Arany cikkek


Szereti a világ az aranyat

Szereti a világ az aranyat 

Nagyon gazdag Kína aranyban.
Egekben az arany ára

Egekben az arany ára 

Az arany ára kiváló hőmérője a világ betegségeinek.
Az oroszok által elrabolt krími aranykincsekből valamennyit visszakap Ukrajna

Az oroszok által elrabolt krími aranykincsekből valamennyit visszakap Ukrajna 

A holland legfelsőbb bíróság helybenhagyta, hogy Ukrajna kapja vissza a Hollandiában rekedt krími aranykincseket.
Aranyesőt kínál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ékszerek formájában

Aranyesőt kínál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ékszerek formájában 

Aranyékszerek a kalapács alatt.
Hatalmas aranylelőhelyre bukkantak

Hatalmas aranylelőhelyre bukkantak  

Kínában egy hatalmas aranylelőhelyet fedeztek fel, mintegy 50 tonnás tartalékkal. Piaci értéke 3 ezer milliárd dollár körül van.
Rázúdultak a magyarok az aranyra a háború hatására

Rázúdultak a magyarok az aranyra a háború hatására 

Töretlen az arany népszerűsége.
Kevesebb az orosz arany

Kevesebb az orosz arany 

Oroszország arany- és devizatartaléka szeptember végéig csaknem 89,8 milliárd dollárral zuhant az év vége óta.
Újabb szankcióval büntetik az oroszokat

Újabb szankcióval büntetik az oroszokat 

Nagy-Britannia a hét vezető ipari hatalom (G7) több más tagjával együtt megtiltja az orosz arany importját.
Ismét rekordközelben az arany árfolyama

Ismét rekordközelben az arany árfolyama 

Unciánként már közel 2000 amerikai dollárt kérnek a globálisan meglóduló infláció, az orosz-ukrán háború és az energiaválság miatt újfent egyre népszerűbb befektetési eszközért.
50 százalékkal több aranyat kerestek a vevők, még a központi bankok is ebbe fektetnek

50 százalékkal több aranyat kerestek a vevők, még a központi bankok is ebbe fektetnek 

Az Arany Világtanács (WGC) számításai szerint 2021 negyedik negyedévében 1146,8 tonna volt a globális aranykereslet, ami 2019 második negyedéve óta a legtöbb, 2020 negyedik negyedévéhez képest pedig csaknem 50 százalék volt a bővülés.

Az aranyat és az ékszert keresték leginkább a befektetők 

Az egymilliárd forintot is meghaladta tavaly a BÁV Zrt. fiókhálózatában értékesített befektetési aranytömbök forgalma. Ezzel a társaság jócskán felülteljesítette a kitűzött terveket.

Óvatosan, ha neten vásárol arany ékszert! 

Több problémát is találtak a garanciális szabályoknál a fogyasztóvédők.

Citigroup: aranyrekord közelít 

A cég elemzői szerint két éven belül rekordszintre emelkedhet a nemesfém ára.

A befektetési arany és az áfa 

A mai turbulens piaci környezetben sokan vélik úgy, hogy az arany a legbiztosabb befektetés, azonban fontos tudnunk azt is, hogy mikor és milyen adókötelezettségei lehetnek, ha a nemesfémpiacba fektetünk. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével a befektetési arany és az általános forgalmi adó viszonyát derítjük fel.

Hol fial a pénz 2019-ben? 

Akár magánszemélyként, akár cégként, az év elején sokan elgondolkodnak azon, mibe fektessék megtakarított pénzüket. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben kétszer is érdemes megnéznünk, hogy melyik megtakarítási forma az, amely nemcsak hozamot ígér, hanem biztonságot is.

Az arany kezdi lenyomni a bitcoint 

A bitcoin árfolyama egy éve 16.700 dollárnál állt, aztán gyorsan tízezret vesztett értékéből. Jelenleg 3.400-nál áll s bár vannak, akik bíznak jövőjében, sokan inkább az aranyba fektetnek.

Már jobb befektetés, mint az arany 

A palladium, a főként járművek katalizátoraiban használt nemesfém, az elmúlt napokban többe került, mint az arany. Tőzsdei szakértők az áremelkedést a csökkenő autóeladások miatt átmeneti jelenségnek tartják.

2019-ben irány az arany? 

Az év végén hagyományosan megugrik az érdeklődés a különböző befektetési lehetőségek iránt. Az egyik legnépszerűbb eszköz továbbra is az arany. A piac érdekessége, hogy a keresletet az elmúlt időszakban a jegybankok is generálják – hiszen az erősödő jegybanki vásárlások a lakosság aranybefektetések iránti érdeklődését is felkeltették. Milyen lehetőségei vannak az arany iránt érdeklődőknek? Krocsek Attila, a BlockBen igazgatója gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Hosszú távra tervezőknek: öt menő befektetési alternatíva 

Bankbetétekbe, részvényekbe vagy más értékpapírokba, ingatlanokba áramlik a magán- és céges vagyonok nagy része. A klasszikus befektetési eszközök mellett azonban jövedelmezők lehetnek az alternatív megtakarítások, azaz a különböző, kézzel fogható értéktárgyak, nyersanyagok. Az ilyen javak megvásárlása különösen azoknak ajánlható, akik hosszú távon értékálló eszközökben tárolnák a vagyonukat. A népszerűbb alternatív befektetési formák közül mutatunk be néhányat, a lehetséges kockázatokkal együtt.

Ráugrottak az aranyra a befektetők 

A világpiacon 964 tonna arany talált gazdára 2018 harmadik negyedévében, 1 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest – az Arany Világtanács legfrissebb adatai szerint.

A dollárra figyeljen, ha aranyba fektetne 

Újra 1200 USD/uncia felett kereskednek az arannyal, így tovább folytatódik az arany korrekciója az augusztus közepi mélypont után. Az arannyal kereskedők továbbra is a dollár alakulását kell, hogy figyeljék, akár vételre, akár eladásra játszanak – hívja fel a figyelmet a Saxo Bank elemzése.

„Csúcsaranyat” ígértek, 1,6 milliárdot csaltak ki 

Jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken egy a férfit és egy nőt, aki "csúcsarany" hozamának ígéretével 662 sértettől csaknem 1,6 milliárd forintot csalt ki.

Megéri aranyba és gyémántba fektetni? 

Az arany- és gyémántpiac szereplői szerint nem is lehet kérdés, hogy az emberiség történelmének legstabilabb befektetése a periódusos rendszer egyik legnagyobb becsben tartott, 79. számú eleme, az imádott sárga nemesfém, valamint a drágakövek legjelentősebbje, ahogy Marilyn Monroe mondta, a nő legjobb barátja. A bank- és értékpapír-piaci szereplők szerint ez nem egészen így van. Az arany- és gyémántbefektetéseknek számos hátránya, kockázata létezik.

Ismét jó befektetés lehet az arany 

Néhány éven belül, a részvénypiaci korrekció idején, jó megoldás lehet megtakarításunk egy részét fizikai aranyba fektetni. A nemesfém piaca most csendes, így jó alkalom kínálkozik a vételre. A vásárlási döntés meghozatala előtt azonban tisztában kell lennünk néhány alapvető szabállyal – hívják fel a figyelmet a BÁV szakértői.

Az arany ára: emberéletek és környezetszennyezés 

A luxuscikkek iparának nagy vétke, hogy a beszállítói lánc végén álló aranykitermelők gyakran jogsértő milíciák Afrikában. Az arany ezért számos esetben „konfliktusásványnak” minősül. A problémáról a Dirty Gold War című film ad képet, melyet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttunk.

Megtakarítás botrányok nélkül 

A brókerbotrányok kapcsán mindenkiben felmerül, hogy vajon hol fialtathatná a leginkább biztonságosan a megtakarításait. A kérdés függetlenül attól sokakat foglalkoztat, hogy mennyi pénzt szeretne befektetni. De ne feledjük: a befektetési trendek, indikátorok mögött tömegpszichológia van: a befektetői társadalom viselkedése alapján hoz döntést a hozzáértő invesztor arról, hogy mibe fektet, vagy adott esetben éppen honnan menekíti ki a pénzét! A Buda Cash- és a Quaestor-botrány kirobbanása után szinte azonnal kiadott a Nemzetgazdasági Minisztérium egy közleményt, amelyben felhívta a figyelmet a lakossági államkötvényekre, azt állítva, ezek biztos megtakarítást ígérnek kiemelkedő hozam mellett. De vajon tényleg ez az egyetlen megbízható eszköz? Lássuk, még milyen megtakarítási lehetőségeink vannak, azoknak mi az áruk, és mennyi hozamot remélhetünk, ha minden jól megy!

Az arany fénykora jön? 

Az aranyba való befektetésre buzdít az egyik legtekintélyesebb német nyersanyagpiaci szakértő, technikai elemző és portfóliókezelő. Miközben még mindig esik a nemesfémek ára, mégis azt mondja, hogy aranyba kell fektetni, mert a világgazdaság legsúlyosabb problémája az általános eladósodottság, s az ezzel való küzdelemnek nincs más eszköze, mint az inflálás. Így az egyetlen nem inflálható, mesterségesen nem gyártható eszköz, az arany újbóli fénykora várható.

Az iPhone az igazi aranybánya! 

Az iPhone aranytartalma 300-szor nagyobb, mint az átlagos aranybánya kőzeteké – állítja Ken Beyer, a használt elektronikai eszközök újrahasznosításával foglalkozó Cloud Blue vezérigazgatója.

Kik őrzik a világ pénzét? 

Tényleg az aranyban is utazó Rothschildok a tulajdonosai a FED-nek? Valóban külföldiek nyomására dönt a világ legnagyobb gazdasági befolyású központi bankja arról, mikor változtasson kamatot, vagy nyomjon pénzt és mennyit? Nem is Washingtonban, hanem Londonban dől el, hogy ki irányíthatja a FED-et, illetve kerülhet be annak monetáris döntéshozó testületébe? Ilyen és ehhez hasonló kérdések bukkannak fel időről időre a médiában. Van alapja az összeesküvés-elméleteknek, melyekben hívők közül akadt, aki idén októberben még fel is akarta robbantani a FED-et, mint a világgazdaság bajainak legfőbb forrását? E kérdéseket válaszolja meg a Conclude Befektetési Zrt. alábbi összeállítása.

A hely, ahol a világ aranyát őrzik 

A New York-i Liberty Streeten sétálók bizonyára nem is gondolnák, hogy a 33-as számú ház alatt 25 méterrel a világ legnagyobb „aranybányája” terül el: az Atlanti-óceán vízszintje alá ásott trezorokban őrzik a világ aranyát. A Conclude Befektetési Zrt. riportja segít bepillantani a kulisszák mögé.

Szimatot fogtak a medvék 

Jól elromlott a hangulat! Míg a DAX tegnap a 20 napos mozgóátlagot tesztelte, addig a BUX már a 30 napos mozgóátlag alatt jár. Ahogy estünk egy kicsit a medvék azonnal hatalmas lármát kezdtek el csapni. Ilyen címet láttam ma reggel a Yahoo-n. „Marc Faber: Odds of Global Recession Are 100%". Azaz tuti, hogy globális recesszió lesz. Ne legyen senkinek kételye efelől. Szóval a medvék azonnal szimatot fogtak és jó PR érzékkel rendesen, paráztatják a publikumot - kezdték napi kitekintőjüket az Erste elemzői.

Ma a javuló hangulatban emelkedhetünk 

Fontos adatok Amerikából, emelkedik az olaj és az arany is, amerikai adatdömping után gyengült a dollár. Gyenge adat, emelkedő árfolyamok Ázsiában. Emelkedésre számítunk ma.

Aranyár a monszuneső vonzásában 

Évről évre ismétlődő lemez az árupiaci elemzőknél, hogy az arany iránti globális kereslet tavaly több mint negyedéről gondoskodó Indiától vajon milyen impulzusok várhatóak idén az év második felében a nemesfémek piacán. A jelek egyelőre nem túl bíztatóak.

Lassan, de biztosan fogy el a Föld aranya 

Kemény munka az aranybányászat. Tonnaszámra kell kőtörmeléket zúzni, mozgatni, átmosni, mire a sárga fém ragyogása feltűnik a zúzalékból. Egy tonna érctartalmú kőzet azonban még a legjobb esetben sem rejt 5-8 gramm aranynál többet. És ahogy egyre fogy az arany a Föld könnyen kitermelhető rétegeiből, úgy lesz a munka egyre kevésbé gyümölcsöző.

Jól jönne egy kis lazítás 

Az újabb jegybanki beavatkozás reménye segítette az emelkedést a tengerentúlon kedden. Az arany és az olaj pozitív tartományban zárt, enyhe pluszban tartózkodtak a távol-keleti piacok, s a forint is őrizte pozícióját. Szerdán a Budapesti Értéktőzsdén mérsékelt emelkedés várható.

Három év alatt ötszörös ár 

A válság idején is tartották magukat az aranybefektetések, ezért egyre többen fordulnak a mindig is menedéknek tekintett aranyvásárlás felé.  Az előrejelzések szerint a fizikaiarany-piac 2012-ben is növekedés előtt áll.

A búza és az arany is jó befektetés 

Számos elemző átmeneti állapotnak véli a Dow Jones 6000 pontos emelkedését és értékelésük szerint a jelenlegi aggodalmak, amelyeket a globális gazdaság kelt, csak egy következő állomását jelentik egy eddig nem látott mértékű világméretű recessziónak. A piaci szereplők kockázatvállalási hajlandóságát az euró övezeti szuverén államadósság válsága uralja. Az arany és az ezüst árfolyamának mozgását viszont teljesen más tényezők befolyásolják.

Hová rejtsük az aranyat? 

A befektetési arany egyik előnye, hogy könnyen készpénzzé tehető, különösen, hogy a legtöbb szolgáltató visszavásárlást is vállal. Az 50, 100, vagy 1000 grammos aranylapok és tömbök relatív kisméretűek mégsem egyszerű a tárolásuk. Az aranybefektetés védelmére többféle megoldás is választható, otthoni vagy banki széfben, illetve professzionális szolgáltatónál is őrizhető a nemesfém tömb.

Van még jó befektetés 

Az arany ára szeptemberben még rekord magasságokat döngetett, majd egyik napról a másikra egy természetes korrekcióval közel 300 dolláros esést produkált. Mostanra újra magára talált,  ésmegcélozta az 1800-as magasságot, de mire számítsunk év végéig? Az Arteus Capital piaci elemzője emelkedő trendet jósolva nem tartja elképzelhetetlennek, hogy év végére akár 2000 dollárig kúszhat az arany ára.   

Ami bearanyozza a nyugdíjas éveket 

A nemesfém általában a fizikai pénzben hitét vesztett világban kerül előtérbe, így például napjainkban. Amikor a tőkepiacok egészségesen működnek, a megtakarítók inkább az értékpapír befektetéseket preferálják. Az arany esetében a két megoldás ötvözhető.

Van megtakarítása? Két jó lehetőséget ajánlunk! 

Bár még a lakosság nagy része a hitelrészletek visszafizetésével van elfoglalva, sokaknak továbbra is vannak megtakarításaik. Nekik az arany és a kávé adta pénzügyi lehetőségekre hívjuk fel a figyelmet.

Van megtakarítása? Itt egy jó lehetőség! 

A befketetők szerint a világgazdaság elhúzódó problémai miatt tovább emelkedhet a nemesfémek ára, így még mindig megéri ebbe fektetni. Emellett viszont a gumi lehet az idei éve egyik befektetési slágerterméke. 

Az elnök az aranybánya mellett 

Verespatakra látogatott hétfőn Traian Basescu román államfő, aki megerősítette, hogy támogatja a helyszínen tervezett aranybánya megnyitását, de előtte a román államnak újra kell tárgyalnia a beruházóval a bányakoncessziós szerződést.

Lopakodó óriás az aranypiacon 

Kínában az aranynak évszázados hagyománya van. Már az időszámításunk szerinti 11. században létezett Kínában hivatalos, az állam által forgalomba hozott papírpénz, amely mögött a császári kincstárban felhalmozott arany és ezüst állt fedezetként. Mao Ce-tung 1949-ben megtiltotta a magánszemélyek számára az arany birtoklását, és ez a tilalom 2003-ig érvényben is maradt. Azóta nemcsak a kínai jegybank, de a lakosság is egyre jelentősebb aranyvásárlóként lép fel, komoly hatást gyakorolva ezáltal az arany világpiaci árfolyamára - tájékoztat az aranypiac.hu.

Már az aranyat is dízel hajtja 

A nemesfémárfolyamok elmúlt tízéves emelkedésének történetében minden egyes alkalommal, amikor korrekcióra került sor a jegyzésekben, felerősödtek a kidurranó buborékot emlegető szólamok. A buborékot látni vélők azonban nincsenek tekintettel a piaci környezet fundamentumainak alapvető megváltozására, ami miatt nem túl valószínű, hogy tartósan beszakadjon és alacsonyan maradjon az aranyár - tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Kicsiben és nagyban is az arany a nyerő 

Az arany, mint nemesfém, mindig is az értékállóságot jelentette. Az aranybefektetők és kereskedők a válságból is szépen profitáltak, hiszen a nehéz időkben megélénkül az érdeklődés a sárga nemesfém iránt. Miért lehet jó befektetés még mindig az arany? //

Nemesfém-piac: aranyat vagy ezüstöt? 

Az ismét rekordot döntő arany és ezüst árfolyamának egymáshoz viszonyított relatív aránya fontos indikátor lehet a befektetők számára annak megítélésére, hogy alul vagy felül értékelt-e az egyik nemesfém a másikhoz képest. Az alulértékelt fém ugyanis a jövőben várhatóan erősebben fog emelkedni a másikhoz viszonyítva, hogy behozza a relatív lemaradását - tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Arany: csillog, de meddig? 

Az arany szerepe és az aranybefektetésekkel kapcsolatos kérdések egyre többeket foglalkoztatnak. Soros György egy interjúban azt mondta: az arany ára lufi. Mások szerint azonban a nemesfém árának emelkedése tartós, és gazdasági tényekkel alátámasztható. Dr. Asztalos László György pénzügypolitikust az aranypiacról és az aranynak a pénzügyi rendszerben játszott szerepéről kérdeztük.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás 

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo