Csúnya lebukás: a vízfogyasztáson hasalt el egy cég a NAV előtt

A Győr-Moson-Sopron vármegyei adóellenőrök vizsgálták azt a céget, amelyik havi nettó 300 ezer forintért bérelt egy győri ingatlant. 

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy ingatlan-bérbeadással és ingatlan-közvetítéssel foglalkozó cég ellenőrzésekor megállapították, hogy a kimutatott bevételek és az elszámolt költségek nincsenek összhangban. A valós bevétel szakszerű becslése alapján több millió forint áfát kellett fizetnie a társaságnak. Az adóhatósági döntést a bíróság is megerősítette. A cég részletfizetési könnyítést kapott az adóhiány rendezésére.

Az áfabevallások és az Online Számla adataiból úgy tűnt, hogy a kimutatott bevételhez képest aránytalanul sok az elszámolt költség. A kft. ugyanis a vizsgált két évben majdnem hatszor annyi költséget – bérleti díjat, közüzemi díjat – számolt el a bérleményhez kapcsolódóan, mint amennyi bevétele származott annak hasznosításából.

A bérleményhez kiszámlázott közüzemi díjak megerősítették, hogy a munkásszállóként üzemeltetett ingatlant folyamatosan használták, sokan megfordultak az átmeneti szálláson. A valós bevételek meghatározásához a revizorok becslést alkalmaztak, amihez a vízfogyasztást vették alapul, ami nyilvánvalóan, közvetlenül összefügg a lakók számával. Az épület vízfogyasztását a Központi Statisztikai Hivatal átlagos vízfogyasztási adataihoz viszonyították, a bérleti díj meghatározásához pedig a kft. személyenkénti kétezer forintos napi összegével számoltak.

A vízfogyasztáson alapuló becslés szerint az épületben az első vizsgált évben havi 8 fő, a másodikban pedig havi 15 fő lakott átlagosan, amit a cég nem tudott hiteles adatokkal, dokumentumokkal cáfolni. Így a bérleti díj becsült összege a vizsgált évekre összesen több mint 16 millió forint volt, ez alapján a fizetendő áfa meghaladta a 4 millió forintot.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo