21 hónap börtönt kapott Messi

Apjával együtt ítélték börtönbüntetésre a spanyol bíróságon a világ legértékesebb sportolóját. Spanyol lapértesülések szerint valószínűleg nem kell leülniük a kiszabott szabadságvesztést. Megnéztük, mennyit ér, mennyit keres és hogyan költi millióit Messi, aki június végén visszavonul a válogatottságtól.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Messi ellen 2013-ban vizsgálatot indítottak annak gyanújával, hogy adóelkerülést végez. Olyan adóparadicsomokban vannak cégei, mint Belize és Uruguay, s állítólag ezeken az entitásokon keresztül áramoltatta ki szponzorációs ügyeletekből 2007 és 2009 szerzett jövedelmeit, elkerülve 4,1 millió eurónyi adó befizetését. Messi úgy vallott, hogy nem tudott minderről, és 2013 augusztusában befizetett 5,1 millió dollárnyi adóhátralékot és bírságot. Neve a Panama-papírokban is felbukkant, mert 2012-ben Panamában is alapított egy céget a családjával.

A spanyol hatóságok azzal vádolták Messit és apját, hogy 2007 és 2009 között 4,5 millió dollárt nem fizettek be a spanyol államkasszának. Messi fellebbezett, de a barcelonai bíró 2015 júniusában a kérelmet elutasította, és úgy ítélkezett, hogy Messi és apja valóban megrövidítette a spanyol adóhatóságot.
A vád a Barcelona sztárfocistája ellen ugyan adócsalás volt, de 2015-ben a legfelsőbb bíróság bírája furcsa módon azt nyilatkozta, az tulajdonképpen nem számít, hogy Messi megszegte-e az adótörvényeket.
A nem tudás nem mentesít
Messi ügyvédei azt hozták fel a védelmére, hogy apja már akkor nem fizette be az adóakt fia jövedelme után, amikor az még kiskorú volt. Ez elvileg segíthetett volna a védelmében, de úgy látszik, nem hatotta meg a bírót. Ugyanis Messi akkor írta a releváns szerződéseket, amikor betöltötte 18. életévét, és ő volt feltüntetve mint az offshore cégek igazgatója.
Messi azzal érvelt, hogy sosem tanulmányozta át a szerződéseket. Az egyik bíró már 2014 októberében kimondta, hogy az ilyen típusú csalásnál nem szükséges, hogy az aláíró fél teljes mértékben ismeretében legyen az üzleti folyamatoknak, amiket jóváhagy. Tudatlanul is jogi felelősséggel tartozik az államnak.
Spanyolországban a 2 évnél rövidebb börtönbüntetéseket szabadlábon tölthetik le az elítéltek, így a sztárfocistának nem kell börtönbe vonulnia. Messinek várhatóan 2,3 millió dolláros büntetést kell majd fizetnie – ezt, mondjuk, lesz miből.
A legértékesebb játékos
Lionel Messi átigazolási díja bő 130 millióval több volt tavaly, mint a második legértékesebb focistáé, 2016-ra pedig állítólag már 340 millió dollárra emelkedett, amennyiért elengedné a Barcelona. 2015-ben Messi 81,4 millió dollárt keresett, amivel a Forbes számításai szerint a második legjobban fizetett sportoló lett – Ronaldo után. A Barcelonával kötött új szerződése értelmében a következő szezontól kezdve 826 500 dollár lesz a heti(!) keresménye.

Szponzorációs és reklámszerződésekből 28 millió dollárra tett szert. Ebből a legtöbbet az Adidas ügylete érte, a cég 10 milliót adott Messinek, aki a Gillette, a PepsiCo és a TataMotors termékeit is reklámozza.

A focirajongók sokat vitatkoznak azon, hogy vajon a 29 éves Messi vagy Cristiano Ronaldo a világ legnagyobb focisztárja. Az 1987-es évjáratú Messi nagy előnye, hogy 3 évvel fiatalabb, mint Ronaldo. És 3 év alatt rengeteg milliót tud keresni.

fotó: flickr

 

Így költi vagyonát

Ki mennyit ér?

Egy sportoló értékének igazi fokmérője nem a keresménye, hanem hogy mennyit kellene egy másik csapatnak fizetnie azért, hogy átigazoljon hozzájuk az adott játékos. A sportolók értékét több tényező adja, nem kizárólag az, hogy mennyi gázsit kapnak.

Szakértők számításba veszik, hogy az illető hogyan teljesített az előző szezon(ok)ban, milyen pozícióban játszik, milyen szerződéses státusza van a klubnál, mennyi tapasztalatot szerzett eddig a pályán, hogyan szerepelt csapata az utóbbi időben, és a csapatok közötti átigazolás-díjak legújabb trendjeit is figyelembe veszik, mint piaci tendenciát. Hiszen ez is egy piaci mechanizmus. Ki mennyit ér a konkurenciának.

2015-ben a következőképpen festett a transzferdíjak toplistája:

 • Lionel Messi (Barcelona) $287,8–$316,6 M
 • Eden Hazard (Chelsea) $152,7–$167,9 M
 • Cristiano Ronaldo (Real Madrid) $127,7–$140,6 M
 • Neymar (Barcelona) $101–$111 M
 • Sergio Agüero (Manchester City) $88,2–$97 M
 • Raheem Sterling (Liverpool) $83,1–$91,3 M
 • Paul Pogba (Juventus) $79,3–$87,2 M
 • Diego Costa (Chelsea) $78,8–$86,7 M
 • Alexis Sánchez (Arsenal) $76,4–$84,1 M
 • James Rodríguez (Real Madrid) $70,5–$77,6 M
 • Luis Suárez (Barcelona) $67,6–$74,4 M
 • Antoine Griezmann (Atlético Madrid) $66,5–$73,2 M
 • Cesc Fàbregas (Chelsea) $66,2–$72,7 M
 • Isco Alarcón (Real Madrid) $64,5–$70,9 M
 • Harry Kane (Tottenham) $60,3–$66,4 M
 • Gareth Bale (Real Madrid) $57,8–$63,6 M
 • Philippe Coutinho (Liverpool) $56,8–$62,6 M
 • Thibaut Courtois (Chelsea) $56,7–$62,4 M
 • Oscar dos Santos (Chelsea) $53,6–$59 M
 • Karim Benzema (Real Madrid) $50,3–$55,4 M
Messi magánélete egyébként rendezettebb és csendesebb, mint Ronaldóé, aki néha bizony szeret partizni és száguldozni úgy, hogy összetöri méregdrága autóját. Messi egy Maserati GranTurismo MC Stradale tulajdonosa, ezzel közlekedik a hétköznapokban. A járgány ára 240 ezer dollár. Időnként magángéppel repül.

Messi barátnője Antonella Roccuzzo. Ugyanabban a városban nőttek fel Argentínában, és 2008 óta vannak együtt. Két fiuk született, Thiago és Mateo.

Amikor Japánt és a fukusimai erőművet elárasztotta a szökőár, Messi beleegyezett, hogy a károsultak megsegítése céljából lábáról aranyból öntsenek szobrot, s azt jótékonysági árverésen értékesítsék. A műalkotás 5 millió dollárért talált gazdára.

Így takargatja vagyonát – és magát

Ronaldótól és más vagány fiúktól eltérően Messi nem tömi az internetes agórát botrányos fotókkal. Instagram oldala is eléggé szenzációmentes. Magyarán nem a saját brandje építésével van elfoglalva. Ám reklámszakértők szerint pontosan ez tesz jót neki, mint márkának.

A megismerhetetlensége és titokzatossága csak növeli az érdeklődést iránta: így sokkal jobban odafigyelünk arra, hogyan teljesít a focipályán. És hát van mit felmutatnia: ő az egyetlen focista, aki ötször elnyerte a FIFA Ballons d'Or díját, ebből négy alkalommal egymás után következő években.

A Copa America végső mérkőzésén, 2016. június 26-án , miután az argentin válogatottal vereséget szenvedett Chile ellen (a büntetőkkel veszítettek), Messi bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól. Éppen két nappal előtte ünnepelte 29. születésnapját. Argentína elnöke arra kérte, hogy gondolja át ismét döntését, és továbbra is játsszon argentin színekben.

Forrás: Business Insider

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo