hirdetés

Reggeli Egyperces: ellenőrizhetjük a NAV-ellenőr megbízólevelét?

Vizsgálható-e egy NAV ellenőrzés esetén a megbízólevél valódisága? Igen, ellenőrizhető - hívták fel a figyelmet reggeli egyperces válaszukban az Írisz Office adótervezői. Néhány kattintással lekérdezhető az érvényesség az Ügyfélkapun keresztül
hirdetés

Ha az adózó rendelkezik ügyfélkapuval (és a szóban forgó cég hozzá van rendelve), akkor azon belépve az eBev szolgáltatások –> Szolgáltatások –> Jogosultság, meghatalmazás, igazolás lekérdezése –> Adóhatósági megbízólevél és tájékoztatás érvényességének ellenőrzése menüpontban a cégnév és a megbízólevél azonosítószámának megadásával lekérdezhető, hogy érvényes-e a megbízatás – írták az Írisz Office adótervezői.

Mit tehetünk az adóellenőrzés után?
Amennyiben nem ért egyet adóhatósági ellenőrzés során tett megállapításokkal, azt több lépcsőben is vitathatja az adózó. Alapvetően minden ellenőrzés során abban bízunk, hogy nem lesz számottevő megállapítás, vagy a NAV nemleges jegyzőkönyvvel távozik. Az esetek többségében ez nem így van.
Amennyiben nem mutat a rendszer érvényes megbízólevelet, érdemes 1-2 nap múlva újra ellenőrizni, mert változó, hogy milyen gyakran frissülnek a lekérdezhető adatok.

Fontos kiemelni, hogy a szúrópróbaszerű ellenőrzéseknél – ezek leggyakoribb formája a próbavásárlás – nem lehet élni a fenti lehetőséggel, mert ilyen esetekben általános megbízólevele van az ellenőrnek, ami egy gazdasági ágazatra vagy területre szól.

Ha így kapunk ellenőrzést, kérjük meg az ellenőrt, hogy mutassa be a megbízólevelét, és igazolja a személyazonosságát. Amennyiben bármelyiket visszautasítja, szankció nélkül megtagadható az ellenőrzésben való közreműködés, hisz nem kizárható, hogy csalóval van dolgunk.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Adóellenőrzés: 10 kérdés, amire jó, ha tudod a választ
Az év elejétől új törvények szabályozzák az adóellenőrzések és adóperek menetét. A tét pedig nem kicsi: a NAV évente ugyanis közel 30.000 ellenőrzést folytat le, ennek során pedig mintegy 500 milliárd forint adóhiányt és majdnem ugyanekkora összegű bírságot szab ki. Fontos ezért tudni, hogy az új szabályok alapján milyen jogai vannak az adózónak, és hogyan veheti fel leghatékonyabban a küzdelmet a NAV ellen.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo