Reggeli egyperces cikkek


Mit nevezünk reprezentációnak?

Mit nevezünk reprezentációnak? 

A céges költségeknél egy gyakorta alkalmazott kitétel a reprezentáció. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével most ennek a fogalomnak ásunk a mélyére.
Kié a szelvény, ha céges telefonról lottózunk?

Kié a szelvény, ha céges telefonról lottózunk? 

A Szerencsejátékról szóló törvény kimondja, hogy a lottójátékon csak 18 évét betöltött természetes személy vehet részt. De mi van akkor, ha valaki a céges telefonról lottózik? Ilyenkor a cégé a nyeremény?
Hogyan számlázzuk az ingatlan foglalóját?

Hogyan számlázzuk az ingatlan foglalóját? 

Most, amikor az ingatlanpiac magas fordulatszámon pörög, érdemes foglalkozni az ingatlanügyleteket érintő adózási kérdésekkel. Az Írisz Office adótervezői ezzel kapcsolatban a foglaló szabályaira hívják fel a figyelmet.
Szigorodtak az erkölcsi bizonyítvány bekérésének szabályai

Szigorodtak az erkölcsi bizonyítvány bekérésének szabályai 

Az adatvédelmi törvény módosította a Munka törvénykönyvét is, így az új munkajogi normák alapján a foglalkoztatók már csak szigorú feltételeknek megfelelve kérhetik be alkalmazottjaiktól az erkölcsi bizonyítványukat - hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.
A befektetési arany és az áfa

A befektetési arany és az áfa 

A mai turbulens piaci környezetben sokan vélik úgy, hogy az arany a legbiztosabb befektetés, azonban fontos tudnunk azt is, hogy mikor és milyen adókötelezettségei lehetnek, ha a nemesfémpiacba fektetünk. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével a befektetési arany és az általános forgalmi adó viszonyát derítjük fel.
Hogyan igényelhetem a GYOD-ot?

Hogyan igényelhetem a GYOD-ot? 

 2019-től új ellátási formában részesülhet az a szülő, aki tartósan beteg gyermekét otthon ápolja, ez a gyermek-otthongondozási díj (GYOD). Előző egyperceseinkben olvashattak a gyermekek otthongondozási díjának az igénybevételi feltételeiről. Most azt mutatjuk be, hogy miként lehet igényelni az ellátást.
EVA-alany választhat-e ingatlan-bérbeadásra áfakötelezettséget?

EVA-alany választhat-e ingatlan-bérbeadásra áfakötelezettséget? 

Az ingatlan-bérbeadás egyre népszerűbb forma, de az adózási technikákban lehetnek bökkenők, mint a fenti kérdés is mutatja, amire a választ kerestük az Írisz Office adótervezőivel.
Milyen dokumentumokat kell benyújtani a számviteli beszámolóban?

Milyen dokumentumokat kell benyújtani a számviteli beszámolóban? 

Beköszöntött a tavasz, közeleg a május 31-e, így a beszámoló benyújtásának határideje is. De pontosan milyen dokumentumokat is kell benyújtani a beszámolóban? Az Írisz Office adótervezőinek segítségével erre a kérdésre adunk most választ.
Van egy kiskapu: mégis lehet adómentes juttatás a bérlet

Van egy kiskapu: mégis lehet adómentes juttatás a bérlet 

A cafeteriaszabályok változásával idéntől már bérként adózik a munkavállaló számára vásárolt helyi bérlet. Az Írisz Office adótervezői azonban egy kiskapura hívták fel a figyelmünket a szabályozásban.
Miért nem éri meg kockázatosnak lenni?

Miért nem éri meg kockázatosnak lenni? 

Az adóhatósági minősítések közül korábban már bemutattuk a megbízható adózók és a kockázatos státusz feltételeit. Most az Írisz Office adótervezőinek segítségével arra is rámutatunk, miért nem éri meg kockázatosnak lennie egy vállalkozásnak.

Ki minősül megbízható adózónak? 

Negyedévenként kerülhetnek a megbízható kategóriába a gazdasági szervezetek, azonban még mindig viszonylag kevesen vannak azok, akik teljesen tisztában vannak azzal, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni. Az Írisz Office adótervezői most ezeket foglalták össze.

Mi a rabatt, és mikor használjuk? 

A szállítók különféle kedvezményekkel motiválják a vevőket a további vásárlásokra. Az egyik ilyen engedmény a rabatt. Fontos tudni azonban, hogy ebben az esetben nem mindegy, hogy azonnali vagy utólagos kedvezményt adunk.

Mindig kell adatot szolgáltatni a KATA-sok felé teljesített kifizetésekről? 

Minden évben március 31-ig adatot kell szolgáltatni a vállalkozásoknak (ideértve az egyéni vállalkozókat is, kivéve, ha KATA szerint adóznak) az előző évben (aktuálisan a 2018-ban) KATA alany felé teljesített 1 millió Ft-ot meghaladó kifizetésről.

Köteles-e bankszámlát nyitni egy egyéni vállalkozó? 

Egyéni vállalkozónak csak akkor kötelező pénzforgalmi számlát nyitnia, ha általános forgalmi adó fizetésére kötelezett, tehát nem alanyi adómentes – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői a legfontosabb adózói kérdésekre adott reggeli egyperces válaszukban.

Mi a különbség a visszáru és a sztornó számla között? 

Fontos különbséget tenni sztornó és visszáru számla között, kiállításuk más-más esetben indokolt – hívták fel a figyelmet a leggyakoribb adózói kérdésekre adott válaszukban az Írisz Office adótervezői.

Kötelező könyvvizsgálat 300 milliós árbevétel alatt? 

Előfordulhat olyan helyzet, hogy kötelező a könyvvizsgálat 300 millió Ft-os bevételi értékhatár alatt? Az Írisz Office adótervezői az erre a kérdésre adott egyperces válaszukban arra figyelmeztetnek, hogy bizony vannak ilyen esetek.

Tőkét rendelkezésre bocsátani? Hogyan? 

Hogyan kell rendelkezésre bocsátani a jegyzett, de még be nem fizetett tőke pénzbeli összegét? Erre a kérdésre adnak most választ az Írisz Office adótervezői a Reggeli egyperces sorozat következő részében.

Hogyan lehet kérni munkáltatói jövedelemigazolást? 

Korábban az igazolást kötelező volt a munkaviszony megszűnésével kiállítani. Jogszabályi változások miatt azonban erre már csak akkor van szükség, ha a munkavállaló kéri – figyelmeztettek az Írisz Office adótervezői.

Nyugdíj: keletkezik szolgálati idő az anyasági ellátások alatt? 

Fontos kérdéskör az anyasági ellátások kapcsán, hogy vajon az ebben részesülő kismamák és anyukák számára keletkezik-e szolgálati idő, magyarán beleszámít-e ez az időszak a nyugdíjukba. Erre a kérdésre keresték a választ az Írisz Office adótervezői.

Nem csak a vevőnek kell bejelentenie a lakásvásárlást? 

Ha eladtuk, vagy megvásároltuk az ingatlant, be kell-e jelentenünk a tulajdonosváltást az illetékes önkormányzatnak? Az Írisz Office adótervezőinek válasza szerint, igen és az se mindegy, hogyan.

Akkor is kell adót bevallani, ha törölték a cégemet? 

Milyen bevallási kötelezettségeket kell teljesíteni kényszertörlés esetén? Erre a kérdésre adnak gyors választ az Írisz Office adótervezői a reggeli egyperces sorozatunk most következő részében.

Elrontottam a számlát, hogyan javíthatom ki? 

Milyen módon javítható a kézzel kiállított számlán a dátum/összeg? Erre a kérdésre is gyors választ tudtak adni az Írisz Office adótervezői.

2020-tól visszaáll a lakásáfa 

Újra 27 százalékos lesz az új építésű lakások után fizetendő általános forgalmi adó, de van egy lehetőség, amivel még három évig kitolható a határidő – figyelmeztettek az Írisz Office adótervezői.

Hány éves kortól lehet saját cégem? 

Rossz hírrel szolgálnak az Írisz Office adótervezői  ezt a kérdést feltevő olvasónknak: aki nem töltötte még be a 18. életévét, nem indíthat saját vállalkozást. Érdekes csavar azonban a hazai cégjogi szabályozásban, hogy a kiskorú személy kft.-ben és bt.-ben  lehet tag.

Vámkezelés és exportfuvarozás adómentességének feltétele 

Újabb fontos változásra hívják fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői, mely minden céget érint, amely termékexporttal vagy vámeljárással kapcsolatban nyújt vagy igénybe vesz bármilyen szolgáltatást.

Mikor fizet kamatot a NAV? 

Két olyan eset is előfordulhat, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kamatot fizethet egy vállalkozásnak. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével megmutatjuk ezt a két adózási helyzetet.

Figyelem! Már nem kell jelenteni a végzettséget a NAV-nak 

2019. január 1-jétől nem kell bejelenteni a foglalkoztatónak a biztosított végzettségére, szakképzettségére vonatkozó adatokat a NAV felé a munkaviszony létesítésekor – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Vezethetem devizában a könyvelést? 

Mind több magyar cégnél merül fel – főként, akik a külpiacok iránt érdeklődnek –, hogy a könyvelésüket nem forintban, hanem valamilyen más devizában vezessék. Megtehetik ezt?

Cafeteria 2019, illetve ami maradt belőle 

Most induló sorozatunkban sorra vesszük a 2019. január elsejétől érvényes adójogszabály-változásokat szakértőnk, az Írisz Office adótervezői segítségével. Az első részben a cafeteriarendszert vesszük szemügyre – illetve ami maradt belőle.

Hogyan kell adózni a KATA-adóalany eszközértékesítése után 2019-től? 

Sok kisebb nagyobb változás lépett életbe az adózásban január elsejétől. Az Írisz Office adótervezői, most a KATÁ-s vállalkozók figyelmét hívták fel egy módosításra.

Mikor fizetünk áfát az utalványok esetében 2019-től? 

Komoly változások léptek életbe az utalványok utáni adózásban, ami okozhat némi fejtörést. Az Írísz Office adótervezőinek segítségével az ezzel kapcsolatos kérdések egyikére adtunk választ.

Ki után jár jövőre szocho-kedvezmény? 

A NAV 2019. január 1-től tájékoztatást küld a munkáltatóknak arról, hogy a foglalkoztató mely dolgozója után milyen adókedvezményt vehet igénybe – hívták fel a figyelmet az Írísz Office adótervezői.

Hogyan változtak a KIVA választhatóságának feltételei? 

A KIVA választásának bevételi korlátja 500 millió Ft-ról 1 milliárd Ft-ra, a mérlegfőösszeg korlátja pedig szintén 500 millió Ft-ról 1 milliárd Ft-ra növekedett december 1-jétől - íhvaták fel a figyelmet az Írísz Office adótervezői.

Mit kell tudni a végkielégítésről? 

Mikor, kinek, és milyen szabályok szerint, és mennyi végkielégítés jár a munkavállalónak? Az Írísz Office adótervezőinek segítségével egyperces válaszokat adunk a legfontosabb kérdésekre.

Mikor kell áfát fizetni a személyautó értékesítésekor? 

Amennyiben a vállalkozás értékesíteni szeretné az általa használt, a vállalkozás nyilvántartásaiban tárgyi eszközként szereplő személygépjárművét, úgy áfa tekintetében két eset lehetséges – figyelmeztetnek az Írísz Office adótervezői.

Hogyan tudom kiszámolni a KATA-keretemet? 

2019. január elsejétől 12 millióra nő az alanyi áfamentesség határa a KATA esetén is. Ez az értékhatár azonban csak az egész évben KATA-s gazdálkodókra érvényes - figyelmeztettek az Írísz Office adótervezői.

Munkaviszony megszűnését követően meddig él a biztosítottság? 

Meddig él a biztosításom a társadalombiztosítónál, miután megszűnt a munkaviszonyom? Erre a kérdésre adtak választ reggeli Egypercesükben az Írísz Office adótervezői.

Be kell jelenteni a külföldön nyitott céges bankszámlát? 

Kell-e tudnia a magyar adóhatóságnak arról, ha cégünk számára külföldön - akár uniós tagállamban, akár harmadik országban bankszámlát nyitottunk? Az Írísz Office adótervezőinek segítségével megválaszoltuk ezt a kérdést.

Mikor NEM kell transzferár-dokumentációt készíteni? 

Milyen esetben NEM kell transzferár szabályzatot készíteni, ha egyébként kötelezettek vagyunk rá? A kérdésre az Írisz Office adótervezői adták meg a választ reggeli egypercesükben.

Milyen áfa-kulccsal számlázzak, ha külföldi ingatlant adok bérbe? 

Ha egy külföldi ingatlana van egy magyar cégnek, vagy magánszemélynek, és azt bérbe adja, akkor milyen áfakulccsal adózik? Erre a kérdésre adnak egy perces a választ az Írisz Office adótervezői.

Meddig jár az osztalék a részvényeseknek? 

Egy közgyűlés által meghatározott osztalék akkor is megillett, ha időközben eladtuk a tulajdonrészünket egy részvénytársaságban - írja az Írisz Office.

Jó a számlán a szerződés szerint, mint jogcím? 

Az messze nem elegendő, ha a számla jogcímeként csak annyit írunk ki, hogy "szerződés szerint" - hívták fel a figyelmet a legfontosabb adózói kérdésekre adott egyperces válaszukban az Írisz Office adótervezői.

Reggeli Egyperces: ellenőrizhetjük a NAV-ellenőr megbízólevelét? 

Vizsgálható-e egy NAV ellenőrzés esetén a megbízólevél valódisága? Igen, ellenőrizhető - hívták fel a figyelmet reggeli egyperces válaszukban az Írisz Office adótervezői. Néhány kattintással lekérdezhető az érvényesség az Ügyfélkapun keresztül

Faházra, modulházra is alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs? 

Vajon a jelenleg hatályos ÁFA-törvény különbséget tesz abban a tekintetben, hogy milyen építési eljárással, technológiával készült az újépítésű ingatlan, amelyre a kedvezményes áfakulcs vonatkozik? Erre a kérdésre keresik a választ az Írisz Office adótervezői reggeli Egypercesükben.

Mikor törölheti a NAV egy cég adószámát? 

Mikor törölheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy vállalkozás adószámát? Ezt a kérdést válaszolják meg az Írisz Office adótervezői, ma reggeli egypercesünkben.

Mit kell tudni a cég alaptőkéjéről? 

Egy cég alaptőkéjét hány napon belül és milyen mértékben kell rendelkezésre bocsátani? Erre adnak választ a ma Reggeli egypercesben az Írisz Office adótervezői.

Mit kell tudni a készpénzfizetési korlátról? 

A mai Reggeli egyperces arra a kérdésre keres választ, hogy mit kell tudni a készpénzfizetési korlátról. Egy hónapban mennyi a maximális készpénzfizetés a felek között.

Reggeli egyperces: Mikor kell iparűzésiadó-előleget fizetnie? 

A kisadózó vállalkozásoknak lehetőségük van – bejelentést követően – kedvezményes, 2,5 Millió Ft adóalap után megfizetni az iparűzési adót, írják az Írisz Office adótervező szakértői.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Cégblog

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait 

A KLM holland légitársaság júliustól ismét leállítja az tel-avivi járatait biztonsági kockázatokra hivatkozva.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Gazdaság

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival 

Az üzleti taxis fuvarok harmadát szerdán rendelik az utasok, nyáron azonban ötödével visszaesik a céges utazások száma – derül ki a Bolt adataiból.

Társadalom

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?  

Magyarországon az érintett nők többségének kihívást jelentett a szülési szabadság után a munkaerőpiacra való visszatérés.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo