Pénzszerzés cikkek

hirdetés

Kisgépet venne? Van rá 24 milliárd!

Kisgépet venne? Van rá 24 milliárd!

A 2013. augusztus 15-től forráskimerülésig, de legkésőbb október 18-ig lehet benyújtani támogatási kérelmet környezetbarát kertészeti gépek és technológiai berendezések beszerzésére.
Finanszírozási lehetőség önerő és biztosíték nélkül

Finanszírozási lehetőség önerő és biztosíték nélkül

A kereskedelmi követelések faktorálása válságálló termék, sőt a kis- és középvállalatok körében éppen a szorult helyzetük tette szükségessé, hogy erre áldozzanak. A havi faktordíjért cserébe azonban nem csak a számláik ellenértékének beérkezésére számíthatnak. A faktorpiac kapcsolatot, biztonságot és kényelmet ajánl. A kereskedelmi követelések faktorálása válságálló termék, sőt a kkv-k körében éppen a szorult helyzetük tette szükségessé, hogy erre áldozzanak. A havidíjért cserébe azonban nem csak a számláik ellenértékének beérkezésére számíthatnak. Faktoring kisokosunk következik.
Aki a pályázatokra vár, lemarad

Aki a pályázatokra vár, lemarad

Még a körülmények ideális alakulása esetén is 6-9 hónapot vehet igénybe egy forrásbevonással megtámogatott piacralépési akció. Azok a cégek, amelyek egy lapra tesznek fel mindent és csak a pályázatokra várnak, komoly lépéshátrányba kerülhetnek versenytársaikkal szemben.
Hova tegyük a pénzünket? Alapokba!

Hova tegyük a pénzünket? Alapokba!

Mivel a hazai befektetési piac legnagyobb riválisa, a bankbetét egyre kevésbé attraktív megtakarítás, 2013 egyértelműen az alapok éve lehet. Az első félévben több mint 720 milliárd forint tőke áramlott be, így a kezelt vagyon elérte a 4132 milliárd forintot. Az elmúlt öt év drasztikus termékfejlesztési hullámainak köszönhetően ma széles palettából válogathatunk kockázati étvágyunk és hozamelvárásunk alapján is.
Plusz egy hónap az olcsó MNB hitel lehívására

Plusz egy hónap az olcsó MNB hitel lehívására

A növekedési hitelprogram eredeti időkeretének megtartása mellett az MNB igazgatósága meghosszabbította a hitelek lehívására rendelkezésre álló időkeretet egy hónappal, 2013. szeptember 30-ig.
hirdetés
Fogy a betét a bankokból

Fogy a betét a bankokból

A lakosság és a vállalatok egyaránt több betétet vontak ki júniusban a belföldi bankokból, mint amennyivel hiteleiket törlesztették - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.
Kétmilliárd forint a bemutatóüzemi program megvalósítására

Kétmilliárd forint a bemutatóüzemi program megvalósítására

Kétmilliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre augusztustól a mezőgazdasági termelőknek és az erőgazdálkodóknak tartandó bemutatóüzemi program megvalósítására.
Hogy válasszunk vállalati hitelt?

Hogy válasszunk vállalati hitelt?

A hitelezés helyzete az elmúlt hónapokban érdemben változott, s a közeljövő e trend folytatódását ígéri. Jól érzékelteti ezt a kereskedelmi bankok vállalkozóknak szóló kínálatának alakulása: nemcsak a kínált termékek száma nőtt, hanem azok sajátosságai is jobban igazodnak a vállalkozók igényeihez, egyszerűbb, jobban áttekinthető módozatok jelentek meg, csökkent az elbíráláshoz kapcsolódó adminisztráció.
Újabb 8 kockázati tőkealapkezelő indulhat

Újabb 8 kockázati tőkealapkezelő indulhat

Kihirdették a Jeremie kockázati tőkeprogram (az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramja című - GOP-2013-4.3/B kódszámú) harmadik körére kiírt pályázatok nyerteseit. Az eredeti tervek szerint 4 alap kapott volna 3-3 milliárd forint forrást, a nagy számú jelentkező miatt azonban 8 győztest nevezetek meg, amelyből négyet indulásának feltétele, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybiztos a szükséges forrásátcsoportosítást jóváhagyja.
Versenyképes forrás agrárvállalkozásoknak

Versenyképes forrás agrárvállalkozásoknak

Duplájára emelt kamattámogatás és megnövelt garanciatámogatás kapcsolódik július közepétől az Agrár Széchenyi Kártyához. A rugalmas feltételekkel igénybe vehető hitel kamata ezzel 4 százalék körül alakul, ami a program működésében szerepet vállaló intézmények képviselői szerint, már vonzó lehet a gazdálkodók számára. Így hozzájárulhat a szektor versenyképességének javításához.
hirdetés

Szigorúbb feltételek mellett lehet majd kapni támogatást

Jelenleg az év végéig igényelhető a fejlesztési adókedvezmény és az egyedi kormánydöntéssel odaítélhető támogatás, de a jövőre kezdődő uniós költségvetési ciklusban mindez megváltozik.

Tőkekínálati forradalom Magyarországon

Vannak klasszikus kockázatitőke-alapok, és egy-két éve a nagyon korai fázisban finanszírozást jelentő magvető és angyal befektetések is keresik a finanszírozható startupokat. A keresleti oldalon azonban még várat magára az átütő változás. A hazai ötletek mögül hiányzik a szakmailag tökéletes csapat, és az üzleti tervek sem kiforrottak.

Kínába exportálna? Lesz rá 30 milliárd!

Csaknem harmincmilliárd forintnyi forrás áll majd a Kínába exportálni szándékozó kkv-k rendelkezésére. Az összegtől a kivitel fellendülését reméli a kormányzat, ugyanakkor a régióban a magyar kkv-k nem szerepelnek rosszul export szempontjából.

Ki kaphat az MNB olcsó hiteléből?

Az MNB Növekedési Hitelprogramját kizárólag kkv besorolású társaságok vehetik igénybe. Az ehhez szükséges önminősítés látszólag egyszerű számítással elvégezhető, ám a BDO Magyarország tapasztalatai szerint az érvényes jogi szabályozás főként a kapcsolódó vagy partnervállalkozási viszonyban álló társaságok számára számos buktatót rejt. Nem biztos, hogy minden cég kkv, ami annak látszik!

A vállalkozások külpiaci megjelenéshez konkrét állami támogatás kell

Ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalati szektor exportból való részesedése a jelenlegi 11 százalékról a célként kitűzött 20 százalékra nőjön nélkülözhetetlen, hogy a 2014-2020-ra vonatkozó stratégiába kerüljenek bele konkrét támogatások a kkv-k nemzetközi terjeszkedéséhez szükséges költségek finanszírozására – hívta fel a figyelmet az Export Kooperáció.

Vállalkozz! A kezdőtőkét adja az állam

Fiatalok vállalkozóvá válásához nyerhető el támogatás. A TÁMOP-2.3.6.B kódjelű pályázatról Szabó Bence, a Piac&Profit szakértője írt összefoglalót.

Támogatás induló vállalkozóknak - ősszel indulnak a képzések

Várhatóan 2013 őszén indulnak azok az akkreditált vállalkozói képzések, amelyek elvégzése szükséges ahhoz, hogy valaki indulhasson a TÁMOP-2.3.6.B kódjelű, Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban című pályázati kiíráson - hívja fel a figyelmet a Piac&Profit szakértője, Szabó Bence.

Forrás házon belül: partnerkövetés

Egy cég mérlegfőösszegének közel 30 százalékát a vevőkövetelések teszik ki. Ez és a cégek évek óta emelkedő bedőlési aránya jelentős kockázatot jelent azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek amúgy stabilan működnének. Pedig a baj megelőzhető lenne.

Mit jelent a pénzügyi intelligencia egy vállalkozásban?

A pénzügyi intelligencia fogalmát érdemes a vállalkozás szintjén is megvizsgálni, hiszen egy rendszer szintjén minden máshogyan működik, mint a magánember életében. Vagy mégsem? Hogy függ össze a siker és a pénzügyi intelligencia? Szakértőnk, Herman Judit segít!

Sikerrel zárult a Piac&Profit konferenciasorozata

A Piac & Profit 2013 tavaszán újra elindította „Pénz, de honnan?” című több éve sikeresen zajló konferenciasorozatát. Az érdeklődés továbbra is töretlen, melyet a magas részvételi arány is mutat.

Elég sok kicsi sokra megy - kisokos tömegfinanszírozáshoz

Előző cikkünkben gyors képet adtunk arról, mekkora pénzek, hogyan és hová vándorolnak tömegfinanszírozás, azaz a crowdfunding formájában. Most megnézzük, hogyan működnek a sikeres projektek és platformok, és azt latolgatjuk, lehet-e Magyarországon sikeres kampányt folytatni.

Sűrű fillér, avagy hogyan működik a tömegfinanszírozás

A tömegfinanszírozás, azaz a crowdfunding azon az egyszerű elven alapul, hogy ha elég vonzó egy a projekt, sokan fogják kis pénzzel támogatni, hogy meg is valósuljon. Itthon magánszemélyek és szervezetek is hozzájuthatnak ezekhez a pénzekhez – ha képesek megfelelő projektet, jó kampányokat indítani. Érdemes megismerkedni azzal, mit is jelent ez: kétrészes sorozatunkban bepillantást adunk a tömegfinanszírozás világába.

Lesz hitel az e-útdíj fizetéshez

Kifejezetten a kis- és középvállalkozó fuvarozók útdíj fizetését segítő forgóeszköz-hitelt jelentett be a kormány. A hitelnyújtás a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztő Zrt.-n keresztül történik majd. A most bejelentett forgóeszköz hitelkonstrukció nélkül csőd fenyegette volna a kisebb fuvarozó cégeket.

Kinek jó a kedvezményes hitel? És van, akinek nem?

A mérlegzárást követően a mai magyar vállalkozókat egy dolog foglalkoztatja leginkább. Mit kell tudni a 2,5 százalékos hitelről? Hogy lehet megkapni? Hol lehet igényelni? A kérdésekre a válaszokat Szopper Zsófia, a Piac&Profit szakértője gyűjtötte össze.

Elérhető a bankhitel, de okosan kell tervezni

A vállalati hitelfelvétel nem pillanatnyi döntés kérdése. Egy cégnek már az alakulásakor tudnia kell, hogy akar hitelt igénybe venni vagy sem? A könyvelést, a fejlesztési célokat és a teljes működést ezen elhatározás alapján kell kialakítani – hívja fel a figyelmet a Piac&Profit szakértője, dr. Tatár Attila.

Szeretik az uniós pénzt a magyar borászok

A legnagyobb és a legnevesebb borászatok egyaránt felismerték, hogy az EU-s pályázati pénzek nagy lehetőségeket rejtenek az ágazat számára. A borászok nyolc EU-s forrásból kaptak támogatást a földalapú kifizetésektől az ültetvényátalakításon és a gépbeszerzésen keresztül a pincerekonstrukcióig. A húsz legnyereségesebb borászat összesen 5,8 milliárd forintot nyert az idén záródó hétéves programozási ciklusban.

Saját patikát szeretne? Így kap hozzá hitelt!

A kormány megtárgyalta és elfogadta a többségi gyógyszerészi tulajdon elérését segítő patikai hitelprogramról szóló előterjesztést - jelentette be a kormányszóvivő csütörtökön a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Visszatér az élet a cégfelvásárlási piacra

Lassan kezd visszatérni a közép-európai kockázatitőke-befektetők optimizmusa és befektetői aktivitása. Erre lehet következtetni a Deloitte közép-európai kockázatitőke-befektetők körében végzett felmérésének eredményeiből, a régióban kötött jelentős ügyletekből, valamint a sikeres tőkebevonásokból, melyek együttesen arra vallanak, hogy az intézményi tőkebefektetők nem veszítettek érdeklődésükből régiónkban.

Kétmilliárd forrás vállalkozásoknak

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kiírta a pályázatot Technológiai start-up ökoszisztéma építésre – jelentette be az Innotrends konferencián Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A rendelkezésre álló keret 2013-ban 2,1 milliárd forint.

Matolcsy-hitel: a kis cégek ebből is kimaradnak

Az MNB Növekedési Hitel Program keretében biztosított olcsó forrás jó lehetőség lehet arra, hogy némiképp felrázza a vállalati hitelpiacot, az azonban már látszik, hogy most sem a kis cégek számára nyílik út az olcsó forrásokhoz. A témáról a Piac&Profit szakértőjének, Dr. Tatár Attilának a véleményét adjuk közre az alábbiakban.

Százmilliókat hagynak a kasszában a gazdák

Még mindig igényelhetik a gazdálkodók a díjtámogatott biztosítást, de már csak a jövő hét elejéig. A tapasztalatok szerint a magyar gazdálkodók jelentős része nem él ezzel a lehetőséggel, pedig az időjárás évente százmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoz az ágazatnak. A magyar termőterületeknek mégis csak alig felére kötnek biztosítást.

Milliárdos alap, induló vállalkozások finanszírozására

Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion a DayOne Capitallal együttműködésben 1 milliárd forint jegyzett tőkével új befektetési tőkealapot indít induló, akár még ötletszinten formálódó vállalkozások fejlesztésére - közölte a PortfoLion közleményben.

A bankok már hiteleznének

A bankok többsége teljes mértékben nyitott új vállalati hitelek kihelyezésére – derül ki a KPMG Vállalathitelezési Hangulatindexéből. A hitelezési hajlandóság minden hitelcél esetén javult, de összességében még elmarad a 2011. tavaszi adatfelvételnél regisztrált szinttől. A bankok 40 százaléka a hitelkereslet növekedését érzékeli, de szektorszinten csak 30 százalékuk számít a hitelállomány növekedésére.

50 ezer támogatás pénztárgépenként – íme a részletek!

Pénztárgépenként 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek december 15-ig az üzemeltetők gépeik Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való bekötéséhez - tartalmazza a nemzetgazdasági miniszternek a Magyar Közlönyben megjelent rendelete.

Ki kaphat 2,5%-os hitelt?

Elindult a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja a megemelt 750 milliárd forintos kerettel. A kereskedelmi bankok 2,5 százalékos kamaton folyósítják a refinanszírozott forrást. Az árazás elvileg lehetővé teszi az eddig elhalasztott beruházások, fejlesztések megvalósítását. Tények a hitelről.

SZTA-tőkejuttatás: íme a konkrét feltételek

A jövőben nagyobb értékű befektetéseket is tehet a Szechenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA). Az alábbiakban a konkrét módozatokra vonatkozó feltételeket foglaltuk össze az intézmény blogbejegyzése alapján.

Nem létező pályázatokkal hitegetnek

Az utóbbi hetekben több olyan pályázni szándékozó cégvezető kereste meg a Piac&Profit szakértőjét, Dr Szabó Bencét, akik csalás áldozatai lettek. A jelenség nem új, de ismét egyre gyakoribb.

Olcsó forrás önerő pótlására

Júniustól az MKB-nál is elérhető lesz a Széchenyi Kártya Program uniós pályázatokhoz igényelhető Széchneyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel. A termékkel elsősorban azokat a vállalkozásokat célozzák, amelyek uniós pályázaton forrást nyertek el, de likviditási problémák miatt nem indultak el a projektek.

A vállalkozásnak fejlődnie kell! De miből?

A vállalkozás lételeme a fejlődés. Az a vállalkozás, amelyik nem képes erre, előbb-utóbb elbukik. De miből lehet pénz a fejlesztésre, fejlődésre? A kérdésre a Piac&Profit szakértője válaszol.

Több pénz, új lehetőségek vállalkozások finanszírozására

A vállalkozások finanszírozási problémáinak megoldása a válság kitörése óta kulcskérdés. E területen jelenthet számottevő előrelépést az uniós forrásból finanszírozott kis- és középvállalati kockázati tőkeprogram kibővítése. A jövőben uniós jóváhagyással nagyobb értékű befektetéseket is megvalósíthat a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA), s befektetőtársak bevonásával a korábbi 200 ezer euróról akár 750 ezer euróra is növekedhet az SZTA általi befektetések egyedi értékhatára. Mindemellett az Európai Bizottság engedélye alapján az SZTA tőkéstársat is bevonhat egyes befektetéseihez.

Így kelthetjük fel a pénz figyelmét

Gyakran halljuk ezt a mondatot: „Nekem már csak pénz kell, hogy felépítsem a vállalkozásomat.” A rossz hír az, hogy ha ez igaz lenne, akkor a pénz már ott dörömbölne az ajtónál. Valójában még számos lépést meg kell tenni a forrásig. A legalapvetőbbeket a Piac&Profit szakértői foglalják össze.

Indul a harmadik LEADER program

Mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre a LEADER program, azaz a közösségvezérelt helyi fejlesztések támogatására június 3-tól – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Irány London, támogatják!

Kereken egymillió fontot, azaz mintegy 360 millió forintot nyerhet el londoni irodája megalapítására bármely technológiai startup vállalkozás, akár Magyarországról is. A feltételek közt csupán az szerepel, hogy a vállalkozás nem lehet tíz évnél idősebb, és évi forgalma nem haladhatja meg az egymillió fontot.

Mit keres a kockázati tőke?

Milyen feltételeket keres a kockázati tőke? Melyik ágazatba, milyen vállalkozásba fektetnek szívesen tőkét? A kérdésekre a Piac&Profit szakértője, Tatár Attila válaszol.

Szerezzük meg az első egymilliót..., és ne költsük el!

Sokszor halljuk, hogy az első egymillió (tízmillió) megszerzése az igazán nehéz. Pedig dehogy. Ha tudásunkat sikeresen értékesítjük, és költségeinket a minimálisra csökkentjük (igen, össze kell húzni magunkat), egymilliónyi megtakarítás aránylag hamar összejön. Jól befektetni saját cégünkbe sokkal nehezebb.

Az uniós források ötöde még kiosztásra vár a régióban

A 2007–2013-as ciklusban a strukturális alapokon keresztül elérhető uniós források ma már a közép-kelet-európai országok éves GDP-jének közel 3 százalékát teszik ki. A tíz uniós tagállam forrásfelhasználását vizsgáló KPMG-tanulmány szerint Magyarország tavaly év végén a középmezőnyben állt a szerződéskötések és a kifizetések terén is, az azóta felgyorsult folyamat révén viszont idén várhatóan javul a pozíciónk mindkét területen.

A befektetők a zsokéra fogadnak, nem a lóra

Üzleti angyal általában az infokommunikációs szektor sikeres üzletembereiből lesz, azokból, akik már jókora tőkét és tudást halmoztak fel, és hatalmas a kapcsolatrendszerük. A sikeres üzletemberek megtakarításuk egy-két százalékát forgatják vissza projektenként fiatal ötletgazdák támogatásával. Dr. Károlyi Antal fizikusból, majd derivatívakereskedőből vált befektetővé, és állt a hazai startupok mellé.

Beindulhatnak a beruházások a régióban

A következő években – ha a megfelelő feltételek adottak – a közép- és kelet-európai régió gazdasági növekedése meghaladja majd a főbb nyugat-európai országokét. Ezt az újraéledő növekedést nagy valószínűséggel inkább a beruházások, semmint a fogyasztás hajtja majd, mivel szükség van az elavult infrastruktúrák korszerűsítésére és a fejlett technológiák bevezetésére. Ez az egyik legfontosabb megállapítása az UniCredit CEE Strategic Analysis közép- és kelet-európai vállalati hitelezésről készített elemzésének. Következésképpen a gazdasági növekedéssel párhuzamosan a hitelezés gyorsulása is várható.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni.

Adózás

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

A miniszterelnök szerint a globális minimumadó "munkahelygyilkos adóemelés", ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék.

Cégblog

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

A megkérdezett befektetők nyolcvankét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESG témaköröket jelenleg is vizsgálják a tranzakciós folyamatok során.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo