Fed cikkek


Az amerikai jegybank kamatot emelt, csökkent a dollár árfolyama

Az amerikai jegybank kamatot emelt, csökkent a dollár árfolyama 

Az amerikai Fed 25 bázisponttal emelte a kamatot.
25 éves rekordot döntött meg a béremelkedés

25 éves rekordot döntött meg a béremelkedés 

Az atlantai Federal Reserve Bank of Atlanta szerint a munkájukban maradt munkavállalók bére 5,5 százalékkal nőtt novemberben az egy évvel korábbihoz képest. Ez az elmúlt 25 év legnagyobb emelkedése.
Nyugtalanító a 2023-as előrejelzés

Nyugtalanító a 2023-as előrejelzés 

A 2023-as év felé közeledve a világgazdaság számos kihívás együttállásával néz farkasszemet.
A Fed arra számít, hogy 2023 végén tetőzik a válság

A Fed arra számít, hogy 2023 végén tetőzik a válság 

Kamatot emelt az amerikai Fed.
Az amerikai jegybank nem tett jót a magyarországi befektetéseknek, csökkent a BUX

Az amerikai jegybank nem tett jót a magyarországi befektetéseknek, csökkent a BUX 

Emelkedő forgalomban csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 41 941,27 ponton zárt pénteken, 1402,11 ponttal, 3,23 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.
Nagyot buktak a leggazdagabbak

Nagyot buktak a leggazdagabbak 

A világ leggazdagabbjai összesen több mint 30 milliárd dollárt veszítettek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője, Jerome Powell pénteki beszéde után.
Kamatemelési meglepetés az Egyesült Államokból

Kamatemelési meglepetés az Egyesült Államokból 

A piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 75 bázisponttal emelte meg az irányadó dollárkamatot az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve.
Az orosz–ukrán háború megkérdőjelezheti a dollár biztonságos menedékvaluta-státuszát

Az orosz–ukrán háború megkérdőjelezheti a dollár biztonságos menedékvaluta-státuszát 

Az orosz–ukrán háború következményei, valamint több évtizedes mélyrepülése megkérdőjelezheti a dollár biztonságos menedékvaluta-státuszát.

Billió dolláros hiányt hozott a Trumponomics – Paul Krugman szerint 

A tény, hogy az amerikai jegybank csökkentette az alapkamatot, más szóval azt jelenti, hogy a Trumponomics kudarcot vallott. Trump elnök lázas erőfeszítései pedig, hogy még nagyobb csökkentésre kényszerítse a FED-et, ugyanennek a közvetett beismerése, írja a The New York Timesban a Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugman.

A részvénypiac boldog, a kötvénypiac recesszióra számít 

Teljes fordulat történt a nemzetközi gazdaságban, ami a kamatfeltételeket és -kilátásokat illeti - derül ki a K&H Alapkezelő legfrissebb elemzéséből, amely szerint a részvénypiac egyelőre boldog, a kötvénypiacok viszont recessziót áraznak. 

Hajtűkanyar a monetáris politikában 

Erőteljes fordulatot vett az amerikai jegybank: idén már nem várható kamatemelés, sőt, a befektetők egyéves időtávon kamatcsökkentést prognosztizálnak. Ez azt jelenti, hogy a Fed elérte a kamatemelési ciklus végét, és ismét a piacok támogatása kerül a fókuszba, ami egyúttal az MNB számára is kedvező lehet az alacsony kamatszint további fenntartásához. Mindez leginkább a részvények és a feltörekvő piac számára kedvező – elemezte a monetáris fordulat várható hatásait a K&H Alapkezelő.

Mindenki nagy örömére meglepőt húzott a Fed 

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed meglepetésre változtatott korábbi politikáján és jelezte: nem kívánja folytatni az irányadó kamat emelését.

Öt dolog, amire a héten figyelni kell a devizapiacon 

Egyeztetések az amerikai védővámokról és jüan-árfolyam, török válság, olasz költségvetés, Fed-bejelentés: ezekre érdemes a héten figyelni a devizapiacon.

Harvey és Irma hazavágja a jegybanki szigorítást? 

Mostanában nem érkeznek jó hírek a tengeren túlról, sem az időjárást, sem az inflációt illetően. Nem csodálkozhatunk tehát, ha a Fed a további kamatemelést áttolja 2018-ra, de akár a jegybanki mérleg csökkentése is távolodhat. Akárhogy is döntsön jövő héten az amerikai jegybank, középtávon a részvénypiacok járhatnak jól a kötvényekkel szemben – jelezte a K&H.

Vigyázó szemetek a Fed-re vessétek! 

A hét fő eseménye az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed kétnapos monetáris politikai tanácsülése lesz kedd-szerdán.

Tapír trappolt végig a piacon 

Tegnap tovább csökkent a Fed eszközvásárlás mértéke. Most már csak havi 35 milliárd dollárért vásárol a Fed jelzálogpapírokat és államkötvényeket. Ráadásul Yellen szerint nincs buborék a részvénypiacokon, az árazások normálisak, s így a döntéseiket sem befolyásolja.

Kik őrzik a világ pénzét? 

Tényleg az aranyban is utazó Rothschildok a tulajdonosai a FED-nek? Valóban külföldiek nyomására dönt a világ legnagyobb gazdasági befolyású központi bankja arról, mikor változtasson kamatot, vagy nyomjon pénzt és mennyit? Nem is Washingtonban, hanem Londonban dől el, hogy ki irányíthatja a FED-et, illetve kerülhet be annak monetáris döntéshozó testületébe? Ilyen és ehhez hasonló kérdések bukkannak fel időről időre a médiában. Van alapja az összeesküvés-elméleteknek, melyekben hívők közül akadt, aki idén októberben még fel is akarta robbantani a FED-et, mint a világgazdaság bajainak legfőbb forrását? E kérdéseket válaszolja meg a Conclude Befektetési Zrt. alábbi összeállítása.

Döntött a FED, száguldott a forint 

A csütörtöki nap globális szempontból legfontosabb eseményére az európai piacok zárása után került sor: a Fed (FOMC) kétnapos ülését követően a várakozásokat kissé felülmúló monetáris lazítási intézkedéscsomaggal állt elő. A döntés alapján bővül a Fed eszközvásárlási programja. Ennek keretében az eddigieken felül további havi 40 milliárd dolláros kötvényvásárlást hajtanak végre a jelzálogpiacon. 

Ma bármerre elindulhat a piac 

A hangulat továbbra is negatív. Sokan a holnapi spanyol és olasz kötvényaukciókat várják, de az is kérdéses, hogy az EU vezetők a csütörtökön kezdődő két napos ülésükön mire jutnak a válságkezeléssel kapcsolatban.

Reméljük, hogy lesz ami megállítja a zuhanást 

Több napos száguldás után befékeztek a piacok, Spanyolország leminősítése, a megint éledező euróövezetei félelmek és a FED elnök nyilatkozata miatt. A forint árfolyama is lefelé vette az irányt, bár még mindig lényegesen jobb erőben van, mint a hét elején.

Egy nagy butaság, ami történt 

Utópisztikus lett volna azt várni, hogy az európai jegybank helyett majd a Fed lazít a kondíciókon. Ez nem a Fed, hanem az EKB házi feladata. Valahogy a befektetők, vagy azok egy része az USA-ban mégis a Fed-ben látták a jótékony Mikulást.

Ennél mindenki többet várt 

Tegnap ugyan a vártnak megfelelő eredmény született a Fed ülésén, mégis nagyot estek a piacok rá. Miért? Habár a konszenzus az volt, hogy nem lesz QE3 és így is lett, sőt az „Operation Twist"-et várta a piac, a helyezet az, hogy ez nem sokat segít. Ugyanis hiába fognak a hosszú hozamok tovább csökkenni, az ügyfelek ettől nem igazán tudnak majd jobban hitelhez jutni, hiszen egyéb adminisztratív gátak állják az útjukat.

Már előre ittak a piacok az elnöki beszédre 

A kongresszusi meghallgatáson, amely itteni idő szerint éjjel lesz, Obama 300 Mrd dolláros csomagot jelenthet be, amelyben adócsökkentés és munkapiaci aktivitás fokozására irányuló lépések is lehetnek. A tegnapi gyengébb információk az amerikai gazdasági kilátásokról, amely a Fed „bézs könyvében" jelent meg, azt erősítették meg, hogy további stimulusokra kell számítani.

Örüljünk, de tartsuk nyitva a szemünket 

Hétfőn folytatták az emelkedést az amerikai tőzsdék. Újra esni kezdett az arany ára, drágult viszont az olaj. Távol-Kelet Amerikát követte az emelkedésben. A forint a dollár és a jen piacán is oldalazást láthatunk. Ma az árfolyamok emelkedésére számítunk.

Két fontos dolog elhangzott 

Emelkedtek az amerikai részvényindexek a múlt hét utolsó napján. Drágult az arany, stagnált az olaj ára. Távol-Kelet: Csak a Shanghai-i index volt mínuszban a megemelt banki tartalékkövetelmények miatt. Gyengül a dollár, erősödik a forint és a jen. FHB: Új elemzésünk összefoglalója (új célárfolyam 700 Ft). MOL: Hírforrások szerint az EU embargót vezetne be a szíriai olajexportra. Állami Nyomda: Interjú a vezérigazgatóval. Ma az árfolyamok emelkedésére számítunk.

Mindenki a délutáni bejelentést várja 

Valószínűleg kivárás fogja jellemezni ma a kereskedést egészen Ben Bernanke beszédéig. Ugyan sokan a QE3 bejelentésére, illetve az arra való utalásra számítanak, de szerintünk 50%-nál kisebb a valószínűsége, hogy ilyen lépésre szánja el magát.

"Ha ő pénzt nyomtatna, mi elég csúnyán bánnánk vele" 

Visszautasította kedden a Fehér Ház Rick Perry republikánus elnökaspiránsnak Ben Bernanke-val kapcsolatos kirohanását, hangsúlyozva, hogy nem jó ötlet megfenyegetni a Fed elnökét.

A bankárok nem sok mindent mondtak, a fordulat bekövetkezett 

Hatalmas rally az USA tőzsdéin a Fed bejelentés után - Hullámvasút az olaj piacán is, új csúcson az arany - Ázsiában is kizöldültek az indexek - Gyengült a dollár, erősödött a jen és a forint - Az SNB ma reggel bejelentette, hogy tovább növeli a frank likviditást swap tranzakciókon keresztül - EGIS: 3Q10/11 nettó eredmény elmarad a piaci várakozásoktól, de jobb lett, mint a mi várakozásunk - 40 millió dollár bánatpénzre számíthat a Richter - Ma a megváltozott nemzetközi hangulat nyomán emelkedésre számítunk a budapesti tőzsdén.

Eget rengető bejelentésre ne számítsunk 

Szabadesés a tőzsdéken, az USA-ban és Európában is - Tovább zuhant az olaj ára, az arany árfolyama száguld - Távol-Kelet: Folytatódott az esés - Erősödött a dollár, és a jen, a forint 261-ig gyengült a frankkal szemben - Folytatódhat az esés a hazai parketten.

Ha nem sikerül a mutatvány, akkor jöhet újra a recesszió 

Nagyon halovány ez a forduló. S erre még az sem mentség, hogy a gyenge emelkedést, a Fed elnöke, Bernanke törte derékba, a tegnapi nyilatkozatával. Szerinte ugyanis nincs szükség QE3-ra. Mivel gyengék a gazdasági adatok ezért ebben a befektetők kételkednek. Így a nap végére újra inkább az eladók kerültek túlsúlyba. Ugyanis eddig semmi jele annak, hogy a QE2 kifutásával tényleg saját lábra állna a gazdaság.

"Ezzel a maradék hitelességüket is eljátszották!" 

A Fed nyíltpiaci bizottságának Ben Bernanke jegybankelnök által megtartott  (az amerikai jegybank csaknem százéves fennállása óta első) sajtótájékoztatója leginkább egy manírokkal teli megrendezett színjátékra emlékeztetett - véli Steen Jakobsen, a Saxo Bank A/S vezető közgazdásza.

A Fed továbbra sem veszi le a lábát a gázpedálról... 

"A Fed tegnapi kamatdöntő ülése nem hozott meglepetést az alapkamat mértékét illetően, hiszen borítékolni lehetett a jelenlegi kamatszint tartását. Az azt követő, most első alkalommal megtartott sajtótájékoztató azonban - a szokásos óvatos nyilatkozatok kibogozása után - egyértelművé teszi, hogy az emelkedő inflációs nyomás, és az egyre mélyebbre süllyedő dollár dacára sem várható a monetáris politika szigorítása, és továbbra is a gazdasági növekedés a fő cél" - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A befektetők egyre kevésbé félnek a hitelválságtól 

Ismét újabb csúcsot döntöttek az amerikai indexek, hetedik napja emelkedik a Dow. Megtörte az olaj ma a négynapos esést, az arany tegnap kitört felfelé. A negatív tartományban vannak az ázsiai indexek, miután tegnap Kína kamatot emelt. Gyengült a forint a hajnali kereskedésben. Richter kilátások. Ma további csökkenésre számítunk.

Most jön a másodlagos hatás  

Nap végére megrántották az amerikai részvényindexeket, ismét 2 éves csúcs az S&P-ben és a Dow-ban. Folytatta a lassú emelkedést az olaj árfolyama pénteken és ma is, az arany megtartotta a csütörtökön elért csúcs szintet. Vegyes képet mutattak az ázsiai indexek. Erősödik a dollár, gyengül a forint. MOL: Új olaj és gáztalálat Pakisztánban. MOL: A Bijell-1 kút tesztelése sikeresen befejeződött. Ma a BUX index csökkenésére számítunk.

Megérkezett a 600 milliárdos pénzpumpa! 

Megérkezett a várva várt manna, 600 milliárd dolláros lesz a Fed pénzpumpa. Az indexek pluszban zártak, nagy napon belüli mozgást követően. Folytatta útját az új lokális csúcs felé az olaj, hektikus napon belüli kereskedés az aranyban. Emelkedésben az ázsiai indexek. Gyengült a dollár és a forint, a jen erősödni kezdett a reggeli órákban. A Standard and Poor's negatív kilátással megerősítette Magyarország "BBB-/A-3" besorolását. Magyar Telekom: A vártnál jobb harmadik negyedéves eredmény. PannErgy: Várakozásoknak megfelelő, jó eredmény. Richter: Bogsch Erik további részleteket árult el a Grünenthal akvizícióval kapcsolatban. Ma az árfolyamok további csökkenésére számítunk.

A mai nap a kivárásról fog szólni 

Továbbra sem találják az irányt az amerikai részvényindexek, a piac a Fed döntésre vár. Nagyot emelkedett az olaj, korrigált az arany ára a tegnapi kereskedésben. Jobb lett a vártnál a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index. Gyengül a dollár, erősödik a forint, újabb csúcson a japán jen. Kisebb emelkedésre számítunk csak a Fed döntése előtt a hazai parketten.

Közeledik az igazság órája 

Elolvadtak a kezdeti pluszok a kereskedés végére az USA-ban. Kisebb esést mutatott az olaj, nagyot emelkedett az arany a tegnapi kereskedésben, a Bloomberg felmérése szerint csökkenhet a két árupiaci termék árfolyama a jövő héten. Pirosba borultak az ázsiai indexek, de jól sikerült az AIA tőzsdei bevezetése. Gyengült a dollár, erősödött a forint és a jen. Esésre számítunk a mai kereskedés folyamán.

Kontrollálhatatlan inflációs hullám indul jövő héten?  

Zárásra elolvadt az emelkedés nagy része a tengerentúli részvénypiacokon. Oldalazó dollárárfolyam mellett emelkedett az arany és az olaj ára. Nem volt egyértelmű irány ma reggel Ázsiában. A jen és a forint erősödött, a dollár pedig stagnált. Nincs új hitelmegállapodás az IMF-fel. Nem változott az alapkamat (5,25%). Ma oldalazó mozgásra számítunk.

A Fed bejelentésre jött öröm hamar olvadozni kezdett. 

USA: A Fed bejelentésre megjelent néhány vevő, de nem voltak elegen, hogy a pozitív tartományba húzzák az indexeket - 80 dollár alá esett az olaj ára, az arany egyelőre tartja magát 1200 dollár felett - Ázsia: A kínai makroadatok a gazdaság lassulására  utalnak, esnek az indexek - Erősödik a dollár és a jen, a forint gyengül - Ma további csökkenésre számítunk a hazai parketten.

A guruk egymással szemben: elesik Amerika vagy sem? 

Nagy érdeklődés előzte meg a legutóbbi amerikai munkanélküliségi statisztikát. Túl a közvetlen számokon, az adatok jelezhették volna, hogy a két vezető amerikai befektetési bank fő közgazdászainak az amerikai gazdaság állapotáról, illetve távlataival kapcsolatos, egymásnak ellentmondó nézetei közül melyik áll közelebb az igazsághoz. Nem csupán elméleti kérdés, hogy Jan Hatzius (Goldman Sachs) borúlátóbb vagy Richard Berner (Morgan Stamley) bizakodóbb előrejelzése helytálló: a világ befektetőinek megannyi döntését és így magát a világgazdasági helyzetet is befolyásolja az eredmény.

Töretlen optimizmus a Fed ülése előtt 

USA: Töretlen optimizmus a Fed mai ülése előtt - Tovább drágult tegnap az olaj, az arany 1200 dollárig korrigált - Ázsia: Minden index mínuszban - A dollár erősödik, a forint gyengül, a jen a lokális mélypont elérése után szintén gyengült - Ma csökkenésre számítunk a hazai parketten.

Tőzsde: "A technikai kép igen gyatra" 

Nap végére elfogyott a lendület az amerikai piacon - 80 dollár felett járt az olaj, új csúcsot döntött az arany - Tomboltak a medvék reggel Ázsiában - Gyengült a dollár és a jen, a forint erősödött - Mtelekom: A várakozásoktól kismértékben elmaradó harmadik negyedéves eredmény - Csökkenésre számítunk ma a hazai parketten.

Ismét a válság végét prognosztizálják 

Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke, Ben Bernanke úgy véli, "rövid távon jók a növekedés visszatértének kilátásai" világszerte. A válság máshogy érint mindenkit, Kína továbbra is növekszik, Svédország visszaesett.

A Fed-elnök szerint idén vége a válságnak 

Már idén véget érhet az Egyesült Államokban a recesszió, ha sikerül stabilizálni a bankrendszert, de borúlátó forgatókönyvek sem kizártak - mondta Ben Bernanke, a szövetségi tartalékbank-rendszer (Fed) elnöke kedden Washingtonban.

"A Fed miatt lett globális a válság" 

A kilábalás éve lehet 2010 az amerikai gazdaság számára - mondta Ben Bernanke, a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, aki szerint az 1913-ban létrehozott intézmény téves lépései miatt keletkezett globális válság az 1929-es recesszióból.

"Nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés" 

A hétfői zuhanás után emelkedést jósolnak a szakértők kedden a Budapesti Értéktőzsdén, a nemzetközi piacokon szintén a hangulat javulása tapasztalható.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo