!

Szeptember elsejéig az előzetes számítások szerint legalább 200-250 ezer pénztárgépre kellett volna regisztrációs kódot kérnie a kereskedőknek, de csak 160 ezret igényeltek. Aki eddig elmulasztotta, még ma igényelheti a kódot. Tulajdonképpen ez az egyetlen biztos pont a kasszák lecserélésével kapcsolatban, egyébként a támogatással kapcsolatban is felmerültek kérdések és a határidőre se vegyen mérget senki.

Már tizenegy pénztárgép van a piacon

Felpörgött az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek piaca, így a pénztárgépcserére kötelezettek már tizenegy engedélyezett gép közül válogathatnak.

Nem kapkodnak a cafeteria után

Nem változott az előző negyedévi mélyponthoz képest a béren kívüli juttatásban gondolkodó vállalkozások aránya. A vállalkozásoknak kevesebb mint a fele adna természetbeni juttatást dolgozóinak.

Pár nap van már csak online kassza kódot kérni. De pontosan mennyi is?

Legkésőbb augusztus 31-ig minden érintett vállalkozásnak meg kell igényelnie az üzembe helyezési kódot, az adóhivatal elsősorban ezt ellenőrzi szeptember végéig. Aki addig nem rendeli meg új kasszáját, azt megbüntetik.

A siker kulcsa lehet a minősítés

A vámhatóság adataiból kiderül, hogy az engedélyezett gazdálkodói (AEO) minősítéssel rendelkező vállalkozások hatékonyan használják ki a minősítéssel járó előnyöket. A hír azért is érdekes, mert azok a vállalkozások, melyek ilyen minősítéssel rendelkező vámjogi képviselőt bíznak meg, szintén részesülhetnek az AEO által felmerülő előnyökből.

Kereskedők! Csak harminc nap a haladék az átállásra!

Harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a NAV szeptember elsejétől 30-áig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők.

Túl sokba kerül a kis cégeknek a pénztárgép

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az olcsóbb pénztárgépek hiánya több milliárd forint többletkiadást jelent a legkisebb vállalkozások számára a kereskedelemben, ha a cégek az NGM felhívásának megfelelően járnak el, vagyis augusztus 31-ig megrendelik az új pénztárgépeket.

Számla vagy nyugta? Avagy mire kötelezhető a vevő?

Néhány napja egy „kiskapu” lehetősége merült fel az online pénztárgépek bevezetésének kötelezettségével kapcsolatban. A Piac&Profit szakértője, Dr. Kocsis Ildikó segít átlátni, hogy mi a valóság ez ügyben.

Felhőket is vizsgálhat az adóhivatal

Az idei évtől a vállalkozásoknak hivatalosan is lehetősége van arra, hogy elektronikusan, egy külföldi szerveren vagy akár ”felhőben tárolják” a bizonylataikat, azonban ez még nem jelenti azt, hogy az adóhatóság ezekhez az iratokhoz nem férhet hozzá.

Online pénztárgépek: nem érdemes trükközni

Az online pénztárgépekre való átállás magas költségei miatt valószínűleg szép számmal lesznek olyanok, akik szeptember elsejéig nem tudják bevezetni a készüléket boltjukba - mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke. A szakember szerint trükközni sem nagyon érdemes, az államigazgatás hamar be fogja zárni a nyitva maradt kiskapukat.

Hogy lehet adótartozásunk, ha nem is tudunk róla?

Előfordulhat, hogy szabadságról visszatérve a cégvezető azzal szembesül, hogy vállalkozásának adótartozása merült fel, holott fizetési kötelezettséget megállapító levelet nem kapott. Szakértőnk segít, mi a magyarázat!

Ezt jelenti a cégeknek a gyakorlatban a fordított adózás

Mostantól az EU-tagállamok egyszerűbben kezdeményezhetik a fordított adózás kibővítését, és gyorsabb az elbírálás is. A Piac&Profit szakértője elmondja, mit jelent ez a vállalkozásoknak a gyakorlatban.

Adózási szempontból sem mindegy, ki számít kkv-nak

Nem csak elméleti kérdés, hogy egy vállalkozás a kis- és középvállalatok kategóriájába tartozik-e. Több területen – adózás, támogatások, pályázatok, statisztikai adatszolgáltatás – fontos szerephez jut a „kkv-ság”. Szakértőnk néhány példán keresztül bemutatja, hogy a kkv-definíció hogyan jelenik meg a magyar adótörvényekben.

Újabb pénztárgép kapott engedélyt

Újabb online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a pénztárgépcserére kötelezettek már négy engedélyezett gép közül válogathatnak.

Komoly adóváltozásokat kaptunk a nyakunkba

Komoly adóváltozásokat kaptunk a nyakunkba augusztus 1-től. Emelkedik a tranzakciós illeték, így többet kell fizetnie a lakosságnak és a vállalkozásoknak a fizetési, átutalási műveleteknél, illetve komolyan emelkedik a telefonadó is.

Szűkített csomag a nejlonzacsikra

2013. június 1-i hatállyal módosult a Környezetvédelmi Termékdíjról szóló törvény. A tervezettel ellentétben csak egy leszűkített csomagot kaptunk, mert a módosítás sajnos csak a legfontosabb dolgokra reagált.

A kormány padlóra küldi a kiskereskedőket

A trafiktörvény bevezetésével sok olyan cég kerülhet nehéz helyzetbe, ahol eddig az egyéb termékek mellett cigarettát is értékesíthettek, mivel számukra egy kismértékű forgalomkiesés is végzetes lehet.

Pénztárgépcsere: sok a hibás támogatási kérelem

Nincs még tömeges jelentkezés a pénztárgépek cseréjéhez igényelhető támogatásért: július elejéig 6794 kérelem érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Figyelemreméltó azonban, hogy ebből a hatóságnak több mint hétszázat valamilyen hiba el kellett utasítani.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Társadalom

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Saját lakás helyett albérletben gondolkodnak a fiatalok

Kisebbségbe kerültek azok a fiatalok, akik pénzkidobásnak tartják a lakásbérlést.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo