Új világ jön az adózásban júliustól

Jelentős változásra kell készülniük az ÁFA-körbe tartozó vállalkozásoknak, mivel 2018. július 1-től, életbe lép a valós idejű online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség. Az új kötelezettség bevezetése a következő lépés az adózás digitalizálásában, ami a gazdaság kifehérítését, illetve hosszú távon az adózáshoz kapcsolódó adminisztratív folyamatok hatékonyságának növelését jelentheti. A felkészülést érdemes mielőbb elkezdeni, az adatszolgáltatást elmulasztó cégek ugyanis komoly bírságot kockáztatnak.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A július elsején életbe lépő online számlaadat szolgáltatási kötelezettség értelmében az adózóknak közvetlenül a számlakiállítást követően adatot kell szolgáltatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére. Az online adatszolgáltatást a 100 ezer forint összeget elérő, vagy azt meghaladó ÁFA-tartalmú, számlázó programmal kibocsátott számlák esetében szükséges teljesíteni.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/StuartMiles

Az adatszolgáltatásról

Az adatokat elektronikus úton a releváns jogszabály-tervezetben meghatározott struktúrában, XML formátumban kell továbbítani az adóhatóságnak, egy külön erre a célra kialakított online felületen keresztül, a számla kiállítása után azonnal. Fontos követelmény, hogy az adatszolgáltatásnak teljes mértékben automatizáltnak kell lennie, manuális beavatkozás csak egyes esetekben, utólagos javítás során megengedett.

A NAV minden esetben válaszüzenetben tájékoztatja az adózót az adatszolgáltatás sikerességéről, hiba esetén pedig annak természetéről. Sikeres adatszolgáltatás esetén a NAV minden egyes számlához külön visszaigazoló kódot küld, amelyet az adózónak visszakereshető módon kell letárolnia.

Adózás 2018: idén is van mire figyelni…
Hiába csökkent a szociális és az egészségügyi hozzájárulás mértéke, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt még nőnek is a vállalkozók adóterhei – vélekedett lapunknak Zara László. Az adószakértő szerint az adózás rendjének egyes változásai komoly veszélyeket jelentenek a cégek számára, egyes esetekben az adózói jogok, illetve jogérvényesítési lehetőségek is szűkültek, és jön néhány olyan változás is, amely minden magyar céget érint.
Január közepén került fel a NAV, illetve az NGM oldalára a véglegesnek szánt, jelenleg ratifikációs eljárás alatt álló rendelet-tervezet, valamint az adatszolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó technikai leírás, amely tartalmazza a fejlesztéshez szükséges információkat.

A kézi számlák esetében, amennyiben azok ÁFA-tartalma eléri a 100 ezer forintos értékhatárt, az adatszolgáltatást 5 napon belül manuálisan kell teljesíteni a NAV weboldalán keresztül. Az 500 ezer forintot elérő, vagy meghaladó ÁFA összegű számlák esetében az adatszolgáltatást 1 napon belül kell teljesíteni. A kézi számlákat kiállító adóalanyok adminisztrációs kötelezettségeinek támogatásra a NAV biztosítani fog egy mindenki számára hozzáférhető, ingyenesen elérhető számlázóprogramot, amely megfelel minden jogszabályi előírásnak, ezzel lényegében alternatívát kínál a számlatömböt használóknak. A számlázóprogram várhatóan idén nyár elején lesz elérhető.

Hogyan érinti ez az adózókat?

Az online adatszolgáltatási kötelezettség a fentiek értelmében biztosan érinteni fogja a belföldön ÁFA-köteles termékértékesítést, valamint a szolgáltatásnyújtást teljesítő vállalkozások jelentős részét. Kivételt elsősorban a kis- és mikro-vállalkozások jelenthetnek, amelyeknél a kibocsátott számlák ÁFA-tartalma nem éri el az értékhatárt, illetve akik nem magyar adóalanyok részére értékesítenek.

„Az adatszolgáltatás jellegéből adódóan komoly adminisztratív terhet jelent majd az érintett adózók számára egy, a jogszabályoknak megfelelő rendszer felállítása. Ez egyrészt fejlesztést igényel részükről, másrészt egyes cégek, elsősorban multinacionális vállalatok esetében különböző belső szabályzatok, adottságok miatt problémás lehet az adatszolgáltatásra létrehozott megoldás implementálása, például azért, mert olyan központilag fejlesztett vállalatirányítási rendszert alkalmaznak, amely nem rendelkezik az adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges funkciókkal” – mondta el Tancsa Zoltán, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának igazgatója.

Adózni nem lesz egyszerűbb, de olcsóbb sem
A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerint a 2018-ban hatályba lépő szabályozás és a tervezett reformok egyfelől rontják az adózási számviteli szakma presztízsét, másfelől nem javítják a munkaterhelését. A 2018 nyarán bevezetésre kerülő online számla-adatszolgáltatás nem hoz érdemi adminisztrációcsökkentést a szakemberek számára. „10 éves távlatban azonban várható, hogy az adatrögzítői feladatok valóban jelentősen csökkenni fognak, amely sok könyvelő munkáját teheti majd feleslegessé. Készülni kell arra, hogy a szakma, amit ma könyvelés alatt értünk, 10 éven belül el fog tűnni.” – emelte ki Zara László, az egyesület elnöke.
Az online adatszolgáltatási kötelezettség hasonló problémákat vethet fel az adózók számára, mint az EKÁER rendszer, vagy az adatexport funkció bevezetése, azonban – a fent leírtakból adódóan – az adózók jóval szélesebb körét fogja érinteni – és emellett az adatszolgáltatás gyakorisága és a szükséges adatok volumene is jóval meghaladja majd a korábbi követelményekét.

Ugyanakkor, az adatszolgáltatási folyamatot biztosító rendszer implementálását követően az adózók jelentős adminisztrációs tehertől szabadulhatnak meg, tekintettel arra, hogy az adatszolgáltatás kiváltja a jelenleg az ÁFA bevallás részét képező, számla szintű jelentési kötelezettséget, legalábbis a kimenő számlák tekintetében. Emellett a NAV az adatszolgáltatás bevezetésével biztosítani fog néhány, az adózási folyamatokat támogató szolgáltatást, így például számlabefogadóként lekérdezhetők lesznek az adózó nevére kiállított és lejelentett számlák. Az adóhatóság bizonyos szabálytalanságok esetén preventív jelleggel tájékoztatást nyújt, melynek köszönhetően elkerülhető a büntetés egy esetleges jövőbeli ellenőrzés alkalmával.

Az intézkedés lehetséges távlati hatásai

„Az új követelmény bevezetésével minden eddiginél nagyobb mennyiségű adat áll majd a NAV rendelkezésére, ráadásul mindez valós időben, közvetlenül az egyes számlák kiállítása után. Ez hatékonyabb kockázatelemzést tesz lehetővé, amelynek köszönhetően az adóhatóság könnyebben, akár még az ÁFA bevallások beadása előtt azonosíthatja a kockázatos adózói ügyleteket. Ennek értelmében az várható, hogy az adóellenőrzések célzottabban fognak zajlani, illetve kevesebb, pusztán adatgyűjtésre irányuló kapcsolódó ellenőrzés végrehajtása lesz szükséges” – hangsúlyozta Tancsa Zoltán.

„Bár a július elsejei határidő távolinak tűnik, a felkészülést érdemes minél hamarabb elkezdeni, mert igen komoly következményekkel járhat, ha egy vállalkozás nem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. A jogszabályok alapján azok a cégek, amelyek nem, vagy nem megfelelő módon adják át az adatokat a NAV-nak, számlánként legfeljebb 500 ezer forintos mulasztási bírsággal lesznek sújthatók” – tette hozzá Tancsa Zoltán.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo