Reggeli egyperces cikkek

hirdetés

Mit nevezünk reprezentációnak?

Mit nevezünk reprezentációnak? 

A céges költségeknél egy gyakorta alkalmazott kitétel a reprezentáció. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével most ennek a fogalomnak ásunk a mélyére.
Kié a szelvény, ha céges telefonról lottózunk?

Kié a szelvény, ha céges telefonról lottózunk? 

A Szerencsejátékról szóló törvény kimondja, hogy a lottójátékon csak 18 évét betöltött természetes személy vehet részt. De mi van akkor, ha valaki a céges telefonról lottózik? Ilyenkor a cégé a nyeremény?
Hogyan számlázzuk az ingatlan foglalóját?

Hogyan számlázzuk az ingatlan foglalóját? 

Most, amikor az ingatlanpiac magas fordulatszámon pörög, érdemes foglalkozni az ingatlanügyleteket érintő adózási kérdésekkel. Az Írisz Office adótervezői ezzel kapcsolatban a foglaló szabályaira hívják fel a figyelmet.
Szigorodtak az erkölcsi bizonyítvány bekérésének szabályai

Szigorodtak az erkölcsi bizonyítvány bekérésének szabályai 

Az adatvédelmi törvény módosította a Munka törvénykönyvét is, így az új munkajogi normák alapján a foglalkoztatók már csak szigorú feltételeknek megfelelve kérhetik be alkalmazottjaiktól az erkölcsi bizonyítványukat - hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.
A befektetési arany és az áfa

A befektetési arany és az áfa 

A mai turbulens piaci környezetben sokan vélik úgy, hogy az arany a legbiztosabb befektetés, azonban fontos tudnunk azt is, hogy mikor és milyen adókötelezettségei lehetnek, ha a nemesfémpiacba fektetünk. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével a befektetési arany és az általános forgalmi adó viszonyát derítjük fel.
hirdetés
Hogyan igényelhetem a GYOD-ot?

Hogyan igényelhetem a GYOD-ot? 

 2019-től új ellátási formában részesülhet az a szülő, aki tartósan beteg gyermekét otthon ápolja, ez a gyermek-otthongondozási díj (GYOD). Előző egyperceseinkben olvashattak a gyermekek otthongondozási díjának az igénybevételi feltételeiről. Most azt mutatjuk be, hogy miként lehet igényelni az ellátást.
EVA-alany választhat-e ingatlan-bérbeadásra áfakötelezettséget?

EVA-alany választhat-e ingatlan-bérbeadásra áfakötelezettséget? 

Az ingatlan-bérbeadás egyre népszerűbb forma, de az adózási technikákban lehetnek bökkenők, mint a fenti kérdés is mutatja, amire a választ kerestük az Írisz Office adótervezőivel.
Milyen dokumentumokat kell benyújtani a számviteli beszámolóban?

Milyen dokumentumokat kell benyújtani a számviteli beszámolóban? 

Beköszöntött a tavasz, közeleg a május 31-e, így a beszámoló benyújtásának határideje is. De pontosan milyen dokumentumokat is kell benyújtani a beszámolóban? Az Írisz Office adótervezőinek segítségével erre a kérdésre adunk most választ.
Van egy kiskapu: mégis lehet adómentes juttatás a bérlet

Van egy kiskapu: mégis lehet adómentes juttatás a bérlet 

A cafeteriaszabályok változásával idéntől már bérként adózik a munkavállaló számára vásárolt helyi bérlet. Az Írisz Office adótervezői azonban egy kiskapura hívták fel a figyelmünket a szabályozásban.
Miért nem éri meg kockázatosnak lenni?

Miért nem éri meg kockázatosnak lenni? 

Az adóhatósági minősítések közül korábban már bemutattuk a megbízható adózók és a kockázatos státusz feltételeit. Most az Írisz Office adótervezőinek segítségével arra is rámutatunk, miért nem éri meg kockázatosnak lennie egy vállalkozásnak.
hirdetés

Ki minősül megbízható adózónak? 

Negyedévenként kerülhetnek a megbízható kategóriába a gazdasági szervezetek, azonban még mindig viszonylag kevesen vannak azok, akik teljesen tisztában vannak azzal, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni. Az Írisz Office adótervezői most ezeket foglalták össze.

Mi a rabatt, és mikor használjuk? 

A szállítók különféle kedvezményekkel motiválják a vevőket a további vásárlásokra. Az egyik ilyen engedmény a rabatt. Fontos tudni azonban, hogy ebben az esetben nem mindegy, hogy azonnali vagy utólagos kedvezményt adunk.

Mindig kell adatot szolgáltatni a KATA-sok felé teljesített kifizetésekről? 

Minden évben március 31-ig adatot kell szolgáltatni a vállalkozásoknak (ideértve az egyéni vállalkozókat is, kivéve, ha KATA szerint adóznak) az előző évben (aktuálisan a 2018-ban) KATA alany felé teljesített 1 millió Ft-ot meghaladó kifizetésről.

Köteles-e bankszámlát nyitni egy egyéni vállalkozó? 

Egyéni vállalkozónak csak akkor kötelező pénzforgalmi számlát nyitnia, ha általános forgalmi adó fizetésére kötelezett, tehát nem alanyi adómentes – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői a legfontosabb adózói kérdésekre adott reggeli egyperces válaszukban.

Mi a különbség a visszáru és a sztornó számla között? 

Fontos különbséget tenni sztornó és visszáru számla között, kiállításuk más-más esetben indokolt – hívták fel a figyelmet a leggyakoribb adózói kérdésekre adott válaszukban az Írisz Office adótervezői.

Kötelező könyvvizsgálat 300 milliós árbevétel alatt? 

Előfordulhat olyan helyzet, hogy kötelező a könyvvizsgálat 300 millió Ft-os bevételi értékhatár alatt? Az Írisz Office adótervezői az erre a kérdésre adott egyperces válaszukban arra figyelmeztetnek, hogy bizony vannak ilyen esetek.

Tőkét rendelkezésre bocsátani? Hogyan? 

Hogyan kell rendelkezésre bocsátani a jegyzett, de még be nem fizetett tőke pénzbeli összegét? Erre a kérdésre adnak most választ az Írisz Office adótervezői a Reggeli egyperces sorozat következő részében.

Hogyan lehet kérni munkáltatói jövedelemigazolást? 

Korábban az igazolást kötelező volt a munkaviszony megszűnésével kiállítani. Jogszabályi változások miatt azonban erre már csak akkor van szükség, ha a munkavállaló kéri – figyelmeztettek az Írisz Office adótervezői.

Nyugdíj: keletkezik szolgálati idő az anyasági ellátások alatt? 

Fontos kérdéskör az anyasági ellátások kapcsán, hogy vajon az ebben részesülő kismamák és anyukák számára keletkezik-e szolgálati idő, magyarán beleszámít-e ez az időszak a nyugdíjukba. Erre a kérdésre keresték a választ az Írisz Office adótervezői.

Nem csak a vevőnek kell bejelentenie a lakásvásárlást? 

Ha eladtuk, vagy megvásároltuk az ingatlant, be kell-e jelentenünk a tulajdonosváltást az illetékes önkormányzatnak? Az Írisz Office adótervezőinek válasza szerint, igen és az se mindegy, hogyan.

Akkor is kell adót bevallani, ha törölték a cégemet? 

Milyen bevallási kötelezettségeket kell teljesíteni kényszertörlés esetén? Erre a kérdésre adnak gyors választ az Írisz Office adótervezői a reggeli egyperces sorozatunk most következő részében.

Elrontottam a számlát, hogyan javíthatom ki? 

Milyen módon javítható a kézzel kiállított számlán a dátum/összeg? Erre a kérdésre is gyors választ tudtak adni az Írisz Office adótervezői.

2020-tól visszaáll a lakásáfa 

Újra 27 százalékos lesz az új építésű lakások után fizetendő általános forgalmi adó, de van egy lehetőség, amivel még három évig kitolható a határidő – figyelmeztettek az Írisz Office adótervezői.

Hány éves kortól lehet saját cégem? 

Rossz hírrel szolgálnak az Írisz Office adótervezői  ezt a kérdést feltevő olvasónknak: aki nem töltötte még be a 18. életévét, nem indíthat saját vállalkozást. Érdekes csavar azonban a hazai cégjogi szabályozásban, hogy a kiskorú személy kft.-ben és bt.-ben  lehet tag.

Vámkezelés és exportfuvarozás adómentességének feltétele 

Újabb fontos változásra hívják fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői, mely minden céget érint, amely termékexporttal vagy vámeljárással kapcsolatban nyújt vagy igénybe vesz bármilyen szolgáltatást.

Mikor fizet kamatot a NAV? 

Két olyan eset is előfordulhat, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kamatot fizethet egy vállalkozásnak. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével megmutatjuk ezt a két adózási helyzetet.

Figyelem! Már nem kell jelenteni a végzettséget a NAV-nak 

2019. január 1-jétől nem kell bejelenteni a foglalkoztatónak a biztosított végzettségére, szakképzettségére vonatkozó adatokat a NAV felé a munkaviszony létesítésekor – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Vezethetem devizában a könyvelést? 

Mind több magyar cégnél merül fel – főként, akik a külpiacok iránt érdeklődnek –, hogy a könyvelésüket nem forintban, hanem valamilyen más devizában vezessék. Megtehetik ezt?

Cafeteria 2019, illetve ami maradt belőle 

Most induló sorozatunkban sorra vesszük a 2019. január elsejétől érvényes adójogszabály-változásokat szakértőnk, az Írisz Office adótervezői segítségével. Az első részben a cafeteriarendszert vesszük szemügyre – illetve ami maradt belőle.

Hogyan kell adózni a KATA-adóalany eszközértékesítése után 2019-től? 

Sok kisebb nagyobb változás lépett életbe az adózásban január elsejétől. Az Írisz Office adótervezői, most a KATÁ-s vállalkozók figyelmét hívták fel egy módosításra.

Mikor fizetünk áfát az utalványok esetében 2019-től? 

Komoly változások léptek életbe az utalványok utáni adózásban, ami okozhat némi fejtörést. Az Írísz Office adótervezőinek segítségével az ezzel kapcsolatos kérdések egyikére adtunk választ.

Ki után jár jövőre szocho-kedvezmény? 

A NAV 2019. január 1-től tájékoztatást küld a munkáltatóknak arról, hogy a foglalkoztató mely dolgozója után milyen adókedvezményt vehet igénybe – hívták fel a figyelmet az Írísz Office adótervezői.

Hogyan változtak a KIVA választhatóságának feltételei? 

A KIVA választásának bevételi korlátja 500 millió Ft-ról 1 milliárd Ft-ra, a mérlegfőösszeg korlátja pedig szintén 500 millió Ft-ról 1 milliárd Ft-ra növekedett december 1-jétől - íhvaták fel a figyelmet az Írísz Office adótervezői.

Mit kell tudni a végkielégítésről? 

Mikor, kinek, és milyen szabályok szerint, és mennyi végkielégítés jár a munkavállalónak? Az Írísz Office adótervezőinek segítségével egyperces válaszokat adunk a legfontosabb kérdésekre.

Mikor kell áfát fizetni a személyautó értékesítésekor? 

Amennyiben a vállalkozás értékesíteni szeretné az általa használt, a vállalkozás nyilvántartásaiban tárgyi eszközként szereplő személygépjárművét, úgy áfa tekintetében két eset lehetséges – figyelmeztetnek az Írísz Office adótervezői.

Hogyan tudom kiszámolni a KATA-keretemet? 

2019. január elsejétől 12 millióra nő az alanyi áfamentesség határa a KATA esetén is. Ez az értékhatár azonban csak az egész évben KATA-s gazdálkodókra érvényes - figyelmeztettek az Írísz Office adótervezői.

Munkaviszony megszűnését követően meddig él a biztosítottság? 

Meddig él a biztosításom a társadalombiztosítónál, miután megszűnt a munkaviszonyom? Erre a kérdésre adtak választ reggeli Egypercesükben az Írísz Office adótervezői.

Be kell jelenteni a külföldön nyitott céges bankszámlát? 

Kell-e tudnia a magyar adóhatóságnak arról, ha cégünk számára külföldön - akár uniós tagállamban, akár harmadik országban bankszámlát nyitottunk? Az Írísz Office adótervezőinek segítségével megválaszoltuk ezt a kérdést.

Mikor NEM kell transzferár-dokumentációt készíteni? 

Milyen esetben NEM kell transzferár szabályzatot készíteni, ha egyébként kötelezettek vagyunk rá? A kérdésre az Írisz Office adótervezői adták meg a választ reggeli egypercesükben.

Milyen áfa-kulccsal számlázzak, ha külföldi ingatlant adok bérbe? 

Ha egy külföldi ingatlana van egy magyar cégnek, vagy magánszemélynek, és azt bérbe adja, akkor milyen áfakulccsal adózik? Erre a kérdésre adnak egy perces a választ az Írisz Office adótervezői.

Meddig jár az osztalék a részvényeseknek? 

Egy közgyűlés által meghatározott osztalék akkor is megillett, ha időközben eladtuk a tulajdonrészünket egy részvénytársaságban - írja az Írisz Office.

Jó a számlán a szerződés szerint, mint jogcím? 

Az messze nem elegendő, ha a számla jogcímeként csak annyit írunk ki, hogy "szerződés szerint" - hívták fel a figyelmet a legfontosabb adózói kérdésekre adott egyperces válaszukban az Írisz Office adótervezői.

Reggeli Egyperces: ellenőrizhetjük a NAV-ellenőr megbízólevelét? 

Vizsgálható-e egy NAV ellenőrzés esetén a megbízólevél valódisága? Igen, ellenőrizhető - hívták fel a figyelmet reggeli egyperces válaszukban az Írisz Office adótervezői. Néhány kattintással lekérdezhető az érvényesség az Ügyfélkapun keresztül

Faházra, modulházra is alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs? 

Vajon a jelenleg hatályos ÁFA-törvény különbséget tesz abban a tekintetben, hogy milyen építési eljárással, technológiával készült az újépítésű ingatlan, amelyre a kedvezményes áfakulcs vonatkozik? Erre a kérdésre keresik a választ az Írisz Office adótervezői reggeli Egypercesükben.

Mikor törölheti a NAV egy cég adószámát? 

Mikor törölheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy vállalkozás adószámát? Ezt a kérdést válaszolják meg az Írisz Office adótervezői, ma reggeli egypercesünkben.

Mit kell tudni a cég alaptőkéjéről? 

Egy cég alaptőkéjét hány napon belül és milyen mértékben kell rendelkezésre bocsátani? Erre adnak választ a ma Reggeli egypercesben az Írisz Office adótervezői.

Mit kell tudni a készpénzfizetési korlátról? 

A mai Reggeli egyperces arra a kérdésre keres választ, hogy mit kell tudni a készpénzfizetési korlátról. Egy hónapban mennyi a maximális készpénzfizetés a felek között.

Reggeli egyperces: Mikor kell iparűzésiadó-előleget fizetnie? 

A kisadózó vállalkozásoknak lehetőségük van – bejelentést követően – kedvezményes, 2,5 Millió Ft adóalap után megfizetni az iparűzési adót, írják az Írisz Office adótervező szakértői.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo