Külföldön sem lehet eldugni a pénzt a NAV elől

A múlt héten 50 másik országgal együtt Magyarország is aláírta azt a nemzetközi adóügyi információcseréről szóló megállapodást, amely alapján a csatlakozó államok már 2017-től automatikusan továbbíthatják egymás felé az adózási szempontból lényeges bankszámla adatokat.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az adóparadicsomok sem biztonságosak - Kép: SXC

Az adatcsere kiterjed többek között a számla tulajdonosára és egyenlegére, és adott esetben arra is, hogy ki a számla mögött ténylegesen álló magánszemély. Azok is láthatóvá válnak majd így az adóhatóság számára, akik eddig különleges struktúrák révén rejtették el jövedelmeiket. Már az adóparadicsomok sem nyújtanak menedéket, mert az egyezményt több adóparadicsom, így a Kajmán-szigetek, Barbados, Gibraltár, Seychelles és a Brit Virgin szigetek is aláírták. (A magyar cégeknek egyébként is fogynak az offshore-menedékek.)

A megállapodást 2014. október 29-én Berlinben, az OECD Átláthatóságról és Adóügyi Információcseréről szóló Globális Fórum rendezvényén írták alá. A nem titkolt cél az, hogy az automatikus információcsere globális biztosításával hatékonyan tudjanak fellépni az állami költségvetéseket súlyosan károsító adócsalással és az adóelkerüléssel szemben.

Ugyanakkor a “kettős állampolgárság” komoly adóelőnyökkel járhat!

„A Berlinben aláírt megállapodás jelentősége, hogy automatikussá teszi a banki számlainformációk adóhatóságok közötti cseréjét. Míg a banktitokra hivatkozva korábban sokszor tagadták meg ezek átadását, az egyezmény értelmében a számlavezető intézményeknek jelentéstételi kötelezettsége lesz saját országuk adóhatósága felé. Az adóhatóságok az így beérkezett információkat minden évben automatikusan továbbítják majd a partnerállamok felé, amivel nagyon erős fegyvert biztosítanak a nemzeti adóhatóságok ellenőrzési tevékenységéhez” – mondta el Békés Balázs, a Ryan globális adótanácsadó cég regionális vezetője.

A megállapodás szerint – az aláíró államok kötelezettségvállalásai függvényében – először 2017-ben valósulna meg az automatikus információcsere. Magyarország az úgynevezett Korai Alkalmazók Csoportjához csatlakozott, vállalva, hogy az információcserét legkésőbb 2017 szeptemberéig biztosítja az újonnan nyitott bankszámlák, illetve a nagyobb értékű, már meglévő bankszámlák esetében. A további számlákról 2018-ban fog először adatokat továbbítani.

Az uniós tagállamok nagy része a Korai Alkalmazók Csoportjához csatlakozott, ideértve Ciprust, Máltát és Luxemburgot is. Emellett számos EU-n kívüli ország és több egzotikus adóparadicsom is vállalja a korai információcserét. Más országok, mint Ausztria, Svájc, Szingapúr és Hong Kong „csak” 2018-től vállalják a megállapodás alkalmazását. Mivel az információátadás többnyire kölcsönös, a magyar adóhatóság nemcsak adatokat továbbít, hanem információt is fog kapni az érintett országok adóhatóságaitól.

„A megállapodás 2017-es és 2018-as bevezetése nem jelenti azt, hogy az adóhatóság ezt megelőzően nem szerezhet a külföldi bankszámlákra vonatkozó adózói információt. Egyrészt, bizonyos területeken már ma is működik hasonló automatikus információcsere, másrészt, több ország is jelezte, hogy kétoldalú kapcsolataiban már korábban elindítaná az automatikus adatszolgáltatást. Az egyezmény végrehajtásához szükséges technikai feltételek megteremtésével pedig már az egyezmény hatályba lépése előtt el fognak hárulni a fizikai akadályok, amellyel hatékonyabbá válhat az adóhatóságok közötti nemzetközi együttműködés.” – hívta fel a figyelmet Dr. Békés Balázs.

Egy postafiók már nem elég székhelynek
Nemzetközi adótervezésre létrehozott struktúrák egyre gyakrabban buknak meg a valós gazdasági jelenlét hiánya miatt. Mind külföldi, mind pedig magyar adóhatóságok manapság alaposan elemzik: az adott társaságnak van-e gazdasági kötődése ahhoz az országhoz, amelyben létrehozták.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo