Adatszolgáltatás régi pénztárgéppel

2013. május 1-jétől rendeletben meghatározott módon kell a pénztárgéppel rögzített adatokat továbbítani a NAV felé, ami csak a műszakilag erre alkalmas pénztárgépekkel lesz megoldható. Vannak azonban átmeneti rendelkezések.

Június 30-án cserélni kell - Kép: SXC

2013. május 1-jétől, legkésőbb július 1-jétől, illetve 2014. január 1-jétől kell átállni a NAV-al online adatkapcsolatra képes új pénztárgépek alkalmazására ahogyan arról a kormányrendelet kihirdetése kapcsán már beszámoltunk (erről szóló cikkünket itt olvashatja).

A Magyar Közlöny 2013. február 15-én megjelent számában kihirdetett rendelet a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatását is szabályozza az 5. mellékletben meghatározott tartalommal és formában. Ezt viszont csak olyan pénztárgéppel teljesíthető, amely műszakilag alkalmas és teljesíti a pénztárgép adóügyi ellenőrző egysége és a NAV szerverei közötti kommunikációra vonatkozó előírásokat, írja cikkében a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt..

A rendelet 1. melléklete meghatározza a nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel, taxaméterrel eleget tenni kötelezettek körét. Ugyanakkor meghatároz átmeneti rendelkezéseket, amelyeket a pénztárgép alkalmazására kötelezettek alkalmazhatnak.

Ha nincs elektronikus napló

A 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett, a rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő, valamint elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek 2013. június 30-ig üzemeltethetők.

A pénztárgépek szervizelésére, üzemeltetésére, a pénztárgép adataira vonatkozó adatszolgáltatásra – ideértve az adómemória kiíratására vonatkozó kötelezettséget is – a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 2013. február 15-én hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.

A legkésőbb 2013. június 30-ig használható pénztárgépek típus megnevezését és engedélyszámát 2013. március 10-ig teszik közzé a NAV honlapján, hívják fel a figyelmet a Saldo szakértői.

Ha van elektronikus napló

Utaztatáshoz nem kell pénztárgép
Felmentés kérhető az adóhatóságtól a pénztárgép adóügyi egységgel (AEE) való felszerelése alól ha a pénztárgép olyan helyen üzemel, ahol az adatkapcsolat létesítéséhez szükséges elektronikus hírközlő hálózat nem érhető el. A pénztárgép alkalmazásának kötelezettsége alól kivételt képez az utazási iroda, utazási ügynökség, turisztikai szolgáltató iroda utazási szolgáltatásai tekintetében.
Havonta, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell a NAV részére elküldeni elektronikusan az elektronikus naplókat, valamint az elektronikus naplók adattartalmát 2013. július 1. és a pénztárgép használatból történő kivonása közötti időszakban.

Az ilyen pénztárgépek üzemeltetői 2014. február 28-ig kötelesek a pénztárgép adómemóriáját a 2013. január 1. és a pénztárgép használatból történő kivonása közötti időszakra kiíratni, és az adatokat az adó megállapításához való jog elévüléséig megőrizni.

A 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett, a rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő, de elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek 2013. december 31-éig üzemeltethetők.

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének technikai részleteiről szintén március 10. után lehet tájékozódni a NAV honlapján.

Pénztárgépcsere: megvannak a technikai paraméterek
Gőzerővel folyik a pénztárgépek Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) történő bekötésének előkészítése: pénteken a technikai paramétereket rögzítő rendelet is megjelent. Az átállásra korábban meghatározott időszak igen szűk, a pénztárgépek tudása, s ára között számottevő eltérések mutatkoznak, a vállalkozásoknak érdemes tehát mielőbb áttekinteni a kötelezettségeket és lehetőségeket.
A fenti határidők lejárta után a pénztárgép használatra kötelezett adóalany az Áfa tv. 178. § (1a) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségét a rendelet 4. és 5. mellékletben meghatározott tartalommal és formában, és az ott meghatározott módon köteles teljesíteni, mutat rá a Saldo. Azaz: olyan pénztárgépet kell beszereznie a határidőig és alkalmaznia a határidő lejárta után, amely teljesíti a gép adóügyi ellenőrző egységében tárolt bizonylati adatok tartalmára és szerkezetére, valamint az adóügyi ellenőrző egység és a NAV szerverei közötti kommunikációra vonatkozó előírásokat.

Drága a csere

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke szerint a a most működő pénztárgépek nagy része nem felel meg az új rend által támasztott elvárásoknak. Cserélni kell tehát, azonban a szakember megítélése szerint ez a váltás akkor lehet igazán hatékony, ha nagy tudású, bankkártyák, külső kapcsolatok kezelésére is alkalmas kasszákat szereznek be a kereskedők. Ezek azonban drágák, Zs. Szőke Zoltán szerint akár félmillió forintba is kerülhet egy ilyen pénztárgép. Így mindenképpen szükség van az állami szerepvállalásra, valamilyen támogatás formájában.

Elvileg a meglévő pénztárgépek átalakításához, a régiek lecseréléséhez az állam támogatást nyújt.

Nincs az új előírásoknak megfelelő gép a piacon

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint jelenleg az első és legfontosabb probléma, hogy az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek nem kaphatóak egyetlen pénztárgépgyártónál sem. A feltételeknek megfelelő új gép fejlesztési ideje legalább 4-12 hónapot vesz igénybe. A fejlesztést követő tesztelésre és az így kiszűrt hibák kijavítására legalább egy újabb hónapra lenne szükség. Az ezután esedékes engedélyezési eljárás átfutási ideje megint csak 1 hónap, amennyiben nincs szükség hiánypótlásra vagy más korrekcióra.

A gyártóknál csak ezután történhet meg a pénztárgépek megrendelése, amelyek szállítási ideje minimum 3-5 hónapra tehető. Mindezek fényében álláspontjuk szerint az jósolható, hogy az új szabályoknak megfelelő első pénztárgépek üzembe helyezése reálisan legalább 8-10 hónap múlva várható. Így azt javasolják, hogy az új pénztárgépek bevezetése történjen lépcsőzetesen, reális ütemezés mellett, amelyet szakmai konzultáció előz meg.

Bulgáriában bevált a rendszer

A görögök is bevezetik
Görögországban is azt tervezik, hogy elektronikus úton összekapcsolják a pénztárgépeket az adóhatósággal. Az MTI által idézett ekathimerini internetes hírportál beszámolója szerint a pénztárgépeket a pénzügyminisztérium Taxisnet elnevezésű központi elektronikus nyilvántartási rendszerébe kapcsolják be, ami lehetővé teszi az áfa-bevételek azonnali nyomon követését. A rendszer 2013 első negyedévében indulhat.
Alátámaszthatja a szervezet véleményét a bulgáriai példa, ahol tavaly március végén kapcsolták az összes kasszát a rendszerbe. Ezt a lépést azonban a hvg.hu korábbi összeállítása szerint nagyon alapos előkészítő munka előzte meg. Az egyeztetések 2010-ben indultak. Ekkor készültek el a részletes tervek is, és a rendszert a pénztárgépek gyártójával (a Telekom Austria bolgár leányvállalatával) együttműködve alakították ki, majd fokozatosan vezették be. Előbb (2011 elején) a benzinkutaknál, majd (2011 őszén) az áfaköteles körbe tartozóknak kellett kapcsolódni, s csak ezt követte minden érintett bekötése tavaly tavasszal.

A bolgár példa azért is lehet érdekes Magyarország számára, mert nagyságrendileg hasonló mennyiségű, mintegy 300 ezer pénztárgép esetében kellett megoldani az online kapcsolatot az adóhatósággal. Az alapos előkészítés úgy tűnik eredményes volt. Dr. Kiril Avramov, a Political Capital Bulgaria munkatársa Gazdaság TV-nek rekordmagas bevételről számolt be: a regisztrált adózóktól mintegy 1,5 milliárd euróval több adót tudtak így beszedni.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Vám- és Adóhivatal közös közleményt adott ki az új pénztárgépekre vonatkozó szabályokról. Megjelentek a részletek a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról. A teljes szöveget regisztrált felhasználóink itt olvashatják.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo