NGM cikkek

hirdetés

A megbízható cégek versenyképesebbek

A megbízható cégek versenyképesebbek 

Azokba az országokba, ahol kellő súlyt fektetnek a felelős üzleti magatartásra, szívesebben mennek a beruházók, mert jobban számolhatnak az egyenlő versenyfeltételekkel, hosszabb távra tudnak tervezni - hangsúlyozta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Pénzügyminisztérium, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet konferenciáján.
Mozgalmas hét jön Magyarországon – komoly pakkot kapunk

Mozgalmas hét jön Magyarországon – komoly pakkot kapunk 

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, a legfontosabbak a novemberi infláció, a külkereskedelmi termékforgalom és az építőipar októberi, illetve a mezőgazdaság idei adatai, valamint az államháztartás központi alrendszerének november végi helyzetéről szóló gyorstájékoztató.
Új minisztérium alá kerül a szakképzés az NGM helyett

Új minisztérium alá kerül a szakképzés az NGM helyett 

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága támogatta az innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt kinevezését hétfői ülésén, Palkovics László azt mondta, a klímapolitikára, az infokommunikációra és a felnőttképzésre fog koncentrálni.
Munkahelyteremtésre kapnak támogatást kkv-k

Munkahelyteremtésre kapnak támogatást kkv-k 

Több mint 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 293 vállalkozás a „Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása” program keretében – jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a támogatással több mint 2000 új munkahely létesítéséhez, valamint 3600 munkahely megőrzéséhez járul hozzá a kormányzat, érdemben javítva ezzel a kkv-szektor versenyképességét.
EU-s támogatásból léphetnek tőzsdére a kkv-k

EU-s támogatásból léphetnek tőzsdére a kkv-k 

Támogatási szerződést írt alá a BÉT és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), mely szerint a magyarországi kkv-k vissza nem téríntendő támogatást vehetnek igénybe a BÉT-től a tőkepiaci finanszírozáshoz szükséges tudás megszerzésére és a tőzsdei megjelenés költségeire.
hirdetés
Új világ jön az adózásban júliustól

Új világ jön az adózásban júliustól 

Jelentős változásra kell készülniük az ÁFA-körbe tartozó vállalkozásoknak, mivel 2018. július 1-től, életbe lép a valós idejű online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség. Az új kötelezettség bevezetése a következő lépés az adózás digitalizálásában, ami a gazdaság kifehérítését, illetve hosszú távon az adózáshoz kapcsolódó adminisztratív folyamatok hatékonyságának növelését jelentheti. A felkészülést érdemes mielőbb elkezdeni, az adatszolgáltatást elmulasztó cégek ugyanis komoly bírságot kockáztatnak.
Kisgyermekes szülő után adókedvezmény jár

Kisgyermekes szülő után adókedvezmény jár 

Akár évi 282 ezer forintnyi közterhet is megtakaríthat az a vállalkozás, amelyik kisgyermekes szülőt foglalkoztat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számítása szerint a munkáltatók mintegy 60 ezer érintett után nem érvényesítik az adókedvezményt, amelynek igénybevétele rendkívül egyszerű, mindössze egy igazolás kell hozzá.
Az ellenőrzött munkaadók 68 százalékánál találtak munkaügyi szabálytalanságot

Az ellenőrzött munkaadók 68 százalékánál találtak munkaügyi szabálytalanságot 

A munkaügyi hatóság az ellenőrzött 10 186 munkáltató 68 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, ezek a vizsgált 45 951 munkavállaló 67 százalékát érintették, mindezek az adatok a munkáltatóknál stagnálását, a dolgozóknál pedig 2 százalékpontos emelkedést mutatnak 2016 első félévéhez képest - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának a tárca honlapján közzétett jelentésében.
Újabb lépést teszünk kelet felé

Újabb lépést teszünk kelet felé 

A csatlakozási okmányok átadásával és az első tőkerészlet átutalásával Magyarország csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pekingi székhelyű nemzetközi pénzügyi intézmény Koreában zajló éves közgyűlését követően.
Fokozódik a verseny a munkaerőért

Fokozódik a verseny a munkaerőért 

Egyre intenzívebb verseny indult a munkaerőért Magyarországon - mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit, valamint és a BKIK Munkaerő - 2017 címmel rendezett konferenciáján.
hirdetés

Módosul a lakhatási támogatás 

Módosul a lakhatási támogatás feltételrendszere a munkaerő-mobilitás további ösztönzése érdekében. A gyakorlati tapasztalatok indokolttá tették a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye közötti távolság minimális mértékének leszállítását. Ennek értelmében 100 km-ről 60 km-re csökken a távolság, a korábbi legalább 5 óra oda-vissza utazási időre vonatkozó feltétel pedig hatályát veszti, így a jövőben még többen élhetnek a támogatással.

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelmi és munkaügyi szabályok betartását 

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2017-es ellenőrzési tervéből.

Rászáll a webshopokra a kormány 

Megemelné az NGM a szabálytalanságot elkövető internetes áruházakra kiszabható bírságok összegét, mégpedig nem is kicsit. Főleg a kicsiknek lesz ez gond.

Minisztériumi kalkulátor segít spórolni 

A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában segít a cégeknek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által készített kiva-kalkulátor - közölte a szaktárca az MTI-vel.

Nem tetszik a kormánynak, de betartja, amit az EU kért 

Nem sérti az uniós jogot a Bizottság által kifogásolt, sávosan progresszív rendszerben beszedett élelmiszerlánc-felügyeleti díj, közölte az NGM, ennek ellenére már tavaly, a vizsgálat elindulásakor a kérésnek megfelelően változtatták a szabályt.

Jövőre is folytatódik a munkahelyvédelmi akció 

Jövőre is folytatódik a 3 éve indított munkahelyvédelmi akció, amely jelentősen hozzájárult a munkanélküliség és a munkáltatók terheinek csökkentéséhez - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

Ön hogyan csökkentené a bürokráciát? 

A vállalkozások versenyképességének növelése érdekében programot indított a felesleges és idejétmúlt bürokratikus szabályozások lebontására a Nemzetgazdasági Minisztérium - jelentette ki a tárca gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában. A vállalkozások ötleteit is várják.

Ingyen munka semmiképp nincs!  

Nincs ingyen próba- vagy más munka, az első naptól kell a bejelentés és figyelni kell a pihenőidőre is. Tanácsokat szedett össze a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ahhoz, hogy megfogalmazásuk szerint tartós alapokat lehessen teremteni a vállalkozásnak. Az NGM a TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projektje keretében adta közre, hogy mit és miért kell betartani.

Nem nyúlnak a SZÉP kártyához 

A hazai turisztikai forgalom növekedését az elmúlt évben is elsősorban a belföldi vendégforgalom bővülése táplálta, amely mögött egyértelműen a SZÉP Kártya sikere állt, a Nemzetgazdasági Minisztérium ezért nem tervezi a rendszer átalakítását - közölték.

Újabb sikeres cégeket díjazott Varga Mihály 

Minden erős gazdaság alapja az agilis, sokszínű vállalkozói környezet – fogalmazott Varga Mihály a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerés átadóján. Újabb három céget díjaztak.

Nem eléggé családtag a vejünk vagy a menyünk 

A törvény szerint a boltok akkor nyithatnak ki vasárnap, ha - más szabályok mellett - a tulajdonos vagy közeli hozzátartozója áll a pult mögött. A vő vagy meny ebbe nem tartozik bele az NGM szerint.

Van, aki már kapott az uniós pénzből  

Megszülettek az első jogerős támogatói döntések a 2014-2020 közötti Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tavaly októberben meghirdetett pályázatain közölte az NGM. Így néhány cég már örülhet az uniós pénznek.

Így néz ki az új NGM 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) olyan erős és versenyképes gazdaságot igyekszik építeni Magyarországon, amely mindenki számára sikert és lehetőséget teremt - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatta a tárca államtitkárait.

Díjazzák a legjobb vállalkozói elképzeléseket! 

Az Európai Bizottság közzétette a 2014-es Európai Vállalkozásösztönzői Díj pályázati felhívását: a verseny célja, hogy elismerésben részesítse azokat a legötletesebb és legsikeresebb kezdeményezéseket, amelyekkel az európai állami szervek és köz-magán társulások a vállalkozói kedvet és különösen a kis- és középvállalkozások működését ösztönzik.

Túl sokba kerül a kis cégeknek a pénztárgép 

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az olcsóbb pénztárgépek hiánya több milliárd forint többletkiadást jelent a legkisebb vállalkozások számára a kereskedelemben, ha a cégek az NGM felhívásának megfelelően járnak el, vagyis augusztus 31-ig megrendelik az új pénztárgépeket.

Matolcsy az MNB, Varga az NGM élén 

A miniszterelnök Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére. Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

Mit nekünk a tények, a sikerpropaganda a lényeg 

Három napon belül kétszer is felhívta a figyelmem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a jövedelemalakulásban felfedezhető pozitív tendenciákra. Nagyon is vevő lennék a sikertörténetek közvetítésére. Ezen a területen azonban ilyet nem látok.

Keresik Európa legsikeresebb és kreatívabb vállalkozóit 

A Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottsággal közösen 2013-ban is pályázatot hirdet az európai vállalkozások ösztönzésére létrehozott díj elnyerésére összesen hat kategóriában.

Indul a kiegészítő bérkompenzációs pályázat 

Indul a 21 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett kiegészítő bérkompenzációs pályázat, amelyen a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) várakozása szerint 450-650 ezer munkavállaló juthat 2-3 százalékos bérkiegészítéshez - jelentette be Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón.

Csődhullámot hozhat a kormány új terve 

Az adójóváírás és a szuperbruttó kivezetése, valamint az egészségügyi hozzájárulás emelése a legtöbb „bérből és fizetésből” élőt rosszul fogja érinteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elkészítette a kompenzációs csomag tervét: kötelező béremelés a versenyszférában, megemelt minimálbér és a 202 ezer forint felett keresők plusz fizetési kötelezettsége szerepel benne. Vagyis – bár nem hívják így – lesz második kulcs, ami lényegileg a Matolcsy gazdaságpolitika legfontosabb elemének fenntarthatóságát vonja kétségbe. A részleteket szeptember 28-ára ígéri a kormány.

Megtorpant a magyar gazdaság 

Az előző negyedévhez képest stagnált a GDP, éves összehasonlításban viszont 1,5 növekedést mutat - közölte a KSH. A Nemzetgazdasági Minisztérium számított a rosszabb adatokra, míg az elemzők - a kormányzattal egyetértésben - két százalékos év végi növekedést prognosztizálnak.

Egyre kevesebb eva-t fizetünk 

Egyszerűsített vállalkozói adóból júliusban 36,3 milliárd forint, az első hét hónapban 82,6 milliárd folyt be a költségvetésbe a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartási adatai szerint.

Kilakoltatás után: elég lesz kétmilliárd az eszközkezelőnek 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint 2011-ben várhatóan nem lesz szükség az eszközkezelőre vonatkozó kormányhatározatban szereplőnél nagyobb forrásra az érintett adósok közül leginkább rászorultak megmentéséhez.

Matolcsy 160 forintos svájci frankban is gondolkodik 

A svájci frank alapú hitelek esetében a törlesztő részletek árfolyamának 160 forint/svájci frankban való rögzítéséről is gondolkodnak a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM), derült ki a tárca hétfői, civil szervezetekkel való konzultációja után.

742 milliárd forint a hiány 

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számított - első negyedévi hiánya 742,1 milliárd forint, az éves előirányzat 108 százaléka volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

2 százalékos lehet a többlet 

Az idén az államháztartás többlete a GDP 2 százaléka lehet - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyarország strukturális reformprogramjának végrehajtásáról szóló tájékoztatóban pénteken.

Egy kattintásba kerül megnézni az államadósság mértékét 

Elindította Magyarország  "adósságnyomás-mérőjét" a Nemzetgazdasági Minisztérium; a tárca szándékai szerint így bárki nyomon követheti hazánk államadósságának alakulását.

"Minden esély megvan" a 4-6 %-os növekedésre 

A Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára szerint minden esély megvan arra, hogy a gazdasági növekedés 2013-ra, 2014-re elérje a 4-6 százalékot.

Olcsóbb benzinár: kormányzati nem az adócsökkentésre 

A kormány szerint a növekvő üzemanyag árakkal kapcsolatos problémát adópolitikával nem lehet megoldani - fejtette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának szerdai ülésén, amelyen a kormány és a bizottság elutasította az MSZP-nek az üzemanyagok után fizetendő jövedéki adó mérséklését javasló a törvénymódosítását.

Lesz itt még 4-6 százalékos növekedés! 

A gazdasági kormányzat GDP-növekedésre vonatkozó várakozása 2013-14-re vonatkozóan változatlanul a 4-6 százalékos közötti tartományban mozog - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya.

Minisztérium: 700 ezren biztosan jól jártak 

Januárban már közel 700 ezer magánszemély vette igénybe a családi kedvezményt, az NGM reményei szerint ez a szám hamarosan eléri a 900 ezret is. A minisztérium szerint átlagosan mintegy 16 ezer forinttal nőtt a családok jövedelme.

Foglalkoztatás: ahogy a minisztérium látja 

A rugalmas foglalkoztatási formák elterjesztésével javulhat a munkaerő-piaci aktivitás; erre szükség is van, mert a magyar foglalkoztatási ráta a második legalacsonyabb az Európai Unióban (EU) - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A kormány jelentős adminisztrációcsökkenést ígért a kkv-knak 

A K&H-Piac&Profit: Üzleti Tippek címet viselő, kkv-knak rendezett  konferenciasorozat  első állomásán, Budapesten Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy három lépcsős adminisztrációsteher-csökkentési programot jelentett be. Az államtitkár előadásából kiderült, hogy a vállalkozásoknak mintegy 500-600 milliárd forint költségcsökkenést okozó intézkedéssorozat első lépcsőjeként, 2011 első felében 105,2 milliárd forint, 2011 második felére 400 milliárd forint, 2012-2013-ra pedig tovább tízmilliárdok maradnak a vállalkozások kasszájában. Az adminisztrációs terhek jelentős mérséklésével a kkv-k saját fejlesztési forrásokhoz juthatnak.

Új Széchenyi Terv: "sörétes puska versus mesterlövészet" 

A kormányzat stratégiai szerepet szán a kkv-knak a gazdaság fellendítésében, versenyképesség növelésében. 2011-ben elindul az új Széchenyi Terv, melynek keretében az EU-s források kkv-knak kedvezőbb konstrukcióit ígérik, a Széchenyi Kártya kibővült választékot kínál, valamint a kkv-k támogatott, kedvezményes hitelkonstrukciók között válogathatnak. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az Új Széchenyi Terv új szervezési elveiről beszélt a Piac és Profit és a K&H Bank Zrt budapesti konferenciáján.

Nagyon nem tetszik Matolcsyéknak a kamatemelés 

Szakmailag semmi sem indokolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb kamatemelését. A kormány szerint a 2010-es 4,9 százalékos helyett 2011-ben 3-3,5 százalékos infláció várható, tehát a pénzromlás csökkenő trendpályán mozog. - állítja a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Magyarország Svédországgal egy csapatban 

A talpra állás költségvetését fogadta el az Országgyűlés csütörtökön, a büdzsé a gazdasági növekedési, adócsökkentési, foglalkoztatás növelési és a pénzügyi stabilitási értékeket képviseli - közölte a Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

Egykulcsos szja: Ukrajna, Szlovákia és Románia társaságában 

A magyarországi adórendszer versenyképességének javítása céljából, az új gazdasági rendszer kialakításának részeként legfontosabb feladat az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer bevezetése, a gyermeket vállaló családok terheinek mérséklése, a családi típusú adóztatás megteremtése, valamint az adóztatás jelentős egyszerűsítése - foglalja össze az Nemzetgazdasági Minisztérium háttéranyaga az adózás területén a legfontosabb feladatokat.

Átlagosan 2,4 millió forint támogatás egy új munkahelyért 

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) kuratóriuma szeptember 6-án döntött azokról a pályázatokról, amelyek A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése elnevezésű kiírásra érkeztek be.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo