Jövedelem cikkek


Miként látják anyagi helyzetüket a középkorú magyarok?

Miként látják anyagi helyzetüket a középkorú magyarok? 

Bár az infláció visszahúzódott, jövedelmük nem emelkedett jelentősebben.
A várt recesszió helyett szépen fejlődik az amerikai gazdaság

A várt recesszió helyett szépen fejlődik az amerikai gazdaság 

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban novemberben.
Jobban keresnek az amerikaiak

Jobban keresnek az amerikaiak 

Márciusban nőttek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban.
Hogyan éltek a magyarok a járvány első évében?

Hogyan éltek a magyarok a járvány első évében? 

A KSH adatai szerint a járvány ellenére 2020-ban folytatódott a háztartások jövedelmének növekedése. Miközben például a lisztre fordított összeg a pánikvásárlások miatt 18 százalékkal nőtt, zöldségfélékből pedig 15 százalékkal ettünk többet.
Fontos papírokat kapnak a napokban a munkavállalók

Fontos papírokat kapnak a napokban a munkavállalók 

Február közepéig mindenkinek meg kell kapnia a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat.
Örülhetnek a magyar gazdák - ennyivel nőtt a jövedelmük

Örülhetnek a magyar gazdák - ennyivel nőtt a jövedelmük 

Az Eurostat – az EU statisztikai hivatala – előzetes adatai alapján Magyarországon kiugró mértékben, 14,9 százalékkal nőttek a mezőgazdasági jövedelmek 2020-ban. Tavaly az EU átlag 3,5 százalék volt. A jövedelemnél ugyan szerényebb mértékben – 4,1 százalékkal - de nőtt az agrárium kibocsátása is, miközben az uniós tagországok összességében -1,6 százalékos visszaesést könyvelhettek el.

Honnan vágtak neki a koronavírus-járványnak a magyar családok? 

Az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 2 millió 6 ezer forint volt, 10,5 százalékkal magasabb, mint az előző évben - nem most, hanem tavaly, még a járvány előtt. Amiben továbbra sincs meglepetés: a budapesti jövedelmek az országos átlag felett voltak, valamint az egyedül élők keresete is 14 százalékkal haladta meg az országos átlagot 2019-ben.
Mekkora jövedelem kell a babaváró hitelhez?

Mekkora jövedelem kell a babaváró hitelhez? 

A nagy előzetes érdeklődésre számot tartó, akár 10 millió forint összegű Babaváró támogatás előfeltétele, hogy az igénylők megfeleljenek a banki hitelminősítésnek. De mekkora igazolt jövedelem szükséges a maximális hitelösszeg lehívásához? A Bankmonitor.hu szakmai összeállítása.
Hogyan adózunk lakó ingatlan értékesítése után?

Hogyan adózunk lakó ingatlan értékesítése után? 

Hogyan adózunk lakó ingatlan értékesítése után? Mi számít jövedelemnek és mi a jövedelemadó alapja – kiderül ebből az összeállításból.
Rengeteg pénzről nem tud a NAV

Rengeteg pénzről nem tud a NAV 

A lakosság jövedelmeinek 20,3 százalékát nem látja a NAV – írja a Világgazdaság. A leggazdagabb és a legszegényebb egymillió ember titkolja el a pénze legnagyobb részét.

A családok harmada nincs felkészülve váratlan kiadásra 

A háztartások szintjén a kisebb váratlan kiadások fedezetére nagyságrendileg 476 ezer forintra lenne szükség. Ekkora összegnek kellene rendelkezésre állni ahhoz, hogy ne rendítse meg egy ilyen eset a háztartás költségvetését.

Felemelkedés helyett lecsúszás: ez vár a középosztályra 

Eltűntek az idők, amikor a középosztály kényelmesen élt és még jobb jövőt remélhetett gyermekeinek. Sokan eladósodnak, lecsúsznak és állami támogatásra van szükség, hogy megbirkózhassanak korunk új kihívásaival.

Nem csak Ronaldo élvezi az európai adóparadicsomot 

Cristiano Ronaldo januárban 2 év felfüggesztett börtönnel megúszta az adócsalást, de a labdarúgás csillaga változatlanul a „gazdaságos” adózás mestere.

Van még feljebb? 

Miközben tavaly csökkent a német nagyvállalatok jövedelme, vezetői abban az évben is többet kerestek, mint korábban.

Mi lesz azokkal, akiknek nem telik majd villanyautóra? 

Az átállás a belső égésű motorokról az elektromosokra lényegesen megemeli majd az autók árát és felmerül a kérdés, hogy alacsony jövedelműek megengedhetnek-e majd maguknak saját kocsit – jelentette ki a Volkswagen konszern felügyelő bizottságának elnöke.

Mit kell tudni a KATA-s jövedelemigazolásról? 

Mit kell tudni a KATA-s jövedelemigazolásról? Mekkora jövedelmet igazol le nekem a NAV, ha KATA-s vagyok? A Reggeli Egyperces ad választ a kérdésre.

Korunk a középvezetők világa, akikre többnyire semmi szükség 

Visszatérő, vitatott kérdés, kapjanak-e az emberek alapjövedelmet az államtól egy olyan jövőben, amikor az automatizációval eltűnik rengeteg munkahely. Amelyek jó részére egyébként sem lenne szükség.

Arcunk elárulja, gazdagok vagyunk-e 

Tapasztalataink formálják arcunkat. Már a kamaszkor végére olyan változások mennek végbe az ember "arcberendezésében", amik az átélt élményei számlájára írhatók. Ez a benyomás fontos szerepet játszik az állásinterjúnál: a gazdagabbnak vélt embert veszik fel inkább a HR-esek.

A milliárdos is zavarba jött tőle, mennyit keresett 

Paul Polman, az Unilever, az óriási brit-holland konszern vezérigazgatója tavaly átszámítva 3.6 milliárd forintot keresett, de idén még jóval többet fog. Indoklás: még sikeresebb munkát várnak tőle, amelyben még nagyobb a kockázat.

Garantált alapjövedelem mellett sem lustálkodnánk 

Finnországban és Afrikában is tesztelik a garantált alapjövedelem osztását az automatizáció által bekövetkező jövőbeli tömeges munkanélküliség kiegyensúlyozására. Mint kiderült, az alanyi jogon kiosztott, munkavégzés nélkül is garantált pénzben részesülők nem mondták fel a munkájukat.

Kevesebbet keresnek a fiatalok a globális felmelegedés miatt 

A jövő generációi könnyen kereshetnek kevesebbet, ahogy a klímaváltozás kedvezőtlen mellékhatásai kikezdik az emberek egészségét. A gyerekkorban hőségnek gyakran kitett ember termelékenysége alacsonyabb lesz felnőttként, ezért kisebb fizetésre is számíthat.

Ilyen a vásárlóerő Magyarország településein 

Az életminőség egyik fontos szegmense a vásárlóerő. Minél több árut és szolgáltatást tud megvásárolni a lakosság, annál több kiskereskedelmi egység, étterem, szórakozóhely lesz helyben, s egyre több kulturális, egészségügyi, oktatási és egyéb szolgáltatót tud fenntartani egy-egy település. Ezek pedig önmagukban is növelik a foglalkoztatást, ami továbbjavítja az életminőséget.

A Facebook a legnépszerűbb munkaadó, és nem véletlenül 

Az online szavazósdi és a transzparencia egyéb módjainak köszönhetően az alkalmazottak átvették a hatalmat a cégek megítélése felett. A Glassdoor álláskereső honlap minden évben összesíti, hogy melyik márkáknál dolgoznak legszívesebben az amerikai munkavállalók. A Top 100-as lista élén idén a Facebook végzett.

Univerzális alapjövedelem helyett adatadó? 

A Big Data korában, adatvezérelt gazdaságban élünk, ahol a cégek ingyen szednek be egy csomó adatot a polgároktól. Ha a kormányok gondoskodnának róla, hogy ezt csak pénzért tehessék, abból el lehetne tartani a társadalmat. Megoldódna a robotok és a mesterséges intelligencia okozta munkanélküliség problémája.

Halogat a munkavállaló, ha megtakarításról van szó 

A magyar lakosság körében a hosszú távú pénzügyi tervezés és a nyugdíjas évekre való felkészülés témáiban végzett kutatásokban résztvevők gyakran számoltak be a jövőjükkel kapcsolatos kétségeikről, akár félelmeikről is. A negatív jövőképhez ugyanakkor sűrűn társult passzivitás. Úgy gondolták, hogy pénzügyileg nehéz, sőt válságos jövő és öregkor vár rájuk, de csak ritkán volt konkrét elképzelésük ennek kivédésére. A tétlenség és a halogatások mögött bizonytalanság húzódik meg - derül ki az Aegon Magyarország Zrt. közleményééből.

Jólét helyett jóllét 

A lakosság boldogsága éppúgy mércéje lehet egy társadalom, sőt egy kormány sikerének is, mint a GDP. Az ENSZ, az OECD és Anglia már vizsgálja a polgárok boldogságérzetét. Az emberek egyre inkább rájönnek, hogy a materializmus, az anyagi javak mindenekelőtti fontossága önmagában zsákutca, ha nem társul hozzá valamiféle küldetéstudat, önkiteljesítés, kiegyensúlyozott magánélet és elégedettségérzet.

MRP: az új sláger 

Tavaly óta gombamódra szaporodnak az MRP szervezetek Magyarországon, az „mrp-zés” kifejezés lassan szócikket kap a magyar nyelv értelmező szótáraiban. Nem is csoda, hiszen az MRP-k a munkajövedelmek kifizetésének egy kifejezetten előnyös formáját tudják nyújtani. A Jalsovszky Ügyvédi iroda szerint nem árt azonban óvatosnak lenni: a szabályozás a rengeteg lehetőség mellett több buktatót is rejt.

Így gondolkodnak a gazdagok: 12 kulcs a sikerhez 

Aki saját jogán ért el jelentős sikereket a hivatásában, az nem ajándékba kapta, annak nem egyik napról a másikra hullott az ölébe. Kemény munka és kitartás kell hozzá, nem mellesleg pedig egyfajta gondolkodásmód.

Ezt válaszolhatja az állásinterjú legtrükkösebb kérdésére 

Az állásinterjú ritkán kellemes szituáció, a legrosszabb rész azonban nyilván az, amikor a fizetésről kell alkudozni. Többféle válasz is adható arra a kérdésre, hogy mennyit kerestünk, és mennyit keresnénk most.

Tényleg mindenki tud félretenni? 

Egy amerikai milliomos úgy tartja, akinek telik kávéra, annak takarékosságra is. De arra is van példa, hogy valaki saját bevallása szerint is túlzásba vitte a spórolást.

Az Airbnb is továbblép a szállásbizniszen 

A megosztás alapú gazdaság is változik. Már nem csupán arról van szó, hogy a kihasználatlan vagy nélkülözhető vagyontárgyainkból, mint például üresen álló lakásunk, kocsink hátsó ülése, pénzt csinálunk. Kell valami plusz. Szállásközvetítésből így lesz programszervezés.

Januártól ingyen pénzt oszt a szilícium-völgyi mogul 

Jön az automatizáció, tíz-húsz éven belül az emberiség nagy része felesleges lesz a munkaerőpiacon. Ezért is fontos az alanyi jogon adható, univerzális alapjövedelem gondolata. A Szilícium-völgy egyik legnagyobb kockázatitőke-alapja, a Y Combinator ennek hatását kutatja januártól: 100 kaliforniai család a kísérleti nyúl. Úgy kapnak majd pénzt, hogy nem kell érte megdolgozniuk.

500 ingyen euró havonta - a finneknél megpróbálják 

2017. januárjától bevezetik a feltétel nélküli alapjövedelem intézményét Finnországban, igaz, csak kísérleti jelleggel. Az egész társadalmat reprezentáló 2000 fős csoport kapja majd.

A sportteljesítmény kevés, bulvárban kell jónak lenni 

Magánéletük kiteregetésével keresnek igazán a sportolók Amerikában. Európában a focisták átigazolása, átcsábítása egyik csapattól a másikra hozhat nagy pénzesőt.

Nem keres sokat az olimpikonok többsége 

Irdatlanul sok időt, költséget és a többi mellett pénzügyi fegyelmet igényel, hogy az ember eljusson arra a szintre, ahol olimpiai játékosként lehetőséget kap a világhírnévre. A részvételt azonban kevés sportoló tudja vagyonná konvertálni.

Vannak, akik kaszálnak a menekültválságon 

Veszélyben a Western Union dominanciája a készpénzküldések piacán. Több ma a hontalan menekült a világban, mint a második világháború után voltak. És ők a fejlett országokban letelepedve rendszeresen küldenek haza pénzeket hátrahagyott rokonaik támogatására.

Megy az Uber. Mit buknak a sofőrök? 

Július 24-én leáll Magyarországon az Uber autómegosztó szolgáltatása, mivel a cég nem kívánta vállalni az aznap hatályba lépő törvény kockázatát, ami a sofőrjeiket érintené. Ez bizonyos szempontból azt jelenti, hogy kkv-k győzedelmeskedtek egy multi felett. Más szempontból viszont azt is jelenti, hogy szembe megyünk a világ trendjével, 1200 embernek pedig új megélhetés után kell néznie.

Egy ember profitál nagyot az izlandi focicsapat szerepléséből 

Az izlandi csapat erős szereplése a foci-EB-n sokaknak sokat jelent. De egy embernek különösen sok pénzt is. Az illető a középhátvéd Ragnar Sigurdsson, akinek a siker miatt megugrott az ázsiója. Több klub is szeretné őt átigazolni Angliába.

21 hónap börtönt kapott Messi 

Apjával együtt ítélték börtönbüntetésre a spanyol bíróságon a világ legértékesebb sportolóját. Spanyol lapértesülések szerint valószínűleg nem kell leülniük a kiszabott szabadságvesztést. Megnéztük, mennyit ér, mennyit keres és hogyan költi millióit Messi, aki június végén visszavonul a válogatottságtól.

10 meghökkentő tény, amit nem tudott a szegénységről 

Az Occupy Wall Street mozgalom sokat beszélt a társadalom 1 százalékáról, mely több javat birtokol, mint a lakosság alsó 90 százaléka együttvéve. Összeszedtünk néhány adatot a szegénység és a vagyoni különbségek mértékéről, melyek nagy akadályai egy fenntarthatóbb világ létrejöttének.

Drágulást várunk, de jól vagyunk 

A GfK Hungária Komplex Fogyasztói Bizalom Index minden komponense növekedésre váltott annak ellenére, hogy a lakosság megdöbbentően magas fogyasztóiár-emelkedést vár idén.

Többet keresünk, de kinek jut belőle? 

Májusban tovább nőttek a bérek. Az alacsony inflációval párosulva azt is megállapíthatjuk, hogy a reálkeresetek is emelkedtek. A részletes adatokat áttekintve azonban azt látjuk, hogy a közszféra miatt alakultak így az adatok. Az állam hízik, a vállalkozásoknál ehhez még hiányoznak a szükséges feltételek.

Nőtt a szegények száma Magyarországon 

Az elmúlt években nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség a magyar társadalmon belül, több a szegény, és csökkent az alsó középosztálybeliek, valamint a gazdagok aránya - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Társadalmi Riport 2012 kötetéből.

Még kevesebbre elég a fizetésünk 

A bruttó átlagkeresetek 4,6, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 2,0 százalékkal haladták meg az előző évit tavaly decemberben. A tavalyi, átlagosan 5,7 százalékos inflációt figyelembe véve, a reálbérek 3,7 százalékkal olvadtak.

Egyre jobban leszakadunk 

A GfK Vásárlóerő tanulmányának idei eredményei szerint Magyarországon ma az egy főre jutó, évente elkölthető jövedelem 4.884 euro, egynegyede annak az összegnek, mellyel egy átlag osztrák egy évben gazdálkodhat. A legtehetősebb ország Lichtenstein, a legkevesebb pénzből pedig Moldova lakói gazdálkodnak. A magyarországi megyék rangsorában jelentős, a települések rangsorában viszont csak mérsékelt változások történtek az elmúlt évtizedben.

Ezért váltott irányt a kormány 

2012 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest összességében 3,7%-kal csökkent a reálkereset a nemzetgazdaságban, a létszám csökkenése miatt a reálkereset-tömeg (vásárlóerő) pedig 4,4%-kal esett vissza. Közfoglalkoztatottak nélkül számítva 2,3, illetve 4%-os csökkenés ment végbe.

Még kevesebből kell megélni 

Az átlagkeresetek nőttek, a foglalkoztatás csökkent az esztendő első négy hónapjában a versenyszférában. A költségvetési intézményeknél - döntően a közmunkaprogramokkal összefüggésben - épp ellentétes tendencia volt megfigyelhető: többen dolgoztak az idén április végén, mint egy évvel korábban, átlagosan kevesebb pénzért a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Pénzszerzés

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség  

 A Nemzeti Innovációs Ügynökség április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót  

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo