Adatszolgáltatás cikkek

hirdetés

Júliustól újabb feladatot kapnának a turisztikai vállalkozások - aki nem teljesíti, büntetnék

Júliustól újabb feladatot kapnának a turisztikai vállalkozások - aki nem teljesíti, büntetnék

A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolja a kormánynak a MTÜ.
Újabb bürokratikus kötelezettség zúdul a büfék és éttermek nyakába

Újabb bürokratikus kötelezettség zúdul a büfék és éttermek nyakába

Jön a kötelező adatszolgáltatás.
Új világ köszönt a szállásadókra - eggyel kevesebb feladatuk lesz

Új világ köszönt a szállásadókra - eggyel kevesebb feladatuk lesz

Megszűnik a kettős adatszolgáltatási kötelezettség.
Fél év haladékot kaptak a turisztikai cégek

Fél év haladékot kaptak a turisztikai cégek

Több tízezer vállalkozást érint a kötelező Ntak-adatszolgáltatásra való felkészülés.
Segítséget jelent a cégeknek a NAV új rendszere - de mire kell figyelni?

Segítséget jelent a cégeknek a NAV új rendszere - de mire kell figyelni?

Jelentős előrelépést hozott a NAV 3.0 rendszer a cégek életében, mivel lehetőséget ad arra, hogy minimalizálják a kézi adatbevitelt a számlakezelésben – és ezzel a hibalehetőségeket is. Ennek előnyeit azonban csak akkor lehet maximálisan kihasználni, ha a rendszerrel kompatibilis szoftveres megoldásokat használnak.
hirdetés
Újabb feladattal nehezítik meg a vendéglátósok életét

Újabb feladattal nehezítik meg a vendéglátósok életét

Novembertől a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén.
Évek óta nem jut dűlőre az EU a multicégek adatainak beszedésével

Évek óta nem jut dűlőre az EU a multicégek adatainak beszedésével

Már több mint 5 éve elfogadta az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely alapján az EU-ban működő, 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégek számára adatszolgáltatást írnának elő.
Adatszolgáltatás – évek óta húzódik és még mindig nincs vége

Adatszolgáltatás – évek óta húzódik és még mindig nincs vége

Már több mint 5 éve elfogadta az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely alapján az EU-ban működő, 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégek számára adatszolgáltatást írnának elő. Országonkénti bontásban kellene közzé tenniük, hogy az EU mely tagállamaiban termelnek nyereséget, mely tagállamokban fizetnek adót, illetve ezt az EU által adóparadicsomnak tekintett EU-n kívüli országokkal kapcsolatban is közöljék. A javaslatot azonban még mindig nem sikerült elfogadni, többek között Magyarország és Németország is blokkolja.
Változások a NAV-nál januártól - mire figyeljenek a vállalkozások?

Változások a NAV-nál januártól - mire figyeljenek a vállalkozások?

Január 1-jétől a cégeknek és az egyéni vállalkozóknak már a magánszemélyek részére kiállított számlákat is jelenteni kell a NAV-nak, ami újabb lökést adhat az online számlázásra való átállásnak. A július 1-jén érvénybe lépő online adatszolgáltatási kötelezettségre a kkv-k többsége fel volt készülve - mivel 57 százalékuk ezt megelőzően is rendelkezett online számlázó programmal.
Hasznot is hoz a cégeknek a NAV adatszolgáltatás

Hasznot is hoz a cégeknek a NAV adatszolgáltatás

Néhány hét múlva bővítik a NAV adatszolgálatásra kötelezettek körét, és bár sokan csak extra adminisztrációt és a nagytestvér árgus szemeit látják a jogszabályváltozás mögött, valójában a vállalkozások nyerhetnek vele a legtöbbet. A kényszerű digitalizáció miatt gyorsabb és olcsóbb lesz az irodai adminisztráció, ráadásul sokan most fűzik integrált rendszerbe a cégek folyamatait.
hirdetés

Már Magyarországon is használhatod a német Netflix-előfizetésedet

Az Európai Unió területén mindenütt azonos feltételek mellett válnak hozzáférhetővé az otthon előfizetett online digitális tartalmak április elsejétől. A szabályok minden fizetett szolgáltatásra vonatkoznak, de a rendszerbe az ingyenes tartalmat szolgáltató vállalatok is beléphetnek.

Fontos határidő közeleg a KATA-soknál

A gazdálkodó szervezeteknek 2018. április 3-ig kell adatot szolgáltatni az adóhatóság részére a kisadózó vállalkozás részére a 2017. évben juttatott, 1 millió forintot meghaladó kifizetésről.

Új világ jön az adózásban júliustól

Jelentős változásra kell készülniük az ÁFA-körbe tartozó vállalkozásoknak, mivel 2018. július 1-től, életbe lép a valós idejű online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség. Az új kötelezettség bevezetése a következő lépés az adózás digitalizálásában, ami a gazdaság kifehérítését, illetve hosszú távon az adózáshoz kapcsolódó adminisztratív folyamatok hatékonyságának növelését jelentheti. A felkészülést érdemes mielőbb elkezdeni, az adatszolgáltatást elmulasztó cégek ugyanis komoly bírságot kockáztatnak.

Tesztüzemmódban a KOBAK – adatok kellenek a NAV-nak

2018. július 1-jén lépnek életbe az online adatszolgáltatás szabályai, tehát az adózóknak eddig az időpontig kell az általuk használt számlázóprogramot alkalmassá tenni arra, hogy az elkészített .xml fájlokat továbbítsa az adóhatóság részére. Szeretném hangsúlyozni, hogy online adatszolgáltatást vezetnek be, bár a köznyelv online számlázásként emlegeti az új rendszert. Az adatszolgáltatás nem lesz teljes körű, csak a meghatározott feltételeknek megfelelő számlákat érinti.

Mi lesz veled EKAER?

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb, a gazdálkodók széles rétegét érintő új szabályrendszereként jelent meg az EKAER mint adatszolgáltatási kötelezettség. A szerdán nyilvánosságra hozott, az EU Bizottságától származó információk szerint azonban, felmerül a kérdés, hogy minden szempontból rendben van-e az EKAER kötelezettséget szabályozó jogszabály.

Később se kéne a NAV-nak belelátni a számlázóprogramokba az adótanácsadók szerint

Nem csak most, de 2018 után sem tartja indokoltnak a NAV felé történő valós idejű (online) számlázás bevezetését az Adótanácsadók Egyesülete. Véleményük szerint inkább a készpénz használatot kéne csökkenteni a gazdaság fehérítése érdekében.

Hiába az egy év plusz, el kell kezdeni a felkészülést

Váratlanul kitolták egy évvel a számlákról való kötelező online adatszolgáltatás bevezetésének határidejét, a szakértők szerint viszont így is el kell kezdeni a cégeknek a felkészülést. Valójában szükség is van a plusz időre a bonyolult rendszerek miatt, ráadásul a jogszabály változtatás sem történt még meg.

Egy évvel később indul csak az új NAV csodafegyver

Eltolja egy évvel a számlákról való kötelező online adatszolgáltatás bevezetését az NGM, idén nyártól - az eredeti határidőtől - kezdve tesztelhetik a vállalkozások a rendszert.

Azt sem tudjuk, miről kell adatot adni három hónap múlva

Új kötelezettségként idén július 1-jétől a számlázóprogramoknak is adatot kell szolgáltatniuk a NAV-nak. Egyelőre azonban sem az adatszolgáltatás módja, sem annak előírt pontos tartalma, sem az adatszolgáltatás elvárt gyakorisága nem ismert, noha a szereplőknek immár kevesebb mint negyedévük van a felkészülésre. A BDO Magyarország szerint a bevezetési határidő kitolására, vagy legalább deklarált türelmi időre lehet szükség.

Milyen számlákat kell jelenteni a NAV-nak?

2017. július 1-től az adatszolgáltatási kötelezettség küszöbértéke 1 millió forintról 100 ezer forintra csökken – figyelmeztettek a Saldo szakértői. Az erre kötelezetteknek az áfabevallásban kell teljesíteniük a bejelentést.

Mindenbe belelát majd a NAV

Az adóhatóságnak közvetlen rálátása lesz több százezer vállalat szinte teljes beszállítói és vevői kapcsolatára a június elején elfogadott adótörvény eredményeképpen, amelynek értelmében jövőre a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az áfa adatszolgáltatási összeghatára – hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Ha közbeszerzést írt ki, erre a határidőre ügyeljen

A közbeszerzési törvény szerint ajánlatkérőnek minősülő szervezetek az éves közbeszerzéseikről „éves statisztikai összegezést” kötelesek készíteni, amelyet legkésőbb a tárgyévet követő év május 31. napjáig kell közzétenni.

Egy változás, amiből baj lehet adóellenőrzésnél

Januártól változott a cégek adatszolgáltatási kötelezettsége a NAV felé, amit ellenőrzéskor vizsgálni fognak. Nem csak társas-, hanem egyéni vállalkozókra is vonatkozik a formula, 2017-től pedig már online lesz az adatszolgáltatás is.

Március végéig minden automatát be kell jelenteni

A NAV az elektronikus pénztárgépekhez hasonlóan akar majd rálátni az automaták forgalmára - írja az Index. A rendelkezés minden élelmiszer-kereskedést végző automatára vonatkozik.

Máshogy kér adatokat a NAV

2015. január 1-jétől változott a pénztárgép használatra kötelezett adóalanyok számlakibocsátáshoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettsége. Lássuk, hogyan!

Választási és pénzlázban az ország

Áprilisban kiderült, uniós adatszolgáltatási kötelezettségük is van a magyar cégeknek. Októberre vártuk az Operatív programok véglegesítését. Kétszer annyi pénzt költöttek a SZÉP-kártyabirtokosok és másfélszer annyi fát használtunk fel a választások miatt, mint 2010-ben. Ez történt 2014 áprilisában.

Még egy adatszolgáltatási kötelezettség... de van értelme!

Az EU vállalkozói minden egyes tagállamban kötelesek Intrastat jelentéseket benyújtani, viszont az azokban szereplő adatok köre az egyes országokban kissé eltérhet.

Milliós bírságokkal játszanak a feledékeny cégek

A hazai vállalkozások jelentős részénél továbbra is alapvető hiányosságok vannak a kötelezően bejelentendő, közhiteles adatbázisokban tárolt céges adatokban. A hiányzó adatok miatt különböző szankciókkal és jelentős pénzbírsággal sújthatják a cégeket, illetve adott esetben a vezető tisztségviselőt is.

Fontos határidő közeleg a trafikosoknak!

Megkezdte a trafikrendszerek minősítését a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vizsgálati központja abból a szempontból, hogy megfelelően vezetik-e és küldik-e be a dohánytermékek nyilvántartását. A dohányboltoknak ugyanis szeptember elsejétől kötelező az adatközlés.

Cégek tízezreinek kell színt vallaniuk

Több tízezer, egyes becslések szerint akár 80-120 ezer vállalkozást is érinthet az az idén januártól életbe lépett szabály, amely a belföldi ügyletekről ír elő adatszolgáltatást, a kétmillió forint áfatartalom feletti kibocsátott számlákról minden cégnek jelentést kell készítenie.

Egy hét van még a kötelező adatszolgáltatás teljesítésére

Március 12-ig kell adatszolgáltatási kötelezettségüket teljesíteniük az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és az Európai Halászati Alapból (EHA) támogatásban részesült gazdálkodóknak.

Adatszolgáltatás régi pénztárgéppel

2013. május 1-jétől rendeletben meghatározott módon kell a pénztárgéppel rögzített adatokat továbbítani a NAV felé, ami csak a műszakilag erre alkalmas pénztárgépekkel lesz megoldható. Vannak azonban átmeneti rendelkezések.

Indul a kötelező E-monitoring adatszolgáltatás!

Február 13-tól kezdődően egy hónap áll az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és az Európai Halászati Alap (EHA) keretében támogatást kapott ügyfelek rendelkezésére, hogy teljesítsék adatszolgáltatási kötelezettségüket. Az adatszolgáltatás kiterjed minden meghirdetett támogatási formára és csak elektronikusan nyújtható be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felé.

Csúnyán megüthetik a bokájukat a figyelmetlen cégek

Vállalkozások százezrei szembesülnek az idén először az adózási rendszer egyik legnagyobb kihívásának számító tételes belföldi összesítő nyilatkozattal, amelyet február 20-ig kell teljesíteniük, elsőként a havi bevallóknak.

Lezárult a cégmódosítási roham – Mi vár a mulasztókra?

Mozgalmas időszak áll a cégek és az ügyvédek mögött, hiszen február elsején lejárt a kötelező adatbejelentésre előírt határidő ám most sem dőlhetnek hátra, hiszen bizonytalan, hogy milyen eljárás vár azon cégekre, amelyek még nem tettek eleget kötelezettségüknek.

Duplájára nőtt a cégjogi esetek száma

Amíg 2012-ben az ügyvédkeresések negyedét a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos jogesetek alkották, addig az Ügyvédbróker.hu, legújabb felméréséből kiderült: 2012 közepére a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos jogi esetek aránya a két évvel ezelőttihez képest duplájára nőtt, decemberben pedig az összes megkeresés közel egyharmadát alkotta, megtörve ezzel a családjogi ügyek korábbi, évek óta tartó dominanciáját.

Adatszolgáltatás: éjfélkor lejár a határidő!

Nyolcvanezer fővárosi cég tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének eddig, a feldolgozás folyamatban van, a rendszer működik - mondta Kenesei Judit, a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának elnöke. A határidő február elsején éjfélkor jár le.

Adatszolgáltatási határidő: nem lesz automatikus a bírság

Nem lesz automatikus bírságolás az elkésett adatszolgáltatás miatt, hiszen a törvény ilyen rendelkezést nem tartalmaz, és az elsődleges cél sem ez, hanem a fiktív cégek kiszűrése. Ettől függetlenül mindenkinek teljesítenie kell adatszolgűáltatási kötelezettségét!
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Tízezrekkel többet fizetnek a budapesti autósok a kötelezőért, mint a vidékiek

Tízezrekkel többet fizetnek a budapesti autósok a kötelezőért, mint a vidékiek

Az idei I. negyedévben 9 százalékkal emelkedett az autók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási éves díja.

Pénzszerzés

Kaszálnak a kkv-k a közbeszerzéseken

Kaszálnak a kkv-k a közbeszerzéseken

Tavaly 4590 milliárd forint értékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Cégblog

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Hozzávetőleg 8,7 milliárd forint értékben fejleszti gyártási, illetve logisztikai kapacitásait a Coca-Cola Dunaharasztiban. 

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo