Adózás cikkek


Minden egyes kereskedőt ellenőriz a NAV

Minden egyes kereskedőt ellenőriz a NAV 

Megrendelte, de nem kapott visszajelzést? Regisztrált, de nem rendelte meg? Megrendelte, de nem a NAV-on keresztül? Az adóhatóság minden egyes kereskedőnél átnézi, minden rendben van-e a kasszacserével kapcsolatban. Ön ne fizessen rá! A NAV ellenőrizni és szigorúan szankcionálni fogja azokat az adózókat, akik nem teljesítik az új típusú pénztárgépek beszerzésére és beüzemelésére vonatkozó kötelezettségüket.
Fontos határidő közeledik az adózásban! Ön ne fizessen rá!

Fontos határidő közeledik az adózásban! Ön ne fizessen rá! 

December 20-a (péntek) több szempontból is fontos adózási határidő. Egyrészt ez a határideje a társaságiadó-feltöltésnek, és ugyancsak december 20-ig lehet az egyszerűsített vállalkozói adót fizetők körébe bejelentkezni, vagy abból kijelentkezni.
Év végi elhatárolások: ne becsüljük le a fontosságát!

Év végi elhatárolások: ne becsüljük le a fontosságát! 

Az év vége közeledtével egyre gyakrabban esik szó az év végi elhatárolásról. Ügyfeleink által leggyakrabban feltett kérdések: Pontosan mi is az az év végi elhatárolás? Miért fontos ez nekem? Miért nem számolhatom el következő évben? Miért kellene azt idén elszámolnom, amikor a számla teljesítése már a következő évre esik?
"Az áfát úgy ahogy van, meg kellene szüntetni"

"Az áfát úgy ahogy van, meg kellene szüntetni" 

Olyan mértékűek az áfacsalások, hogy azokat csak az áfa megszüntetésével lehet hatékonyan orvosolni – mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs. Ez azonban csak uniós szinten elképzelhető, köztes megoldásként a jelenlegi áfakulcs mérséklését, a fordított áfa kiterjesztését tartja indokoltnak a szakértő.
Duplán kell adatot szolgáltatnia a patikáknak

Duplán kell adatot szolgáltatnia a patikáknak 

Hiába tiltakozott a gyógyszerészkamara, nem adott felmentést a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az online pénztárgéphasználat alól. A mintegy 2500 gyógyszertárból 350-400 kisebb patikának kell lecserélnie megközelítően 900 kiskasszáját. Ez 50-80 millió forint bevételkiesést jelent. A patikusok szerint ők mindenképp jelentenek a TB-nek, így korábban sem volt jelentős eltitkolt bevétel. Sérelmezik, hogy a magánorvosi rendelők ugyanakkor nem kötelesek kasszát használni.
Tippek és trükkök a tranzakciós adó mérséklésére

Tippek és trükkök a tranzakciós adó mérséklésére 

A vállalkozások jelentős része számára érezhető teher a tranzakciós adó, egyesek számára akár évi félmilliós kiadást is jelenthet. A terhek csökkenthetők némi odafigyeléssel. A Piac&Profit szakértője segít!
Fontos részletek módosulnak az áfa szabályozásában jövőre

Fontos részletek módosulnak az áfa szabályozásában jövőre 

Áfa-szabályok terén nem hoz forradalmi változtatásokat a 2014. évi adócsomag: A gabonaszektort érintő fordított adózás időszakát meghosszabbították, módosul a fizetendő adó bevallása kapcsán az adóalap utólagos csökkentésének bevallására vonatkozó szabályozás, és változik az időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontjára vonatkozó szabály.
E-útdíj: fegyver a NAV-nál – pajzs az adózónál

E-útdíj: fegyver a NAV-nál – pajzs az adózónál 

A teherforgalmat érintő elektronikus útdíj bevezetésével párhuzamosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közvetlen törvényi felhatalmazást kapott, hogy az útdíjfizetéssel kapcsolatos adatokhoz hozzáférjen, és azokat átvegye.
Jobban jársz nyugdíjbiztosítással

Jobban jársz nyugdíjbiztosítással 

A napokban kihirdetett adójogszabály szerint 2014. január 1-jétől - évi legfeljebb 130 ezer forint összegben - adókedvezményt vehetnek igénybe a nyugdíjbiztosítással rendelkezők. Az új szabályozással megvalósul a hosszú távú öngondoskodásra szolgáló termékek versenysemleges szabályozása.
Lassan beindul a kasszacsere – vagy mégsem?

Lassan beindul a kasszacsere – vagy mégsem? 

Megindult a tömeges kasszacsere, folyamatosan emelkedik az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgépek száma. Míg nemrég még 200-220 kassza állt kapcsolatban a hatósággal, most már megközelítőleg ezer új típusú készülék üzemel.

Import áfa: ne fizessen rá! 

A magyar gazdaság még mindig nagymértékben függ az importtól. Továbbra sem elhanyagolható a harmadik országból érkező import nagysága, ezért is fontos tudni azt, hogy mód van az import áfa utólagos megfizetésére. Szakértőnk cikkéből kiderül, hogyan élhet Ön is ezzel a lehetőséggel.

Adócsomag 2014: a további egyszerűsítés a cél 

Tavaly ősszel, még az utolsó órákban is formálódtak az adótörvények, ehhez képest az idén november 18-án elfogadott adócsomag szakértők szerint nem tartalmaz nagy meglepetéseket, néhány ponton azonban érdemes közelebbről is megvizsgálni a változásokat.

Benzinkúton és plázában nem lesz cigi! 

A 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzletekben, valamint az üzemanyagtöltő állomásokon legfeljebb 2014. május 30-ig lehet dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatni - így módosította a kormány a dohánytermék-kiskereskedelemi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezési eljárás egyes szabályairól szóló kormányrendeletet.

Cafeteria 2014: minden, amit tudni érdemes! 

A 2014. évi cafeteria és az egyes meghatározott juttatások szabályai. Jövő évi cafeteriát érintő szabályok nem sokban térnek el a 2013. évi szabályoktól, de azért vannak különbségek: például immár hiteltörlesztésre is adható lakáscélú támogatás.

Júniusig csúszhat a kasszacsere 

Vámos György szerint jövő júniusig is eltarthat a pénztárgépek cseréje. A csúszás véleménye szerint abból adódik, hogy többször változtattak a műszaki követelményeken, ami hátráltatta a fejlesztői munkát.

Mondja meg a NAV, mi legyen az e-számlákkal! 

Noha január 1. óta a törvény már nem írja elő, hogy digitális aláírásra lenne szükség az elektronikusan érkező számlák hitelességéhez, a szakmai fórumokon továbbra is erős megosztottság érezhető, hogy ilyen számlák befogadása esetén van-e félnivalójuk az adóhivataltól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordul hivatalos állásfoglalásért az egyik legrégebbi elektronikus számlázási szolgáltató, a Billzone.eu.

Áfacsalás: ennyit bukunk a bűnözők miatt évente 

Az éves magyar GDP közel kétszerese tűnik el az Európai Unióban, Magyarországon pedig körülbelül 300 milliárd forintos bevételkiesést okoznak az áfacsalók. Szakértők szerint a fordított áfafizetés kiterjesztése hatékony megoldás a visszaélések visszaszorítására.

Újévkor lehúzzák a rolót az üzletek? 

Még mindig alig néhány száz kassza van csak bekötve a NAV rendszerébe, pedig hétfőig meg kellett kapniuk a visszaigazolást a forgalmazótól a kereskedőknek, különben súlyos szankciókra számíthatnak az adóhivataltól. Azonban több mint 80 ezren hoppon maradtak.

Vizsgálja a NAV a külföldi partnereket 

Az ellenőrzések során a magyar adóhatóság – tényállás tisztázási kötelezettségére hivatkozva – előszeretettel keresi meg a külföldi adóhatóságokat az adózók külföldi partnereivel kapcsolatban.

Devizában számlázik? Akkor ezekre kell ügyelnie! 

Amennyiben a felek külföldi fizetőeszközben (devizában) számolnak el egymás között az elszámolás az áfa és a számvitel szempontjából is több kérdést felvet, mind az árfolyam, mind az adózás területén.

Mindenhol nő az adóteher, nálunk csaknem 50 százalék! 

A világ országai szabályozási irányelvek széles skáláját alkalmazzák azon cél megvalósításáért, hogy egyensúlyt teremtsenek az adóbevételeik emelése és növekedésük elősegítése között – ez derül ki a Világbank és a PwC új, közös felméréséből.

Amit meg kell tenni decemberben 

A vállalkozásoknak is fel kell készülni az év végére. Számos olyan kötelezettség van, amelyet még a karácsonyi hajtás közben teljesíteni kell. Szakértőnk a decemberi bejelentési kötelezettség teljesítéséhez nyújt segítséget.

Akárhogy imádkozik a kormány, nem jön össze határidőre a kasszacsere 

Mindössze 220 online pénztárgépet helyeztek eddig üzembe – árulta el a Portfolio.hu kérdésére a NAV. Olyan is van, aki duplán kért regisztrációs kódot, mert időközben rájött, hogy jogosult lenne a támogatásra, ezért újraigényelte. Az OKSZ szerint tarthatatlan a december végi határidő.

Változnak a támogatások adókedvezményei! 

A jövő évi adócsomag három ponton hoz változást a támogatási adókedvezmények terén. Ezek közül a legjelentősebb, hogy 2014-től csökken a filmalkotások és az előadó-művészeti szervezetek támogatásakor igénybe vehető adókedvezmény mértéke.

Hatósági áras lesz az adatforgalom 

Hatósági árat alkalmazhat a mobil adatkapcsolatra a nemzetgazdasági miniszter ezenkívül a NAV is durvább eszközökhöz nyúlhat: Bezárhatják az üzletet 12 nyitvatartási napra, ha nem lesz határidőre engedélyezett online pénztárgép. A múlt hét óta három új rendelet is szabályozza az átállást.

Áfa, TB, családi adózás: ezek az adószabályok változnak jövőre! 

Ahogy azt már a múlt hónapban benyújtott javaslatból látni lehetett, a 2014-es adócsomag összességében kisebb volumenű változásokat hoz, mint a korábbi évek hasonló csomagjai. Noha a javaslatcsomaghoz képest parlamenti vita sem hozott jelentősebb változásokat, a részletszabályozás tekintetében azonban még így is 36 jogszabály fog módosulni 2014. január 1-től.

Fontos határidő közeleg a pénztárgépcserében 

Elektronikusan is rendelhetnek pénztárgépet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldaláról azok, akik eddig még nem tették meg. Fontos is, mivel a megrendelések visszaigazolását november 25-ig be kell szerezni. Eközben két újabb pénztárgépet helyeztek forgalomba, egynek pedig visszavonták az engedélyét.

Így adózunk 2014-ben 

A mindennapi életet könnyítik meg az elfogadott adótörvények Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint. A változások sokkal egyszerűbbé nem, de talán vállalkozásbarátabbá teszik jövőre az adórendszert.

Adómentes lehet a focibérlet 

Egy javaslat szerint a munkáltató korlátlanul és adómentesen adhatna sportrendezvényekre belépőt a munkatársainak. Azonban csak a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre szóló belépő, bérlet lenne támogatható.

Rendeletekkel gyorsítja a kasszacserét Varga 

Három új rendeletet hozott a nemzetgazdasági miniszter a pénztárgépcsere gyorsítása érdekében. A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás csak részben új, az átállási határidők sem módosultak.

Csalások melegágya a hazai áfa rendszer? 

Egyszerű módszerekkel megszüntethetők lennének az áfacsalások felismerve az áfa lényegét. Az adószakértő többek között az áfa-visszaigénylés megszüntetését, a gépi számlázás kötelezővé tételét, és a készpénz-helyettesítő fizetési módok kedvezményes áfa-kulccsal és állami kényszerrel való elterjesztését javasolja.

Egy trafik kapta az első PC-s online kasszát 

Üzembe helyezték az első élesben működő PC-s online kasszát Székesfehérváron egy nemzeti dohányboltban. Az MKEH által elsőként engedélyezett PC-s kasszarendszer a hazai és nemzetközi kereskedelmi egységek, üzletláncok számára kidolgozott program, amely összesen tízféle kasszára telepíthető. A forgalmazási jogosultság a múlt héten vált jogerőssé, már megkezdődött a tömeges rendelések felvétele a rendszert kifejlesztő társaságnál.

Csak a kisujját nyújtja a kormány, pedig a karja kéne 

A kormány múlt héten bejelentett áfacsökkentése ugyan nagy segítséget nyújt a nehéz helyzetben lévő sertésfeldolgozóknak és termelőknek, nem szorítja viszont vissza a feketegazdaságot az ágazatban és a fogyasztók sem fognak sokat érezni belőle.

Így változnak a munkát terhelő adók jövőre! 

Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatban az élőmunkát terhelő adót és járulékot érintő módosítások is vannak, a legfontosabb változásokat a PwC foglalta össze.

Mi lesz a felhalmozott szabadságunkkal? 

A Munka Törvénykönyve jelenlegi szabályai alapján a szabadságot kizárólag akkor lehet pénzben megváltani, ha a munkaviszony megszűnésekor az arányos szabadságot a munkáltató nem adta ki a munkavállaló részére.

Kasszacsere: a forgalmazók orrára koppintanak 

Fel kell gyorsítani a hagyományos pénztárgépek lecserélését, ezért az NGM még a héten a forgalmazók orrára koppint. A kasszacserére ugyanakkor nem lesz újabb határidő, így még mindig kétséges, hogy sikerül-e időben lecserélni több százezer pénztárgépet az országban.

Tételes áfa összesítés: megbarátkoztak vele a cégek 

Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok szerint az adózók többsége a jogszabályi előírásoknak megfelelően járt el a tételes áfa összesítő jelentés benyújtásakor.

Év végi feladatok vállalkozásoknak - készüljön fel! 

Lassan közeledik az év vége, ami a gazdasági társaságokra és a könyvelőkre is nagy megterhelést ró. Egyik kiemelkedő feladat az adók feltöltési kötelezettsége, melynek a határideje 2013. december 20-a. Szakértőnk szerint érdemes előre készülni rá!

Vigyázzon, nehogy több illetéket fizessen jövőre! 

A 2014-es adótörvény-javaslat jelentősen befolyásolhatja, hogy egy ingatlannal rendelkező cégben való tulajdonszerzés jár-e vagy sem illetékfizetési kötelezettséggel. – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Legyen a külföldi útdíj is levonható! 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt javasolja, hogy a külföldön megfizetett útdíj 7,5 százaléka is levonható legyen a helyi iparűzési adóból, hasonlóan a belföldi útdíjhoz - mondta Vereczkey Zoltán, az MKIK alelnöke a kamara rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

Csökken az áfa, de nem mindenki örülhet 

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról - jelentette be a kormány szerdai döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön.

Továbbra is vásárolhat a boltban Erzsébet-utalvánnyal 

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerint a felröppent hírek ellenére nincs szó az Erzsébet-utalvány megszüntetéséről, gyökeres átalakításáról vagy lehetőségienek szűkítéséről.

Biztos nem sikerül határidőre a kasszacsere 

Bár a Népszabadság hétfőn megszellőztette, hogy a bevezetés körüli anomáliák miatt akár jövő májusig is csúszhat az online pénztárgépekre való átállás határideje, a Nemzetgazdasági Minisztérium ma kategorikusan cáfolta, hogy ilyesmit tervezne. Cserébe igyekeznek felgyorsítani a pénztárgépek beszerzési folyamatát.

Kiűzetés az adóparadicsomból: vége a dubajozásnak! 

Adómentes jövedelemszerzést és visszamenőleges információszolgáltatást is lehetővé tesz a Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött, speciális, kettős adóztatást kizáró egyezményt.

A jóhiszemű kereskedőt nem bünteti meg a NAV 

Az NGM nem félti az állami támogatást a visszavont engedélyű kasszák esetén és megnyugtatják a kereskedőket: aki jóhiszeműen rendelt a visszavont kasszákból, azt nem bünteti meg a NAV.

Ne fizessen rá a termékdíjra! 

Nincs tisztában a vonatkozó szabályokkal a környezetvédelmi termékdíj-fizetésre kötelezett magyar cégek zöme, pedig kötelezettségeik elmulasztását súlyos bírsággal büntetheti az adóhatóság, hívja fel a figyelmet a Mazars legfrissebb jelentése. A vállalat szakértői rámutatnak: azért is érdemes odafigyelni az előírásokra, mert a szabályok megfelelő alkalmazásával rengeteg felesleges befizetés kerülhető el.

E-útdíj: olcsóbb nem lesz 

2015-ig a fizetős útszakaszok bővülésére és a bevallási közreműködők fokozott szelekciójára számíthatunk. A jövőben tovább finomodik majd a rendszer érzékenysége és bővül a kényelmi funkciók köre, azonban a tarifák csökkenését nem tartja valószínűnek.

A gyakori adóváltozásokra panaszkodnak a magyar vállalatok 

A hazai adóügyi szakemberek döntő többsége a jogszabályi környezet bizonytalanságát tartja a legnagyobb kihívásnak, de továbbra is gondot okoznak a vállalatoknak az adózással kapcsolatos adminisztrációs terhek és a kiszámíthatatlan adóhatósági ellenőrzések.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Feliratkozás Adózás téma
heti hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Pénzszerzés

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség  

 A Nemzeti Innovációs Ügynökség április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót  

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo