Adócsalás cikkek


Rekorder adócsalókat fogtak, brazil szójadara mögé rejtették a szélhámoskodást

Rekorder adócsalókat fogtak, brazil szójadara mögé rejtették a szélhámoskodást 

Másfél milliárd forintnyi adót csalt el egy szójadarával üzletelő banda.
A TikTok-ra is behatol már a NAV, találtak is illegális árust

A TikTok-ra is behatol már a NAV, találtak is illegális árust 

Bűnös TikTok-hirdetések.
Külföldről buktatták le a napelemes adócsalót

Külföldről buktatták le a napelemes adócsalót 

A taktikázásnál célravezetőbb az önkéntes jogkövetés.
Beismerte bűnösségét az adócsalásban a sztárénekesnő

Beismerte bűnösségét az adócsalásban a sztárénekesnő 

A barcelonai ügyészséggel kötött megállapodása részeként hétfőn bűnösnek vallotta magát adócsalás bűncselekményében Shakira.
30 helyszínen száz pénzügyőr csapott le, félmilliárd forint értékű készpénzt találtak

30 helyszínen száz pénzügyőr csapott le, félmilliárd forint értékű készpénzt találtak 

Adócsaló bűnszervezetet számolt fel a NAV.
Mindent megtett, de lebukott, nem sikerült eltüntetni a vagyonát a NAV elől

Mindent megtett, de lebukott, nem sikerült eltüntetni a vagyonát a NAV elől 

Milliós értékű vadászpuskákat foglalt le a NAV.
Műanyag nyílászárókat gyártottak és forgalmaztak a csalók

Műanyag nyílászárókat gyártottak és forgalmaztak a csalók 

Több mint félmilliárd forintos áfacsalás ügyét zárta le a NAV.
Börtönbüntetésre ítélték a Forma-1 valaha mindenható 92 éves milliárdos főnökét

Börtönbüntetésre ítélték a Forma-1 valaha mindenható 92 éves milliárdos főnökét 

Elismerte a terhére rótt adócsalási vádat Bernie Ecclestone.
Börtön fenyegeti a sztárénekesnőt, adócsalás a vád

Börtön fenyegeti a sztárénekesnőt, adócsalás a vád 

Újabb adócsalással vádolják Spanyolországban Shakirát.
Csúnya lebukás: a vízfogyasztáson hasalt el egy cég a NAV előtt

Csúnya lebukás: a vízfogyasztáson hasalt el egy cég a NAV előtt  

A Győr-Moson-Sopron vármegyei adóellenőrök vizsgálták azt a céget, amelyik havi nettó 300 ezer forintért bérelt egy győri ingatlant.

A bankszámlákat is ellenőrzi az adóhatóság 

Nem vált be a festői katatrükk,

Elkaptak egy gépjármű-kereskedőt, 50 autóját foglalták le  

Kiderültek a gépjármű-kereskedő visszaélései.

Hihetetlenül trükkös csalókat fogtak a NAV-osok  

Csomagolt tortalapokba rejtett, adózatlan cigarettát találtak a pénzügyőrök egy teherautó közúti ellenőrzésekor az M3-as autópályán.

Nem akármilyen áfacsalásra derült fény 

Milliárdos áfacsalás miatt tartott összehangolt akciót a NAV hét embert gyanúsítottként hallgattak ki, közülük két embert őrizetbe vettek a nyomozók.

Mozgalmas napja volt a NAV-osoknak Nógrádban 

Mozgalmas napja volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Heves megyei ellenőreinek a közelmúltban Nógrád megyében. A mintegy huszonhétmilliós hamis órákon át a feketemunkásokig és nyugta nélküli vendéglátásig, sok minden belefért egy napba.

Egy milliárdos vállalkozót kapott el a NAV 

Vádemelést javasol egy kelet-magyarországi milliárdos vállalkozóval szemben a NAV.

Több országon keresztüli körbeszámlázással csalták az adót 

Cinkkel cinkelni ciki – adócsalás fémtömbökkel.

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál 

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Donald Trump két cégénél is bűnszervezetben ment az adócsalás 

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét.

3 milliárd forint adót csaltak el - vagyonvédelmi cégek irányítói ellen indult eljárás 

A gyanú szerint több mint hárommilliárd forint adót és járulékot nem fizettek be egy bűnszervezet irányítói, akik vagyonvédelmi cégek láncolatát hozták létre. Az ügyészség indítványozta letartóztatásukat.

Nekimegy az EU az adócsalóknak 

Megkezdte működését az adóvisszaélések elleni uniós küzdelmet támogató Európai Adóügyi Megfigyelőközpont.

Leszámolás a feketegazdasággal: hogy harcol a NAV? 

A NAV pénzügyi nyomozói arra törekszenek, hogy azonosítsák a feketegazdaság szereplőit, az adócsaló bandák kiiktatásához azonban nem elég, ha az érintetteket bíróság elé állítják, a fő cél a bűncselekménnyel megszerzett vagyon mielőbbi elvonása.

Sok gazdálkodó élete egyszerűsödhet 2021-től 

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer – közismertebb nevén EKAER – 2015 márciusi bevezetése óta számos változást élt meg, ugyanakkor olyan jelentős módosításra, mint amilyen az Országgyűlés elé most benyújtott törvényjavaslatban szerepel, még nem került sor. A javasolt módosítások elfogadása esetén az új szabályokat 2021. január 1-jétől kellene a cégeknek alkalmazni.

Kevesebb a csalás, több a beszedett adó az EU-ban 

2017-ben tovább csökkent az áfarés az Európai Unió tagállamaiban, vagyis több adót sikerült beszedni mint egy évvel korábban. A közép- és kelet-európai régióban Magyarország a képzeletbeli dobogó harmadik fokán áll, Ausztria és Csehország mögött. Az előzetes becslések alapján a 2018-as adatok még biztatóbbak: várhatóan tovább csökken a potenciálisan beszedhető, és a ténylegesen beszedett áfa közötti különbözet.

150 milliárd eurós kárt okoz az áfacsalás 

A jelenlegi uniós áfarendszer reformjára és az uniós szintű együttműködés javítására van szükség, ugyanis az Európai Unió tagállamai még mindig csaknem 150 milliárd euró áfabevételtől esnek el - közölte az Európai Bizottság pénteken közzétett tanulmányában.

Eltűnnek az import tejek a boltokból 

Gyakorlatilag eltűnhetnek az import UHT tejek a hazai boltok polcairól, amelyek szállítása az áfacsalás egyik melegágya – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tejágazati egyeztetésen.

Adócsalásért a cégvezető felelős, nem a cég 

Ugyanakkor adócsalás gyanúja esetén a társaság ellen is elindíthatnak olyan intézkedéseket a hatóságok, mint a bankszámla zárolása, vagy vagyontárgyak lefoglalása.

Évente több milliárdnyi áfát csalnak el techcégek 

A digitalizáció kihívásaira innovatív válasz kell az adóbeszedésben is, ezért erősíteni kell a tagállamok adóhivatalai közötti együttműködést és adatcserét – mondta Varga Mihály az Ecofin ülésén.

A bitcoin az első virtuális adóparadicsom? 

A kriptovaluták vehetik át a bezáruló adóparadicsomok helyét, ezért az adóhatóságok egyre komolyabban fókusz alá vonják a bitcoinnal végzett műveleteket – írja a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Szövevényes csalást leplezett le a NAV 

Illegális úton megszerzett adatok felhasználásával kívántak pártok nevében több százmillió forintnyi támogatáshoz jutni annak a bűnszövetségnek a tagjai, akiket a NAV pénzügyi nyomozói és informatikusai lepleztek le. Három személyt őrizetbe vettek.

A svájciak fekete pénzei – külföldön 

Hogy sok ezer, akár sok tízezer külföldi, a világ minden tájáról, svájci bankszámlákon tartja sok esetben bűnös úton szerzett pénzét, közismert. Az már kevésbé, hogy a rendszeretetükről és állampolgári fegyelmezettségükről ismert svájciak közül sokan hasonlóan cselekednek. Az állam, a kantonok és a települések költségvetése évente 20 és 30 milliárd frank közötti összeget veszít a be nem fizetett adókkal.

Ragadós a magyar példa 

Magyarországon az EKÁER bevezetése óta jelentős előrelépés történt az áfacsalások visszaszorításában. A rendszer olyannyira bevált, hogy a szlovák adóhatóság a magyar EKÁER-hez hasonló elektronikus árukövetési megoldás bevezetését tervezi – hívta fel a figyelmet a Grant Thornton Hungary könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég.

Megerősített uniós szabályok a pénzmosás és az adóelkerülés ellen 

Hatályba lépett az új, uniós pénzmosás elleni irányelv, amely megszilárdítja az érvényben lévő szabályokat, és hatékonyabbá teszi a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet, az adóelkerülés megelőzésének érdekében pedig növeli az átláthatóságot – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Később se kéne a NAV-nak belelátni a számlázóprogramokba az adótanácsadók szerint 

Nem csak most, de 2018 után sem tartja indokoltnak a NAV felé történő valós idejű (online) számlázás bevezetését az Adótanácsadók Egyesülete. Véleményük szerint inkább a készpénz használatot kéne csökkenteni a gazdaság fehérítése érdekében.

Hiába az egy év plusz, el kell kezdeni a felkészülést 

Váratlanul kitolták egy évvel a számlákról való kötelező online adatszolgáltatás bevezetésének határidejét, a szakértők szerint viszont így is el kell kezdeni a cégeknek a felkészülést. Valójában szükség is van a plusz időre a bonyolult rendszerek miatt, ráadásul a jogszabály változtatás sem történt még meg.

Egy évvel később indul csak az új NAV csodafegyver 

Eltolja egy évvel a számlákról való kötelező online adatszolgáltatás bevezetését az NGM, idén nyártól - az eredeti határidőtől - kezdve tesztelhetik a vállalkozások a rendszert.

2016 röhejes ügyei 

Nevessen vagy csóválja a fejét ön is, van min! 2016-ban is bővében volt a világ a döbbenetes sztoriknak. Hogy verték át Alec Baldwint? Hogy kaphatott nagyobb fizetést egy cég vezetője, mint a teljes éves bevétel? Ilyen is volt.

Sok pénz kiesik az áfacsökkentés miatt? A fele sem igaz 

A várt 20-22 milliárd forint felét sem érte el sertés tőkehús áfacsökkentése miatti költségvetési bevételkiesés - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárpiaci főosztályának vezetője kedden Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Még mindig a bejelentésen spórolnának a cégek 

Egyre szigorúbban ellenőrzi a NAV a feketefoglalkoztatást, és egyre többször kell is büntetniük. A feketelista adatai szerint idén fél év alatt több bírságot szabtak ki, mint korábban egy-egy évben. Az adóhatóság szégyenlistájára a legtöbbször a gazdaságilag gyengébb megyékből kerülnek fel a cégek.

Jól megszedték magukat a taxisok az Uber elleni harcban 

Nemcsak hogy túlélték, de meg is erősödtek a taxitársaságok a közösségi autószolgáltatókkal vívott harcban. 2015 második és 2016 első felében az Ubertől voltak hangosak a taxitársaságok mindennapjai, azonban elemezve a társaságok beszámolóit, egyértelműen sikeresnek könyvelhetik el az elmúlt időszakot.

Minden számlát látni fog a NAV – de még ez is kevés 

Az adózással kapcsolatos reformok egyik eleme az elektronikus számlázás valós idejű követése. Az elmúlt időben többször is elhangzott, hogy jövőre minden számlát látni fog a NAV. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke ugyan helyes célkitűzésnek tartja az áfacsalások megakadályozását a tisztességes vállalkozások érdekében, de úgy véli, hogy a számlázóprogramok bekötése a NAV-hoz nem jelenthet teljes körű megoldást. Ez ugyanis jogi és gyakorlati akadályokba ütközik, és továbbra megkerülhető marad.

Ön után befizeti a cég a járulékot? Itt megnézheti 

Ismét frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók nyilvános listáját. A szégyenlistán csaknem ötezer munkáltató cég szerepel: nézze meg, az Öné köztük van-e!

Mindenhol lehessen végre bankkártyával fizetni 

Úgy tűnik, van olyan téma, amiben egyetért a piac - egy része - és a kormány. A gazdaság további kifehérítése érdekében a kormánynak fokozatosan kötelezővé kell tennie a készpénzmentes fizetés lehetőségét a kereskedelemben és a szolgáltatásokban - javasolta egy pénztárgép-forgalmazó, Varga Mihály bejelentése szerint pedig ha nem is kötelezettségre, de támogatásra készül a kormány ez ügyben.

A hétvégi stiklire is ráfaragtak az árusok 

Összesen mintegy 300 millió forint bírságot kellett kiszabni a NAV nyári akciójában. Az országszerte végzett mintegy 7600 ellenőrzés egyharmadának eredménye valamilyen szabálytalanságot mutatott. Nyugtahiány vagy feketefoglalkoztatás miatt majdnem 50 üzletet kellett 12 napra bezárni, és 8 esetben kellett üzletbezárást helyettesítő bírságot kiszabni.

Megakad a BEPS az adócsalók torkán 

A nemzetközi adózás rendszerében példa nélkül álló, összehangolt intézkedéscsomagját a közelmúltban véglegesítette az OECD. A 15 cselekvési területet kijelölő BEPS akciótervet az OECD az adóalap kreatív csökkentésének és a nyereség kimenekítésének megakadályozására dolgozta ki – derül ki a Mazars legújabb összefoglalójából. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint a már eddig is az EU egyik legszigorúbb transzferár-szabályozását követő hazai gyakorlat várhatóan tovább szigorodik a közeljövőben.

Leszokunk az áfacsalásról? 

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint sikeresek és eredményesek a gazdaságfehérítő intézkedések, hiszen egy év alatt több mint négy százalékponttal csökkent az áfa adórés, ami azt jelenti, hogy mérséklődött az adóelkerülés - közölte az NGM.

Az áfacsalások országa vagyunk 

Évente mintegy 750 milliárd forintra tehető az az áfaösszeg, amelyet elcsalnak az államkasszából. Nem csoda, hogy az adóhatóság egyre újabb és újabb eszközökkel küzd az áfacsalások ellen. De egy kis méz is kellene a bot végére….

Fiktív számlázás: mikor kapja fel a fejét a NAV? 

A feketegazdaság elleni küzdelemben az egyik legfontosabb cél az adóhatóság számára a fiktív számlázás visszaszorítása. Az RSM Hungary szakértőjének segítségével megmutatjuk a leggyakoribb eseteket és a NAV ilyenkor szokásos eljárásait.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo