hirdetés

Fiktív számlák, EKAER, számlagyárak: ezekre ugrik a NAV

Minden évben változik a NAV ellenőrzési gyakorlata, hogy lépést tartson a gazdasági környezet változásaival. Ezért érdemes tudni, hogy mire fókuszál ebben az évben az adóhivatal az ellenőrzések során, hogy elkerülhessük a bírságokat. A Piac&Profit szakértője segít!
hirdetés

Kép: Pixabay

A gazdasági környezet változásával az adóhivatal adóellenőrzésre történő kiválasztási és adóellenőrzési módszerei is változnak. Az ellenőrzési hatékonyság javulásának tendenciája 2014-ben is javult és ezért érdemes végignéznünk, idén mire fókuszál a NAV, milyen területeken számíthatunk „kiemelt figyelemre”. Szakértő partnerünk, a Dr. Vilmányi adótanácsadó iroda gyűjtötte össze, mire kell idén külön ügyelnie a vállalkozásoknak.

ÁFA

Az ÁFA ellenőrzések terén óriási újdonságok nem voltak tapasztalhatóak az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatában. A fordított ÁFA fizetési kötelezettséggel kapcsolatosan az elmúlt években új szolgáltatások kerültek fordított ÁFA hatálya alá (illetve 2015-től a munkaerő-kölcsönzés), ahol az adóhivatal kiemelt adókijátszási problémákat talált. Ezért kiemelten kell figyelni, hogy a számla megfelelően legyen kiállítva, mert komoly adóbírságra lehet ellenkező esetben számítani, de ha időben észbe kapunk, akkor van lehetőség a javításra!

2014. évben 2.000.000 forintot meghaladó ÁFA összegű számlák esetén mind az értékesítőnek, mind a vásárlónak kellett nyilatkozni bevallásban az adóhivatal felé (ez 2015-ben 1.000.000 forintos ÁFA értékhatár!) számlánként megjelölve az adószámot, az ÁFA összegét, a számla időpontját. Ez alapján az adóhivatal ezen számlákat össze tudja vetni és eltérés esetén vizsgálatot tud elrendelni, ha mindkét félnél nem azonos tételek szerepelnek, például az értékesítő nem nyilatkozott az adott számláról. Ez egy elég hatékony módszer az adóhivatalnak az esetlegesen könyvelésben nem szerepeltetett (eltitkolt) számlák ellenőrzésével illetve adózói kapcsolatok tekintetében.

A pénzmosás gyanús ügyletekre is kiemelt figyelmet fordít az adóhivatal. A bankoknak jelentési kötelezettsége van például abban az esetben, ha a bankszámla tulajdonosa a számlájára érkező összegeket azok érkezését követően folyamatosan készpénzben felveszi a bankszámláról, vagy a legtöbb összeget pici különbözettel azonnal továbbutalja. Gyanús lehet, ha a beérkező összegek nagyrészt csak egy cég („alvállalkozó”) számára kerülnek továbbutalásra. (Ha részvényeket osztogatunk a dolgozóknak, arra is jobban ügyelnek az idén.)

Adónemektől független ellenőrzési célkitűzések
  • árumozgások valós idejű ellenőrzése (EKAER)
  • online pénztárgépek használatának ellenőrzése
  • adóregisztrációs eljárás, fokozott adóhatósági felügyelet következetes alkalmazása
  • székhelyváltók fokozottabb ellenőrzése illetékességi körön kívüli ellenőrzések keretében
  • munkaerő-kölcsönzés rendeltetésszerű gyakorlásának elősegítése
  • készpénzforgalom ellenőrzésének szigorítása
  • csőd-, a felszámolási és a kényszertörlési eljárás alatt álló adózók ellenőrzése
A Piac & Profit szakértői segítségével összeszedtük, mit tegyünk, és mit ne tegyünk ellenőrzés esetén.

Számlagyárak és pénzmosás gyanús ügyletek esetén várható azon cégek vizsgálata illetve nyomozás során történ meghallgatása, akik ezektől a cégektől számlát fogadtak be.

Az ÁFA ellenőrzések során továbbra is a tipikus ellenőrzési és becslési módszerek a meghatározóak, azaz a fiktív számlák (valós gazdasági esemény nélküli) keresése, az eltitkolt árbevétel megállapítása és a költségként elszámolt, de nem a vállalkozás érdekét közvetlenül szolgáló számlák adólevonási jogának megtagadása és bírságolása tapasztalható. A fiktív számlákkal kapcsolatos fejlemény az EKAER rendszer bevezetése lesz, amely bejelentésének hiánya vagy nem valós bejelentése a későbbi ellenőrzések során fog számos problémát kelteni! Tehát az EKAER nem csak az adóhivatal azonnali intézkedését fogja támogatni, ezért ezt érdemes az EKAER használatánál figyelembe venni!

K+F - Kutatás fejlesztési adókedvezmény

Az előző évekhez hasonlóan 2014-ben is sok adóvizsgálat irányult a kutatás fejlesztésre irányuló adókedvezmény igénybevételével kapcsolatosan. Ezek a gazdasági események sokszor pengeélen táncolnak, ezért a K+F adókedvezmény igénybevétele előtt érdemes adószakértővel egyeztetni, mit lehet és mit nem.

Online pénztárgépek

Az online pénztárgépek bevezetését követően el is kezdték a forgalmi adatokat felhasználni mind az utólagos ellenőrzések, mind ellenőrzésre történő kiválasztás esetén. Ellenőrzésre történő kiválasztásnál a normál gazdasági tevékenységtől eltérően használt gépek esetén lehet ellenőrzésre számítani, illetve bevetették a forgalomszámlálás módszerét. Utólagos ellenőrzés során pedig az online pénztárgép használat utáni forgalomnövekedés adataiból tudnak az azelőtti időszak forgalmi bevételeire következtetni illetve a pénztárgép használatból a megfelelő foglalkoztatási adatokra (kisebb helyek esetén).

Társasági adó

Tavaly kiemelten ellenőrizték a fejlesztési adókedvezmény időben történő felhasználását, a fiktív számlák alapján elszámolt költségeket, az értékcsökkenés megfelelő elszámolását illetve az anya-, leányvállalatok veszteségelszámolását; a kapcsolt vállalkozások közötti transzferár nyilvántartást. Mivel idén a kapcsolt vállalkozások köre jelentősen kibővült, így lényegesen nagyobb figyelmet kell fordítani a transzferár szabályokra, mivel a hibákat a NAV milliós büntetésekkel honorálja.

Régebbi adóellenőrzések megállapításainak végrehajtása

Általában kevés szó esik arról, hogy az adóhivatal vizsgálja a régebbi adóellenőrzések megállapításainak végrehajtását is, pedig erre is külön statisztika van. Ez azt jelenti, hogy az adóhivatali megállapításokat – a kifizetésén kívül – megfelelően könyvelték-e a cégnél illetve az adóhivatal által jogszerűtlennek vagy hiányosnak minősített dolgokkal felhagyott-e az adózó vagy változtatott-e gyakorlatán és megfelelően könyveli és adózik utána. Ezeket a vizsgálatokat általában más vizsgálat részévé szokta tenni a NAV, de külön eljárást is indíthat, ráadásul ebben az esetben a szankciók súlyosabbak lehetnek. (Persze itt sem ismeretlen szó a kegyelem.)

A legjelentősebb tapasztalatokat összefoglalva elmondható, hogy az ÁFA ellenőrzések továbbra is leginkább az eltitkolt árbevételre és a fiktív számlára fókuszálnak. Ellenben erősödött az adónyomozói terület és várhatóak lesznek az online pénztárgéppel, de leginkább az EKAER rendszerrel kapcsolatos utólagos vizsgálatok.

Vagyonosodási vizsgálat
Vagyonosodási vizsgálatra továbbra is azok számíthatnak, akiknél céges ellenőrzés keretében magas tagikölcsön állományt tártak fel, alacsony jövedelem mellett nagyértékű ingatlant vagy gépjárművet (külföldről behozott is) vásároltak vagy valaki bejelentést tett ellenük (itt is vizsgálják a bevallást és jövedelemszerzést). Ezenkívül kiemelt célpont, akinek a cége felszámolás alá került illetve azt eladta stróman részére. Egy további érdekesség, hogy abban az esetben is vizsgálódik a cég jelenlegi vagy extulajdonosánál, ha felszámolás során a cég vagyontárgyai nem kerültek átadására és azok szolgálhatják a tulajdonosok érdekeit. Így nem farag rá egy ilyen ellenőrzésre.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo