hirdetés

A befektetési arany és az áfa

A mai turbulens piaci környezetben sokan vélik úgy, hogy az arany a legbiztosabb befektetés, azonban fontos tudnunk azt is, hogy mikor és milyen adókötelezettségei lehetnek, ha a nemesfémpiacba fektetünk. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével a befektetési arany és az általános forgalmi adó viszonyát derítjük fel.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Befektetési aranynak minősül az áfa törvényben meghatározott paraméterekkel rendelkező, aranyból készült rúd, lemez vagy érme – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Mentes az adó alól:

 • a befektetési arany értékesítése;
 • a befektetési arany Közösségen belüli beszerzése;
 • a befektetési arany importja;
 • a befektetési arannyal kapcsolatos;
 • okiratok, tanúsítványok;
 • kölcsön- és csereügyletek;
 • tőzsdei vagy azon kívüli határidős ügyletek;
 • közvetítői tevékenység.
A főszabálytól, azaz az adómentességtől eltérően választható ezen tevékenységek adókötelessé tétele is. Azok a belföldi illetőségű adóalanyok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik befektetési aranyat állítanak elő és értékesítenek. A választást be kell jelenteni az adóhatóságnak, és ettől a döntéstől az adóalany 5 évig nem térhet el.

Aranyrudak
Kép: Pixabay

A befektetési aranyat közvetítő adóalany is választhatja az adókötelezettséget, ha a megbízója is azt választotta. Ettől ő is csak akkor térhet el, ha a megbízó is eltér tőle. Az adó mértéke ilyen esetben 27%.

Befektetési arany az áfa törvény alapján:

 • legalább 995 ezrelék, vagy azt meghaladó tisztaságú, a nemesfémpiacokon elfogadott, de legalább egy grammot meghaladó súlyú, rúd vagy lemez formájú arany, függetlenül attól, hogy arról bocsátottak-e ki olyan értékpapírt, amelynek megszerzése egyúttal az abban megjelölt termék tulajdonjogának megszerzését is jelenti, vagy nem;
 • legalább 900 ezrelék vagy azt meghaladó tisztaságú, az 1800. év után vert aranyérme, amely az érmét kibocsátó államban törvényes fizetőeszköz vagy az volt, feltéve, hogy az érme értékesítésének szokásos piaci ára legfeljebb 80 százalékkal haladja meg az érme aranytartalmának nemesfémpiacokon kialakult szabadpiaci értékét;
 • a b) ponttól függetlenül befektetési arany az az érme is, amely szerepel a Héa-irányelv 345. cikke szerint közzétett listán.
Hol fial a pénz 2019-ben?
Akár magánszemélyként, akár cégként, az év elején sokan elgondolkodnak azon, mibe fektessék megtakarított pénzüket. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben kétszer is érdemes megnéznünk, hogy melyik megtakarítási forma az, amely nemcsak hozamot ígér, hanem biztonságot is.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo