Vigyázó szemetek a Fed-re vessétek!

A hét fő eseménye az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed kétnapos monetáris politikai tanácsülése lesz kedd-szerdán.

A Fed ülésétől kilencven százalékot meghaladó valószínűséggel kamatemelést várnak a piacok. A kamatemelésnek adott valószínűség az elmúlt egy hónap alatt tíz százalékponttal emelkedett, mivel az amerikai gazdasági teljesítmény növekedéséről több makrogazdasági adatot is közöltek. A beszerzésimenedzser-indexek (BMI) alapján mérsékelt, de az első negyedévit valamivel meghaladó GDP-növekedésre lehet számítani az Egyesült Államokban. Különösen a szolgáltatóiparban tapasztalható élénkülés ad bizakodásra okot. A foglakoztatási helyzet tovább javul és a fogyasztói árak emelkedése is a kamatemelést támogató tényezők sorát szaporítja.

Ezekre az adatokra leszünk kíváncsiak a jövő héten
Nem lesz zsúfolt a magyar makronaptárunk a héten, a statisztikai hivatal az áprilisi ipari termelés második becslését, valamint építőipari statisztikát közöl.
A héten csütörtökön tart kamatdöntő ülést a brit jegybank monetáris tanácsa. A brit BMI mutatók a gazdasági aktivitás némi élénkülésére engednek ugyan következtetni a második negyedévben, a választási eredmény által keltett politikai bizonytalanság miatt azonban a jegybank valószínűleg óvatos kézzel nyúl majd hozzá a rendelkezésére álló monetáris politikai eszközökhöz. A héten inflációs, kiskereskedelmi és béremelkedési adatokból lehet majd következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy a fogyasztói árak emelkedése mennyiben veti majd vissza a brit lakossági fogyasztást, a GDP-növekedés egyik motorját.

Kamatdöntő ülést tart a héten a japán jegybank is, bár piaci szakértők egybehangzó véleménye szerint nem igazít a monetáris kondíciókon. A gazdasági teljesítmény növekedése és a fogyasztói árak emelkedése tükrében azonban elemzői várakozások szerint belátható időn belül már lehet számítani az ösztönző intézkedések kivezetésének szándékáról tett jegybanki jelzésekre.

Kedden a közvetlen külföldi befektetések májusi alakulását teszik közzé Kínában. Nagy-Britanniában a fogyasztói és termelői árak májusi adatai jelennek meg. A német ZEW gazdasági kutatóintézet euróövezeti és németországi üzleti hangulatindexét teszi közzé júniusra vonatkozóan.

Szerdán a májusi német inflációs adatok jelennek meg. Az Egyesült Államokban a májusi inflációs és kiskereskedelmi forgalmi adatokat.

Csütörtökön a májusi brit kiskereskedelemi forgalmi adatok jelennek meg, valamint a Bank of England közzéteszi kamatdöntő ülésének eredményét. Megjelenik az euróövezet áprilisi külkereskedelmi mérlege. Az Egyesült Államokban a májusi ipari termelési adatot teszik közzé.

Pénteken esedékes a japán jegybank monetáris politikai döntése. Az euróövezetre vonatkozóan a májusi inflációs és az első negyedévi bérnövekedési adatokat teszik közzé.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo