gmo

fenntartható termelés, gmo, műhús

A műhús is GMO

Kriston László

Az állattenyésztés üvegházgázvonzata óriási, a hús iránti globális igény egyre nő. Egy amerikai cég húsmentes húspogácsát fejlesztett ki hamburgerhez, de génmódosított növényeket használ hozzá, ami szintén nem a zöldek kedvence. Az eljárás számos kérdést és kételyt is felvet.

Tovább olvasom »
élelmiszer, gmo, védjegy

Védjegy jelzi a GMO-mentes élelmiszert

PP/MTI

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a géntechnológiai módosításoktól mentes magyar élelmiszerek megjelölésére. Ezzel elsősorban a hazai, tudatos fogyasztói réteg elvárásainak felelhetnek meg az embléma használói. A tárca több száz gazdaság csatlakozását reméli.

Tovább olvasom »
gmo, mezőgazdaság, uniós szabályozás

Nem mondhatunk csak úgy nemet a GMO-ra

piacesprofit.hu

A tagállamok a géntechnológiával módosított élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozóan nem fogadhatnak el sürgősségi intézkedéseket, amennyiben az egészségre vagy a környezetre veszélyt jelentő komoly kockázat fennállása nem nyilvánvaló – áll az Európai Bíróság legfrissebb ítéletében.

Tovább olvasom »
akadémia, állat, biotechnológia, dns, egészség, fejlődés, gén, génmódosítás, gmo, tiltakozás, tudomány

GMO: már örökölhető tulajdonságokat is módosítanak

Kriston László

Amerikában az elmúlt hetekben először voltak képesek génszerkesztéssel élő embrión olyan tulajdonságokat megváltoztatni, ameéyek már átörökíthetők az utódokra. GMO-nak számítson-e a génszerkesztett kukorica? Segíthetik-e génszerkesztett sertések a szervátültetésre várókat? Állásfoglalást adott ki az európai tudományos akadémiák tanácsadó testülete.

Tovább olvasom »
gmo, gmo mentesség, gmo-növények, gmo-szabályozás, mezőgazdaság, növénytermesztés

Új GMO szabályozás jöhet friss kutatási eredmények miatt

PP/MTI

Új törvényi szabályozásra lehet szükség Magyarországon a legújabb, a genetikailag módosított szervezetekre (GMO), ezen belül a GMO-növények termesztésére vonatkozó kutatások miatt – fejtette ki Darvas Béla, a GMO-kerekasztal elnöke csütörtökön az MTI-nek egy budapesti szakmai tanácskozáson.

Tovább olvasom »
agrárium, ceta, családi gazdaság, európai parlament, európai unió, génmódosítás, gmo, gmo mentesség, kanada, mezőgazdaság, szabadkereskedelmi megállapodás, ttip, vámmentesség, vámunió, világgazdaság

CETA: Időt kellene nyerni, de már megszavazták

PP

Miközben az USA és az unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény lefulladni látszik, „kisöccse”, az EU–Kanada megállapodás már túljutott az első fontosabb akadályokon. Ám még a nemzeti parlamenteknek is ratifikálniuk kell az egyezményt, ami évekbe telhet. Szükség is van időre ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalatok felkészüljenek a paktummal járó kihívásokra.

Tovább olvasom »
élelmiszer-kereskedelem, élelmiszerbiztonság, gmo, kiskereskedelem

Ezentúl jelölik a GMO-mentes termékeket

piacesprofit.hu

Szigorúbbá váltak a GMO-mentes termelés szabályai, kedden életbe lépett a genetikailag módosított szervezetektől mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás és forgalmazás feltételeit meghatározó magyarországi rendelet – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tovább olvasom »
címke, csomagolás, élelmiszer, génmódosított, gmo, mezőgazdaság

Nem lehet eltitkolni a génmódosítást

KlimaBlogger

Az amerikai Szenátus elfogadta azt a törvényt, mely arra kötelezi a gyártókat, hogy a csomagoláson tüntessék fel termékeik GMO-tartalmát. Azok az alapanyagok viszont, melyek GMO-vetőmagból készültek, de feldolgozásukkor már nem tartalmaznak GMO-anyagot feltüntetés nélkül átcsúszhatnak a jogi kiskapun.

Tovább olvasom »
élelmiszertermelés, gmo, greenpeace, mezőgazdaság, növénytermesztés

Hagyjátok békén a GMO-t

KlimaBlogger

Több mint 100 Nobel díjas tudós fordult a Greenpeace felé, azt indítványozva, hogy a zöld szervezet hagyjon fel a génmódosított növények elleni kampányával, mert a tudományos konszenzus az, hogy termesztésük javára válhat a világközösségnek.

Tovább olvasom »
gmo, klímaváltozás, mezőgazdaság, uniós szabályozás

Az EU nem tudja, betiltsa-e a génszerkesztést

klímablog

Állat- és növényfajtákat módosítanak a tudósok génszerkesztéssel. Brüsszel 2015 decemberében és idén márciusban is elnapolta a döntést, hogy engedélyezze-e a génszerkesztő technológiával létrehozott új fajtákat. Egyesek Washington lobbierejét látják a dologban.

Tovább olvasom »
amerika, európai unió, gmo, szabadkereskedelmi megállapodás, ttip

Veszélyben lehet a GMO mentesség titkos dokumentumok szerint

PP/MTI

Komoly nyomást gyakorol az amerikai fél az európaiakra az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) zajló tárgyalásokon a Greenpeace-hez került titkos dokumentumok szerint. A zöld szervezet szerint jöhet a génmanipulált termény és egy sokat bírált vitarendezési mechanizmus – ha ez lenne a végleges megállapodás.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor