Pénzszerzés cikkek

hirdetés

A 7 leggyakoribb pályázati hiba, ami könnyen elkerülhető

A 7 leggyakoribb pályázati hiba, ami könnyen elkerülhető

A pályázók gyakran – figyelmetlenségből, vagy tudatlanságból – olyan alapvető hibákat vétenek, amelyek miatt sikertelenül próbálkoznak támogatást szerezni a brüsszeli kalapból. Segítünk elkerülni a legáltalánosabbakat!
Elbukják az uniós támogatást a feledékeny cégek

Elbukják az uniós támogatást a feledékeny cégek

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nyilvánosságra hozta szombaton a nyilatkozattételi kötelezettséget nem teljesítők listáját, amelyen mintegy 2500 cég szerepel. A mai napon az NFÜ megkezdi az elállási eljárást, így ezek a vállalatok jelentős pénzektől esnek el.
Pályázati forrás telephelyfejlesztésre és ipartelepítésre

Pályázati forrás telephelyfejlesztésre és ipartelepítésre

Mintegy 4,4 milliárd forint európai uniós támogatásra pályázhatnak az észak-magyarországi megyék vállalkozásai novembertől telephelyfejlesztésre és ipartelepítésre.
Így ne bukja el a hitelkérelmét!

Így ne bukja el a hitelkérelmét!

Ahhoz, hogy egy vállalat hiteligénylése sikeres legyen, érdemes tisztában lenni a bírálat folyamatát segítő tényezőkkel, illetve azokkal a szempontokkal is, amelyek eleve kizárják a banki hitel felvételét. Mindezt akár már azt megelőzően, hogy a bankhoz fordulnánk.
Nemzetközi finanszírozási konferenciát szervezett a HITA

Nemzetközi finanszírozási konferenciát szervezett a HITA

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) 2013. október 22-én kelet-európai fókuszú konferenciát rendezett a Világbank és az EU Bizottság képviselőinek részvételével, melyen a hazai és külföldi cégek első kézből kaptak tájékoztatást a nemzetközi gazdaságfejlesztési projektekbe való bekapcsolódási lehetőségekről és az alternatív exportfinanszírozási metódusokról.
hirdetés
Szégyenpadra ültetik a cégeket

Szégyenpadra ültetik a cégeket

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a hét végén nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek a listáját, amelyek harmadik felszólításra sem vették át az új és átfogóbb tartalmú átláthatósági nyilatkozatot.
Van pénz fejlesztésre!

Van pénz fejlesztésre!

Újraindult a növekedési hitelprogram, bővültek a kedvezményes tőkefinanszírozási lehetőségek, és alig néhány hónap múlva megjelenhetnek a legújabb vissza nem térítendő uniós források is. A Pénz, de honnan konferencián a legavatottabb szakemberek mutatják be, hogy kik és hogyan juthatnak megfizethető hitelhez vagy tőkéhez vállalkozásuk fejlesztése érdekében.
A siker fejlesztői

A siker fejlesztői

Profi kommandósok, kiválóan képzett kémek és titkosszolgálati emberek felkészítésének kiemelten fontos része, hogy stressztűrő képességüket a lehetséges maximumra emeljék. Ki gondolná, hogy a„kiképzés” sejtek esetében is működik? Az uniós JEREMIE kockázatitőke-program első sikeres kiszállása alanyának, a Cryo Management Kft.-nek ez volt az egyik innovatív projektje, amelyet befektetésre érdemesnek ítélt a PortfoLion Zrt.
Így leszünk mi Startup nagyhatalom

Így leszünk mi Startup nagyhatalom

Vállalkozó kedvből nincs hiány Magyarországon és bőven akad kockázati tőke is, amely támogathatná az induló vállalkozásokat. Vannak látványos eredmények is, de ez még mindig kevés hogy Budapest felkerüljön a startup térképre.
Amíg a gazdaság egy helyben topog, a cégek sem fizetnek

Amíg a gazdaság egy helyben topog, a cégek sem fizetnek

A gazdasági és a jogi szabályozói környezet nem kedvez a nemfizetések, illetve a késedelmes teljesítésének csökkenésének – hangzott el több előadótól is a Bisnode csoport Bisnode D&B Credit Risk Management konferenciáján.
hirdetés

Ezeket a cégeket keresik a befektetők!

Továbbra is az IT- és a telekommunikáció-, médiaszektorok uralták a vállalati felvásárlások és fúziók piacát 2013 első félévében Magyarországon. Az ügyletek többségét belföldi társaságok bonyolították le, a külföldi befektetők közül az amerikaiak és a németek voltak többségben – derül ki az EY legfrissebb M&A Barométeréből.

Vállalati hitelek: nem a kamat a legfontosabb?

A kamat mértéke inkább a betételhelyezésnél kulcsfontosságú, semmint hitelfelvételnél. A hiteligénylés esetében főként annak teljes költsége meghatározó, míg a vállalati betéteknél valóban a betéti kamat határozza meg leginkább, melyik bankot és konstrukciót választják a cégek.

Forráshiánnyal küzdenek a fiatal vállalkozók

A fiatal vállalkozók kétharmada küzd forráshiánnyal nemzetközi szinten. Mintegy felük szerint az új, innovatív finanszírozási források és az adókedvezmények jelenthetnek megoldást pénzügyi gondjaikra – derül az EY legfrissebb nemzetközi felméréséből, amelyben ezer, negyven év alatti üzletembert kérdeztek meg.

Stratégia- taktika egy pénzügyes szemével

A stratégia egyben egy jó üzleti terv is. Különösen fontos ez napjainkban, hiszen egy jól felépített tervvel az elkövetkező hónapokban akár meg is duplázhatjuk az árbevételünket. Szakértőnk tanácsokat ad, hogyan érhető el ez a cél.

Újra felpörgetik a legígéretesebb ötleteket

A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. idén is várja a magyar vállalkozók és vállalkozások fiók mélyén porosodó fejlesztési ötleteit az RFH Ecospinning Díj 2013 felhívása keretében. A tavalyi nagy sikerű pályázat tapasztalatait értékelve döntött úgy az RFH Zrt., hogy idén egy újabb kategóriában, az önkormányzatok számára is meghirdeti a Díjat, így arra 2013-ban a vállalatok mellett már a helyhatóságok is nevezhetnek saját projektjeikkel.

Mi kell egy sikeres start-upnak?

A vállalkozói kedv, a politikai és a befektetői szándék, valamint a megfelelő források rendelkezésre állására van szükség ahhoz, hogy a hazai startup vállalatok maximálisan ki tudják használni a bennük rejlő potenciált – hangzott el a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Sikeres Fiatal Magyar Vállalatok a Nemzetközi Piacokon című szakmai rendezvényén. Márpedig ezek közül a legtöbb területen kifejezetten jól áll a magyar piac: nincs hiány ötletből, vállalkozói kedvből, és forrásból sem.

Telephelyfejlesztési pályázat nyílik, már készülni kell rá!

Akár 70 százalékos támogatás nyerhető a „Telephelyfejlesztés és ipartelepítés a területi kohézióért” című pályázati felhíváson. A konstrukciók kizárólag a Dél-alföldi, Nyugat-dunántúli, Észak-magyarországi, valamint a Közép-magyarországi régiókban érhetők el.

Kell egy angyal!

Mit tegyen az a vállalkozás, amely külső finanszírozásra szorul, de nem felel meg a bank, a kockázati tőke vagy más állami támogatás által támasztott feltételeknek? Néhány tízmilliós forrásigényre megoldást jelenthet egy üzleti angyal bevonása

A reorganizáció mentőöv lehet a sodródó vállalatoknak

Még mindig riasztóan magas a megszűnő cégek száma Magyarországon: 2013. harmadik negyedévében 8511 cég szűnt meg. Pedig pénzügyi reorganizáció révén gyakran megmenthető és újraéleszthető egy-egy adósságspirálba került vállalkozás. A hosszú távra szóló folyamat során pénzükhöz juthatnak a hitelezők, és megmarad a tulajdonosok presztízse is. A reorganizáció viszont komoly kompromisszumokkal és erőfeszítéssel jár.

Uniós források: januártól jön a dömping!

Szűk három hónap maradt hátra a 2007-2013-as uniós költségvetési periódusból, ennyi idő alatt kéne a még rendelkezésre álló pénzeket pályázati úton szétosztani. Januártól pályázati dömping jöhet.

Vállalkozz itthon – kapsz hozzá hatmilliót

Akár 6 millió forint vissza nem térítendő támogatás is megpályázható a „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása” elnevezésű, kétkomponensű pályázat keretében, amely a 18 és 40 év közötti, vállalkozásindítást tervező fiataloknak nyújt egyedülálló segítséget.

Agrárhitel-programot indít az MFB

Az MFB november közepén meghirdeti az élelmiszer-ipari cégeknek azt a 6 milliárd forintos forgóeszközhitel-keretet, amelyből 6 éves futamidővel, 3 éves türelmi idő mellett 5–500 millió forint összegű hitelhez lehet jutni.

Beruházások: egyedül nem megy

A hazai mikro- és kisvállalkozások háromnegyede szerint ágazatukban a beruházásokat tipikusan csak külső forrás bevonásával lehet megvalósítani – derül ki az OTP Ingatlanlízing frissen bemutatott kutatásából. Bár még sok kis cég táplál – jellemzően alaptalan – aggodalmakat a külső forrás bevonásával szemben, egyre többen igényelnék azt, hogy a pénzintézetek megkeressék őket rájuk szabott pénzügyi ajánlatokkal.

Megtalálták a nagyobb kkv-k a faktoringot

A középvállalkozói körben nőtt leginkább a TakarékFaktorház vevőkövetelések vásárlásán alapuló faktoring forgalma, amely idén várhatóan 40 százalékkal meghaladja az előző évit, derült ki a TakarékBank leányvállalatának féléves beszámolójából.

Már osztják az 500 milliárdot

Október elsejével indul a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) második szakasza. A program keretében összesen 2000 milliárd forint keretet biztosít a jegybank nulla százalékra a hitelintézeteknek 2014. december 31-ig, első körben 500 milliárd áll rendelkezésre.

Hogyan szerezzünk befektetőt?

A nagy üzlethez nem elég egy világmegváltó ötlet, el is kell azt adni. Sok kiváló üzleti ötlet bukik meg a tulajdonos nem megfelelő hozzáállásán. Az alábbiakban pontokba szedtük, mire érdemes figyelmet fordítani, hogy meggyőzzük az üzleti angyalokat és más befektetőket, hogy az elképzelésünk igenis életképes.

Innen tájékozódjon, ha uniós forrást keres!

Az unió kis- és középvállalkozásai számára mintegy 100 milliárd euró támogatás áll rendelkezésre a 2013 végéig terjedő költségvetési időszakban. Az Európai Bizottság által létrehozott oldalon minden egy helyen található meg, ami a pénzhez jutáshoz szükséges lehet.

Hogyan szerezzünk pénzt egy jó előadással?

A potenciális befektetőket nem csak arról kell meggyőzni, hogy az ötlet életképes, hanem arról is, hogy a lehető legjobb kezekben lesz, amennyiben rendelkezésre áll a megfelelő forrás. A jó előadóképesség tehát kulcsfontosságú lehet egy korai szakaszban lévő vállalkozás számára, de szerencsére ez a tulajdonság fejleszthető.

Lenne mit fejlődni, hogy látszódjon a pénz

A Jeremie 2 egyenként hárommilliárdos növekedési alapjával megegyező feltételű Jeremie 3 alapkezelőit kihirdették a nyáron, és augusztus 31-én lejárt a Jeremie 4 pályázatok beadásának határideje is. Hamarosan újabb alapkezelők jelenhetnek meg a piacon, de kérdés, hogy ez szolgálja-e leginkább az uniós források hasznosulását. A pénzek kihelyezése továbbra is lassú.

Most eltalálta a kkv-k igényeit az MNB

A Növekedési Hitelprogram nemrég bejelentett folytatása egybeesik a cégek igényeivel, mivel sokan jelezték korábban, hogy örömmel vennének egy hosszabb határidejű programot. Így most a vállalkozások a hosszabb távon tervezhető és megvalósítható beruházásokba is belevághatnak.

Stop gombra csaphat a startup-piac

Túl kevés a hazai startup vállalkozás, és ezzel a kevéssel szemben is sokszor lehetetlen feltételeket támasztanak a potenciális befektetők. A Jeremie tőkeprogramra szánt pénz jelentős része így „bennragadhat”.

Lenyomhatja a piaci kamatokat az nhp

A Széchenyi Kártya 11 évvel ezelőtti indulásakor kiváltott kamatversenyhez hasonlóan a jegybanki hitelprogramis csökkentheti majd áttételesen a piaci hitelkamatokot - véli a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

Minden, amit a kkv-hitelprogram folytatásáról tudni lehet

Az óriási sikerre való tekintettel tovább folytatódik a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (nhp). A program keretében összesen 2000 milliárd forint keretet biztosít a jegybank nulla százalékra a hitelintézeteknek 2014 december 31-ig; az első, 500 milliárd forintos keret 2013 október elsején nyílik meg.

Nem dúskálnak a kkv-k a pályázati lehetőségekben

Tovább romlott a kkv cégvezetők megítélése az európai uniós pályázati lehetőségeket illetően. A pesszimista hozzáállás oka, hogy kevesebb cég talál olyan pályázati kiírást, ami komolyan érdekelheti a vállalkozást, és ezzel együtt csökkent azon cégek aránya is, amelyek reálisnak tartják uniós forrás elnyerését.

Nyertes pályázat eladó!

Van jogi lehetőség a vissza nem térítendő uniós támogatást nyert projektek átadására. Ha van, aki nem használná ki a nyertes pályázatot, más cég viszont vállalja a vele járó kötelezettségeket, a nyertes projekt átadható. A Piac&Profit szakértője elmondja, hogyan.

Mit keres a befektető?

Tőkekínálati forradalom van Magyarországon. Vagyis a klasszikus kockázatitőke-alapok mellett magvető és angyal befektetők is keresik a finanszírozható cégeket. A keresleti oldalon azonban még várat magára az átütő változás. A hazai ötletek mögül hiányzik a szakmailag tökéletes csapat, és az üzleti tervek sem kiforrottak.

Pluszpénzt kapnak a Pápai Hús beszállítói

Az európai uniós támogatási lehetőségek keretében csekély összegű támogatást nyújtanak azoknak az előállat beszállítóknak, amelyeknek lejárt és elismert követeléseik vannak a Pápai Hús 1913. Kft.-vel szemben. A beszállítóknak a cég felé fennálló követeléseikről nem kell lemondaniuk.

Mégis kijavították a startup pályázatot

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) szerint egyetértés alakult ki közte és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) között a Kutatási és Technológiai Alap finanszírozásával megvalósuló "Technológiai start-up ökoszisztéma építés" című pályázattal kapcsolatban.

Okosan is ki lehet szállni a mókuskerékből

A vállalkozás nem csak a havi jövedelmet biztosíthatja, hanem tőkeértéke is van, amely – ha megfelelő vevőt talál - akár a nyugdíjas éveit is biztosíthatja a cégvezetőnek. Sokan azonban túl későn kapnak észbe és azt sem tudják, mihez kezdjenek, amikor értékesíteni akarják vállalkozásukat.

513 angyal jut egymillió emberre

Az üzleti angyalok olyan magánbefektetők, akik pénzüket saját döntés alapján fektetik korai fázisú cégekbe. Ami azonban ennél is fontosabb, talán, hogy az angyalok a tőkén kívül stratégiai jelentőségű segítséget is nyújtanak az induláshoz, azaz a befektetés pillanatától az exitig követik és támogatják a céget tudásukkal, idejükkel, kapcsolatrendszerükkel és iparági megoldásokkal.

Kisvállalkozás is juthat nagy pénzhez

Bővítette tőkeprogramját a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA): olyan hazai mikro- és kisvállalkozások is fogadhatnak be tőkét, amelyek eddig a korábbi szabályok miatt nem pályázhattak visszatérítendő fejlesztési forrásokra, de olyanok is, melyek stabil működésük ellenére nem is gondolták volna, hogy a tőkebevonás az ő szintjükön működőképes megoldás lehet.

A vállalati hitelezés bukhat a mentőcsomagon

A lakossági devizaadósok mentésével járó banki veszteségek kellemetlen mellékhatásai a vállalati hitelezésben csapódhatnak le, hangsúlyozza Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője.

Továbbra is csak kevesen hitelképesek

Bár a kamatkondíciók egyre kedvezőbbek, az árakon túli egyéb feltételek továbbra is szigorúak. A hitelkínálati korlátokat egyelőre csak a jegybanki és állami intézkedések lazítják, így a hitelképes ügyfelek köre szűk maradt.

Többen lízingeltek kevesebbet

2013 első félévében a lízingcégek új kihelyezése mintegy 173 milliárd forint volt, ami 3 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A lízingszerződések száma eközben 8 százalékkal nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség.

A rák, ami pusztítja a gazdaságot

Szakértőnk szerint magyar téveszme, hogy kínos lenne kezelni a kintlévőségeinket. Az elvégzett munkáért, teljesített szállításért jár az ára, persze az nem mindegy, hogyan kérjük.

Kétmilliárdos bútortendert írt ki az állam

A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) uniós forrásból finanszírozott közbeszerzést írt ki irodabútorok és egyéb kiegészítő bútorok szállítására a kormányablakok, vagyis a kormányzati ügyfélszolgálatok és egyes munkaügyi kirendeltségek egységes arculatának megvalósításához – írta a Napi Gazdaság.

Jobban teljesítenek a hazai kkv-k?

A Széchenyi Kártya Programot és a hitellehetőségeket is magukba foglaló kormányzati intézkedések eredményeinek is köszönhetően a hazai kkv-szektor vállalkozásai a vegetálás helyett a fejlődés útjára léphettek, és erősek lehetnek.

Már most érdemes készülni! Elsején jön az egyik legsikeresebb pályázat

Várhatóan 2013. szeptember 1. és szeptember 30. között ismét elérhető lesz a korábban nagy sikerű „Ipartelepítés" című pályázati kiírás. A pályázatot előreláthatólag két régióra írják ki.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni.

Adózás

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

A miniszterelnök szerint a globális minimumadó "munkahelygyilkos adóemelés", ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék.

Cégblog

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

A megkérdezett befektetők nyolcvankét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESG témaköröket jelenleg is vizsgálják a tranzakciós folyamatok során.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo