Adótervezés cikkek


Mit nevezünk reprezentációnak?

Mit nevezünk reprezentációnak? 

A céges költségeknél egy gyakorta alkalmazott kitétel a reprezentáció. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével most ennek a fogalomnak ásunk a mélyére.
Ki az utazásszervező? És ki az utas?

Ki az utazásszervező? És ki az utas? 

Lehet, hogy Ön is utazásszervező, és vonatkoznak Önre a tevékenységgel járó speciális szabályok, de nem is tud róla? Most, az Írisz Office szakértőinek segítségével tisztázzuk ezeket a kérdéseket.
Milyen dokumentumokat kell benyújtani a számviteli beszámolóban?

Milyen dokumentumokat kell benyújtani a számviteli beszámolóban? 

Beköszöntött a tavasz, közeleg a május 31-e, így a beszámoló benyújtásának határideje is. De pontosan milyen dokumentumokat is kell benyújtani a beszámolóban? Az Írisz Office adótervezőinek segítségével erre a kérdésre adunk most választ.
Hogyan lehet elszámolni a külföldi kiküldetés költségeit?

Hogyan lehet elszámolni a külföldi kiküldetés költségeit? 

A rendszerváltás óta évről évre egyre több fejtörést okoz a cégvezetőknek a kiküldetések során felmerült költségek elszámolhatósága. A tendencia töretlen, és minden bizonnyal az is marad, mert értelemszerűen nő a magyar társaságok külföldi tevékenységének a száma, azonban az adójogszabályok sajnos nem követik le a változó piaci helyzetet – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.
Miért nem éri meg kockázatosnak lenni?

Miért nem éri meg kockázatosnak lenni? 

Az adóhatósági minősítések közül korábban már bemutattuk a megbízható adózók és a kockázatos státusz feltételeit. Most az Írisz Office adótervezőinek segítségével arra is rámutatunk, miért nem éri meg kockázatosnak lennie egy vállalkozásnak.
Megéri foci helyett filmet támogatni?

Megéri foci helyett filmet támogatni? 

A cégek által elérhető adótervezési lehetőségek közül a legtöbb figyelem a látványcsapatsportok támogatására irányul, holott a filmtámogatási rendszer is komoly előnyökkel rendelkezik – derül ki az Írísz Office adótervezőinek cikkéből.
Megéri céges kocsinak oldtimer?

Megéri céges kocsinak oldtimer? 

Egyre többen kacérkodhatnak a gondolattal, hogy beszereznek egy oldtimer autót, vagy a saját autójuk éri el azt a kort, amivel kiérdemelheti ezt a minősítést. Cikkünkben azt mutatjuk be, milyen költségvonzattal, illetve költségelszámolási lehetőséggel kell számolnunk, ha beszerzünk egy muzeális autót. Egyáltalán megéri-e cégre megvenni, vagy jobban járunk, ha magánszemélyként tesszük ezt.
Egyszerűsített foglalkoztatás: jobb mint a KATA?

Egyszerűsített foglalkoztatás: jobb mint a KATA? 

Az egyszerűsített foglalkoztatás már csaknem egy évtizede a vállalkozások rendelkezésére áll. Fontos tudni, hogy ez egyike azon kevés foglalkoztatási formának, amelynek a közterhei a bevezetés óta egyáltalán nem növekedtek. Az Írisz Office cikkének segítségével összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.
Hány éves kortól lehet saját cégem?

Hány éves kortól lehet saját cégem? 

Rossz hírrel szolgálnak az Írisz Office adótervezői  ezt a kérdést feltevő olvasónknak: aki nem töltötte még be a 18. életévét, nem indíthat saját vállalkozást. Érdekes csavar azonban a hazai cégjogi szabályozásban, hogy a kiskorú személy kft.-ben és bt.-ben  lehet tag.
Tizenkét fontos változás a társasági adóban

Tizenkét fontos változás a társasági adóban 

Folytatjuk a 2019-es adóváltozásokat bemutató sorozatunkat. Érdemes ügyelnie a következő cikkre a vállalkozásoknak, mert fontos újdonságok vannak a társasági adózásban és az itt igénybe vehető adókedvezmények területén – emelték ki az Írisz Office adótervezői.

Cafeteria 2019, illetve ami maradt belőle 

Most induló sorozatunkban sorra vesszük a 2019. január elsejétől érvényes adójogszabály-változásokat szakértőnk, az Írisz Office adótervezői segítségével. Az első részben a cafeteriarendszert vesszük szemügyre – illetve ami maradt belőle.

Vannak lehetőségek az adózásban, ha valaki gondolkozik 

A gazdálkodók törvényes lehetősége és alapvető érdeke, hogy legális, a jogszabályoknak megfelelő keretek között a lehető legalacsonyabb mértékű adót fizessék. A cél azonban nem lehet az adóelkerülés, minden lépésnek valós gazdasági tartalommal kell rendelkeznie.

Nagyon a nyakunkon az év vége az adózásban 

Noha közelednek az ünnepek, több olyan fontos év végi adózási határidő és választási lehetőség is van, amelyekre a vállalkozásoknak oda kell figyelniük – hívta fel a figyelmet a MAZARS, a legfontosabb adóhatáridőkről elkészített idei összefoglalójában. Több témában is kiemelten fontos határidő a december 20-a és a 31-e, de januárra is maradnak fontos döntések. Jövőre az egyik legfontosabb változás, hogy az adóbevallásokat kizárólag a Cégkapun keresztül lehet benyújtani.

Mikor kell áfát fizetni a személyautó értékesítésekor? 

Amennyiben a vállalkozás értékesíteni szeretné az általa használt, a vállalkozás nyilvántartásaiban tárgyi eszközként szereplő személygépjárművét, úgy áfa tekintetében két eset lehetséges – figyelmeztetnek az Írísz Office adótervezői.

A felhők között – adóoptimalizálás online szolgáltatásokban 

A digitális gazdaságban érdekelt vállalkozásoknak valós üzleti kockázatot jelent, a bizonytalan – és gyakran változó szabályozási környezet. Vannak azonban olyan országok, ahol a szabályozás kifejezetten támogatja az online vállalkozások helyben történő bejegyzését és működtetését. Szakértőnk segítségével bemutatunk néhány figyelemreméltó lehetőséget.

Elmondom neked a tutit, de a NAV is tudni fogja 

Egy új uniós javaslat okoz bizonytalanságot a nemzetközi adótanácsadók körében, eszerint az ügyfeleknek adott adóoptimalizálási javaslatokról az illetékes adóhivatalt is tájékoztatni kellene. Az irányelv egyik legfontosabb hatása az lesz, hogy minél többen azt keresik majd, hogyan lehet kibújni alóla.

Céggel érdemes lakást venni? 

Míg a hőskorban, ingatlanok adásvételénél, a felek jobban jártak akkor, ha az ingatlan helyett az ingatlant birtokló társaság részesedésére kötöttek szerződést, addig az évek során a jogalkotó lépésről-lépésre építette le a társaságvásárláson keresztül megvalósuló ingatlanszerzés előnyeit. Ennek ellenére az ingatlanok társaságon keresztül való megvásárlása jelenleg is több adóelőnyt tartogat, és ezek köre ráadásul jövő év januárjától bővülni is fog – összegzi a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Készül az uniós feketelista 

Az unió gőzerővel dolgozik annak a jegyzéknek az összeállításán, amelyen a vele adózási kérdésekben nem együttműködő országokat veszi majd sorra. A várhatóan 2017 végére lezáruló, három lépésből álló munka első szakasza 2016. szeptember közepére be is fejeződött.

Csak a szoftvereseknek marad az adókedvezmény 

Nemzetközi kötelezettségvállalásai miatt július 1-től jelentősen szűkítette a parlament a szellemi alkotások adókedvezményére vonatkozó szabályokat. Míg a változások hátrányosan érintik a védjegyek, filmjogok és know-how-k hasznosításán alapuló, adótervezési célzattal működtetett struktúrákat, addig a szoftverfejlesztők továbbra is lényegében változatlan tartalommal élvezhetik a korábbi kedvezményeket.

Elfogadták: újabb szigorítás a multikra 

Elfogadták "az agresszív vállalati adótervezés" elleni uniós bizottsági javaslatot az európai uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsülésén (Ecofin). Ennek értelmében a tagállami hatóságoknak automatikusan meg kell osztaniuk egymással a társasági adóbefizetési információkat.

Vérszemet kapott az EU a multi üldözésben 

Az EU is beszáll az OECD után az adóelkerülő multik elleni küzdelembe. Az agresszív adótervezés visszaszorítása érdekében a közelmúltban több, a társasági adózást jelentősen befolyásoló kezdeményezést indított – derül ki a Mazars legújabb összefoglalójából.

Lép az Unió az agresszív társaságiadó-tervezés ellen 

A társasági adózás átláthatóságának és tagállamok közti egyeztetésének javítását, illetve az eltérő nemzeti rendszerek egymáshoz közelítését célzó jogi lépéseket javasolt a Parlament egy szerdán elfogadott állásfoglalásában. A Parlament a Luxemburg és a multinacionális vállalatok közötti kétes adómegállapodásokra fényt derítő „Luxleaks"-botrány után kezdte el arra ösztökélni a tagállamokat, hogy lépjenek fel a multinacionális cégek európai agresszív társaságiadó-tervezése és adóelkerülése ellen.

Muszáj lesz felkészülni 

A gyorsan változó globális adózási környezetben a társaságoknak nagyobb adminisztrációs terhekre, gyakoribb ellenőrzésekre, valamint potenciálisan növekvő mértékű, illetve kettős adóztatásra kell felkészülniük a PwC friss jelentése szerint.

Észtország az új adóparadicsom? 

Elektronikus állampolgársággal fél óra alatt céget alapíthat bárki a társasági adót alig ismerő Észtországban. Mégsem érdemes oda rohanni. Szakértő mondja el, miért.

Érdemes-e adó miatt házasodni? 

Mennyire éri meg összeházasodni adótervezési szempontból az egymás gyerekeit nevelő élettársaknak? A LeinterLeitner szakértői kiszámolták.

Bezárulhat egy újabb kiskapu az adóelkerülők előtt 

A vállalkozások az adószabályok összetettségét és a tagállami együttműködés hiányát kihasználva igyekeznek átcsoportosítani nyereségeiket és a lehető legalacsonyabbra csökkenteni adófizetési kötelezettségeiket a Bizottság szerint. Ennek hamarosan vége.

Sok száz céget érinthet az uniós vizsgálat 

Szigorodhatnak a feltételes adómegállapítás és az előzetes ármegállapítás feltételei. A régió versenyképességét is ronthatja az előzetes ármegállapítások elleni uniós támadás.

Így spórolhatunk az áfán 

A legtöbb vállalkozás életében a bevétel generálás mellett a cash-flow tervezés jelenti a legnagyobb problémát. Megoldást jelenthet az adóraktárban való áfamentes értékesítés, ami kedvezőbb árazást, generál. Ráadásul újabb könnyítés lépett életbe január 1-jétől.

Örömhír az offshore cégeknek 

Több száz magyar cég örülhet a ciprusi pénzügyminisztérium egyik legújabb rendeletének, amely újra kereskedelmi banki hatáskörbe helyezi a nagyobb összegű külföldi átutalások engedélyezését. Várhatóan már idén tavasszal feloldják a két évvel ezelőtt életbe léptetett pénzforgalmi korlátozásokat.

Újabb front az adóelkerülők elleni harcban 

Tovább szigorítja az Európai Unió a vállalatcsoporton belüli osztalékfizetés adózását szabályozó irányelvet. A módosítás célja, hogy a kettős adóztatás elkerülését szolgáló szabályokat kijátszva ne tudjanak kibújni a multinacionális cégek az adófizetési kötelezettség alól. A tervezett új szabályok alapján a tagállamoknak meg kell tagadniuk az irányelvben foglalt kedvezményeket, ha egy ügylet kizárólagos célja az adóelőny elérése. Az uniós elképzelések azonban olyan új jogértelmezési kérdéseket is felvetnek, amelyek bizonytalanságot okozhatnak a szabály gyakorlati alkalmazásakor.

A Google adó lehet az új csodafegyver? 

„Google adóként” híresült el az a 2015-re tervezett adónem, amelyet számos multinacionális cégre, köztük például az Apple-re, az Amazonra és a Starbucks-ra vetne ki a brit kormányzat. Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a jövedelmek adóparadicsomokba való átcsoportosítását, amivel minimalizálják a cégek az adófizetést a szigetországban.

Csapás az adótervezőknek: megszűnhet a magyar szendvics 

Nemzetközi vállalatcsoportok előszeretettel alkalmaznak magyar társaságokat arra, hogy Európai Unióból származó jövedelmeiket EU-n kívüli anyavállalatukba eljuttassák. Az Anya-Leányvállalati Irányelv napokban elfogadott módosításával azonban hamarosan beszűkül a profitok adómentes kifizetésének lehetősége.

Adóparadicsomok a pokol kapujában? 

Az Európai Bizottság négy olyan állami támogatási vizsgálatot is indított, amelyek az adózás és a versenyjog határterületeit érintik. Az ezen ügyekben hozott döntések akár jelentősen is átrajzolhatják a társasági adózás szempontjából eddig paradicsomi vagy ahhoz közeli állapotokat fenntartó EU tagállamok e területre vonatkozó szabályait.

Egy postafiók már nem elég székhelynek 

Nemzetközi adótervezésre létrehozott struktúrák egyre gyakrabban buknak meg a valós gazdasági jelenlét hiánya miatt. Mind külföldi, mind pedig magyar adóhatóságok manapság alaposan elemzik: az adott társaságnak van-e gazdasági kötődése ahhoz az országhoz, amelyben létrehozták.

Vége az "ír szendvicsnek", a nagyok is fizetnek 

A folyamatos nemzetközi nyomás eredményeként a napokban az ír pénzügyminiszter bejelentette: megszüntetik „Double Irish”-ként elhíresült adótervezési lehetőséget, amelynek segítségével főleg amerikai gyógyszeripari és technológiai vállalatok spóroltak meg több milliárd dollárnyi adót.

Több százmilliót bukhat az Apple egy adószabály miatt 

Az Európai Bizottság azzal vádolja az ír adóhatóságot, hogy az Apple-lel kötött két adóügyi megállapodásban olyan jelentős kedvezményeket biztosított a vállalatóriásnak, amelyek az uniós jog alapján tiltott állami támogatásnak minősülhetnek. Az EU versenyjogi biztosa, Joaquin Almunia a múlt héten ismertette ezzel kapcsolatos előzetes álláspontját a dublini kormánnyal. Ha a vádak beigazolódnak, akkor nem kizárt, hogy az Apple-nek több száz millió dollárt kell befizetnie az ír költségvetésbe.

Kettős állampolgárságú cégek – új trend az adótervezésben 

Az elmúlt időszakban Magyarországon is elterjedtek azok az adótervezési technikák, amelyek arra épülnek, hogy egy társaság kettős adózási illetőséggel rendelkezik, azaz egy adott országban van bejegyezve, viszont egy másikban rendelkezik ügyvezetéssel. Ezzel nem csupán adózási előnyökhöz juthat a cég, de jogi kockázatait is mérsékelheti vagy akár kivédheti. Ugyanakkor, nem árt tisztában lenni az ezzel járó számviteli és adminisztrációs előírásokkal.

Rossz világ jön az adóelkerülőkre 

Hazánkban is változásokat hoz a nemzetközi adóelkerülés elleni küzdelem. Véget vetnének a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlatának a G20 pénzügyi vezetői, akik hétvégi, ausztráliai értekezletükön tárgyalták meg az OECD erre vonatkozó javaslatait.

A cégnek is jól jöhet a jogdíj 

Adó-tanácsadói túravezetéssel virtuális kirándulásokat teszünk – remélhetőleg sok ügyvezetővel együtt – a kis- és középvállalkozások társasági adóalap- és adókedvezményeinek területén. Ma a szerzői jogdíjhoz kapcsolódó kedvezmény a soros.

Adókedvezmény beruházásra - éljen vele! 

Itt az évzárás ideje, ezért adótanácsadói idegenvezetéssel, folytatjuk kirándulásunkat a társasági adóalap csökkentő lehetőségek és adókedvezmények világában. Egy sokak által használható adóalap kedvezményt ismertetünk, a beruházásokhoz kapcsolódóan.

Adókedvezmény jövőbeni beruházásra? Miért ne!  

Folytatjuk kirándulásunkat a társaságiadó-kedvezmények világába. Idegenvezetőnk a Piac & Profit adótanácsadó szakértője. Ezúttal a későbbi beruházások összegének a tárgyévi társaságiadó-alapot csökkentő tételként való elszámolhatóságát tekintjük át.

Így csökkenthető a társasági adó 

Tudja, hogy a fizetendő társasági adó alapját és magát az adót is csökkentheti különböző kedvezményekkel? A Piac&Profit adótanácsadó szakértője segít, hogy mely cég milyen kedvezményekkel élhet.

Kinek éri meg székhelyet váltani?  

Az iparűzési adó csökkentése, akár a 0%-os, kedvező mértékű "adózása" legális, mégsem mindenkinek lehet és érdemes igénybe venni a székhelyszolgáltatók szolgáltatásait.

Last minute adótervezés indul! 

Január 31-ig kell eldönteni, hogy a környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség keletkezésének időpontját az adóköteles termék értékesítésének (felhasználásának) vagy készletre vételének időpontjához kötik a cégek.

Tervezzen, gazdálkodjon az adóval a versenyképesség érdekében!  

Januártól ismét indul a KKV-AKADÉMIA konferenciasorozat, ahol a kis- és középvállalkozások a működésük különböző területeihez szükséges modern tudásra tehetnek szert. A hét téma felöleli a sikeres cégirányítás legfontosabb elemeit az adózási tudnivalóktól a marketingismereteken át a forrásszerzési lehetőségekig. A januári első Akadémián a nagyvállalatoktól leshetik el a résztvevők a hatékony adótervezés, adógazdálkodás titkait.

Nem csak a költségvetésbe mehet az adó!  

Van rá lehetőség, hogy a befizetett társasági adó ne teljes egészében a költségvetés feneketlen bugyrába kerüljön. Támogathatunk belőle például sportot. Szakértőnk segít, hogyan.

Ne fizessen rá december 20-ra! 

December 20. napja az év legkomolyabb adózási határideje: nemcsak sokféle adó befizetésének az esedékessége, hanem a következő évi adózással kapcsolatos döntések meghozatalának végső határideje is. Bár sokszor nincs is tudatában, mindkét esetben óriási a cégvezető felelőssége: a témával kapcsolatos megértésén és a könyvelővel való együttműködésén is múlik, hogy a cég kihasználja-e az adó-optimalizálás lehetőségét, vagy mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Szakértőnk, Matovics Klára segít eligazodni a december 20-i határidő teendői között.

Így használja ki az adóelőnyöket 

Zsúfolt hetek várnak a hazai vállalkozásokra, ráadásul több jelentős, adózási kötelezettségeiket érintő törvényi változás lép életbe 2014. január 1-jén. Érdemes tehát mielőbb átgondolni a legfontosabb adózási teendőket, illetve feltérképezni és végrehajtani a főbb adónemekben még elvégezhető ésszerűsítési lépéseket. Az időben megkezdett felkészülés nemcsak a decemberi, hanem a május végi bevallási időszakot is nagyban megkönnyítheti.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Megjelentek az ipar 4.0-ás megoldások a hazai felületkezelési szegmensben

Megjelentek az ipar 4.0-ás megoldások a hazai felületkezelési szegmensben 

A felületkezelési szegmens hagyományosan kézi erővel dolgozik, de az elmúlt pár évben komoly változáson ment keresztül Magyarországon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Szakítottak a biztosítók

Szakítottak a biztosítók  

Díjbevétel-növekedésben a 2008-as pénzügyi válság óta a legjobb évét produkálta tavaly a globális biztosítási szektor.

Pénzszerzés

Új irányt kell venni a cégeknek, ha erre rápillantanak

Új irányt kell venni a cégeknek, ha erre rápillantanak  

Erőteljesebben forduljanak a hatékonyság és a termelékenység növelésének irányába - közölte az elemző a foglalkoztatási adatok után.

Klímablog

Mi kell ahhoz, hogy beinduljon a zöldhitelezés?

Mi kell ahhoz, hogy beinduljon a zöldhitelezés? 

Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani?

Gazdaság

Pénzmosoda működött a titkosszolgálatnál

Pénzmosoda működött a titkosszolgálatnál 

Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség a hírszerzés egykori igazgatóhelyettese ellen.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo