Vannak lehetőségek az adózásban, ha valaki gondolkozik

A gazdálkodók törvényes lehetősége és alapvető érdeke, hogy legális, a jogszabályoknak megfelelő keretek között a lehető legalacsonyabb mértékű adót fizessék. A cél azonban nem lehet az adóelkerülés, minden lépésnek valós gazdasági tartalommal kell rendelkeznie.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legális adózási lehetőségek kihasználásával számottevő adóelőnyt érhetnek el a cégek. A hazai kis- és középvállalkozások számára azonban ezek közül sok lényegében ismeretlen. Papp Tibor, az Írisz Office adótanácsadó cég vezérigazgatója szerint nagyon fontos a tevékenységhez, a vállalkozás működéséhez legjobban megfelelő adózási mód kiválasztása, mégis a vállalkozások többsége a társaságot alapító jogászra bízza a feladatot. De szerencsére az adózási forma csak egy időponti adottság, azon változtatni lehet, sőt a versenyképesség vagy versenyelőny érdekében kell is – hívja fel a figyelmet az adótervezési szakember, aki szerint a cégalapítást megelőzően a legfontosabb lépés a döntés-előkészítés, működéskor pedig a folyamatos felülvizsgálat.

Költségcsökkentés NAV-tisztán

A helyes adózási forma kiválasztásakor figyelembe kell venni például, hogy hová (belföld, külföld, EU-n kívül) történik az értékesítés, ki a célközönség, mekkora árbevétel várható. Az átalányadók és a bérköltségek tervezése miatt fontos a költségszint és annak összetétele. Nagyon sok múlik azon is, több lesz-e a szállítói kötelezettségem, mint a vevői kintlévőségem.

Kép: Fotolia

Az adózási módon belül ki kell használni az adócsökkentésre nyitva álló lehetőségeket. Tervezéssel transzparens módon csökkenthető szinte minden adónem. Papp Tibor néhány olyan példát említ, ami nincs benne a köztudatban. Jellemzően adókedvezménnyel jár például az új eszközök beszerzése. A beruházások után fizetendő kamat akár le is írható az adóból. A hosszú futamidő nem előnyös a magas kamat mellett, de ha ez utóbbi nincs?

Van, amikor a szolgáltatás igénybevétele, van, amikor a termék beszerzése kedvezőbb. És ha azt gondolná valaki, ez nem módosítható, akkor gondoljunk bele: az öntőforma gyártatása szolgáltatás, míg az öntőforma vásárlása termék, vagy a raktárbérlet bérleti díj, miközben a raktározási szolgáltatás igénybe vett szolgáltatás. „Millió lehetőség van az adózásban, de gondolkodni kell hozzá! Azt sokan tudják, hogy a tartós bérlet és a nyílt végű operatív lízing esetében levonható a személygépjármű áfája. Azzal már kevesebben számolnak, hogy a vásárlásnál és a zárt végű lízingnél is van mód az áfa levonására” – mutat rá Papp Tibor.

Háromszorosára nő a késedelmi pótlék ha csúszol az adófizetéssel
A jelenlegi 1,8 százalékról 5,9 százalékra ugrik jövőre a késedelmes vagy hiányos adófizetés esetén az adózókra kirótt pótlék mértéke, ezért a vállalkozásoknak célszerű maguknak korrigálni a hibát és nem várni a hatósági megállapításra.
Támogatások igénybevétele

Bár nem adózási feladat, de ha a könyvelő nem menedzseli a dolgot, akkor a támogatások területe kezeletlen marad. „Sajnos pályázatot többnyire nem lehet úgy elnyerni, hogy ez nekem való, biztosan nyerni fogok” – mondja az adószakember.

A támogatás elbírálása jellemzően pontozásos módszerrel történik, és itt van egy ellenérdekeltség: a költségesebb működés bír magasabb pontszámmal. Ha valaki költséghatékonyan működik, általában kisebb lesz a nyerési esélye, míg a magasabb költségszint nem vonzó stratégia, így ezen a területen is tudatosság és tervezés szükséges.

A cél egyértelmű: a legalacsonyabb áron a legjobb pályázati pozíció elérése. Ez már nem az adatrögzítői könyvelés színvonala, de eleve ritka az a cég, amelynek csak adatrögzítésre van szüksége. A pályázatíró pedig abból dolgozik, amit kap. Íme egy példa: ha bértámogatás a cél, akkor a foglalkoztatást kevésbé támogató társasági adóalanyiság a preferált adózási mód, mert a kedvezményes adózású cégek támogatása kedvezőtlenebb (a különbség nagyobb, mint a kedvezményes adózás megtakarítása).

És végül egy újabb „titok”, ezúttal a bank és a faktor témaköréből. Sok cégnek okoz gondot a nem megfelelő finanszírozás, és nem is sejtik, hogy nem azért utasítják el őket, mert rossz a cég, hanem mert csapnivaló a könyvelés.

Már a horgászigazolványhoz is kell az adókártya
2019-től bővül az adóigazolvánnyal intézendő ügyek köre, például már a jövő évi horgászkártya kiváltásához is szükség van az adóazonosító jelet igazoló okmányra. A munkavállalással, ingatlan- vagy gépjármű-adásvétellel kapcsolatos ügyintézés már most sem lehetséges adókártya nélkül a kormányablakban, az ügyvédnél vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain.
A tudatos tervezést, az előrelátást javasolja a kkv-k számára az OrienTax Adótanácsadó Zrt. igazgatója is. Horváth Detre két olyan területet említ, ahol az adótanácsadó bevonása mindenképpen kifizetődő lehet, mert itt már a szakmájában egyébként profi könyvelő nem tud segíteni.

Részvények munkavállalóknak

A kkv-ra jellemző, hogy nem kezdenek időben felkészülni például egy majdani generációváltásra, a cég vagy egyes üzletágak értékesítésére. Az OrienTax igazgatója szerint, ha a tulajdonos az értékesítés előtt két-három évvel felkeresi az adótanácsadót, akkor a szakember a tervek ismeretében olyan cégstruktúrát tud javasolni, amely amellett, hogy általában adósemlegesen kialakítható, a generációváltáskor, illetve az üzlet vagy egy üzletág értékesítésekor lehetővé teszi a kedvező adókezelést.

A kkv-szektorban a jövedelemadók jelentős mértéket képeznek. Leghangsúlyosabbak a munkabérre rakódó terhek. Ez azért különösen aktuális, mert a mostani munkaerő-piaci helyzetben a munkavállalók egyre többet kérhetnek a munkájukért, miközben egyre inkább szűkül azoknak a kedvező adózású juttatásoknak a köre, amelyeket a munkaadók nyújtani tudnak.

A terhek csökkentésére Horváth Detre jó megoldásként említi a munkavállalói részvényjuttatási programot. Ennek lényege, hogy a tulajdonosok a kulcsmunkavállalók számára (vagy egyes esetekben a teljes dolgozói létszám számára, ami például az IT-szektorban jellemző) ingyenesen vagy jelentős kedvezménnyel részesedést kínálnak a társaságban.

Új lehetőség a TAO-ban a csoportos adóalanyiság
Az Országgyűlés által 2018. november 13-án elfogadott legfrissebb adócsomag értelmében 2019. január 1-től bevezették a csoportos adóalanyiság választásának lehetőségét a társasági adó rendszerébe is.
Ezt követően olcsóbban adhatók a munkavállalók részére extra juttatások. Például 1 millió 800 ezer forint költség mellett akár 1,5 millió forint feletti nettó juttatás adható, szemben a bónuszfizetés egymilliós nettójával. Egy megfelelően kialakított részvényjuttatási program nem korlátozza a meglévő tulajdonosokat jogaik gyakorlásában sem, csak motivációs eszközt ad arra, hogy a munkavállalók mint tulajdonosok, sajátjukként viszonyuljanak a céghez kedvező adózású juttatások mellett.

A műszaki tevékenységet végző kkv-knál Horváth Detre javasolja annak átgondolását, hogy a cég mindennapi tevékenysége (vagy annak legalább egy része) jogosulttá teheti-e a társaságot kutatás-fejlesztési vagy jogdíj típusú adóalap-kedvezményekre. Ebben az esetben a vonatkozó költségek legalább 11 százaléka adóban megtérülhet, de sok esetben ennél jóval magasabb adóelőny is elérhető akár visszamenőlegesen, korábbi adóévekre tekintettel is.

Kimaradó TAO-kedvezmények

A kkv-szektor jellemzően nem él a társasági adókedvezmények közül az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményével sem, amely akár a beruházási/felújítási költségek 30–65 százalékáig is figyelembe vehető. Fontos, hogy a kedvezmény – ellentétben több, hasonló kedvezménnyel – az ország egészében, így Budapesten is érvényes. Az OrienTax tapasztalata szerint kellően flexibilis a jogszabály ahhoz, hogy a fejlesztési tervek jelentős része támogatható legyen. Fontos ugyanakkor tudni, hogy ennél a kedvezménynél már akkor fel kell keresni az adótanácsadót, amikor a felújítási, beruházási tervek megszületnek, mert a megkezdést megelőzően már teljesíteni kell bizonyos feltételeket.

Egy mentsvár maradt a cafeteriában
Amíg az elfogadott őszi adócsomag értelmében a legtöbb cafeteriaelem bérként adózik jövőre, addig a munkáltatók kedvezményesen a dolgozók pihenését és az egészségcélú költéseket támogathatják a SZÉP kártyán és az egészségpénztáron keresztül. Az önkéntes pénztári célzott szolgáltatások céges támogatása továbbra is 40,71 százalékkal adózik, a legújabb kedvezmény pedig, hogy a dolgozóknak 20 százalék szja-visszatérítés jár a megszokott munkáltatói hozzájárulás után.

Véleményvezér

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo