Banki ügyeletek: mikor kezd el ránk figyelni a NAV?

Szinte mindenki találkozik a „pénzmosás” kifejezéssel a mindennapi élet során, azonban kevesen tudják, hogy mely ügyletük minősülhet pénzmosás szempontjából gyanúsnak, illetve hogy egy-egy pénzmosásgyanús ügylet bejelentéséről a NAV bizonyos esetekben első kézből értesül – és kezdeményezhet ez alapján ellenőrzést nálunk.

Kép: SXC

Széles azoknak a köre, akik pénzmosásgyanús ügylet esetén bejelentést kötelesek tenni a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében, de a statisztikai mutatók alapján az összes bejelentés 83 százalékát teszik ki a banki bejelentések. Ez természetesen nem vált ki automatikus ellenőrzést, de a NAV kockázati rendszerében kiemelt szerepet jelent, és ha más adat is felmerül, szinte biztosan számíthatunk ellenőrzésre. Ráadásul pénzmosásgyanús ügyletek esetén számíthatunk egyből a NAV bűnügyi igazgatóságának megjelenésére is, ami sokkal kellemetlenebb esemény. Ráadásul ilyen esetben a banki széfek sem kerülhetik el az ellenőrök figyelmét – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Dr. Vilmányi Adószakértői Iroda blogjának bejegyzése. (Még a kaszinóknak is jelenteniük kell, ha túl sok pénz pörög a ruletten.)

2014-ben összesen 9618 pénzmosásgyanúval kapcsolatos bejelentés érkezett a NAV-hoz, amely közel 8000 banki bejelentést takar, ami elég jelentős szám, a hatóság 152 alkalommal a bankkal együttműködve akasztott meg átutalásokat. Ami a legjelentősebb előrelépés, hogy egyre részletesebb adatokat szolgáltatnak a bankok a Pénzmosás Elleni Információs Iroda (PEI) részére, amely alapján ki tudják szűrni, milyen gyorsan vagy egyáltalán kell-e intézkedni.

Fontos kiemelni, hogy alapvetően az alábbi pénzmosásra okot adó banki tranzakciók általában nem az átlagos cégek ügymenetére jellemzőek, de előfordulhatnak hasonlóságok.

Nem lehet majd elbújni offshore cégek mögött
Az EU újabb szigorításokat vezetett be az átláthatóság megerősítése érdekében. Az Európai Parlament megszavazta a pénzmosással, az adóbűncselekményekkel és a terrorizmus finanszírozásával szembeni hatékonyabb fellépést szorgalmazó legújabb irányelvet.
Az okok, amiért a banknak pénzmosás miatt bejelentési kötelezettsége van:

Bankszámlanyitáskor láthatóan stróman az eljáró személy

Például az érintett nincs tisztában a cége adataival, többen érkeznek, és a banki ügyeket egy a céghez nem köthető személy adja meg.

Offshore cég számára nyitott bankszámlák

Ha a tulajdonos kiléte kétséges, illetve az ügyletekről a számlatulajdonos nem tud megfelelő magyarázattal szolgálni.

Gyorsan kiürülő bankszámlák

Egy gazdasági társaság a bankszámláján jóváírt összegeket közel ugyanolyan értékben azonnal vagy rövid időn belül továbbutalja, vagy készpénzben felveszi.

Nincs gazdasági tevékenység

A racionális gazdasági tevékenységre utaló jellemzők hiányoznak (nincs bérkifizetés, nincs vagy alacsony adófizetési költségek, nincsenek működési költségek)

Valaki pénzt vesz fel a számláról

Egy természetes személy rendszeresen, jelentős összegeket vesz fel készpénzben olyan gazdasági társaságok fizetési számláiról, amelyeknek általában más a vezető tisztségviselője és/vagy tulajdonosa.

Miért veszélyes offshore céggel üzletelni?
Milyen veszélyeket hordoz, ha offshore társasággal kötünk üzletet? Mit jelent az, hogy egy cég ellenőrzött külföldi társaságnak minősül? Megmutatjuk, hogyan biztosítsuk be magunkat a mulasztási bírság és a további adóügyi buktatók ellen.
Jelentős árbevétel, alacsony költséghányad

A gazdasági társaság tevékenysége kizárólag jelentős árbevétellel, azonban jellemzően alacsony elszámolható költséghányaddal működő gazdasági társaság vagy társaságok áfa-, illetve társaságiadó-fizetési kötelezettségének minimalizálására irányul. Ez a tevékenység elsősorban a következő területeken jellemző: média-, reklám-, marketingszolgáltatás, üzletviteli tanácsadás, informatikai szolgáltatás, őrző-védő szolgáltatás, építőipari tevékenység, épületüzemeltető, takarító szolgáltatás.

Készpénzes befizetés és továbbutalás

Egy természetes személy folyamatosan nagy összegű készpénzt fizet be forintban vagy más pénznemben saját, illetve más természetes személyek lakossági fizetési számláira, majd a befizetett összegek különböző, jellemzően külföldi székhelyű gazdasági társaságoknak kerülnek továbbutalásra. Az átutalások mögött vélhetően gazdasági események állnak. A rendszeres és üzletszerű tevékenységre utal az átutalt pénzösszegek nagysága, valamint az átutalások közlemény rovatai is árumozgásra utalnak (pl. goods, invoice nr.). A webáruházak, webes értékesítés ebből a szempontból további kockázati tényező lehet.

Az ügyvezető számlájára érkezik a bevétel

Egy természetes személy – aki gazdasági társaságban tag és/vagy vezető tisztségviselő – a saját lakossági fizetési számlájára utaltat rendszeresen pénzösszegeket a vállalkozás partnereitől annak érdekében, hogy a gazdasági társaság számlájára kibocsátott azonnali beszedési megbízás teljesülését megakadályozza.

Külföldről gyanúsan sok jóváírás érkezik

Alacsony adókulcsú területekre bejegyzett gazdasági társaságok magyarországi hitelintézetnél vezetett fizetési számláira külföldről érkeznek jóváírások, illetve e számlákról külföldre történnek átutalások. Rendszerint a számla az összegek tranzitálását szolgálja. Jellemzően a számla felett rendelkezési jogosultsággal rendelkezők valamely kelet-európai állam állampolgárai.

Jól látható tehát, hogy a legkülönfélébb banki műveletek is okot adhatnak a szolgáltatónak a bejelentésre, mely információk így a NAV rendelkezésére állhatnak, és egy ellenőrzés alapjául szolgálhatnak. Így akár banki műveleteink is adókockázatot hordozhatnak magukban, és ezekkel kapcsolatban is érdemes lehet adószakértő véleményét és közreműködését igénybe venni, akár megelőzési célból a tevékenység megkezdése előtt vagy azt követően.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo