hirdetés

Adókedvezmény jövőbeni beruházásra? Miért ne!

Folytatjuk kirándulásunkat a társaságiadó-kedvezmények világába. Idegenvezetőnk a Piac & Profit adótanácsadó szakértője. Ezúttal a későbbi beruházások összegének a tárgyévi társaságiadó-alapot csökkentő tételként való elszámolhatóságát tekintjük át.
hirdetés

 

Kép: PP-archív

Az első írásban a tárgyi-eszközök kapcsán igénybe vehető kedvezményeket vettük górcső alá. Ebben az írásunkban egy olyan adóalap-csökkentő adótanácsadói ötletről ejtünk szót, amelynek igénybevétele igényel némi tervezést, előre gondolkodást is.

A társaságoknak lehetőségük van arra, hogy későbbi beruházásaik teljes összegét, egy meghatározott mértékig, a tárgyév társaságiadó-alapja csökkentéseként számolják el.

Mekkora az igénybe vehető kedvezmény mértéke?

Adóalap-csökkentő kedvezményként legfeljebb a tárgyév adózás előtti eredményének 50 százaléka számolható el, s ez az összeg nem haladhatja meg az 500 millió forintot.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha egy társaság társasági adó levonása előtti adóalapja például 80 millió forint, akkor ebből maximum 40 millió forintot ki tud vonni a tárgyévi társasági adó alól.

A kedvezmény nélkül fizetendő társasági adója 8 millió forint lett volna, azonban a kedvezmény elszámolásával ennek a felét, 4 millió forintot kell a tárgyévben a költségvetésbe befizetnie.

Érdemes újraszámolni az adókedvezményeket!
A fejlesztési adókedvezmény igénybevételével megvalósult, 2009 előtt megkezdett beruházások többsége napjainkban válik nyereségessé, így időszerű a kedvezmény felhasználásának újratervezése a maximális érvényesítés érdekében. „Az adókedvezmények felhasználásáig hátralévő években ugyanis a nagy összegű beruházásoknál még jelentős, jól megválasztott ütemezéssel akár eurómilliókban mérhető többlet-megtakarítást is el lehet érni” – mondta Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója. A kedvezményezetteknek e mellett készülniük kell célzott adóellenőrzésekre is.
Mik a kedvezmény igénybevételének feltételei?

Az adózó, ezt a példában szereplő 40 millió forintot olyan beruházásokra tette félre, amelyeket a tárgyévet követő 4 adóévben tervez megvalósítani. Ezt az adózás alól kivont összeget a társaság köteles lekötött tartalékba helyezni, és a könyvekben, valamint a tárgyévi mérlegben már így kimutatni. Ezt az eredménytartalékból elkülönített tartalékot a következő 4 év beruházásai értékével kell folyamatosan csökkenteni és évről évre kimutatni, hogy a félretett, lekötött tartalék összegéből mennyi még az elköltetlen rész. Azokra az aktivált beruházásokra, amelyeket a lekötött tartalékból szerez be a társaság a következő 4 évben, nem számolható el társasági adóalap-csökkentő értékcsökkenés.

Vagyis ez az adóalap-csökkentő kedvezmény tulajdonképpen egy előrehozott értékcsökkenés elszámolása.

Milyen eszközberuházásokra nem vonatkozik a kedvezmény?

A fejlesztési tartalékot a társaság nem használhatja fel

  • nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként,
  • térítés nélkül átvett eszköz címen,
  • olyan tárgyi eszközzel kapcsolatban elszámolt beruházásra, amely tárgyi eszközre nem számolható el, vagy nem szabad elszámolni terv szerinti értékcsökkenést, kivéve a műemlék, illetve a helyi egyedi védelem alatt álló épületet, építményt.
Mi történik akkor, ha a lekötött összeget a negyedik év végéig nem használja fel a társaság?

A négy év alatt fel nem használt összeg kétszerese után kell a társasági adót és a rászámolt késedelmi pótlékot megfizetni. De adótanácsadóként azt tapasztalom, hogy ha jól tervezünk, akkor ez természetesen nehezen fordulhat elő.

Tényleges vagy csak előrehozott kedvezmény?

Adótanácsadói példa

Tervezzük, hogy 40 millió forint összegben ingatlan vásárolunk, az egyszerűség kedvéért maradjunk az előző példánál.

  • adózás előtti eredmény évről évre 80 millió forint
  • adózás alól kivont, lekötött tartalék az első évben 40 millió forint, a további években nem képezünk ilyet
Példánkban az ingatlanvásárlásra fókuszálva, csak az ingatlanvásárlás okozta különbségeket emeljük ki.

Nézzük meg hogyan alakul a társaság adófizetési kötelezettsége, ha az ingatlan vásárlásához elkülönít lekötött tartalékot és hogyan, ha nem.

Lekötött tartalék képzésével

1. év

2. év

3. év

4. év

5. év

Adózás előtti eredmény            80 000            80 000            80 000            80 000            80 000
Lekötött tartalék            40 000                     -                     -                     -                     -
Vásárolt ingatlan értékcsökkenése                     -                     -                     -                     -                     -
Társasági adóalap            40 000           80 000           80 000           80 000           80 000
Fizetendő társasági adó               4000                  8000                  8000                  8000                  8000   
Lekötött tartalék képzése nélkül

1. év

2. év

3. év

4. év

5. év

Adózás előtti eredmény           80 000            80 000            80 000            80 000            80 000
Lekötött tartalék                     -                     -                     -                     -                     -
Vásárolt ingatlan értékcsökkenése                     -                  800                  800                  800                  800
Társasági adóalap           80 000            79 200            79 200            79 200            79 200
Fizetendő társasági adó               8000                  7920                  7920                  7920                  7920   
Társasági adó megtakarítás               4000                        -                     -                     -                     -
                            vagy többlet                     -                         80                       80                       80                       80   
A táblázatból jól látszik, hogy ha a társaság él az adóalap-kivonás lehetőségével, akkor az első évben 4 millió forint adót takarít meg ahhoz az állapothoz képest, amikor nem veszi igénybe ezt a lehetőséget. A további években pedig mindössze 80 ezer forinttal több adófizetési kötelezettsége keletkezik, mint abban a variációban, amikor kedvezmény igénybevétele nélkül végzi el az ingatlanberuházást.

Adótanácsadónk azért választotta az ingatlanberuházás példáját, mert ezen látható a legjobban, hogy ez az előrehozott értékcsökkenés típusú kedvezmény egy hosszú élettartamú eszköz beszerzése esetében, akár tényleges kedvezményt is jelenthet.

Gazdagné Novák Mária Countplus Kft. www.adokultura.hu

hirdetés

Véleményvezér

97 százalékról szinte nullára csökkentette orosz gázfüggőségét Csehország

97 százalékról szinte nullára csökkentette orosz gázfüggőségét Csehország

Csehországnak sikerült, ami Magyarországnak állítólag lehetetlen.
A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo