hirdetés

Milyen dokumentumokat kell benyújtani a számviteli beszámolóban?

Beköszöntött a tavasz, közeleg a május 31-e, így a beszámoló benyújtásának határideje is. De pontosan milyen dokumentumokat is kell benyújtani a beszámolóban? Az Írisz Office adótervezőinek segítségével erre a kérdésre adunk most választ.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A számviteli beszámolóval minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak számot kell adnia az elmúlt évről. Ennek módja a beszámoló letétbe helyezése és közzététele. A beszámoló a vállalkozó vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről és azok változásáról hivatott az érdekeltek széles köre részére megbízható és valós képet adni – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Ennek megfelelően kötelezően tartalmazza a társaság

  • mérlegét,
  • eredménykimutatását,
  • valamint kiegészítő mellékletét.
A mérleg a mérlegfordulónapon érvényes eszközök és források egyenlegeit mutatja, így az egy adott időpontra vonatkozik. Az eredménykimutatásnak ezzel szemben az üzleti év pénzügyi teljesítményét (bevételeit és ráfordításait) kell tükröznie, az tehát az üzleti év egészére vonatkozik. A kiegészítő melléklet szöveges részletezések, levezetések, a mérleghez és eredménykimutatáshoz kapcsolódó megjegyzések, valamint különböző számszaki mutatók megjelenítésére szolgál. Az ún. éves beszámoló esetén itt kerül feltüntetésre a cég cash-flow kimutatása is, ami a pénzeszköz-állomány üzleti év alatti változását részletezi.

Kép:Fotolia

A számviteli beszámoló mellett, azzal együtt kell közzétenni az adózott eredmény felhasználására (az osztalék jóváhagyására) vonatkozó határozatot, valamint könyvvizsgálat esetén a független könyvvizsgáló jelentését is. Éves beszámoló esetén mindemellett üzleti jelentést is kötelező készíteni, ami a vállalkozó üzletmenetének, főbb kockázatainak, működési körülményeinek átfogó elemzését tartalmazza.

A fentiekkel együtt sokszor kerülnek közzétételre olyan jelentések, kimutatások is, mint a környezetvédelmi, kockázati, vezetői vagy stratégiai jelentés. Ezek azonban nem képezik kötelező részét beszámolónak.

Vannak olyan jelentések is, amik a vállalkozó társasági formájától függően kötelezőek csak. Ilyen a közhasznúsági melléklet is, ami a közhasznú szervezetek beszámolójának eleme. Ez a közhasznú tevékenységekről nyújt bővebb információt az érdekelteknek, illetve tartalmazza a közhasznúsági fokozat megtartásához szükséges követelményekkel kapcsolatos adatokat is.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Ki minősül megbízható adózónak?
Negyedévenként kerülhetnek a megbízható kategóriába a gazdasági szervezetek, azonban még mindig viszonylag kevesen vannak azok, akik teljesen tisztában vannak azzal, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni. Az Írisz Office adótervezői most ezeket foglalták össze.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo