Pénzszerzés cikkek

hirdetés

Már most érdemes készülni a 2014-es pályázatokra

Már most érdemes készülni a 2014-es pályázatokra

A magyar GDP 13 százalékának megfelelő összegű uniós forrás áll majd rendelkezésre gazdaságfejlesztésre a következő költségvetési ciklusban. Pályázni ugyan csak 2014-től lehet, szakértőnk, dr. Szabó Bence, az EURO Pályázat Kft. ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a siker érdekében már most érdemes néhány kérdést szem előtt tartani.
Megemelt kamattámogatás a Széchenyi Kártya programban

Megemelt kamattámogatás a Széchenyi Kártya programban

2013. május 1-jétől a Kormány 5 százalékra emelte a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel konstrukciókhoz biztosított kamattámogatást.
Horgászturizmus és tájházak : 30 milliárd forint a Leader programra

Horgászturizmus és tájházak : 30 milliárd forint a Leader programra

Újabb, mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre a Leader program, azaz a közösségvezérelt helyi fejlesztések támogatására - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
Itt megtalálja, kikhez kell menni az uniós pénzért

Itt megtalálja, kikhez kell menni az uniós pénzért

Új uniós portál indult, amely országonként megmutatja, hogy melyik bank, kockázatitőke-társaság kínál az adott országban kedvezményes európai uniós forrást induló vállalkozásoknak és kkv-knak.
Támogatás állattartóknak: sok kicsi sokra megy

Támogatás állattartóknak: sok kicsi sokra megy

Idén is meghirdetik a rendezett piaci kapcsolatok kialakítása érdekében nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatást, az egyes állatbetegségek megelőzésére, illetve leküzdésére, valamint az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást.
hirdetés
Önnek mekkora a pénzügyi intelligenciája?

Önnek mekkora a pénzügyi intelligenciája?

A pénzügyi intelligencia az a készség, amit szinte senki nem tanult az iskolában, ennek ellenére a legtöbb ember mégis minden ismeret híján próbálja meghozni a pénzügyi döntéseit. Ha az emberek tömegesen így viselkednének az oktatásban vagy az egészségügyben is, már minden szakértő anarchiát kiáltana. Szakértőnk segít, mi is a pénzügyi intelligencia.
Faktorpiac: nőtt az agrárium és az ipar részesedése

Faktorpiac: nőtt az agrárium és az ipar részesedése

Az iparban és az agráriumban nőtt leginkább tavaly a vevőkövetelések vásárlásán alapuló faktoring-forgalom, míg a kereskedelemben csökkent, derült ki a Takarék Faktorház piaci elemzéséből. Az elemzés is alátámasztja, hogy a hagyományosnak számító kkv-ügyfelek mellett mind több nagyvállalat is igénybe veszi a faktorálást.
Legyen Ön is trafikos 2.0!

Legyen Ön is trafikos 2.0!

Megjelent a dohánytermékek kiskereskedelmi jogosultságának átengedésére kiírt nyilvános koncessziós pályázat új kiírása azokra a településekre, amelyekre a korábbi pályázaton senki nem jelentkezett, vagy a pályázat eredménytelen lett.
Négymilliárdos K+F pályázat agrár- és élelmiszer-ipari cégeknek

Négymilliárdos K+F pályázat agrár- és élelmiszer-ipari cégeknek

Már pályázható az ország egész területén a "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban" konstrukció az Új Széchenyi Terv keretében – hívja fel a figyelmet a PwC.
„Itt most verseny lesz” - íme a növekedési hitelprogram  részletei

„Itt most verseny lesz” - íme a növekedési hitelprogram részletei

„Itt most verseny lesz”, mondta Matolcsy György jegybankelnök a június 1-jén induló Növekedési Hitel Program végleges feltételeinek bejelentésekor. A jegybank várakozásai szerint a pénzintézetek legalább kétharmada részt fog venni a hitelezésben.
hirdetés

Hogyan menthető meg a bedőlő vállalati hitel?

Finanszírozható ügyletek hiányában egyelőre nincs nyoma trendfordulónak a hazai bankok vállalati hitelállományának volumenében. Eközben a meglévő állomány minősége tovább romlik: a rossz hitelek aránya tavaly év végére már a 20 százalékot közelítette, és egy éven belül akár a 25 százalékos szintet is átlépheti.

Egyszerűsíteni kellene az uniós források elosztását

Átlagon felüli mértékben bíznak a magyar cégvezetők az Európai Unió innovációs erejében, a siker érdekében azonban az uniós forrásokhoz való egyszerűbb hozzáférést sürgetik – mutat rá az Ernst & Young legfrissebb európai felmérése. Az Ernst & Young három pontos javaslatcsomagja szerint a siker záloga a technológia-transzfer, az infrastruktúra fejlesztése és a magántőke bevonása.

Idén a biztonságos innovatív finanszírozás lesz a menő

2013 a nem banki szereplők térnyeréséről és az alternatív finanszírozási termékekről fog szólni – derült ki a DLA Piper friss európai vállalatfelvásárlás-finanszírozásról szóló felméréséből. A vezető pénzpiaci szereplők szerint fokozatos növekedés és további strukturális átalakulások várhatók ebben a finanszírozói szegmensben.

Tudatosan kell készülni a forrásbevonásra

Közel öt éve fojtogatja a válság a vállalkozásokat. Azoknak a cégeknek, amelyek az életben maradás mellett döntenek, lépniük kell: a tartalékok elfogytak, a kivárás taktikája a legtöbb esetben eddig nem hozott eredményt. Kevés az esély arra, hogy ez a jövőben magától változni fog. Ahhoz persze, hogy a cégek tegyenek valamit a helyzet javítása érdekében, a világos elképzelések, tervek mellett forrásra lenne szükség. Milyen lehetőségek állnak a vállalkozások rendelkezésére ezen a területen? A kérdésre az Ernst & Young szakértőinek segítségével kerestük a választ.

Új források vállalkozása felfuttatására

Hol vannak a befektetők, és mi az, ami vonzza őket? Milyen tevékenységek népszerűek a körükben? Mit kell tennünk, hogy tetsszünk nekik? És mit kínálnak ők? A Piac&Profit Kkv Akadémiáján különböző területek képviselői számoltak be a lehetőségekről.

Ki védi meg a kicsiket?

Vajon alaptalan félelem, hogy a pénzügyi szektor a kkv-kra terheli majd azt, amit máshol nincs módja érvényesíteni? A bankrendszer három éve veszteséges, s pénzügyi szakemberek számításai szerint az idén is az lesz. Nem képes lenyelni új terheket, így azokat részben vagy egészben áthárítják a fogyasztókra. Kérdés, hogy kikre, és milyen arányban. A lakosságot kemény fogyasztóvédelmi szabályok védik, a nagyvállalatoknak az érdekérvényesítő képessége erős, a mikro- és kisvállalatokra azonban egyik sem igaz.

Hová kerüljön az olcsó hitel?

Az MNB a bankok után tizenegy takarékszövetkezet vezetőjével tárgyalt a napokban a Növekedési Hitel Programról. A kereslet várhatóan nagy lesz az új finanszírozási lehetőség iránt, de az is fontos, hogy a valóban növekedni képes helyi vállalkozások részesüljenek belőle – mondja az egyeztetésen részt vevő Brauer János, a Hungária Takarék elnök-ügyvezető igazgatója. A tárgyalásra meghívott takarékszövetkezetek április végéig tehetnek javaslatokat a hitelprogram részleteivel kapcsolatban.

Hogyan lesz vonzó egy cég a befektetőknek?

Robbanásszerűen nőtt az elmúlt években a magyarországi kockázati tőkepiac, ám megjelentek azok a befektetők is, amelyek kevésbé megbízhatók. Ugyanakkor a vállalkozásokat viszonylag kényelmes helyzetbe hozza, hogy kínálati piac alakult ki. Ám nem minden vállalkozás vonzó egy pénzügyi befektető számára, és nem is mindegyiknek érdemes innen beszereznie a szükséges forrásokat.

Kiszorulnak a kis cégek a faktoringpiacról

Az exportfaktoring visszaesésével összefüggésben 3 százalékkal olvadt tavaly a faktoringpiac. További kedvezőtlen trend, hogy erőteljesen zsugorodik a szektor természetes ügyfélköre: a mikrovállalkozások részesedése 40 százalékról 9 százalékra zuhant az elmúlt években, miközben épp nekik lenne a legnagyobb szükségük e finanszírozási lehetőségre.

Regionális szintű modellekkel kéne készülni a magyar vállalkozásoknak

Egyre kevesebb az olyan cég, amely azonnal, minden szempontból megfelel a befektetési alapoknak. Bár látszik az elmúlt évek fejlődése, még van teendő, hogy a kkv-k igazán befektető vonzóvá váljanak. Ami igazán fontos az a transzparens működés és, hogy jól látszódjanak a kilépési pontok.

Tőkéhez jutott a regionális médiacég

Regionális médiacsoportba, a győri Oxygen Media Groupba száll be tőkével a Széchenyi Tőkebefektetési Alap. A friss tőke bevonása a további fejlesztésekhez és a tartalomszolgáltatás bővítéséhez vált szükségessé.

Már pályázható támogatás a szőlőültetvény átalakítására

Április elsejétől pályázható a támogatás a szőlőültetvények átalakítására. A támogatás feltétele a borvidéki terv alapján elkészített, és az MVH által jóváhagyott egyéni terv.

Egyre több banknál érhető el olcsó forrás exportfinanszírozásra

Eddig 14 hazai hitelintézettel kötött refinanszírozási megállapodást az Eximbank, amely révén vállalkozások középtávú, versenyképes árazású, fix kamatozású export előfinanszírozási hitelhez juthatnak. A keretösszeg az előzetes adatok alapján 400 millió euró.

Széchenyi Kártya: a Raiffeisen is csatlakozott a programhoz

A Raiffeisen Bank csatlakozott a KAVOSZ által irányított Széchenyi Kártya Programhoz, és idén márciusban teljes fiókhálózatában megkezdte a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel forgalmazását. Ezzel 11-re bővült az a pénzintézeti kör, amely hálózatában a kis- és közepes vállalkozások számára elérhetővé vált a termék.

Egyre jobban bíznak a cégek az uniós pénzesőben

Az európai uniós pályázati lehetőségek megítélését illetően pozitív elmozdulás figyelhető meg a hazai kkv-k körében. Egyre több vállalkozás talál olyan pályázati kiírást, amely érdekelheti őt, a rendelkezésre álló keretek ugyanakkor szűkülnek.

Még van pályázati pénz innovatív fogászatoknak

Európában gazdasági téren viszonylag kevés dologban mondhatja el hazánk, hogy piacvezető pozícióban van, ám a fogászati turizmus ezek közé tartozik. Az Új Széchenyi Terv keretében megnyílt pályázati források ennek a pozíciónak a megőrzését szolgálják, a keretek még nem merültek ki, a benyújtási határidő május 31-ig meghosszabbodott.

Csábító modell, de nem mindenkinek mentőöv

A franchise szó hallatán a legtöbb vállalkozó előtt a népszerű péksütemények vagy az országszerte gombamód szaporodó gyorsétterem-láncok példája lebeg. Csábító vállalkozási modell lehet sok kisvállalat számára, hiszen látszólag kockázatmentes. A siker mégsem száz százalék.

Nem csodaszérum, de jó recept a növekedésre

A franchise-modellben működő vállalkozások közül sokan még a válságban is dinamikusan nőttek, de nem azért, mert ez lenne a varázspálca. A sikersztorik kapcsán rendre kiderül, hogy a kiindulásként szolgáló üzleti modell önmagában is átütően sikeres volt.

Kellene a hitel a cégeknek, de nem kérik

A mikro- és kisvállalkozások többsége stagnál vagy hanyatlik a saját meglátása szerint. Vannak terveik a kitörésre, azonban tartanak attól, hogy fejlesztésekbe invesztáljanak, és ehhez külső forrást vonjanak be - derül ki a BellResearch Budapest Bank számára készített kutatásából.

Vonzóak a magyar technológiai-cégek a befektetők számára

Vonzónak számítanak a magyar technológiai vállalkozások a befektetők számára. Magyarországon a vállalati fúziók és felvásárlások (M&A) piacán a szektorban történt tranzakciók aránya duplája volt a régiós átlagnak az összes tranzakció tekintetében.

Egyedi megoldásokkal lehet előrelépni

Három társaságban összesen 149 millió forinttal emelt tőkét a Széchenyi Tőkebefektetési Alap az elmúlt napokban. Ezzel egy működési folyamatok fejlesztésével foglalkozó társasággal, egy kortárs képzőművészeti galériával és egy orvosi diagnosztikai eszközöket fejlesztő céggel bővült az Alap befektetési portfóliója. A maga területén innováció-fókuszú bővülést tervező társaságok mindegyike a külpiaci terjeszkedésben lát esélyt további növekedésére.

Támogatás fiatalok folgalkoztatására április végéig

Április végéig várják a munkáltatók pályázatait a fiatalok elhelyezkedését segítő, 8,5 milliárd forint összköltségű gyakornoki programban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

170 milliárd még pályázható idén tavasszal

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Tervben az év első felében megjelenteti a 2007-2013-as európai uniós fejlesztési ciklus még rendelkezésre álló forrásainak felhasználását célzó pályázatokat, és a harmadik negyedév végéig megkötik a nyertesekkel a támogatói szerződéseket.

A biztosabb piacért megéri teljesíteni a feltételeket

A nagyvállalatoknak beszállító kis-és középvállalkozások lehetnek a gazdaság motorjai. A vállalkozások számára nagyobb biztonságot jelent a kiszámítható, tervezhető felvásárlóval való kapcsolat. Persze az elvárások is magasak, de nem lehetetlen megfelelni.

Milliárdokat lehet még költeni vállalati tanácsadásra

Még több mint 2,7 milliárd forintra pályázhatnak azok a kis- és középvállalkozások, akik tanácsadási tevékenységet vennének igénybe.

Hogy kerüljük el a tipikus pályázati hibákat?

Sikeresen szerepelni egy pályázaton és elnyerni a támogatást nem egyszerű feladat, számos ponton bukhatnak el a cégek. De már az is nagy lépés, ha elkerülik azokat a szarvashibákat, amelyek a szakértők szerint rengeteg pályázat vesztét okozzák úgy, hogy tulajdonképpen semmi közük a szakmai teljesítményhez.

Szárnyakat kapott a fémipari vállalkozás

A Gémtech tavaly 20 százalékos eredménynövekedést ért el, s nemzetközileg elismert cégek minősített beszállítójává vált, amely igazolja a nyíregyházi fémipari cégnél végrehajtott 150 milliós komplex fejlesztési program sikerét . A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. (SZTA) tavaly novemberben jelentette be, hogy a következő években – két szakaszban – 84 milliós forrással járul hozzá a vállalkozás növekedésének finanszírozásához.

Oldódhat a fagy a vállalati hitelezési piacon, de ez még kevés

Nem romlottak tovább a vállalati hitelezési feltételek tavaly az utolsó negyedévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb felmérése szerint. Az idén az első félévben a bankok többsége enyhítést vár, amelyre az elmúlt 3 évben mindössze egyetlen alkalommal volt példa. Az előző időszakok szigorításai után ugyanakkor további korrekcióra lenne szükség a fordulathoz a hitelkínálatban. Fellendülést legkorábban 2014 végén lehet.

Van más forrás is, nem csak bankhitel

Eljött az aktív cselekvés ideje: a magyarországi cégeknek alternatív források felé is nyitniuk kell a szűkülő bankhitelek mellett. A vállalatok finanszírozási problémáira megoldást jelenthetnek a bilaterális befektetések, vagy a kötvénykibocsátások – mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások üzletágának vezető partnere.

Orvosdiagnosztikai cégbe szállt be az SZTA

A gyógyszeripar mellett az orvosi diagnosztikai eszközök fejlesztése és gyártása is hagyományosan sikeres magyar iparág – legalábbis nagyvállalati szinten. A kis-, és közepes feltörekvő cégek célzott fejlesztést, és az ezt biztosító fejlesztési forrásokat igényelnek ahhoz, hogy érvényesülhessenek a piacon, illetve nemzetközi láthatóságot érhessenek el. Az ígéretes, innovatív hazai vállalkozás, a Histopatológia Kft. eddigi sikere alapján képes erre – így lett a cég a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. (SZTA) legfrissebb befektetési projektjének főszereplője.

A dizájn, mint versenyelőny

A dizájn sokkal több, mint formatervezés. Nem egy termék feldíszítése, inkább mindent átható, versenyelőnyt jelentő újfajta filozófia.

Hiányoznak az újító hazai cégek - Pénz lenne az ötletekre

A közeljövőben pénzhiányra várhatóan nem panaszkodhatnak majd a vállalkozások: egyre több a jó ötletet finanszírozni kész befektető. A kockázati tőke számára izgalmas innovációk területén azonban egyelőre igen jelentős lemaradást látható a kis- és közepes cégeknél.

Tízmilliárdos pályázat munkahelyteremtésre! Részletek itt!

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is meghirdeti a munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely azt várja, hogy a támogatásoknak köszönhetően 5200 új munkahely jön létre a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál - jelentette be Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára.

Hamburger helyett friss perec - Tőketámogatás magyar gyorsétteremláncnak

Egy több mint 30 éve működő magyar cégcsoport leányvállalatának üzletfejlesztési terveit támogatja az Széchenyi Tőkebefektetési Alap 49 millió forintos befektetéssel – határozott az Alap igazgatósága. A friss alapanyagból készülő magyar perecekkel és tekercsekkel új gyorséttermi szegmens meghonosítását tűzte ki célul a Crown Foods Kft. A BITE bakery café első budapesti üzlete február 13-án nyílik a Nyugati téren.

Több kkv-nak jut hitel a takarékoktól

Az MFB Kisvállalkozói Hitel a magyarországi székhelyű mikro- és kisvállalkozások beruházási és fejlesztési céljaihoz nyújt hosszú lejáratú, kedvezményes forrást. A TakarékPontba tömörült 23 takarékszövetkezet az MFB hitelkonstrukcióját közvetíti ki a kkv-knak.

Még egy hétig lehet kérni támogatást gazdaságátadásra!

A Magyar Agrárkamara felhívja az érintettek figyelmét, hogy a 4/2013. (II. 4.) VM rendelet értelmében január 31-ről február 15-re változott a gazdaságátadáshoz kapcsolódó támogatási kérelmek beadási határideje.

Új forrás a hagyományos iparágakban tevékenykedőknek

Működése első teljes évében 1 milliárd forintot fektetett be a Széchenyi Tőkealapkezelő Zrt. (SZTA) hazai kis- és középvállalatokba az ország minden régiójában. Az alapkezelő az Európai Bizottság engedélyével 3 új konstrukció vezet be az idén, s 2013-ban további 3,5 milliárd forint kihelyezésével számol. Az SZTA hagyományos iparágakban tevékenykedő, mérsékeltebb tőkeigénnyel rendelkező termelőcégeknek biztosít tőkét.

Gazdálkodók! Fontos változás február elsejétől!

Internetre termelők, mert február 1-től csak elektronikus úton nyújthatók be kifizetési kérelmek számos beruházási támogatásnál. A földművelésügyi miniszter rendelete értelmében kifizetési kérelmet kizárólag elektronikus úton, az MVH által rendszeresített elektronikus űrlapon, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni.

Adózás

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

A miniszterelnök szerint a globális minimumadó "munkahelygyilkos adóemelés", ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék.

Cégblog

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

A megkérdezett befektetők nyolcvankét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESG témaköröket jelenleg is vizsgálják a tranzakciós folyamatok során.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo