A cégautóadóról is bevallást kell készíteni április 20-ig!

Április 20-át hallva a könyvelők és adótanácsadók elsőként az Áfa bevallásra és a hozzá kapcsolódó összesítő nyilatkozatra asszociálnak, azonban ekkor – egyéb más adókötelezettségek mellett – a cégautóadóról is bevallást kell tenni a NAV felé.

Kép: SXC

A cégautóadó fizetési kötelezettség alapvetően a nem magánszemélyek tulajdonában álló, magyar rendszámú, valamint a nem magánszemélyek tulajdonában álló olyan külföldi rendszámú személygépkocsik után keletkezhet, amelyek után a számvitelről szóló törvény alapján költséget, ráfordítást számolnak el.

Mindemellett a magánszemélyek tulajdonában álló személygépkocsik után (függetlenül attól, hogy belföldi vagy külföldi rendszámmal rendelkeznek) is keletkezhet cégautóadó fizetési kötelezettség, amennyiben a gépkocsi után a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében tételes költségelszámolási módszerrel költséget, vagy értékcsökkenési leírást számolnak el.

Fontos tehát, hogy egy munkavállaló is cégautóadó fizetésre válhat kötelezetté a személygépkocsija üzleti célú használata során, amennyiben a munkáltatójától kapott költségtérítéssel szemben a jövedelme megállapítása során tételes költségelszámolást alkalmaz – figyelmeztet Vizer József az RSM-DTM adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

Nem merül fel a cégautóadó fizetési kötelezettség, amennyiben a munkavállaló a megtett km-távolság, az üzemanyag fogyasztási norma és legfeljebb a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint a 9 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapul vételével számított igazolás nélkül elszámolható költséget érvényesíti.

Adófizetési és bevallási határidő

A cégautó adót negyedévente önadózással kell megállapítani az adott negyedév hónapjaira vonatkozóan külön-külön. Az adófizetési kötelezettségről bevallást kell benyújtani és megfizetni a NAV felé a negyedévet követő hónap 20. napjáig.

Így kell megfizetni 2015-ben a cégautóadót
Mennyi cégautóadót kell fizetni 2015-ben? Mikor úszhatjuk meg idén a cégautóadó fizetését? Íme a legfontosabb tudnivalók ezzel az adónemmel kapcsolatban.
A sokrétű és bonyolult cégautó adó szabályok miatt javasolt április 20-a előtt mindenki számára átgondolni, saját személyautója után számolt-e el költséget, illetve amennyiben igen, akkor a tételes költségelszámolást választotta-e, hiszen ez esetben cégautóadó fizetési kötelezettsége keletkezhet. Ugyancsak érdemes átgondolni, hogy a cég nevében vettek-e bérbe autót a külföldi kiküldetésen lévő munkavállalók, hiszen bizonyos feltételek mellett ezen bérelt autók után is felmerülhet a cégautóadó kötelezettség.

Adómentességek

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az alábbi feltételeknek megfelelő személygépkocsik után sem adó megállapítási, sem adóbevallási, sem pedig adófizetési kötelezettség nem keletkezik: a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott, a megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt, az egyházi jogi személyek által elsődlegesen vallási vagy azzal közvetlenül összefüggő más tevékenysége ellátásához használt, a személygépkocsi-kereskedelemmel üzletszerűen foglalkozók által kizárólag továbbértékesítési céllal beszerzett, a kizárólag halott szállítására szolgáló, a jogszabályi feltételek szerinti, kizárólag súlyosan fogyatékos magánszemély(ek) rendszeres szállítására üzemeltetett, a kizárólag a jogszabályi feltételeknek megfelelő háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenységhez, a jogszabályi előírásoknak megfelelően kizárólag betegségmegelőző, gyógyító, egészségkárosodást csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladatának ellátása érdekében üzemeltetett, a haditechnikai terméknek minősülő és a Magyar Honvédség által jogszabályi előírásoknak megfelelően üzemeltetett, valamint a törvényes öröklés eredményeként a magyar állam tulajdonába került személygépkocsik.

Kinek éri meg céges kocsit adni?
Egy bizonyos státusz felett még Magyarországon is mindenkinek jár a vállalati kocsi, ám sok olyan dolgozó is van, akinek a munkájához elengedhetetlen, és ez ma már nem is terheli meg annyira a munkáltató pénztárcáját, mint korábban.
Az adó alanya

A cégautó adó fizetésre főszabály szerint a személygépkocsi tulajdonosa kötelezett. Fontos azonban, hogy a cégautóadó szempontjából a tulajdonjoggal egy tekintet alá esik a személygépkocsik pénzügyi lízingbe, illetve a tartós bérletbe vétele is (egy éven túli időszakra, vagy határozatlan időre szóló bérleti jogviszony, feltéve hogy a hatósági nyilvántartásba a bérbevevőt üzembentartóként bejegyzik), így ezekben az esetekben a tulajdonos helyett a lízingbe vevő válhat cégautó adó fizetésre kötelezetté. Természetesen ha magánszemély a lízingbe-, illetve tartós bérbe vevő és a személygépkocsi után nem történik költségelszámolás, akkor cégautó adót sem kell fizetni.

Amennyiben egy személygépkocsinak több tulajdonosa van, akkor a tulajdonosok a tulajdoni hányadaik arányában válnak adóalannyá és így cégautóadó-fizetésre kötelezetté.

A hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi esetén cégautóadó fizetésre az autóval kapcsolatban költséget elszámoló személy, vagy szervezet kötelezett. Ez utóbbi például abban az esetben fordul elő leggyakrabban, amikor egy magyar vállalkozás külföldön nyilvántartásba vett személygépkocsit vesz bérbe, hogy azt külföldön, vagy akár belföldön is használja.

A részleteket és esetleges mentességeket a NAV cégautóadóról szóló tájékoztató füzetében találja meg.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo