Offshore cikkek


Maradjanak az offshore lovagok

Maradjanak az offshore lovagok 

Rontaná a versenyképességet az európai uniós irányelv elfogadása a globális minimumadóról - mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.
A magyar offshore-lovagok kedvenc helyeit most megtudhatod

A magyar offshore-lovagok kedvenc helyeit most megtudhatod 

Egy évtized alatt 60 százalékkal csökkent az adóparadicsomokhoz kimutathatóan köthető hazánkban bejegyzett társas vállalkozások száma, de ennek ellenére folyamatosan jönnek létre napjainkban is az offshore érdekeltségű cégek.
Offshore cégalapítás, avagy vállalkozás az adóparadicsomban

Offshore cégalapítás, avagy vállalkozás az adóparadicsomban 

Az offshore fogalmával gyakran lehet találkozni, azonban kevesen tudják, mi is ez vagy miért éri meg ez a cégalapítási forma. Ráadásul sok esetben negatív kontextusban jelenik meg a médiában, pedig alapvetően csak nemzetközi adózás lehetőségeit kiaknázó külföldi cégekről van szó, adóoptimalizálási céllal. És mindez nem összetévesztendő az adócsalással. Ebben a cikkben az offshore cégalapítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról esik szó.
Érdemes céget alapítani 13 ezer kilométerre?

Érdemes céget alapítani 13 ezer kilométerre? 

Bár csökkenőben van hazánkban az adóparadicsomokhoz közvetlenül köthető vállalkozások száma, még mindig sok új vállalkozás kapcsolható a különböző egzotikus területekhez.
Új országok az uniós feketelistán - mi lesz a magyar offshore-lovagokkal?

Új országok az uniós feketelistán - mi lesz a magyar offshore-lovagokkal? 

Kevésbé az adófizetés, mintsem az anonimitás elvesztése miatt lehet szükség az adóstruktúrák átalakítására a tanácsi lista bővítése, illetve más, a transzparenciát szolgáló intézkedések miatt. Káros mellékhatásként beindulhat a lokális adóverseny az EU-ban.
Hullanak az offshore cégek

Hullanak az offshore cégek 

Erős visszaesés látszik az offshore tulajdonosi körhöz köthető hazai cégek számában, a tendencia bíztató, ugyanakkor továbbra is sok lehetőség van a rejtőzködni vágyó tulajdonosok számára.
Jól beszóltak a milliárdosoknak Davosban

Jól beszóltak a milliárdosoknak Davosban 

A szegénység eltörléséért kampányoló közgazdász, Jeffrey Sachs utódjának tűnik Rutger Bregman történész, akinek Utópia realistáknak című könyve feltűnést keltett a nyugati világban. Az univerzális alapjövedelem propagátora beszólt Davosban a milliárdosoknak: jótékonykodás helyett miért nem beszélünk inkább az adóelkerülésről?
Agresszív adótervezés: záródnak a kiskapuk

Agresszív adótervezés: záródnak a kiskapuk 

Az eddigieknél is nehezebb lehet az agresszív adótervezés – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Rövidesen ugyanis életbe lép az a nemzetközi adóegyezmény, amellyel hatékonyan bezárhatók az ezt lehetővé tévő kiskapuk. Az egyezményt várhatóan hazánk is rövidesen ratifikálja.
A felhők között – adóoptimalizálás online szolgáltatásokban

A felhők között – adóoptimalizálás online szolgáltatásokban 

A digitális gazdaságban érdekelt vállalkozásoknak valós üzleti kockázatot jelent, a bizonytalan – és gyakran változó szabályozási környezet. Vannak azonban olyan országok, ahol a szabályozás kifejezetten támogatja az online vállalkozások helyben történő bejegyzését és működtetését. Szakértőnk segítségével bemutatunk néhány figyelemreméltó lehetőséget.
Nyilvánossá tennék az offshore cégek tényleges tulajdonosait

Nyilvánossá tennék az offshore cégek tényleges tulajdonosait 

Nyilvános haszonélvezői regiszter, a bejelentők hatékony védelme és a közvetítők szabályozása is elengedhetetlen az adócsalás elleni küzdelemben az EP szerint. A képviselők szerint szükséges, hogy legyenek szankciók az agresszív adótervezésben részt vevő közvetítők ellen is.

Jót tesz az imidzsnek, ha a cég külföldön működik 

Miközben az offshore-cégek elleni hajtóvadászat láthatóan meghozza az eredményét, a külföldi cégalapítások iránti igény továbbra sem lankad. Az adóelkerülés és adókijátszás, mint elsődleges motiváció kezd azonban eltűnni és helyüket más, elsősorban üzleti és biztonsági célok veszik át – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Még az offshoreban is van „lejjebb” 

Az elmúlt évek offshore botrányait nézve talán nem is meglepő, hogy az ezen országokhoz köthető cégek a legkockázatosabbak között vannak. Ukrajna azonban még ezeket az országokat is veri a felszámolási listákon.

Adóparadicsomok: így kerülik meg az adófizetést a gazdagok 

Újabb nagyszabású adatbázis szivárgott ki offshore cégekről mádiumokhoz, amelyek a Panama-iratok néven is ismert dokumentumok esete után ismét az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együtt dolgozták fel az anyagot.

Vége a türelemnek, külföldön is kutat számláink után a NAV 

Bezárulnak a kiskapuk az adóelkerülés előtt: szeptember 30-tól a NAV rálát az eddig eltitkolt külföldi bankszámlák egyenlegére is. Így könnyen kiszűrhetőek azok, akik a hazánkban keletkezett adóköteles jövedelmük után nem fizették meg a közterheket.

Nem szeretjük az adóelkerülőket, de az átláthatóságtól is félünk 

Adóelkerülőnek tartjuk a politikusokat, erkölcstelennek tartjuk az offshore cégeket, megvonnánk a multinacionális cégek adókedvezményét, de azt már nem szeretnénk, ha mindenkiről tudni lehetne, mennyi adót fizet – ezek egy friss kutatás eredményei.

2016 röhejes ügyei 

Nevessen vagy csóválja a fejét ön is, van min! 2016-ban is bővében volt a világ a döbbenetes sztoriknak. Hogy verték át Alec Baldwint? Hogy kaphatott nagyobb fizetést egy cég vezetője, mint a teljes éves bevétel? Ilyen is volt.

Úgy tűnik, könnyebb lesz offshore-ozni idéntől 

2016 utolsó ülésnapján fogadta el az Országgyűlés az új adóamnesztiát, és egyben módosítja a magyar magánszemélyek tulajdonában álló offshore társaságokra irányadó szabályozást. Bár azt várnánk, hogy emiatt az adóparadicsomokban bejegyzett cégekre vonatkozó szabályozás szigorodik, mégis úgy tűnik, hogy könnyebb lesz „offshoreozni” 2017-től.

Adózás 2017: meglepetések az utolsó adócsomagban 

Nem várt rendelkezések is találhatóak a karácsony előtt kihirdetett új adócsomagokban. Több adókulcs is mérséklődik, így a például a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati vagy a társasági adó. Csökken az eho-kulcs is; a várakozásokkal ellentétben nem emelkedik a katás vállalkozók havi adóterhe. Teljesen új keretek közé kerül az offshore cég fogalma, és új remény csillan fel azok számára is, akiknek az adóamnesztia legalább olyan életbe vágó, mint a látványcsapatsportok támogatása.

Jövőre már nem lehet eldugni külföldön a pénzt 

Jövőre már nem lehet eltitkolni a NAV elől a külföldi bankszámlák egyenlegét; a szankciók helyett azonban még 2017. június 30-ig önkéntesen választható a 10 százalékos közteher. Fél év maradt tehát összesen bevallani az így szerzett vagyont.

Bekeményít Brüsszel: vége az elsíbolt milliárdoknak 

Az EU becslése szerint 50-70 milliárd euró adóbevételtől esnek el az uniós tagországok központi költségvetései a nemzetközi nagyvállalatok kreatív adóalap-csökkentő gyakorlata következtében, az adókiesés nagyságrendje miatt az EU néhány hete elfogadott irányelvét a közeljövőben újabb szigorú lépések követhetik - közölte a Mazars.

Nagyban megy a panamázás 

Offshore entitásokban parkoltatni a vagyont önmagában nem törvénysértő tevékenység, ha a tulajdonos a hazájában adózik ezen eszközök után is. Csakhogy a vagyonosok épp az adók elkerülése végett parkoltatják pénzüket adóparadicsomban. Nagy biznisz, az ezeket működtető szervezetek is hatalmas franchise hálózatok. Meglepő személyek is érintettek.

Jó kapcsolatai hozhatták ide a Pápai hús tajvani vevőjét 

Egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett társaság tajvani tulajdonosához került a hányattatott sorsú pápai húsipari cégcsoport az értékesítésére kiírt pályázaton. Utánajártunk, ki a tulajdonos és mi csábíthatta ide.

21 hónap börtönt kapott Messi 

Apjával együtt ítélték börtönbüntetésre a spanyol bíróságon a világ legértékesebb sportolóját. Spanyol lapértesülések szerint valószínűleg nem kell leülniük a kiszabott szabadságvesztést. Megnéztük, mennyit ér, mennyit keres és hogyan költi millióit Messi, aki június végén visszavonul a válogatottságtól.

A kontroll a legfontosabb stratégia 

Megjelent a júniusi Piac & Profit! Benne az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár, a nyolcmilliárd forint forgalmú Patika tulajdonosa, Lukács Marianna beszél arról, hogy milyen ma Magyarországon vállalkozónak lenni. Természetesen az új cafeteria-szabályok mellett sem megyünk el szó nélkül!

Bekeményít a Parlament az adócsalókkal szemben 

Az európai parlamenti képviselők jobban korlátoznák a kamatlevonásokat és szigorúbban adóztatnák a külföldi jövedelmeket. Nagyobb átláthatóságot akarnak a vagyonkezelői alapok, alapítványok kapcsán, közös szabályokat a szellemi tulajdonból származó jövedelmek utáni adócsökkentésekre, feketelistát az adóparadicsomokra és szankciókat a nem együttműködőkkel szemben.

Sokba kerül a cégeknek az offshore elleni harc 

A nemzetközi téren aktív középvállalkozások közel háromnegyede arra számít, hogy az OECD BEPS szabályok eredményeképpen több adót kell majd fizetnie, effektív adókulcsának növekedése miatt. Emellett a válaszadók 70 százaléka saját bőrén érzi, hogy az új szabályok a cég üzleti stratégiáját érintően bizonytalanságot okoznak – derült ki az Euromoney Institutional Investor és az RSM közös kutatása során.

Csak a töredékét látjuk az elsíbolt vagyonnak 

A Panama-iratok nyilvánosságra kerülésével bepillanthattunk az adóelkerülés mechanizmusába, de a napvilágot látott vagyonok csak az illegálisan elsíbolt pénzek töredékét jelentik – vélekedik a Mazars. Jó hír azonban, hogy a figyelem középpontjába került adóparadicsomoknak lassan, de biztosan befellegzik.

Offshore nélkül jobban járnánk 

Egyre több ország csatlakozik az adóelkerülés megakadályozását célzó nemzetközi akciótervekhez, ami könnyen az átláthatatlan adóoptimalizálási ügyletekről elhíresült offshore-világ végét jelentheti. A transzparencia felerősítése miatt felvirágozhatnak az alternatív, úgynevezett „onshore” megoldások, míg Magyarország 20 évvel ezelőtt elfogadott befektetés ösztönzői csomagja miatt vonzóbb befektetői célponttá válhat.

Minden offshore-tulaj rosszban sántikál? 

Adócsalás. Panama. Offshore. Korrupció. Ciprus. Ezek a fogalmak egymás szinonimájaként kerülnek említésre. És valószínűleg nem is alaptalanul – vélekedik Jalsovszky Pál, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda alapítója, aki szerint a szigorú, egyértelmű szabályozással sokat lehetne javítani a helyzeten.

Az IMF is beszáll az adóskergetésbe 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) átfogó tervezetet készít az adóelkerülés elleni küzdelemhez - jelentette be a szervezet vezérigazgatója.

Nálunk csak a jéghegy csúcsa az offshore-botrány 

Közel 700 vállalkozás működik ma Magyarországon egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további ötezer hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz – hívja fel a figyelmet az Opten céginformációs szolgáltató.

Idén már Lichtensteinben sem bujkálhatnak az offshore-pénzek 

Adómentesség, anonimitás, kiszámítható és stabil jogszabályi környezet, fejlett pénzügyi rendszer – ez jellemezte évtizedek óta Liechtensteint, az adóelkerülők egyik legfőbb fellegvárát. Ahogy azonban Svájc a közelmúltban beadta a derekát a nagyhatalmaknak, Liechtenstein sem kerülhette el alpesi szomszédjának sorsát. Ezzel egyidejűleg viszont Liechtenstein a legális adótervezés új helyszínévé válhat - véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Offshore pénzek: szorul a hurok 

Az offshore számlákon tartott pénzek több szempontból is hiányoznak a fejlett világ országainak költségvetéséből. Az elmúlt pár évben ezért komoly, összehangolt támadás indult világszerte arra, hogy a rejtett vagyonok napvilágra kerüljenek.

Kevesebb offshore cég alapul 

A Magyarországon bejegyzett új cégek alapításkori tulajdonosai között sok esetben külföldi szervezetek és magánszemélyek is találhatóak. Az elmúlt években jelentősen visszaesett a külföldi érdekeltségű cégalapítások száma, az idei lista élén Ukrajna áll – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből.

Banki ügyeletek: mikor kezd el ránk figyelni a NAV? 

Szinte mindenki találkozik a „pénzmosás” kifejezéssel a mindennapi élet során, azonban kevesen tudják, hogy mely ügyletük minősülhet pénzmosás szempontjából gyanúsnak, illetve hogy egy-egy pénzmosásgyanús ügylet bejelentéséről a NAV bizonyos esetekben első kézből értesül – és kezdeményezhet ez alapján ellenőrzést nálunk.

Nem lehet majd elbújni offshore cégek mögött 

Az EU újabb szigorításokat vezetett be az átláthatóság megerősítése érdekében. Az Európai Parlament megszavazta a pénzmosással, az adóbűncselekményekkel és a terrorizmus finanszírozásával szembeni hatékonyabb fellépést szorgalmazó legújabb irányelvet.

Az offshore és a ló túlsó oldala 

Túllőtt a célon az offshore-cégek 2011-ben bevezetett szabályozása, ugyanis számos „ártatlan” külföldi tulajdonú cég is beleesik a szabályozás csapdájába.

Miért veszélyes offshore céggel üzletelni? 

Milyen veszélyeket hordoz, ha offshore társasággal kötünk üzletet? Mit jelent az, hogy egy cég ellenőrzött külföldi társaságnak minősül? Megmutatjuk, hogyan biztosítsuk be magunkat a mulasztási bírság és a további adóügyi buktatók ellen.

Offshore szálak a brókerbotrányban 

Nagyobb lehet a brókerbotrány háttérbázisa, mint ami első ránézésre látszik. Legalábbis erről tanúskodik az tény, hogy az érintett cégek tulajdonosainak és vezetőinek több száz egyéb cégben van érdekeltségük - állítja az Opten Kft. sajtóközleménye.

Örömhír az offshore cégeknek 

Több száz magyar cég örülhet a ciprusi pénzügyminisztérium egyik legújabb rendeletének, amely újra kereskedelmi banki hatáskörbe helyezi a nagyobb összegű külföldi átutalások engedélyezését. Várhatóan már idén tavasszal feloldják a két évvel ezelőtt életbe léptetett pénzforgalmi korlátozásokat.

Adóparadicsomok a pokol kapujában? 

Az Európai Bizottság négy olyan állami támogatási vizsgálatot is indított, amelyek az adózás és a versenyjog határterületeit érintik. Az ezen ügyekben hozott döntések akár jelentősen is átrajzolhatják a társasági adózás szempontjából eddig paradicsomi vagy ahhoz közeli állapotokat fenntartó EU tagállamok e területre vonatkozó szabályait.

Már Svájcban sincs biztonságban a pénzünk a NAV-tól 

Nincs többé svájci banktitok. Svájc az 52. állam, amely aláírta az automatikus információcserére vonatkozó multilaterális kompetens hatósági megállapodást. A magyar cégek számára amúgy is fogynak az offshore menedékek.

Külföldön sem lehet eldugni a pénzt a NAV elől 

A múlt héten 50 másik országgal együtt Magyarország is aláírta azt a nemzetközi adóügyi információcseréről szóló megállapodást, amely alapján a csatlakozó államok már 2017-től automatikusan továbbíthatják egymás felé az adózási szempontból lényeges bankszámla adatokat.

Vége az "ír szendvicsnek", a nagyok is fizetnek 

A folyamatos nemzetközi nyomás eredményeként a napokban az ír pénzügyminiszter bejelentette: megszüntetik „Double Irish”-ként elhíresült adótervezési lehetőséget, amelynek segítségével főleg amerikai gyógyszeripari és technológiai vállalatok spóroltak meg több milliárd dollárnyi adót.

Offshore: mekkora a kockázat? 

Már egy ideje újabb és újabb bejelentéseket hallani, hogy most már aztán vége a szép időknek: bezárulnak a kiskapuk azok számára, akik megpróbálják eltitkolni a külföldi számlákon elhelyezett vagyonból származó, vagy ilyen számlákra érkező jövedelmeiket.

Meghalni járnak Romániába és Ukrajnába a magyar cégek 

A magyarországi cégek közül több mint 40 ezer vállalkozás köthető külföldi tulajdonosokhoz. A tulajdonosok között a legnagyobb számban német cégeket és magánszemélyeket találnunk, de az itt céget üzemeltető országok toplistáján előkelő helyet foglal el a leginkább cégtemetőként működő Ukrajna és Románia, és befért az első húszba több egzotikus offshore ország is.

Hamarosan a külföldi számlákba is belelát a NAV 

Több mint 16 ezer magyar állampolgár több ezer milliárdos külföldi bankszámlákon tartott vagyonáról lehet pontosabb képe a NAV-nak egy májusban elfogadott OECD nyilatkozat révén. Az adózási információk automatikus cseréjéről szóló nyilatkozatot 47 ország, köztük Magyarország, Svájc, Ausztria, Luxemburg és több adóparadicsom is aláírta, így a jövőben az eddig rejtve maradt külföldi vagyonokról is adatokat kaphatnak az adóhatóságok. Emiatt rövidtávon sem lehet a banktitkok korábban megszokott védelmére számítani. Intő jel, hogy több svájci bank is felhívta már az ügyfelei figyelmét, hogy tisztázzák a náluk vezetett bankszámlájukon tartott vagyonuk eredetét.

Újabb adózási kiskapu zárul be 

Az EU Megtakarítási Irányelve már hosszú évek óta automatikus információcserét ír elő a tagállamoknak, amely alapján az adóhatóságok hozzájuthatnak állampolgáraik más tagállamokban fenntartott bankszámlaadataihoz. Az Irányelv azonban csak a magánszemélyek nevén lévő bankszámlákra terjed ki, így alkalmazását könnyű volt kikerülni egy cég – tipikusan offshore cég – közbeiktatásával. A napokban elfogadott módosítás alapján 2017-től megszűnik ez a kiskapu: a tagállami pénzintézetek kötelesek lesznek az offshore cégek bankszámlái mögötti magánszemély tulajdonosokat is azonosítani és a róluk begyűjtött információt a hazai adóhatóságaiknak megküldeni. Ez lényegesen szűkíteni fogja a vagyonok eltitkolásának lehetőségét – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le  

Csaknem kétmilliárd forint általános forgalmi adót nem fizetett be egy médiaiparban tevékenykedő bűnszervezet a Nyugat-Dunántúlon.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Valami történt a hazai ingatlanpiacon

Valami történt a hazai ingatlanpiacon  

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Cégblog

Jön a magyar dinnye a boltokba

Jön a magyar dinnye a boltokba  

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.

Klímablog

Máris kiakadt a magyar kormány: nem ért egyet a kínai büntetővámokkal

Máris kiakadt a magyar kormány: nem ért egyet a kínai büntetővámokkal 

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás - nyilatkozta Nagy Márton.

Gazdaság

A babzsákfotel és az uszodabérlet kevés a munkaerő megtartásához

A babzsákfotel és az uszodabérlet kevés a munkaerő megtartásához  

Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt.

Infokom

Hogyan állnak a cégek a mesterséges intelligenciával?

Hogyan állnak a cégek a mesterséges intelligenciával? 

Mennyire „MI ready” egy-egy vállalkozás, vagyis az adott szervezet milyen mértékben áll készen a mesterséges intelligencia (MI) használatára – a System 32 IT Kft. legfrissebb piackutatása erre kereste a választ.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo