Pénzszerzés cikkek

hirdetés

Több kkv-nak jut hitel a takarékoktól

Több kkv-nak jut hitel a takarékoktól

Az MFB Kisvállalkozói Hitel a magyarországi székhelyű mikro- és kisvállalkozások beruházási és fejlesztési céljaihoz nyújt hosszú lejáratú, kedvezményes forrást. A TakarékPontba tömörült 23 takarékszövetkezet az MFB hitelkonstrukcióját közvetíti ki a kkv-knak.
Még egy hétig lehet kérni támogatást gazdaságátadásra!

Még egy hétig lehet kérni támogatást gazdaságátadásra!

A Magyar Agrárkamara felhívja az érintettek figyelmét, hogy a 4/2013. (II. 4.) VM rendelet értelmében január 31-ről február 15-re változott a gazdaságátadáshoz kapcsolódó támogatási kérelmek beadási határideje.
Új forrás a hagyományos iparágakban tevékenykedőknek

Új forrás a hagyományos iparágakban tevékenykedőknek

Működése első teljes évében 1 milliárd forintot fektetett be a Széchenyi Tőkealapkezelő Zrt. (SZTA) hazai kis- és középvállalatokba az ország minden régiójában. Az alapkezelő az Európai Bizottság engedélyével 3 új konstrukció vezet be az idén, s 2013-ban további 3,5 milliárd forint kihelyezésével számol. Az SZTA hagyományos iparágakban tevékenykedő, mérsékeltebb tőkeigénnyel rendelkező termelőcégeknek biztosít tőkét.
Gazdálkodók! Fontos változás február elsejétől!

Gazdálkodók! Fontos változás február elsejétől!

Internetre termelők, mert február 1-től csak elektronikus úton nyújthatók be kifizetési kérelmek számos beruházási támogatásnál. A földművelésügyi miniszter rendelete értelmében kifizetési kérelmet kizárólag elektronikus úton, az MVH által rendszeresített elektronikus űrlapon, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani.
Mire jut uniós forrás a következő ciklusban?

Mire jut uniós forrás a következő ciklusban?

Egyelőre nem tudni, hogy az Európai Unió (EU) 2014-2020-as költségvetési ciklusában az Magyarország mennyi az uniós forráshoz jut. Az elosztás elvei, a programok, a szervezet, amely a feladatokat végrehajtja jórészt körvonalazódott ugyanakkor, s az is, hogy rendelkezésre álló keret 60 százalékát közvetlenül a növekedés ösztönzésére, gazdaságfejlesztésre fordítja majd az ország - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén.
hirdetés
2013-ban is Pénz, de honnan?

2013-ban is Pénz, de honnan?

Újraindul a Piac&Profit Konferenciaközpont ingyenes konferenciasorozata a mikro- kis- és középvállalkozások számára rendezett Pénz, de honnan? Ahogyan eddig, úgy az idén is elsősorban a fejlesztési és befektetési forrásokat, lehetőségeket, feltételeket térképeztük fel. Ezeket régiókra bontva ismerhetik meg a résztvevők. Az idei év első felében Budapesten és hat vidéki helyszínen (Pécs, Salgótarján, Szeged, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Szombathely) várjuk a vállalkozások és az önkormányzatok képviselőit.
Februártól nyúlra és marhára is kérhető agrárhitel

Februártól nyúlra és marhára is kérhető agrárhitel

Az agrárgazdaság kedvezményes forgóeszköz finanszírozását célzó program módosításai várhatóan 2013 februárjától lépnek életbe. A jövőben a baromfi és a sertés mellett a nyúl és a szarvasmarha ágazatban termeltető tevékenységet végző vállalkozások is igényelhetnek forgóeszköz, illetve tenyészállat-vásárlási célú hitelt.
Beindulóban itthon a közösségi finanszírozás

Beindulóban itthon a közösségi finanszírozás

Ha a leendő fogyasztók látnak fantáziát egy termékben, akkor adjanak pénzt is rá – lehetőségeikhez mérten. Ezen alapul a közösségi finanszírozás, melynek életképességét milliárdos projektek bizonyítják külföldön, de itthon is alakul a siker.
Egyes ágazatokban már élénkülhet a vállalkozások hitelezése

Egyes ágazatokban már élénkülhet a vállalkozások hitelezése

Eltérő várakozásokkal vágnak neki a pénzintézetek az idei évnek. A Takarékbank tapasztalatai alapján a pályázati forrással támogatott beruházások finanszírozása és a rövid lejáratú források iránt nőtt a kereslet, nem minden bank látja azonban ilyen derűsnek a helyzetet..
Tíz millió eurót kapott a Volksbank kkv hitelezésre

Tíz millió eurót kapott a Volksbank kkv hitelezésre

Refinanszírozási keretmegállapodást kötött a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyarországi Volksbank Zrt. (Volksbank), melyet Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója és Axel Hummel, a Volksbank vezérigazgatója írt alá.
hirdetés

Túl a mélyponton a vállalatfelvásárlási piac

A világ legnagyobb vállalatai az elmúlt két évben rendbe rakták mérlegeiket, csökkentették hiteleiket és növelték nyereségüket, vagyis megteremtették a későbbi vállalatfelvásárlások feltételeit. Nem meglepő ezután, hogy a növekedés első jeleire a kedvezőtlen felvásárlási hangulat villámgyorsan megváltozott, és a KPMG Global M&A kiadványa szerint minden szektorban erősödött a felvásárlási szándék.

Akvizícióval erősített a Nefton

Komoly piaci térnyerést tervez az idén a Netfone, amely stratégia részeként megvásárolták a Hucom Telekom CPS divízióját. A tervek megvalósításához a tőkét a Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. tavalyi 1,5 millió eurós befektetése biztosítja.

Vállalati hitelezés: még két szűk esztendő jöhet

Míg a régióban 2012-ben már megindult a vállalati hitelezés növekedése, addig Magyarországon tavaly is folytatódott a vállalati hitelállomány 2008. óta tartó csökkenése – mondta Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője.

Bajban a bankok, de nekünk fog fájni

A bankok helyzete 2012-ben összességében tovább romlott a korábbi évhez képest: közel 10 százalékkal csökkent a bruttó hitelállomány, amelyen belül viszont megnőtt a rossz hitelek aránya. Növekedtek a bankokat sújtó közterhek, folytatódott a külföldi forráskiáramlás, tovább romlott a jövedelmezőség.

Autókereskedőből szerviz – A befektetőnek tetszett az ötlet

Sikeresen váltott irányt a személygépkocsi-értékesítésről a járműjavításra, szervizre és vizsgáztatásra helyezve a hangsúlyt az Autó-Füred Kft. az elmúlt években. A 23 főt foglalkoztató tiszafüredi társaság talpon maradt, a mezőgazdasági és tehergépjármű szegmensre koncentráló további fejlesztési tervek megvalósításhoz pedig 50 millió forint tőkét vont be a Széchenyi Tőkebefektetési Alaptól.

Meghosszabbították a kereskedelemfejlesztési pályázatot

Egy hónappal, 2013. február 15-ig meghosszabbította a kkv-k exportjának bővítését célzó kereskedelemfejlesztési pályázat benyújtási határidejét a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA). A külpiacot megcélzó vállalkozások összesen 400 millió forint állami támogatásra pályázhatnak.

Egyszerűbb lesz uniós pénzekre pályázni

Hivatalosan is elfogadta az Európai Bizottság a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kérelmét, eszerint egyes pályázatok esetében a felmerülő közvetett költségeket a jövőben az elszámolás során nem kell külön-külön számlával igazolni. Ezzel jelentősen csökkennek a pályázók adminisztratív terhei és tovább gyorsul az uniós pénzek kifizetése - közölte az NFÜ hétfőn.

Előbb legyen pénz, aztán majd eldől ki osztja el

Az uniós források kiosztására a társadalmi és a gazdasági szektor számára a lehető legkedvezőbb, a leghatékonyabban reagáló intézményrendszert szeretne kialakítani a kormány 2014-2020-as uniós fejlesztési periódusban. Ennek konkrét keretei azonban egyelőre a harmadik prioritást jelentik a döntéshozók számára – jelezték a Nemzeti Fejlesztési minisztériumban.

A forgótőke a túlélés nélkülözhetetlen eszköze

Az átgondolt forgótőke gazdálkodás lehet a kiút a bajbajutott vállalkozásoknak, azonban a cégek töredéke használja csak ki maximálisan a finanszírozás legkönnyebben hozzáférhető és legolcsóbb formáját – áll az Ernst & Young legfrissebb régiós tanulmányában. A közép- és délkelet-európai Forgótőke-menedzsment Felmérés 2012 adatai alapján a vállalkozásoknak 20 milliárd eurónyi feleslegesen lekötött forgótőkéjük van.

Így lehetne könnyebben hozzájutni az uniós forrásokhoz

Az egyszerűsítés és gyorsítás teheti hatékonyabbá az európai uniós források felhasználását az Állami Számvevőszék azon felmérése szerint, amelyet egy 13 országra kiterjedő ellenőrzés részeként készítettek a közelmúltban.

Fellendülhet a magyar faktoringpiac

A magyar faktorpiac fellendülését eredményezheti, hogy e finanszírozási tevékenység után nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni, így a GF Faktor Zrt. várakozásai szerint folytatódhat az a tendencia, hogy a kis- és középvállalatok a faktoringot részesítik előnyben, és ezzel finanszíroztatják magukat.

Fél milliárd forinttal többre pályázhatnak a hazai kkv-k

Fél milliárd forinttal, összesen 4,5 milliárd forintra emelte és 2013. február 28-áig meg is hosszabbította a GOP-2011-2.2.1 pályázat beadási határidejét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A komplex vállalati és szervezeti infokommunikációs fejlesztésekre hazai mikrovállalkozások, valamint a kkv-szektor szereplői pályázhatnak. A támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 50 százaléka.

Mitől válik egy cég jó befektetési célponttá?

Bár a vállalkozások finanszírozására, fejlesztésére, illetve célzott befektetések megvalósítására jelentős tőke áramlik az országba az Európai Unió által biztosított, illetve egyéb forrásokon keresztül, sok esetben a források felhasználásának útjába az előnyös befektetési lehetőséget kínáló céltársaságok hiánya áll.

Módosultak az exportfinanszírozás szabályai

A kormány négy rendeletben módosította a Magyar Export-Import Bank (Eximbank), valamint a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) működési szabályait, a rendeletek a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg, és formálisan már vasárnaptól hatályba is léptek.

Termelők! 7,8 milliárdos pályázat indul februárban

7,8 milliárd forintra pályázhatnak a mezőgazdasági termelők az agrártevékenységük diverzifikálásához (agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozásához). A pályázó akkor támogatható, ha az éves bruttó árbevétele legfeljebb 2 millió euró (kb. 600 millió forint), illetve 2011-ben a bruttó árbevételének több mint fele mezőgazdasági tevékenységből származott.

Termelők! Januártól kedvezményes hitelkonstrukció

A Magyar Agrárkamara felhívja a termelők figyelmét, hogy 2013. január 1-jétől az eddiginél kedvezőbb feltételek mellett, 50 százalékos kamatkedvezménnyel igényelhető agrár forgóeszköz hitel a Magyar Fejlesztési Bank programja keretében.

Hiányzik a vállalkozások jövőképe

A fejlesztésekről szóló pályázati pénzek nem találják meg a hazai vállalkozásokat, amelyek nem rendelkeznek perspektívával, jövőképpel. A bankok ugyan készen állnak a hitelezésre, de az ügyfelek sokszor nem hitelképesek.

Közműadó: hogyan védekeznek majd a cégek?

A 2013-tól bevezetendő közműadó áthárítása – díjemelés formájában – csak korlátozott mértékű lehet a hatósági árak és a kormányzati rezsibefagyasztási és -csökkentési intézkedések tükrében - emeli ki az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) elemzése.

Van ahol már enyhül a banki szigor

Továbbra is negatív tartományban maradt, tehát visszaeső hitelezést vetít előre a KPMG negyedik alkalommal számított vállalathitelezési hangulatindexe. Az index értéke ezúttal -0,3 pont lett. A tavaszi -0,7 pontos értékhez képest bekövetkezett javulás főleg annak köszönhető, hogy a bankok hitelezési hajlandósága egyes hiteltípusoknál növekedett. A bankok szívesen hiteleznék a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, de az ingatlanszektort nem finanszírozzák.

Szőlősgazdák! Fontos határidő december 15-én!

A Magyar Agrárkamara felhívja a szőlősgazdák figyelmét, hogy december 15-ig nyújthatják be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak a 161/2008. (XII. 18.) FVM rendelet 7. számú melléklete szerinti megerősítő nyilatkozatukat az Egyéni tervben megjelöltek szerint végrehajtott tevékenységre vonatkozó támogatási igényükkel kapcsolatban.

Export: belelkesedtek a kkv-k

A múlt évhez képest nagyot nőtt a külpiacok iránti érdeklődés a magyar kkv-szektorban - derül ki az Export Kooperáció kis- és középvállalkozások körében végzett nem reprezentatív felméréséből. 2011-ben a magyar vállalkozások jellemzően nem érezték magukban a potenciált az exportpiacra lépéshez, míg az idén ősszel már a megkérdezett cégek 50 százaléka deklaráltan tervez a külpiaci nyitással, vagy már korábban is volt export tevékenysége.

Figyelem! Harmincmilliárdos pályázat megújulókra!

Megjelent az épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva című kiírás. A konstrukció hozzájárul az épületek energiatakarékosságának, - hatékonyságának és megújuló energia felhasználásuk fokozására irányuló beruházások megvalósításához.

A befektetőszerzés hat pontja

Mikor, mennyit finanszírozás érhető el kockázati tőkealap közreműködésével. Milyen feltételek mellett? A válasz minden cégnél egyedi, van azonban néhány mérlegelési szempont, amellyel érdemes számolni. A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) blogján megjelent írás segít az eligazodásban.

Újabb Primus befektetés - Híd a globális piacokra

A Primus Capital finanszírozásában, négyszázmillió forint alaptőkével hozta létre a Digital Natives Kft. (DiNa) új leányvállalatát, az iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt.-t. Az új cég stratégiai célja, hogy szolgáltatásaival a hazai fejlesztésű mobil és internetes technológiák globális piacra juttatását segítse elő. A Primus Capital kockázati tőkealap befektetési igazgatója, Bruckner Zoltán hétfőn, az Akvárium Klubban tartott, zártkörű szakmai rendezvényen jelentette be a Primus legújabb, kilencedik befektetését.

Készülni kell a nagy találkozásra a befektető és a kkv között

Forráshoz jutni a jelenlegi gazdasági helyzetben nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladvány. Szigorú feltételek mellett ugyan, de manapság is lehet finanszírozáshoz jutni bankoktól vagy tőkebefektetőktől.

Van pénz exportfinanszírozásra - Aktívabb lesz az Eximbank

A jelenlegi többszörösére kívánja növelni hitelezési aktivitását az Eximbank, mindezt oly módon, hogy a korábbi tulajdonosi finanszírozás helyett teljes egészében piaci forrásbevonásra térnek át. A csütörtökön lebonyolított első nemzetközi kibocsátás révén bevont félmilliárd dollár egyelőre elegendő az igények kielégítésére, újabb kibocsátásra az exportfinanszírozás iránti kereslet alakulásának függvényében kerül sor – hangzott el a nemrég a Magyar Fejlesztési Bankhoz került intézmény mai háttérbeszélgetésén.

Dollárkötvényt bocsátott ki az Eximbank

Az Eximbank 500 millió dollár értékben értékesített 5 éves kötvényeket . Az kötvény kamata 5,5 százalék, hozama 5,75 százalék. A kötvényekre 2200 dollárnyi ajánlat érkezett. Az Eximbank megalakulása óta ez az első nemzetközi kötvénykibocsátása. A kötvénykibocsátás célja, hogy a tulajdonosi elvárásoknak és a külgazdasági stratégiában foglaltaknak megfelelően az Eximbank érdemben és hatékonyan tudja a piaci forrásokat a magyar exportszektor támogatására fordítani.

Kedvezményes euróhitel kkv-knak

Az Eximbank segítségével és a MEHIB garanciájával, a kijelölt kilenc kereskedelmi bankon keresztül már 3,3-3,8 százalékos kamat mellett juthatnak euróhitelhez a vállalkozások - jelentette be Nagy Viktor az Eximbank és a MEHB vezérigazgató-helyettese egy konferencián kedden

Ezekre ügyeljenek a gazdálkodók decemberben!

Közeleg az év vége, de még mindig akad határidős feladat, amit nem árt időben teljesíteni, hogy elkerüljük a szankciókat. A Magyar Agrárkamara ehhez nyújt segítséget az alábbiakban összegyűjtött figyelemfelhívásokkal az egyes támogatásokban résztvevő gazdálkodók számára.

Kkv-k figyelem! Fiókban porosodó ötletek kerestetnek

A Regionális Fejlesztési Holding Zrt., a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások országos leányvállalati hálózattal rendelkező fejlesztési és finanszírozási partnere idén első alkalommal írja ki az RFH Ecospinning Díjat.

Két és fél milliárdos pályázat gazdaságátadásra

A gazdaságátadást támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának forrásaiból.

Faktoringcéget indított magyar kkv-knak a Grenke csoport

Üzleti faktoring tevékenységre szakosodott céget indított Magyarországon a német Grenke csoport, a közel 100 millió forintos induló tőkével létrehozott GF Faktor Zrt. a hazai kis- és közepes vállalkozások számára biztosít pénzügyi megoldásokat - mondta Baltay Zsombor, a GF Faktor Zrt. vezérigazgatója

Még kedvezőbb lesz az Agrár Forgóeszköz

Megjelent az Agrár Forgóeszköz Hitelprogramban igénybe vehető kamattámogatásról szóló rendelet. A csapadékhiányos időjárás súlyosan megterhelte a mezőgazdasági-, élelmiszeripari cégek, azon belül is különösen az állattenyésztési ágazat és a húsfeldolgozó vállalkozások jövedelmezőségét, likviditását.

Előleget kérhetnek beruházásokra a gazdálkodók

Harminc százalékos támogatási előlegigénylésre lesz lehetőségük december 7-től azoknak a gazdálkodóknak, akik uniós forrás - társfinanszírozás - felhasználásával valósítanak meg mezőgazdasági beruházásokat - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Exportfinanszírozás: milliárdok parlagon

Noha a GOP 3.3.3. révén 3 milliárdos forrás áll rendelkezésre a magyar vállalkozásoknak, hogy külpiacok felé nyissanak, az eddig beadott pályázatok száma csupán 69, ami a forrás harmadát éppen, hogy eléri. Pedig a hazai kkv-k helyzetére az exportpiacok meghódítása lehet a legjobb megoldás, csak éppen önerőből szinte esélytelenek – véli a Creative Expert Consulting tanácsadócég.

Fejlesztési támogatás innovatív kis cégeknek

Klímavédelemhez kapcsolódó vállalkozási ötletek versenyét hirdeti meg a Climate-KIC Közép-magyarországi szervezete. 20.000 euró vissza nem térítendő anyagi és szakmai támogatást kaphatnak a cégek.

Gazdálkodók! Még egy hétig lehet kérni kárenyhítést!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a 2011. november 1. és 2012. október 31-e közötti időszakban mezőgazdasági káreseménnyel sújtott területek utáni kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtási határideje 2012. november 30-a.

Így juthat olcsón tudáshoz

December 1-jétől kedvezőbbek a Vállalati Tanácsadás Program részvételi feltételei Közép-Magyarországon. A mikro, kis és középvállalatokat célzó programban a pályázók 50 százalékos támogatásintenzitással 8 millió forintos vissza nem térítendő forrást nyerhetnek.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Feliratkozás Pénzszerzés téma
heti hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az uniónak.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo