Ki az utazásszervező? És ki az utas?

Lehet, hogy Ön is utazásszervező, és vonatkoznak Önre a tevékenységgel járó speciális szabályok, de nem is tud róla? Most, az Írisz Office szakértőinek segítségével tisztázzuk ezeket a kérdéseket.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ki is az utazásszervező?

Aki saját nevében, de harmadik fél, azaz az utas javára rendel meg turisztikai szolgáltatásokat (utazás, szállás, ellátás, idegenvezetés), és azt a saját neve alatt nyújtja, számlázza.

Tehát nem feltétel, hogy ezt a tevékenységet üzletszerűen nyújtsa, sem az, hogy az utazás 24 órát meghaladó legyen, vagy szállást is tartalmazzon, sem pedig az, hogy több komponensből álljon, így gyakorlatilag egy repülőgépes út közvetítése is ennek minősül – akár egyetlen közvetítés miatt is vonatkozhatnak ránk az utazásszervezés specialitásai – hívták fel a figyelmet az Írisz Office szakértői.

Kép: K&H/Shutterstock

Fontos dolog az utas fogalmának tisztázása

Hétköznapi nyelven nem más, mint a végfelhasználó, azaz maga az utazó személy, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy cégről van szó, akinek természetesen a tagja vagy alkalmazottja utazik. Ugyanakkor, ha mint cég, ellenérték fejében utaztatjuk a munkavállalóinkat, úgy rögtön utazásszervezői minőségben lépünk fel.

Hogyan lehet elszámolni a külföldi kiküldetés költségeit?
A rendszerváltás óta évről évre egyre több fejtörést okoz a cégvezetőknek a kiküldetések során felmerült költségek elszámolhatósága. A tendencia töretlen, és minden bizonnyal az is marad, mert értelemszerűen nő a magyar társaságok külföldi tevékenységének a száma, azonban az adójogszabályok sajnos nem követik le a változó piaci helyzetet.
Teljesítési hely – hol fizetünk áfát?

Ez a tevékenység szempontjából roppant lényeges dolog, mivel a szervezett utak jelentős része átnyúlik az országhatárokon. Ha utasnak nyújtunk szolgáltatást, a teljesítési hely az utazásszervező letelepedettsége, a mi esetünkben Magyarország, tehát a nemzetközi áfaszabályok ismerete szerencsére nem feltétel. Amennyiben nem utasnak szervezzük az utat, hanem például viszonteladónak vagy egy adóalany gazdálkodónak üzleti útként, akkor a megrendelő letelepedettsége szerinti áfaszabályok szerint kell eljárnunk.

Mennyi áfát fizetünk?

Az utazásszervezési szolgáltatás után fizetendő áfát szokás árrés szerinti adózásnak is nevezni, mivel a beszerzett és eladott szolgáltatás bruttó értéke közötti árrés után fizetjük meg a forgalmi adót azzal a kitétellel, hogy a ránk áthárított szolgáltatás áfáját levonásba nem helyezhetjük, és ugyanígy az általunk kibocsátott számla után sem tud áfalevonási jogot gyakorolni a befogadó. Az árrés alapján fizetendő áfa negatív árrés esetén sem lehet nullánál kevesebb.

Hogyan kell megállapítani az áfát?

Az áfafizetésre vonatkozóan két elszámolási mód közül választhatunk:

  • egyedi nyilvántartáson alapuló módszer (főszabály);
  • önálló pozíciószámon alapuló nyilvántartás (választható).
Önálló pozíciószám: olyan – külön nyilvántartott – utazásszervezési szolgáltatásokat foglal magában, amelyek azonos földrajzi területre (helyszínre) irányulnak, azonos tartalmúak és színvonalukat tekintve azonos minőségűek.
Mire figyeljünk online foglalásnál?
Az olcsó repülőjegy és hotel foglalása esetén látszólag rengeteg pénzt spórolhatunk, azonban érdemes alaposan körüljárni az online utazási ajánlatokat. Az Európai Bizottság és az Európai Unió fogyasztóvédelmi szervezeteinek nemrég kiadott IP-17-844 számú jelentéséből – amely az európai piacon működő 352 komoly forgalmú, kereskedelmi célú utazási weboldal átfogó vizsgálatának lényegét mutatta be – több meglepő adat is kiderül a repülőjegy- és szállásfoglalási weboldalak biztonságáról.
Az egyedi nyilvántartás módszerét akkor alkalmazzuk, ha az önálló pozíciószámok nyilvántartása nem lehetséges vagy nem kívánatos.

Kivétel az áfa megfizetése alól

Abban az esetben, ha olyan utat közvetít az utazásszervező, mely a Közösség területén kívülre irányul, vagyis a teljesítéshez szükséges igénybe vett szolgáltatás teljesítési helye a Közösségen kívül van, akkor nem keletkezik áfafizetési kötelezettség. Ugyanakkor, ha az utazásnak vannak Közösségi elemei is, áfaarányosítás szükséges.

Változás 2020-tól

Megszűnik az utas fogalma, így nemcsak az utazó személynek nyújtott szolgáltatás adózik az utazásszervezésre vonatkozó speciális szabályok szerint, hanem a viszonteladónak történő értékesítés is.

Megszűnik továbbá az önálló pozíciószám használatának a lehetősége is, így minden utat egyedi nyilvántartásban kell kezelni. Az utazásszervezőknek így minden, önálló pozíciószámon nyilvántartott utat a 2019. december 31-ét magában foglaló adómegállapítási időszakban zárniuk kell.

Szerző:

Írisz Office

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo