Reklám cikkek

hirdetés

Gond van a cégek zöld reklámjaival

Gond van a cégek zöld reklámjaival

Sok esetben eltérés van a magyarországi vállalkozások fenntarthatósági reklámüzeneteinek valós tartalma és azok fogyasztói értelmezése között.
Idén tovább bővülhet a globális reklámpiac

Idén tovább bővülhet a globális reklámpiac

A globális reklámköltések összértéke idén várhatóan eléri a 740,9 milliárd dollárt.
Újabb drágulás, amit a cégek képtelenek megfizetni

Újabb drágulás, amit a cégek képtelenek megfizetni

Felemészti az infláció a magyar kkv-k marketingkiadásait.
Megtévesztő volt az Euronics reklámja

Megtévesztő volt az Euronics reklámja

Az áruházlánc egyes termékeit valótlan árkedvezményekkel reklámozta honlapján.
Nem volt minden rendben a MindentMent reklámjaival - frissítve

Nem volt minden rendben a MindentMent reklámjaival - frissítve

Fogyasztókat megtévesztő fogászati hirdetései miatt a GVH figyelmeztetésben részesítette a MindentMent Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t.
hirdetés
Gond volt az egyik gyógyszer reklámjával - bírságolt a hatóság

Gond volt az egyik gyógyszer reklámjával - bírságolt a hatóság

Jogsértő gyógyszerreklám miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 28 millió forint bírságot szabott ki a Venoruton Forte tabletta forgalmazójára, a STADA Hungary Kft.-re.
Elege lett a hatóságnak: leszedik a hatástalan gyógygomba reklámját

Elege lett a hatóságnak: leszedik a hatástalan gyógygomba reklámját

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eltávolíttatja a Facebookról, a YouTube-ról és a Vimeoról a gyógygomba készítményeiről ismert Max-Immun Kft. hirdetéseit, miután a cég továbbra sem szüntette be a C-peptid termékek jogsértő reklámozását.
Kamu akció miatt indított eljárást a GVH egy vállalkozással szemben

Kamu akció miatt indított eljárást a GVH egy vállalkozással szemben

Elég megtévesztő a budapesti cég reklámja.
Ez lenne a televíziós reklámok jövője?

Ez lenne a televíziós reklámok jövője?

Évtizedek óta a televíziós reklámok jelentik a legnagyobb hirdetési bevételeket a reklámpiacon, és ma már az online kiskereskedők és a közösségi médiaplatformok hirdetéseihez hasonlóan szintén megcélozhatnak bizonyos fogyasztói szegmenseket ezzel a reklámtípussal. A targetált hirdetési technológia lehetőséget teremt arra, hogy különböző hirdetések jelenjenek meg ugyanazt a műsort néző fogyasztóknak. A Deloitte Global előrejelzése szerint a célzott televíziós reklám 2022-ben világszerte mintegy 7,5 milliárd dollár bevételt jelent majd a társaságoknak.
Milyen hirdetéssel lehet a legjobban megfogni az embereket?

Milyen hirdetéssel lehet a legjobban megfogni az embereket?

Meglepő eredmény született.
hirdetés

Hogyan adóznak az influenszerek?

Egyre többen keresnek pénzt az interneten bloggerként, vloggerként vagy influenszerként. A közösségi hálókon keresztül milliókhoz lehet eljutni egy-egy jól célzott üzenettel, amely komoly jövedelmet is hozhat. Az adózás ezeket a jövedelmeket sem kerüli el – nem mindegy azonban, hogyan adózunk utánuk. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője néhány mindennapi példán keresztül mutatja be a buktatókat.

Büntetés komment-törlésért: erre GVH-bírságra minden vállalkozásnak figyelni kell

Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett ételszállítás iránti kereslet miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az ételrendelésre és házhozszállításra szakosodott oldalak kapcsán elemezte, hogy miként kezelik a vásárlói értékeléseket. A GVH megállapításainak és javaslatainak megértését a Cerha Hempel Dezső és Társai Ügyvédi Iroda fogyasztóvédelmi és versenyjogi szakértői igyekeznek segíteni.

Nem lehet mindent eladni a koronavírus elleni védelemre hivatkozva!

A koronavírus-járvány hatására megszaporodtak az egészséget védő termékek és szolgáltatások hirdetései: a régiek mellett olyan új szereplők is megjelentek a piacon, akik a fő profiljukba nem illeszkedő termék vagy szolgálatás értékesítésébe kezdtek. Fontos azonban, hogy az új üzleti lehetőségeket mindenki tisztességesen használja ki, hiszen az illetékes hatóságok fokozottan figyelik a kereskedelmi kommunikációt. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértője a reklámokra, valamint a vállalatok közötti együttműködésre vonatkozó legfontosabb versenyjogi szempontokat foglalta össze.

Érnek-e még valamit a hagyományos papíralapú reklámok a digitális korban?

Kétségtelen, hogy a technológiai fejlődés leállíthatatlanul felgyorsult. Gyermekeink már mással játszanak, mint amikkel mi játszottunk, másként írnak és olvasnak és olyan eszközöket használnak, amik nem is léteztek amikor még mi születtünk. Megérkeztünk az okostelefonok korába, amikor már a farmer zsebünkben több gigabájtos tárhelyt cipelünk magunkkal mint amit anno az asztali számítógépünk tartalmazott, amikor szebb képet készít egy telefon, mint amilyen videófelvételt készíteni tudott a legprofesszionálisabb VHS kamera és amikor a körömnyi pendrive-ra annyi zene fér rá, mint korábban két polcnyi CD-re vagy fél szekrénnyi magnó kazettára.

Milliós bírság gyermekreklámok miatt – ki a felelős a szülők nyaggatásáért?

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt időszakban közel harminc millió forint bírságot szabott ki két vállalkozásra jogsértő gyermekreklámok közzététele miatt. A beavatkozásokat tájékoztató közzététele követte, amelyben a hatóság összegezte a gyermekreklámokkal kapcsolatos legfontosabb elvárásokat.

Cégeknek segít a GVH, hogyan kell reklámozni

Gyermekeknek szánt reklámokról szóló tájékoztatóval segíti a versenyhivatal.

Honnan veszi a gyerek, miért kell nyaggatni a szülőt?

A fogyasztók jogait a digitalizáció miatt jelentősen átalakult reklámpiacon fokozottan védeni kell, különösen azért, mert az online vásárlás egyre népszerűbb már a gyerekek körében is.

Egy ártatlannak tűnő blogbejegyzés is lehet adóköteles

Egy magánszemély promotálja a vállalkozásom a social médiában. Keletkezik-e adófizetési kötelezettség? A részletek kiderülnek az alábbi összeállításból.

Mi akarsz lenni? Influencer!

A megkérdezett tizenévesek 12%-a figyeli a SnapChat-en a kedvelt véleményvezérét, míg a blogokon és a Twitch-en csak 7%. A Facebook is csökkenő arányban van jelen (19%) a tinédzserek életében, már a TikTok is jócskán megelőzi.

Nem lehet majd pénzért véleményvezérkedni

Bírságra számíthatnak a véleményvezérek, a GVH szigorúbban lép fel velük és a hirdetőkkel szemben.

A tudatlanságunkból kaszálnak vagyonokat a celebek

Dollár-tízezreket keresnek illegális reklámmal a közösségi portálokon jelentkező „véleményvezérek”, de már van, ahol nyomukban vannak a hatóságok.

Ha bonyolult, akkor jobban is emlékszünk rá?

Régi kérdés, hogy milyen betűtípust használjunk, ha azt szeretnénk, hogy megjegyezzék az üzenetünket. A legtöbben azt gondolják, hogy a legjobb a legegyszerűbb, de mint kiderült, ez nem mindig igaz. A könnyen olvasható betűtípusok cselekvésre késztetnek, a nehezebben olvashatók viszont nagyobb figyelmet kapnak, és jobban megjegyezzük őket – hívta fel a figyelmet szakértőnk.

Az influencerek archetípusai

Az influencerek azaz befolyásolók, vagy véleményvezérek, egyre növekvő szerepet játszanak a marketingben. Ennek egy erős mutatója, hogy már influencer marketingről is beszélünk, sőt kifejezett ügynökségek működnek már itthon és külföldön is, az influencerekkel való “ kereskedelem” működtetésére. Vajon mitől olyan fontosak az influencerek, miért tudnak ennyire befolyásolni? A válasz a közösség média terjedésében és szociálpszichológia okokban és a négy archetípusban keresendő.

Itt most mellényúltak Ronaldóval

A hetest általában szerencsés számnak tekintik Kínában, de nem mindenütt. Erről feledkezett meg egy nagy ruházati cég, amely Christiano Ronaldot bérelte fel reklám-emberének, annak 7-es számú mezében.

Orángutánokat ölnek meg a csokidért

A Greenpeace 2010-ben a KitKatot orangutánujjal helyettesítette egy provokatív reklámjában, tudatosítva a fogyasztókban, hogy nassolásunk állatpusztítással jár. Az élelmiszerekben felhasznált pálmaolaj létrehozásához őserdőket égetnek fel, hogy helyet nyerjenek a hatalmas ültetvényeknek.

Egyre nagyobbat harapnak a globális szereplők a magyar reklámtortából

A 2018-as Reklámtorta mérete 259.69 milliárd forint, amely 2017-hez (240,98 Mrd Ft) képest 7,77 %-os, az előző évek növekedési üteméhez képest kisebb növekedést jelent ez 2016-nak és 2017-ben meghaladta 11%-ot.

Törölte a Lidl a szexista viccelődést

Vitatható sikerű reklám-tréfa került a németországi Lidl Facebook-oldalára. A képen kerek, lyukas fánk volt látható, a felirat: „A lyuk az lyuk.”

Borotvaélen a macsók

A férfiak többségének nem tetszik a Gillette új reklámfilmje, amely a macsó helyett a lovagias férfiképet népszerűsíti.

Ölik a nagyok egymást a piac újrafelosztásáért

Tízmillió dolláros összegeket kapnak kosarasok a sportcipők reklámozásáért, miközben régi és új cégek küzdenek a Nike és az Adidas ellen a piac újrafelosztásáért.

Reklámban Magyarország jól teljesít

A közép- és kelet-európai reklámpiac rohamléptekkel nőtt az elmúlt évben is, értéke elérte a nettó 13 milliárd eurót. Bár a televízió maradt a legjelentősebb hirdetési felület a térség legtöbb országában, az online platformok szinte mindenütt egyre jobban felzárkóztak mögötte.

Törlés után is követnek az alkalmazások

Több Android- és iOS-alkalmazás akkor is követi a falhasználót, ha letörölte őket – írja a Bloomberg. Törlés után olyan reklámokat kaphatunk, amik arra próbálnak rávenni, hogy telepítsük újra a programot.

Alexa gyógyszert is rendel, ha fáj a torkunk

Alexa, az Amazon okos hangszórója arra is képes lesz, hogy használója hangjából feliismerje egészségi állapotának változását és megfelelő lépésekkel, ajánlásokkal szolgáljon.

Védi a gyerekeket és korlátozza a reklámot az új szabályozás

Az európai képviselők megszavazták az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó új szabályzást, amely fokozottabb védelmet nyújt a gyerekeknek, szigorítja a reklámszabályokat, és 30 százalékos európai tartalmat ír elő a videókínálatban.

Hogyan hirdessünk a Facebookon?

Az utóbbi néhány évben Facebook hirdetési rendszere és annak hatékonysága rengeteget fejlődött. A Kosárérték Magazin összeszedett pár tippet, hogy érdemes az oldalon hirdetni a webáruházunkat.

Egyszer kell híresnek lenni és dől a pénz

Roger Federer, a tenisz svájci világsztárja csak reklámozással évi 74 millió dollárt keres. A 37 éves bajnok tíz évre írt alá újabb szerződést és nem foglalkozik még a visszavonulással.

Online vagy offline hirdessünk?

Adódik a kérdés, vajon online vagy offline marketing eszközöket használjunk? Vajon milyen jellegű célcsoportok mentén kell ezen döntést meghozni? Vajon mi szolgálja a hatékonyságot? A Marketing Döntések blog erre kérdésekre kereste a választ.

Jól jött a Nike-nak a "botrányos" reklám

Ugyan sokan kiakadtak és Nike-cipőket égettek a cég új reklámja miatt, úgy tűnik, a felhajtás mégis a cégnek kedvezett: a reklámköltségeken egy nap alatt 43 millió dollárt spóroltak.

7 sikeres reklámkampány - miért működnek?

Vajon mi ösztönöz inkább vásárlásra: a humor, vagy az adott termék használatából adódó exkluzivitás-érzet? A Marketing Döntések hét sikeres reklámkampányt mutatott be, és azt, miért működnek ezek a reklámok.

Így kaszálnak még többet a sportcelebek

Folyik a világ legjobb teniszezőinek nagy versenye, a New York-i US Open. A sztár részvevők (egyébként multimilliomosok) ezalatt a legjobb szállodákban laknak – ingyen, reklámért.

Tényleg tudja a Google, mit rakok az üzletben a kosárba?

A Bloomberg szerint a Google bolti tranzakciós adatokat vett a Mastercardtól. A Google szerint nincs gond, mert az adatok anonimizáltak, szóval azt nem tudják, hogy személy szerint Ön mit rakott a kosárba.

Ő kereste a legtöbbet, pedig nem is filmezett

Hollywood sztárjai közül George Clooney kereste a legtöbbet egy év alatt – holott egyetlen filmben nem játszott, és tv-felvételei sem voltak.

Mi a valóság a focimilliárdok mögött?

Miután a Juventus megvette Ronaldot a Real Madridtól 112 millió euróért, az olasz klub napok alatt 52 milliót vett be az eladott Ronaldo-trikókért. Ennyire könnyen azonban nem pörög a labdarúgás nagy üzlete.

Sok fogyasztó boldog a személyre szabott reklámoktól

A közösségi média központi eleme a reklám, amit azonban a használók nagy része nem is érzékel. Nem nagyon foglalkoztatja őket, hogy felismerjék és megkülönböztessék azokat más információktól.

Ha ez nem vonja el a vezető figyelmét...

Ezernyi kamion rója Európa útjait. Egyeseknek közülük hátsó ajtóin képes-szöveges reklám jelenik meg, 30 másodpercenként más. Az új hirdetési ötlet fiatal német vállalkozótól származik, a kísérlet sikert ígér.

Botok és kamu követők az influencer marketingben

A Unilever az influencer marketing reformjára szólította fel a márkákat és a reklámügynökségeket. Sokszor nem lehet pontosan tudni, egy YouTube-sztár vajon anyagi érdekből dicsér egy terméket vagy önzetlenül, s követői száma, vagyis az influencer népszerűsége is kétségbe vonható.

A japánok ráígértek a Nike-ra, Federer átöltözik

Roger Federer, a svájci tenisz-sztár tíz éven át évi 30 millió dollárt kap az Uniqlo sportruhák reklámozásért, miközben a japán céget heves bírálatok érik ázsiai munkások kihasználásáért.

Harry Popper nagyon nem jött be a svájciaknak

Egy svájci óvszer gyártó remek reklámötletnek tartotta, hogy “Harry Popper” néven hozza forgalomba termékét. Az ötlet azonban igencsak veszteségesnek bizonyult: most 160.000 frankos kártérítést kell fizetniük az amerikai konszernnek, amely a Harry Potter márka tulajdonosa.

Mit ér a kampány, ha ki sem tudjuk kerülni az édességeket

Mit sem érnek az elhízás elleni kampányok, ha az áruházaktól a benzinkutakig mindenütt édességeket és cukrozott italokat látnak az orruk előtt az emberek, figyelmeztet az Oxford Egyetem táplálkozástudományi professzora.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Valóra vált a vevők álma a lakáspiacon

Valóra vált a vevők álma a lakáspiacon

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó.

Pénzszerzés

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Klímablog

Forradalmi döntés Brüsszelből

Forradalmi döntés Brüsszelből

Megállapodott az uniós tanács és parlament a megújuló energiaforrások részarányának megkétszerezéséről.

Társadalom

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo