hirdetés

Airbnb azaz a modern Zimmer frei - lehet szabályosan!

Csinos lakásokkal jó környéken vagyonokat lehet keresni – mondják az Airbnb lakáskiadó szolgáltatás ismerői. Tény, hogy a szobáztatás-lakásoztatás 21. századi verziója jó a turistának és jó a tulajnak is – ha előzetesen már felmérte a fizetendő adó és a várhatóan befolyó nyereség arányát. A Piac&Profit segít, hogyan működhet szabályosan az új típusú szobáztatás.
hirdetés

Kép:FreeDigitalPhotos.net/smarnad

Az Airbnb egy közösségi piactér, ahol a vendégek házigazdáknál foglalhatnak szállást, így összeköti azokat az embereket, akiknek kihasználatlan helyük van, azokkal, akik szálláshelyet keresnek.A kapcsolaton kívül a 2008-as indulása óta szédítő karrier befutott vállalkozás egy biztonságos fizetési rendszert is kínál, a foglalás befejeződése után pedig a vendég és a házigazda véleményt írhatnak egymásról, amivel jó hírnevüket építhetik a közösségben. Az Airbnb.com-on a világ 34 000 városában lehet rövidebb-hosszabb ideig lakást vagy szobát bérelni, csak Budapesten ezernél is több ingatlan van fenn a honlapon. (Mostanra pedig már az üzleti utazók felé is nyitna a cég.) A cég az egyik nagy nyertese a megosztáson alapuló gazdaság ifjú titánjainak. (Ld. keretes írásunkat.)

Lehet tisztán is

Az egyre erősödő közösségi gazdasági modellek komoly kihívást jelentenek az adóhatóságok számára, a résztvevők szerint ugyanis a magánszemélyek egymás közti szolgáltatáskereskedelmére nehezen alkalmazhatóak a hatályban lévő adójogszabályok, ugyanakkor a költségvetésnek többek szerint nem kell kieső bevételekkel számolnia, mivel például egy az Airbnb-n olcsó szobát találó turista ugyanannyi pénzből több napot tölthet célállomásán, ahol értelemszerűen többet eszik, iszik és vásárol. Ez pedig kompenzálja az államot az esetlegesen elmaradó adókért.

Ugyanakkor Magyarországon, illetve a turisták és az így az Airbnb-s lakások nagy részét felszívó Budapesten teljesen legálisan lehet ilyen gazdasági tevékenységet űzni, mivel a hetvenes évekből megmaradt a magyar joganyagban az úgynevezett “egyéb szálláshely-szolgáltatás”, mint gazdasági tevékenység. Ez minden bizonnyal a Balaton környéki zimmer frei-kultúra kifehérítéséért jött létre, ma viszont már az Airbnb-kínálóknak is kapóra jön.

Oszd meg és uralkodj!
A közösségi hálóknak köszönhetően mára bármit bárkivel megoszthatunk a világon. Ez egyrészt a túlfogyasztás korszakának végét jelentheti, sokak számára viszont a túlélés eszköze lehet. A megosztás gazdasága megváltoztathatja a világot. A megosztás gazdaságáról és az Airbnb melletti más sikeres üzleti modellekről, amelyek erre épülnek, itt olvashat.
Az önbevalláson alapuló becsületességet Magyarországon általában nehéz komolyan venni, azonban az alapján, amit nagypályás magyar Airbnbsek azt mondanak, tényleg úgy tűnik, hogy megéri ezt tisztán csinálni. A Piac&Profit megkeresett egy olyan kisvállalkozót, aki munka mellett szállt be az Airbnb-be, afféle keresetkiegészítésként. Véleménye szerint a dolog kicsiben is megéri, főként ha a lakás tényleg jó helyen - példánk esetében a VII. kerületi bulinegyedben van.

Mire lesz szükség?

Ha bele akar vágni, kezdje az engedélyeknél a hivatalokkal! Magyarország területén a kereskedelmi szálláshely működésének feltételeit a szálláshely szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) szabályozza. Eszerint a helyi jegyzőtől kell engedélyt kérnie annak, aki ingatlanát szálláshelyként bérbe adná. A kérelemhez egy internetről is letölthető ívet kell kitölteni, meg kell adni a a szálláshely adatait, a szobák számát és méretét. Helyszíni rajzot is csatolni kell a kérelemhez, valamint, ha nem mi vagyunk az ingatlan tulajdonosai, akkor azokat az iratokat is csatoljuk, amelyek biztosítják az üzemeltetés jogalapját.

Ez után a szállásadónak a szálláshely-üzemeltetési engedély átvétele után 15 napon belül be kell jelentkeznie a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Iroda Adócsoportjához idegenforgalmi adózásra az erre rendszeresített nyomtatványon.

Adóügyek

Számoljunk azzal is, hogy a hatályos törvények szerint adókötelezettség terheli azt a természetes személyt (vendéget), aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. Az idegenforgalmi adó mértéke a szállásdíj 4%- a, az adó beszedésére a szállásadó kötelezett. Az adót a beszedést követő hó 15. napjáig az Önkormányzata idegenforgalmi adó beszedési számlájára kell befizetnie. A szállásadónak a beszedett adóról az Önkormányzatnak Polgármesteri Hivatala Adócsoportjához a beszedést követő hó 15-ig az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell adóbevallást benyújtania. Az adó beszedésére kötelezettnek (szállásadónak) az idegenforgalmi adó rendeletben meghatározott tartalmú Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyvet kell vezetnie.

Az ilyen ingatlanokra sok önkormányzat vet ki különadót, négyzetméterenként 1.500-2.000 forint körüli összeget évente, erről célszerű előzetesen érdeklődni.

Szja, egészségügyi hozzájárulás és áfa fizetésére is kötelesek vagyunk, de ha csak egy lakásban gondolkodunk, jelentős a könnyítés. Amennyiben saját tulajdonú vagy haszonélvezetünkben álló ingatlanban nyújtunk egy adóévben ugyanannak a személynek 90 napot meg nem haladó időtartamra szállást, kérhetünk tételes átalányadózást. Ennek összege szobánként (csak az egész szoba számít szobának, tehát egy szoba és egy fél után csak egy szoba után kell fizetni), évente 32 ezer forint, emellett 20 százalék egészségügyi hozzájárulással (EHO) kell még számolnunk.

Ha egynél több ingatlanban látnánk vendégül a turistákat, akkor a jövedelem 16 százalékát kell szja-ként kifizetnünk. Az egészségügyi hozzájárulás  ebben az esetben esetben 27 százalék. Az áfa 18 százalék, azonban évi hatmilliós határ alatt választható alanyi adómentesség is.

Az alapvető szabályokról szóló NAV tájékoztatót itt találja.

Az egyéb szálláshelyre vonatkozó szabályok
Az egyágyas szoba legalább 8, a kétágyas legalább 12 négyzetméter, a harmadik ágytól 4 négyzetmétert kell ehhez hozzátenni.
Legfeljebb négy ágy lehet egy szobában, a gyerekek számára megengedett az emeletes ágy.
A zuhanyzó, fürdő vagy mosdó legyen elkülönített, a WC-ben tartóban elhelyezett kefének, tartóban elhelyezett WC-papírnak és higiéniai hulladéktárolónak is kell lennie.
Kávé és tea elkészítésére alkalmas konyharésznek, elkülönített hűtőszekrénynek kell lennie a lakásban. A konyha felszereléséhez főzőlap, mosogató, asztal, szék, edények is tartoznak.
A szállásadónak vagy megbízottjának személyes vagy telefonos ügyeletet kell biztosítania.
A vendégek belépését az ügyeleti időn kívül is garantálnia kell a szállás kiadójának.
A szobát heti egyszer, vagy új vendégek érkezésekor kell takarítani, a közös helyiségeket naponta.
A vendégeknek fejenként egy paplant, egy párnát, egy kis és egy nagy törülközőt kell kapniuk.
 
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo