Lakáshitel-támogatás – de ki segít a cégnek?

A lakáshitel törlesztésében már a munkáltatók is segíthetik dolgozóikat. Az új cafeteriajuttatás meglehetősen bonyolult, ezért érdemes tanácsadó cég vagy pénzintézet segítségét kérni. Így a munkáltató adminisztrációs terhe nagymértékben lecsökkenthető.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Freestock

A tavalyi személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása szerint a munkáltató adó- és járulékmentesen akár 5 millió forint értékben nyújthat lakáscélú hiteltámogatást munkavállalóinak. A támogatás iránt már a tavalyi évben is egyre élénkülő érdeklődés mutatkozott, az idei adóváltozások pedig még inkább fókuszba helyezték a lakáscélú támogatást. (Nem véletlen, hogy egyre több munkáltató tervezi ennek a támogatási formának a bevezetését.)

A munkáltatók egy része ugyanakkor még tart a támogatástól, mivel meglehetősen bonyolult adminisztrációval jár, és komoly adókockázata van, ha a munkáltatók nem tudják alátámasztani megfelelő dokumentációval az adómentességet. A munkáltatónak ezért számos dokumentumot be kell kérnie a munkavállalóktól, és ellenőrizni azok tartalmát, a lakásukra vonatkozó adatoktól kezdve a hitelszerződésükig.

(Hogy pontosan milyen adminisztrációval jár, arról részletesebben itt olvashat!)

„A munkáltatók számára újszerű és bonyolult feladat egy hitelszerződésről és az adott ingatlanról megállapítani, hogy megfelel-e a jogszabályi feltételeknek, egy bank számára azonban ez rutinfeladat. Ezért ajánljuk a munkaadóknak, hogy a feladatok nagy részébe vonjanak be egy pénzintézetet. A munkáltatók így olyan partnerre bízhatják az adómentességi feltételek elbírálását, akinek a legnagyobb a szakértelme ezen a területen, és aki a jogi felelősséget is leveszi a vállukról” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztályának a vezetője.

„A további feladatokban, mint a munkavállaló nyilatkoztatása, tájékoztatása és az ezzel összefüggő adminisztráció,egy cafeteria-tanácsadó cég tud szakszerű segítséget nyújtani. Így a pénzintézet és a tanácsadó cég együttműködésével egy komplex cafeteriaszolgáltatást kapnak a cégek” – tette hozzá Németh László.

„A gyakorlatban ez úgy működik, hogy amint felmerül az igény egy vállalkozásnál, egy  cafeteria-tanácsadó cég bekapcsolódik a folyamatba. Előkészíti az adminisztrációt, tájékoztatja a munkavállalókat, és összegyűjti az igényeket, valamint segítséget nyújt a támogatási igények és a törlesztések követésében, hogy azok szabályszerűen történjenek. Eközben pedig a pénzintézet elbírálja és leigazolja a jogosultságot, és igazolással biztosítja a munkáltatót a támogatás jogszerűségéről, ami adózási oldalról kiemelt fontosságú” – mondta el Puskelyné Király Ágnes, a Top Cafeteria Kft. ügyvezetője.

MÉG ÉVEKIG ADÓMENTES EGY RITKÁN HASZNÁLT CAFETERIAELEM
A béren kívüli juttatások ritkábban emlegetett elemét, az úgynevezett whole life vállalati életbiztosításokat is érintik az adóváltozások: 2018-tól ezek a konstrukciók is adókötelessé válnak.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo