Pályázáshoz alapítványt?

Az EU-pályázatok és állami támogatások sokszor csak valamilyen nonprofit gazdálkodó szervezeten keresztül érhetőek el vállalkozások számára. De vajon érdemes-e emiatt alapítványt, egyesületet vagy éppen nonprofit kft-t létrehozni, és melyik lehet ezek közül a legjobb megoldás? Dr. Bacskó László ügyvéd, a vallalkozokforuma.hu szakértője segít választ találni a kérdésre.

Egy fejlődni kívánó vállalkozás számára jelenleg talán a különböző európai uniós és állami támogatások nyújtják a legolcsóbb, legkönnyebben hozzáférhető finanszírozási lehetőséget - írja a Vállalkozók Fóruma. Sok pályázatot azonban kifejezetten alapítványok és egyéb nonprofit gazdálkodó szervezetek számára írnak ki, így a források forprofit cégek részére csak egy-egy ilyen szervezeten keresztül elérhetőek. Mit lehet tenni? Alapítványt, egyesületet vagy éppen nonprofit kft-t tanácsos létrehozni? Esetleg jobban jár, aki egy már évek óta működő nonprofit szervezetet „vesz át”?

Kép: Pixabay

Ha elhangzik a nonprofit kifejezés, akkor mindenki reflexszerűen az egyesületre vagy az alapítványra gondol. Ezek társadalmi szervezetek, melyek létrehozása, de legcsekélyebb módosítása is rendkívül körülményes. A társadalmi szervezetek jó alternatívája lehet a gazdasági társaságok egyik speciális formája, a nonprofit kft. Ez a társasági forma ugyanúgy nonprofit, mint az említett társadalmi szervezetek, ellenben adminisztratív szempontból ugyanolyan rugalmas, mint egy általános gazdasági társaság (kft, zrt).

Jövő év végéig elköltjük az összes uniós pénzt
A kormányzati célkitűzés szerint a 2014-2020-as időszak uniós forrásainak döntő hányadát 2018 végéig elköltenék - derül ki az Országgyűlésnek kedden benyújtott költségvetési törvényjavaslatból.
A nonprofit szervezet létrehozásáról szóló döntést persze mindig alapos megfontolás kell, hogy megelőzze, mert amennyiben a vállalkozásunk gazdasági alapját valamilyen pályázati forrás jelenti, ellenben a pályázati kiírás szerint az például csak alapítványok számára hozzáférhető, akkor nyilván az egyéb megoldások nem jöhetnek szóba. Ha a pályázók köréből a nonprofit kft nincs kizárva, akkor az adminisztratív könnyebbségek – például, hogy bejegyzésére néhány napon belül sor kerülhet – okán jó alternatívát kínálhat a másik két társadalmi szervezeti formával szemben.

Pályázati kiírások által értékelt szempontok között gyakran szerepel a pályázó múltja, sok esetben frissen létrehozott jogi személy nem rúghat labdába az adott forrás elnyerése során. Ilyenkor a komolyabb múltú nonprofit vállalkozással nem rendelkező pályázók gyakran gondolkoznak egy régebb óta működő gazdálkodó szervezet „átvételében”. A szabályozás sajátosságai miatt azonban egy egyesület vagy alapítvány „átvétele” igen korlátozottan merülhet fel, hiszen az alapítvány lényegi tevékenysége nem változtatható meg, legfeljebb bővíthető, míg az egyesület esetében egy nagy létszámú tagság teljes cseréje szükségeltetne – ilyen esetben is jó megoldás lehet a nonprofit kft.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo