hirdetés

Így spórolhatunk az áfán

A legtöbb vállalkozás életében a bevétel generálás mellett a cash-flow tervezés jelenti a legnagyobb problémát. Megoldást jelenthet az adóraktárban való áfamentes értékesítés, ami kedvezőbb árazást, generál. Ráadásul újabb könnyítés lépett életbe január 1-jétől.
hirdetés

A jó cash-flow fenntartásában és a nemfizető partnerek miatt az áfa befizetésének nehézsége ellen is hatékony megoldás az adóraktárban való értékesítés. Az adóraktározási eljárás áfa-mentességet biztosít a beraktározónak, illetve minden, az adóraktárban értékesítő további félre is érvényes. E szereplőknek nem kell a hagyományos módon megfinanszírozniuk az általános forgalmi adót, megtakarításuk az értékesített termékek értékével arányosan nő.

(Az áfa szabályok nem tartoznak a legegyszerűbben követhető jogszabályok közé, ráadásul évről évre változtatnak rajtuk. Összeszedtünk 7 fontos változást, ami 2015-től hatályos.)

Ki lehet minősített adózó?
Minősített adózóvá válását kérheti minden olyan magyar adóalany, aki a kérelem benyújtását megelőzően legalább három éve működik; nem áll végrehajtási eljárás, csőd-, vagy felszámolási eljárás alatt; nem kért fizetési könnyítést vagy adómérséklést, és akinél az adóhatóság nem állapított meg adóhiányt.
A minősített adózóvá válás egyik előnye az egyszeri adóbírság-csökkentési lehetőség. A státusznak köszönhetően adóhiány esetén az adózónak – az első esetben – legfeljebb 20%-os adóbírságot kell fizetnie. A minősített adózói státusz nyújtotta másik előny az adóraktárhoz kapcsolódó. (ld. a cikkben)
Hosszú lehet a lánc

Egy termék jellemzően akkor kerül adóraktárba, illetve adóraktározási eljárás hatálya alá, ha a rendeltetési helye ugyan külföld lesz, de ezen belül akár a végső vevő személye, akár a konkrét célország még bizonytalan, ezért az változik, változhat még.

Az adóraktárba a termék tulajdonosa, vagy meghatalmazottja tároltathatja be az árut, ami a jövedéki termékek - és néhány nagyon ritka árucikk – kivételével minden lehet. Amennyiben ezeket belföldről szerezték be, akkor a betároláskor már tudni kell, hogy az adott áru kinek, milyen áron kerül majd értékesítésre. A Magyarországon vásárolt, vagy közvetlenül az import vámeljárás után adóraktárban tárolt termékek esetében legalább egy adóraktári értékesítés kötelező.

Az Európai Unióból beszerzett termékek esetében már nem feltétel az adóraktári értékesítés, csak a beszerzésről kapott számlát kell a betároláskor bemutatni.  Sem az áfa-mentes értékesítések száma, sem az adóraktárban történő tárolás ideje nem korlátozott, tehát a termékek az adóraktárban akárhányszor gazdát cserélhetnek, és akármeddig állhatnak. Az áfamentes értékesítési lánc a kiraktározásnál ér véget. Mivel a kitárolás minden esetben adóraktáron kívüli értékesítéshez kapcsolódik – ami már áfa-fizetést vonz maga után – az utolsó adóraktári tulajdonosnak már áfa-s számlát kell kiállítania az értékesítésről.

Forrás RSM DTM

Az áru utolsó tulajdonosára az adómentes értékesítés lehetősége már nem vonatkozik, neki adóbiztosítékot is kell nyújtania az áfa kötelezettség megfizetésére. Ez alól csak a minősített adózók mentesülhetnek – bennük ugyanis jobban megbízik a vámhatóság (ld. keretes írásunkat). Az adott adóbiztosítékot végül a vámhatóság szabadítja fel, ha a kiraktározó a havi vagy negyedéves áfa bevallásában fizetendő adóként beállította a kiraktározott termékek áfáját.

A változással még egyszerűbb az adminisztráció

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 2008 óta biztosít lehetőséget arra, hogy a termékimportra vonatkozó egyik adómentességi jogcím érvényesítéséhez – eredeti feladatkörén túlterjeszkedve – maga teljesítse a szükséges előírásokat, mentesítve ezzel megbízóját egyszersmind a belföldi áfa-regisztráció alól is (96. §). A kötelezettség-átvállalás e sajátos formája szolgált mintául ahhoz a január 1-jei változáshoz, amely az adóraktározást érinti.

Az a külföldi adóalany, aki Közösségen belüli adómentes termékértékesítést adóraktárból végez, 2015. január 1-jétől mentesülhet a bejelentkezési kötelezettség alól. Ennek feltétele, hogy helyette – írásbeli megállapodás alapján – a Közösségen belüli adómentes értékesítéshez kapcsolódó adókötelezettségeket az adóraktár üzemeltetője végezze el. Az adóraktár üzemeltetőjének az egyszerűsítés alkalmazásához közösségi adószámmal kell rendelkeznie – tájékoztat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo