Biztosítások adózása: 5 fontos dolog

A biztosításokat adózási szempontból a jövedelemszerzés alapján csoportosítja a szabályozás. Ezek szerint a biztosítások lehetnek kockázati biztosítások, illetve nem kockázati biztosítások. Mikor, hogyan kell adózni utánuk? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A cégek nem csak tevékenységi eredményeik alapján válhatnák eredményessé, de a vezetés sikerét az is mutatja, hogyan gondoskodnak alkalmazottaikról. A munkavállalókról való gondoskodásnak több módja is van, ezek közül azonban kiemelkedő jelentőségű lehet egy csoportos életbiztosítás, vagy csoportos baleset biztosítás. Az egészségbiztosítás ráadásul felmérések szerint nagyban hozzájárul a dolgozói elégedettséghez.

Kép:Pixabay

1. A kockázati biztosítások díja, ha azt nem magánszemély, hanem kifizető fizeti, kifizetőnként a minimálbér 30 százalékáig adómentes, a biztosító szolgáltatása pedig főszabályként szintén adómentes.

2. A biztosítás egy hónapra jutó díja a 30 százalék feletti részre adóköteles, egyes meghatározott juttatásként adózik. A kifizető terhei: 16 százalék szja, 27 százalék eho.

3. Csoportos biztosítás esetén az azonos szolgáltatási tartalom alapján kell meghatározni az egy főre jutó biztosítási díjat. Egy szervezet például saját munkavállalóira (100 fő fizikai munkás, 10 fő menedzser) csoportos egészségbiztosítást köt. A havi 1 millió forint biztosítási díj így oszlik meg: 600 ezer forint a munkások járóbeteg ellátásra és 400 ezer forint a menedzserek fekvőbeteg ellátására szolgál.

Adómentesség is rejtőzik a jövő évi csomagban
A vezető tisztségviselői feladatok ellátásával kapcsolatban kötött és a társaság által fizetett felelősségbiztosítás díja adómentes lesz 2015-től, méghozzá visszamenőlegesen is a BDO Magyrország szerint.
4. Kockázati biztosítások alól kivételt csak a jövedelempótló kifizetések (ideértve a napi térítéseket is) jelentenek akkor, ha a biztosításnak volt kifizető által fizetett adómentes díja. Ez esetben adóköteles a jövedelempótló kifizetés napi 15 ezer forintot meghaladó része, azzal, hogy az összeghatárt biztosítási szerződésenként (a kiegészítő biztosításokkal együtt) kell vizsgálni.

5. A nem kockázati biztosítások díjai után 51,17 százalékot kell adózni. Kivételt ez alól a határozatlan idejű, halál esetére szóló, visszavásárlási értékkel rendelkező életbiztosítások (whole life) rendszeres díja jelent. A vegyes biztosításokból – függetlenül attól, hogy annak díját magánszemély adózott bevételéből vagy kifizetői adófizetés mellett kifizető fizette – kamatjövedelem keletkezik, kivéve az olyan szolgáltatásokat, amelyek a törvény szerint adómentesek (ezek a haláleseti kifizetés, a baleseti, a betegségi szolgáltatás, a nyugdíjszolgáltatás és a járadékszolgáltatás).

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo