Még mindig a bejelentésen spórolnának a cégek

Egyre szigorúbban ellenőrzi a NAV a feketefoglalkoztatást, és egyre többször kell is büntetniük. A feketelista adatai szerint idén fél év alatt több bírságot szabtak ki, mint korábban egy-egy évben. Az adóhatóság szégyenlistájára a legtöbbször a gazdaságilag gyengébb megyékből kerülnek fel a cégek.

Kép: SXC

Az adóhatóság a honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza azoknak az adózóknak a nevét, címét, adóazonosító jelét, akik elmulasztották a náluk foglalkoztatottak munkaviszonyát bejelenteni. A múlt év elejétől csak a notórius csalók neve kerül fel a „szégyenlistára”, azoké, akik ismételten, a korábbival azonos jogsértést ugyanazon a telephelyen követtek el. Ez év első felében az adóhatóság munkatársai 16 540 esetben folytattak le kifizetéseket (juttatásokat) terhelő járulékokkal kapcsolatos ellenőrzést, és több mint 16 milliárd forint be nem vallott járulékot tártak fel – tájékoztatott a feketelista.hu. Ez az összeg vészjósló: tavaly a revizorok egész évben valamivel több mint 20 milliárd forint járulékkülönbözetet állapítottak meg, 2012 óta ez volt a legnagyobb összeg. Az eddigi adatok alapján várható, hogy a 2016. évi feltárás a tavalyit is meghaladja. Az idén ellenőrzésenként átlagosan 823 000 forint adókülönbözetet állapítottak meg, kétszer akkora összeget (410 000), mint a múlt év azonos időszakában.

A feltárt esetek számának emelkedése annak is betudható, hogy az adóhatóság újabb tevékenységi körökre terjesztette ki a szigorúbb ellenőrzést. Fokozott figyelmet fordít például a munkaerő-kölcsönző cégekre, jellemzően a takarító, karbantartó és vagyonvédelmi vállalkozásokra. Az adóellenőrök tapasztalatai szerint a vendéglátás, az építőipar és a mezőgazdaság cégeinél „felejtik” el leggyakrabban bejelenteni az alkalmazottat. Az adóhatóság a mezőgazdasági idénymunkákkal kapcsolatosan felhívja a figyelmet: elég ugyan, ha a felek csak szóban állapodnak meg, de a foglalkoztatást a munkáltatónak akkor is be kell jelentenie az adóhatóságnál. Az idénymunka után munkavállalóként napi 500 forint közterhet kell leróni. A feltárást nagyban nehezíti, hogy sokszor a foglalkoztatottak félnek bejelenteni, hogy munkáltatójuk „megcsúszott” a járulékok befizetésével!

Ebből van mindig gond egy munkaügyi ellenőrzésen
A szabályozási környezet változása, az időnként nehezen értelmezhető vagy többféle értelmezés alapján is alkalmazható előírások, illetve az ellenőrzési és ítélkezési gyakorlat esetleges eltérései mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkaidő-szervezéshez kapcsolódó kérdések folyamatos kihívást jelentenek a foglalkoztatók részére.
Jogtalan előnyök

A kimondottan foglalkoztatásra irányuló célzott ellenőrzések során az adóhatóság 2012 és 2016 első féléve között vizsgált esetek 42 százalékában (21 393 cégnél) tárt fel szabálytalanságot – összegzi a feketelista.hu. Az utóbbi időben sokat javított a helyzeten az online pénztárgépek kötelező alkalmazása. Elemzők szerint jórészt ennek köszönhető, hogy a „feketemunka” nemzetgazdaság teljesítményéhez viszonyított aránya a korábban becsült 30 százalékról napjainkra 20-22 százalékra csökkent. Ennek körülbelül a felét a feketén foglalkoztatás adja. Összességében tisztul, fehéredik a gazdaság.

A munkavállalókat feketén foglalkoztató vállalkozások jogtalanul jutnak versenyelőnyhöz. A bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalót is hátrányok érik, hiszen ilyen esetben veszélybe kerülhet nyugdíjellátása, táppénz-jogosultsága, sőt akár hitelfelvételét is elutasíthatja a pénzintézet, mivel jövedelmét nem tudja hiteles forrásokkal igazolni. A törvény a bejelentést elmulasztót kizárja a közbeszerzési eljárásokból, és nem részesülhet költségvetési támogatásban.

Mik a retorziók?
A mulasztónak az elmaradt bevallás befizetésén kívül bírság kiszabásával is számolnia kell. Ennek összege elérheti a 1 millió forintot. Az adóhatóság – indokolt esetben – az adóköteles tevékenység célját szolgáló helyiséget 12 nyilvántartási napra lezárhatja, illetve, üzlethelyiség nélkül végzett tevékenység esetén, üzletzárást helyettesítő bírságot állapít meg. Ennek összege magánszemély esetében 200 000 forint, egyéb adózónál pedig 500 000 forint.
Hol a legfeketébb?

Az adóhatóság listája szerint az elmúlt öt évben (2016 utolsó negyedévét nem számítva) összesen 6303 cég került fel a „szégyentáblára”. Olyanok, amelyek többször elmulasztották alkalmazottjaik bejelentését. A legtöbb feketén foglalkoztatót, 790-et ugyan Pest megyében leplezték le, ám a megye, a gazdasági súlyát figyelembe véve, nem tartozik a „legfertőzöttebb” régiók közé. Annál inkább Borsod, ahol 357 cég ismételten „elfelejtette” bejelenteni az alkalmazottat. Az is megállapítható, hogy a listán szereplő cégek legtöbbje a gazdaságilag gyengébb megyékben működik. Szabolcs-Szatmár-Beregből 321, Bács-Kiskunból 332, Hajdú-Bihar megyéből 315 cég neve található az adóhatóság „pellengérén”. A legkevesebbszer Vas megyei (77) és Somogy megyei (84) társaságok neve olvasható.

A nagyobb gazdasági súllyal szereplő városok közül természetesen a fővárost külön kell kezelni. Budapesti cégek nevét és adatait, bejelentési kötelezettség többszöri elmulasztása miatt 1899 esetben tette ki a NAV a honlapjára. A vidéki városok közül debreceni és miskolci cégek neve szerepel a leggyakrabban a listán; 172-szer, illetve 170-szer. Szegedről 141, Győrből 115, Nyíregyházáról 111, Pécsről 103 társaságot sújtott nyilvános megrovásával az adóhatóság. A legkevesebb szabálytalansággal Kaposváron, illetve Tatabányán találkoztak az adóellenőrök; előbbinél 31, utóbbi esetnél 29 cég esetében kellett a törvény előírásának megfelelően nyilvánosságra hozni mulasztásaikat.

Senkinek sem jó az ügyeskedés
A munkavállalók bejelentés nélküli foglalkoztatása jelenleg Magyarország egyik legnagyobb problémája, a jelenség össztársadalmi szinten is kárt okoz, hiszen hosszú távon a munkáltató, a munkavállaló, az állam és a társadalom is nagy veszteségeket szenved el.
 

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo