hirdetés

Piac és Profit konferencia: nem létezik digitális átállás, csak új üzleti modell

Egy digitális társadalomban, a negyedik ipari forradalom közepén élünk, és mint tudjuk, a hazai cégek kissé le vannak maradva a digitális átállásban európai viszonylatban is. Ugyanakkor valóban érdemes átállni? Kurtisz Krisztián, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója a Piac és Profit konferenciáján elmondta, hogy az elmúlt évek legnagyobb üzleti sikereit vizsgálva az derül ki, hogy érdemesebb egy új üzleti modellt kitalálni, mint egy régit digitalizálni.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

- A Facebook 8 év alatt ért el 1 milliárd embert, a telefonnak ehhez 120 év kellett, a televíziónak 80-90 év, a mobiltelefonnak pedig 50 év. Exponenciálisan fejlődik a világ, rövid időn belül komoly technológiai fejlődések lesznek még, és ehhez tudni kell alkalmazkodni – mondta el Kurtisz Krisztián a Piac és Profit konferenciáján.

Ideje váltani
Kép:PP/BartosGyula

A biztosító cég vezérigazgatója nem hisz a digitális transzformációban, az új üzleti modellekben viszont igen. – Ma már bárki legyőzheti a multinacionális cégeket. Ott van például az Uber, a Facebook vagy a Netflix. Ezekből egyik sem létezett 20 évvel ezelőtt, ennek ellenére ma világszinten meghatározó cégek, és ezek a cégek tökéletes példák arra, hogy a sikeres fejlődés ma nem arról szól, hogy egy meglévő rendszert megpróbálunk feljavítani vagy átalakítani – magyarázza Kurtisz Krisztián.

Az Uber-alapító tanácsai a sikeres vállalkozáshoz
Az amszterdami Startup Fest Europe-on tartott beszédéből kihagyott minden utalást az Uber elleni taxistiltakozásokról és a P2P-közlekedés jogi nehézségeiről. Inkább motivációs beszédet adott arról, hogyan legyen az ember jó vállalkozó. Mindezt az Uberrel és önéletrajzi vonatkozásokkal színesítve. Azt is megtudtuk, hogy mi az amerikai kiejtése az Uber szónak: ú-bőr.
Vegyük a taxizás forradalmasításának a példáját: nem az történt, hogy volt egy társaság, aki elkezdte felújítani a taxikat és képezni a sofőröket, hanem valakik újragondolták az egészet és visszamentek az alapokhoz. – Az Uber alapítói arra jöttek rá, hogy az emberek nem feltétlenül taxit szeretnének: az emberek utazni szeretnének, lehetőleg olcsón. Amikor az Amazon elkezdte bevezetni az elektronikus könyveket, akkor nem egy könyvtárat újítottak fel, amibe jobban lapozható könyveket raktak. Az emberek pusztán olvasni akarnak, mindegy, hogyan. Ennek felismerése adta az Amazon sikerét – mondta a szakember. A sor persze tovább folytatható: nem a Hilton bontotta le a szállodáit és kezdett el lakásokkal üzemelni. Az Airbnb pár srác ötlete volt, akiket zavart, hogy a hotelekben rossz kiszolgálást kaptak. De ami a legszebb ezekben az üzleti modellekben, hogy a kínált áruval nem is rendelkeznek ezek a cégek. Az Ubernek nincsenek autói, az Airbnb-nek nincsenek lakásai, a Facebook pedig nem csinál tartalmakat, pedig ő a legnagyobb tartalomszolgáltató.

Kurtisz szerint nem létezik digitális transzformáció, csak új üzleti modellek. A kkv-knak pedig el kell gondolkodni a fenti történeteken. A trend azt mutatja, hogy érdemes szolgáltatás alapúvá tenni a meglévő rendszereket, és a termékeket le kell csupaszítani. A kulcsszó nem a digitális transzformáció, hanem a digitális hozzáférés. Idővel minden ilyen irányba megy el, a biztosítástól a könyvolvasásig.

Az elmúlt évek sikercégeire, és úgy általában a digitális korszakra jellemző a sharing economy-ban rejtett lehetőségek kiaknázása. Így tudott az Uber autók nélkül, az Airbnb pedig ingatlanok nélkül világcéggé válni. Ha érdeklik a megosztáson alapuló gazdaságra épített üzleti modellek, illetve ennek a látás –és gondolkodásmódnak az előnyei, látogasson el a „Sharing economy – megosztásos gazdaság” című konferenciánkra.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo