éves beszámoló cikkek


Mészáros Lőrinc száguld

Mészáros Lőrinc száguld 

A válság ellenére kirobbanó formában az Opus.
Milyen dokumentumokat kell benyújtani a számviteli beszámolóban?

Milyen dokumentumokat kell benyújtani a számviteli beszámolóban? 

Beköszöntött a tavasz, közeleg a május 31-e, így a beszámoló benyújtásának határideje is. De pontosan milyen dokumentumokat is kell benyújtani a beszámolóban? Az Írisz Office adótervezőinek segítségével erre a kérdésre adunk most választ.
Decemberben sok adózási teendőjük van a vállalkozásoknak

Decemberben sok adózási teendőjük van a vállalkozásoknak 

A vállalkozásoknak decemberben nemcsak a bevallási határidőkre kell figyelniük, de több döntés meghozatalára is, amelyeket később már nem, vagy csak többlet adminisztrációval lehet pótolni - hívja fel a figyelmet a Mazars.
Mire figyeljünk az elektronikus beszámoló leadásakor?

Mire figyeljünk az elektronikus beszámoló leadásakor? 

Lassan itt az ideje a vállalkozásoknak, hogy leadják az elektronikus beszámolójukat, csakhogy a kötelezettség teljesítésénél van néhány dolog, amelyekre fontos ügyelni. Összeszedtük a legfontosabbakat.
IRFS: megérné?

IRFS: megérné? 

Jelentős könnyebbséget hozhatna a nemzetközi hátterű társaságoknak az IRFS-szabvány szerinti elszámolásra való áttérés: de nem mindenkinek válik ez lehetségessé. A BDO Magyarország segítségével bemutatjuk, hogy kik, milyen feltételek mellett választhatják, illetve kiknek kötelező választaniuk ezen beszámolási formát.
Egyszerűsített éves beszámolóra válthatnak a cégek

Egyszerűsített éves beszámolóra válthatnak a cégek 

Az Országgyűlés kedden az új európai számviteli irányelv átvételével több mint kétszeresére emelte az egyszerűsített éves beszámoló értékhatárát, amivel a magyar vállalkozások döntő többségének (97-98 százalékának) a jövő évtől elegendő lesz ilyen formában beszámolniuk működésükről.
Közeledik az igazság pillanata a cégeknél

Közeledik az igazság pillanata a cégeknél 

Közeledik a májusi hónap utolsó napja, amely egyben az utolsó nap minden olyan gazdasági társaság számára, amelynek az üzleti éve megegyezik a naptári évvel, hogy az előző évre vonatkozó éves beszámolóját elfogadja és benyújtsa az Igazságügyi Minisztériumhoz.
Csúnyán ráfaraghat, aki elcsúszik a beszámolóval

Csúnyán ráfaraghat, aki elcsúszik a beszámolóval 

A hónap végéig a kettős könyvvitelű vállalkozásoknak le kell adniuk az éves beszámolóikat, aki ezt elfelejti, azt súlyos retorziókkal sújthatja az adóhivatal, kényszertörlésre is sor kerülhet.
Jön az egyszerűsített beszámoló – így módosul a számviteli törvény

Jön az egyszerűsített beszámoló – így módosul a számviteli törvény 

A számviteli törvény és a kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénytervezet lehetővé teszi, hogy a magyar vállalkozások mintegy 97 százaléka a jövőben egyszerűsített éves beszámolót készíthessen - a tervezet hétfőn, a kormány honlapján jelent meg.
7 fontos változás a számviteli törvényben

7 fontos változás a számviteli törvényben 

Sok más mellett a számviteli törvény is jelentősen változott idéntől. A legtöbb módosítás 2015. január elsején lépett életbe, de visszamenőleg, a 2014-es üzleti évre is alkalmazhatjuk. Lássunk néhány fontos pontot!

Miért célszerű könyvvizsgálóhoz fordulnunk? 

Köztudott, hogy az adóévet a beszámoló készítésével zárjuk le, a beszámolót pedig, amennyiben a törvény ezt számunkra előírja, könyvvizsgálóval kell ellenjegyeztetni. A könyvvizsgálóval szerződést legalább az adóév december 31-éig kell megkötnünk. Íme néhány tipp, mire figyeljünk.

Lassan a beszámoló készítése is sürgetővé válik 

Bár a cégvezetők számára a május 31-i dátumról főképpen a társasági adóbevallások benyújtásának határideje jut eszébe, legalább ennyire fontos, és mulasztásának következményeit tekintve is meghatározó jelentőségű, hogy az éves beszámoló közzétételére és letétbe helyezésére vonatkozó határidő is ekkor jár le.

A leltár, és ami mögötte van 

Ismét itt a beszámoló készítésének szezonja! Ehhez kapcsolódóan egy sokszor rosszul értelmezett, vagy néha elfelejtett témát is érdemes átfutni: a számviteli törvény által előírt leltározást, azaz a mérleg leltárral való alátámasztását.

Ha jól választunk, nincs vita a NAV-val 

A mikrogazdálkodói beszámoló egyszerűbb, olcsóbb, és kevesebb ponton tud belekötni az adóhatóság. Természetesen, mint mindennek, ennek is vannak előnyei és hátrányai. Lássuk, konkrétan mi mindent kell átgondolni, mielőtt erre váltana egy cég!

Olcsóbb, egyszerűbb és még a NAV se tud belekötni 

Adótanácsadó szakértőnk szerint az ügyvezetés gyakran teljesen kivonul a könyvelésből, azt gondolván, hogy ez kizárólag a könyvelők, könyvelőiroda területe. Az efféle gondolatnak is csak a fele igaz! Például csak a cégvezetés dönthet, hogy egyszerűbb és olcsóbb beszámolói formát választ a cégnek.

Osztalékot fizetne? Ezt tartsa szem előtt! 

A számviteli törvény és a Gt. szabályai lehetővé teszik, hogy a mérlegforduló-napot követő hat hónapon belül, a már elfogadott és közzétett beszámoló alapján, utólag osztalékfizetésről döntsenek a tulajdonosok, amennyiben beszámoló beadásakor erről nem döntöttek.

Fontos határidők május 31-én!  

A vállalatok számára a május vége nem csupán az éves társaságiadó-bevallás benyújtásának határidejét jelenti. Többek között az iparűzési adó, az innovációs járulék és a hitelintézeti járadék bevallásának határideje egyben, és ráadásul több, adózási szempontból fontos döntés meghozatalának is ekkor jön el az ideje. A Deloitte Zrt. a legfontosabb teendőket ismerteti.

Ki kötelezett könyvvizsgálatra? 

Sok cégnek május 31-ig kell letétbe helyeznie beszámolóját. Azzal, hogy ismertek lesznek a beszámolóval lezárt üzleti év adatai, lehetőségünk lesz rá, hogy megvizsgáljuk könyvvizsgálatra kötelezett–e társaságunk.

Tippek az éves beszámoló elkészítéséhez  

Közeleg a beszámolókészítés határideje a naptári évnek megfelelő üzleti ciklussal rendelkező cégek számára. A cégvezetők és tulajdonosok joggal várják el, hogy a beszámoló elkészítése és annak auditálása során ne érje őket meglepetés, az eredmény-elvárások az előzetes terveknek megfelelően teljesüljenek. A megváltozott gazdasági környezetben jelentősen nőtt azonban annak a kockázata, hogy a vállalatok csak ebben az időszakban szembesülnek olyan kedvezőtlen hírekkel, amelyek számviteli értelemben vett kezelése az év során könnyebb lehetett volna.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo