Később se kéne a NAV-nak belelátni a számlázóprogramokba az adótanácsadók szerint

Nem csak most, de 2018 után sem tartja indokoltnak a NAV felé történő valós idejű (online) számlázás bevezetését az Adótanácsadók Egyesülete. Véleményük szerint inkább a készpénz használatot kéne csökkenteni a gazdaság fehérítése érdekében.

A NAV felé történő valós idejű (online) számlázás bevezetését a jövőben sem tartjuk indokoltnak – ellentétben a kormány bejelentésével, mely szerint 2018. júliusától működne a tervezett rendszer –, többek között azért sem, mert csak a számlázó programokból kibocsátott számlák adatai állnának azonnal a NAV rendelkezésre. A kézzel kiállított készpénzes számlákat továbbra sem látná a hatóság –mert az uniós szabályozás szerint azokat nem lehet megszüntetni – ezért a számlázás online bekötése az adóhatósághoz nem alkalmas az adócsalások visszaszorítására –mondta el Zara László elnök a szervezet nevében.

Hiába az egy év plusz, el kell kezdeni a felkészülést
Váratlanul kitolták egy évvel a számlákról való kötelező online adatszolgáltatás bevezetésének határidejét, a szakértők szerint viszont így is el kell kezdeni a cégeknek a felkészülést. Valójában szükség is van a plusz időre a bonyolult rendszerek miatt, ráadásul a jogszabály változtatás sem történt még meg.
Sok hűhó semmiért

Az Adótanácsadók Egyesülete egyetért azzal, hogy vissza kell szorítani a csalárd cégeket, hogy a tisztességesen működő vállalkozások kedvezőbb pozícióba kerüljenek. Ennek megvalósítása során azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az adminisztrációs teher ne növekedjen tovább, hiszen ez mindig a szabályokat betartó gazdálkodókat sújtja nagyobb mértékben. Egy ilyen bonyolultságú rendszer bevezetése ugyanis jelentős plusz munkával és költséggel jár a cégek számára, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy össze kell hangolni az összes ügyviteli szoftverrel.

Az Adótanácsadók Egyesülete álláspontja szerint az adóhatóság részére jelenleg rendelkezésre álló 1 milliót áfát elérő számlák adataiból, valamint online pénztárgépekből és az EKÁER rendszeréből már rendelkezésre állnak adatok, melyek összekapcsolásával, és azok alapján végzett ellenőrzéssel hatékonyan léphetnek fel az adóelkerülőkkel szemben.

Inkább a készpénzzel kéne kezdeni valamit

Az adócsalások melegágyát jelentő készpénzes kifizetések aránya azonban még mindig túlságosan magas, ezért javasoljuk, hogy olyan adókedvezményeket, támogatási programokat dolgozzanak ki, amelyek ösztönzik a korszerű, biztonságos és az adóhatóság számára is könnyen ellenőrizhető elektronikus fizetési lehetőségek elterjesztését. (A bankkártyás terminálok telepítésére van támogatás, ld. keretes írásunkat.)

Az általunk javasolt eszközökkel a gazdaság fehérítésére a vállalkozókat sújtó bürokratikus költségek növelése nélkül is lehetőség van úgy, hogy az nemcsak több adóbevételt, hanem nemzetgazdasági szinten jelentős megtakarítást is eredményezzen.

A bankkártya felé terelik a boltokat
Tavaly év végén indította el bankkártyaterminálok telepítését támogató programját az NGM. A szolgáltatók összesen 2,416 milliárd forint támogatásban részesültek, amelyet 30 200 darab új bankkártya-elfogadó hely létesítésére használnak fel. Az NGM egyenként 80 ezer forint támogatást nyújt az új, korszerű bankkártyaterminálok beszerzéséhez és telepítéséhez. A szolgáltatóknak legalább a támogatás mértékének megfelelő díjcsökkentést és annak biztosítását kellett vállalniuk, az elfogadóhely összességében legfeljebb a bankkártyás forgalom egy százalékának megfelelő díjat fizet

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo