Pénzmosás cikkek


Akár vádlott is lehet belőlünk, ha csalóknak adjuk meg bankkártyánk adatait

Akár vádlott is lehet belőlünk, ha csalóknak adjuk meg bankkártyánk adatait 

Banki csalók áldozatából lett vádlott egy zalai férfi.
Nem tettek meg mindent a pénzmosás ellen, megbírságolták a bankot

Nem tettek meg mindent a pénzmosás ellen, megbírságolták a bankot  

Az MNB összesen több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra.
Nem jelentették időben a pénzmosásgyanús eseteket, bankokat bírságolt az MNB

Nem jelentették időben a pénzmosásgyanús eseteket, bankokat bírságolt az MNB  

Lecsaptak az Erste és az MBH Bankra.
Brutális károkat okoznak a pénzügyi bűncselekmények

Brutális károkat okoznak a pénzügyi bűncselekmények 

Globálisan egyre nagyobb kárt okoznak a pénzügyi bűncselekmények.
10 millió forintos jegybanki bírság egy pénzintézetnek, mert többszöri nekifutásra sem tudják szűrni a pénzmosókat

10 millió forintos jegybanki bírság egy pénzintézetnek, mert többszöri nekifutásra sem tudják szűrni a pénzmosókat 

A Polgári Bank továbbra sem tud kiszűrni minden pénzmosásgyanús ügyletet.
Budapesten bukott le egy gigantikus nemzetközi pénzmosoda

Budapesten bukott le egy gigantikus nemzetközi pénzmosoda 

Hetven vádlott ellen emeltek vádat egy 3,2 milliárd forintos pénzmosási ügyben.
Meglepő MNB bírság az egyik legnagyobb banknak

Meglepő MNB bírság az egyik legnagyobb banknak 

MBH Bank: az MNB minden korábbi pénzmosás elleni kötelezését teljesíteni kell.
Hatalmas izraeli pénzmosodára találtak Magyarországon

Hatalmas izraeli pénzmosodára találtak Magyarországon 

BRFK: már 3,1 milliárd forintnyi vagyont szerzett vissza a rendőrség egy pénzmosással foglalkozó szervezettől.
Kitilthat a saját bankom? Erre figyeljen, hogy ne legyen baj!

Kitilthat a saját bankom? Erre figyeljen, hogy ne legyen baj! 

Egyre nagyobb probléma, hogy a bankok sorra mondják fel a számlaszerződést a cégvezetőkkel a pénzmosási törvényre hivatkozva.

Egyre több cégvezetőt dobnak ki a bankok, mert gyanús, hogy strómankodnak  

Vége a stróman-világnak, kemény új szabályok jönnek.

Pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás: kerüljük el a látszatát is! 

Súlyos, akár több száz millió forintos büntetést kockáztat az a cég, amely nem tesz meg mindent a pénzmosással és a terrorizmusfinanszírozással kapcsolatos kockázatok kiszűrése érdekében. A törvényi előírások felettébb szigorúak, és új követelményeket támasztott a háborús helyzet is.

Pénzmosás miatt figyelmeztettek egy országot  

Monacónak fokoznia kell a pénzmosás elleni küzdelmet és további erőfeszítéseket kell tennie az ilyen bűncselekményekből származó jövedelmek elkobzására és visszaszerzésére.

Bankokat bírságolt az MNB  

Az MNB bő 75 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki három bankra és egy banki fióktelepre a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozási kockázatok kezelését áttekintő témavizsgálata nyomán.

Újabb feketelistára kerülhetnek a vállalkozások 

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében már 2017 óta kötelező a vállalkozásoknak minősített adatokat szolgáltatni magukról, de hamarosan mindenki számára elérhetővé válik a nyilvántartási rendszer, ami hatással lesz a cégek mindennapjaira. Dr. Tóth Judit Lenke adatvédelmi szakjogász elmondta, azok a tényleges tulajdonosok, akiknek hiányosak lesznek az adatai, tiltólistára kerülhetnek a pénzintézeteknél. Ez azt jelenti, hogy azok a cégvezetők, akik nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek és megbízhatatlan minősítést kapnak, tiltó listára kerülnek az adott pénzintézetnél.

A céges ingatlanügyleteknél is kötelező a pénzmosásgyanús esetek jelentése 

Négy éve él a rendelet, miszerint jelenteni kell a pénzmosásgyanús eseteket az ingatlanközvetítőknek is. Egyelőre nem tudjuk, hogy voltak-e ilyen esetek.

Harc a pénzmosás ellen: felvették a kesztyűt a bankok 

Egész Európában folytatódik a bankok védelmi vonalainak átszervezése a fokozódó felügyeleti elvárásoknak megfelelően. A KPMG 47 bank közreműködésével 2021 tavaszán készített nemzetközi felmérése (Insights on evolving AML practices) szerint a védekezésben teret nyer a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, ugyanakkor a védelemért felelős osztályok között is átalakul a feladatmegosztás rendje.

Pofátlan pénzmosókat fogott a rendőrség – visszaéltek egy gyógyszercég nevével 

Elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök négy férfit és egy nőt Fejér megyében; azzal gyanúsítják őket, hogy egy külföldön működő gazdasági társaságtól 100 millió forintnyi devizát csaltak ki - közölte a police.hu-n a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

Új korszak kezdődik a pénzmosás elleni harcban 

A napokban benyújtott törvénytervezet szerint május 15-től léphet hatályba az az új törvény, amely létrehozza a tényleges tulajdonosok központi nyilvántartását. Azt a nyilvántartást, amelynek felállítását már évek óta várják a pénzmosás-megelőzési kötelezettségekkel érintett szolgáltatók, illetve a nyilvántartásban adatszolgáltatási feladatokkal érintett cégek és más szervezetek.

Átverés lehet a netes könnyű munka 

A könnyű, otthon végezhető munka álcája alatt az internetes bűnözők úgynevezett pénzöszvéreket képeznek ki, akik általában tudtukon kívül segítenek az illegálisan szerzett pénzek tisztára mosásában.

Október végéig egyeztethetünk a bankokkal 

 Az Országgyűlés négy hónappal meghosszabbítva október 31-ig tolta ki a banki adategyeztetés határidejét. A módosítás célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, megakadályozva ezzel, hogy a banki tranzakciók június 26. után több mint egymillió ügyfél esetén bármilyen akadályba ütközzenek.

Tíz napig még bebizonyíthatjuk, hogy nem vagyunk pénzmosók 

A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb idén június 26-ig teljeskörű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Ennek hiányában 2019. június 27-től az adott bankok, takarékszövetkezetek vagy egyéb kötelezett pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait.

Nem figyelt a befektetési szolgáltató a pénzmosás szabályaira 

Az MNB 25,5 millió forint bírság megfizetésére, s a jogszabályoknak való megfelelésre kötelezte a Concorde Értékpapír Zrt.-t a működését érintő prudenciális és pénzmosás-megelőzési jogsértések miatt. 

Magyarországon működő cégekben is vannak büntetett orosz oligarchák 

Nagy-Britannia eddig orosz oligarchák biztos menedéke volt, de a mérgezési ügy és amerikai figyelmeztetések ezen változtattak, London nem maradhat az orosz pénzmosás egyik központja. Az amerikai szankciók árnyat vetnek az Ausztria és Oroszország közötti szoros gazdasági és politikai kapcsolatokra is.

Pénzmosás: sokba kerülhet, ha nem intézkedik időben 

2017 őszétől sokat hallottunk a pénzmosás megelőzése érdekében tett intézkedésekről, de sem maga a probléma, sem a korlátozását célzó erőfeszítések nem új keletűek vagy ismeretlenek az érintetteknek. A 2017. június 26-tól hatályos új Pénzmosási törvény miatt ismét reflektorfénybe került a téma, amely gyakorlatilag nem más, mint egy EU-s irányelv magyar jogrendbe történő átültetése.

Nowotny: áfakötelessé kellene tenni a Bitcoint 

Uniós szintű szabályozást és áfakötelezettséget sürgetett a Bitcoinra és hasonló kriptovalutákra Ewald Nowotny, az osztrák jegybank vezetője egy lapinterjúban. A neves közgazdász szerint a virtuális pénz túlságosan instabil ahhoz, hogy elismert deviza legyen.

Egy kicsit csúszik a harc a pénzmosás ellen 

A kötelező útmutató hiánya miatt a szeptember 30-ai határidőt nem kell figyelembe venni.

Vége a titokzatos cégtulajdonosok korának 

Új, szigorított követelmények lépnek életbe a cégek tényleges tulajdonosaival kapcsolatosan az uniós országokban: az EU Negyedik Pénzmosás Elleni Irányelve megköveteli a társaságoktól és egyéb vállalkozásoktól tényleges tulajdonosaikra vonatkozó pontos nyilvántartások vezetését és adott esetben ezek hozzáférhetővé tételét. „A követelmények Európa-szerte hatást gyakorolnak majd a nagyvállalati csoportokra, az unión belüli és kívüli befektetőkre, és a holding cégekre is” – mutat rá Ódor Dániel, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

Fel kell fedni a cégek valódi tulajdonosát 

Októbertől újabb tortúrára kell számítania annak a vállalkozásnak, amely bankszámlát nyit, jogi tanácsot kér, könyvelőnél vagy könyvvizsgálónál jár. Mindaddig nem tud ilyen professzionális szolgáltatást igénybe venni ugyanis, amíg fel nem fedi végső tényleges tulajdonosát. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy egyelőre nem világos, az így megadott információt ki és milyen körben használhatja majd fel.

Közeleg a határidő: amit tudni kell a pénzmosási szabályzatokról 

A hónap utolsó napjáig – azaz 2017. szeptember 30-ig – számos cégnek új belső szabályzatot kell készíteni a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni új törvénynek megfelelően. A vallalkozokforuma.hu szakértője, az Írisz Office Könyvelő, Tanácsadó Zrt. összeszedte a legfontosabb információkat.

Egy szó sem igaz a lottózók kötelező regisztrációjából 

Korábban felröppent a hír, hogy minden állampolgárt, aki lottót vásárol, regisztrálni fognak a lottózókban. A Szerencsejáték Zrt. közölte: ebből egy szó sem igaz.

Hat fontos tudnivaló az új pénzmosás ellenes szabályokról 

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló új törvény főbb szabályai 2017. június 26-án léptek hatályba. Ettől az időponttól kezdve a szolgáltatók az új törvény, valamint az azt kiegészítő új jogszabályok rendelkezéseinek kötelesek megfelelni. Az újonnan létrejött szolgáltatók az új szabályok alapján kötelesek megalkotni belső szabályzatukat, valamint benyújtani azt a felügyeletüket ellátó szervhez jóváhagyás céljából. Emellett az új törvény a hatálybalépésekor már meglévő, működő szolgáltatókra is ró kötelezettségeket, ezek a szolgáltatók ugyanis kötelesek a belső szabályzatukat az új törvény rendelkezéseinek megfelelően átdolgozni és ennek megtörténtéről a felügyeletüket ellátó szervet írásban tájékoztatni.

Adóamnesztia: ma még tisztára moshatja a pénzét 

Június végéig lehet adókedvezménnyel hazahozni a külföldön tartott jövedelmeket a legutóbbi adóamnesztia keretében. Az MTI által megkérdezett bankok szerint a mostani adóamnesztia iránt jóval visszafogottabb az érdeklődés, mint a stabilitási megtakarítási számla (smsz) esetében volt, amelynek keretében több mint kétezren közel 156 milliárd forintot mostak tisztára.

Megerősített uniós szabályok a pénzmosás és az adóelkerülés ellen 

Hatályba lépett az új, uniós pénzmosás elleni irányelv, amely megszilárdítja az érvényben lévő szabályokat, és hatékonyabbá teszi a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet, az adóelkerülés megelőzésének érdekében pedig növeli az átláthatóságot – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Mindennapos dolog a korrupció a cégvezetők szerint 

A magyar cégvezetők 78 százaléka tapasztalja, hogy a korrupció és a visszaélések mindennaposak az üzleti életben, arányuk öt százalékponttal emelkedett 2015-höz képest a vállalati szférában - derült ki az EY kétévente kiadott EMEIA régiós (Európa, Közel-Kelet, India és Afrika) visszaélési felméréséből.

Nem prioritás itthon a pénzmosás elleni küzdelem 

Üdvözlendő, hogy emelkedőben van a pénzmosási ügyekben indított eljárások száma Magyarországon, azonban a jelenleginél is határozottabb fellépésre lenne szükség a hatóságok részéről - emelte ki friss jelentésében az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval).

A biztonság vagy a magánélet lesz a győztes a jogi harcban? 

Két nagyon fontos területen is komoly jogszabály változások elé néz az Unió. Az adatvédelmi rendelet és a pénzmosás elleni uniós irányelv egyaránt fontos lépés a biztonságunk érdekében, ugyanakkor komoly kérdéseket is felvet, erről szól a nemzetközi ügyvédi szervezet ezúttal Budapesten megtartott konferenciája.

Banki ügyeletek: mikor kezd el ránk figyelni a NAV? 

Szinte mindenki találkozik a „pénzmosás” kifejezéssel a mindennapi élet során, azonban kevesen tudják, hogy mely ügyletük minősülhet pénzmosás szempontjából gyanúsnak, illetve hogy egy-egy pénzmosásgyanús ügylet bejelentéséről a NAV bizonyos esetekben első kézből értesül – és kezdeményezhet ez alapján ellenőrzést nálunk.

Ha túl sok pénz pörög, a kaszinóknak is jelentenie kell 

Az Európai Parlament megszavazta azt az új uniós irányelvet, amelynek célja a pénzmosással, az adóbűncselekményekkel és a terrorizmus finanszírozásával szembeni hatékonyabb fellépés.

Több ezer cégnél hiába várják a fizetést 

A vállalati bankszámla tulajdonosok nagy része nyilatkozott december 31-ig tényleges tulajdonosáról, több ezer számlát azonban - azokét, akik nem tették meg a nyilatkozatot határidőre - a törvénynek megfelelően zárolták a bankok.

Durván ráfaraghat, aki feledékeny 

Év végéig meg kell újítani a céges bankszámlákhoz tartozó úgynevezett tényleges tulajdonosi nyilatkozatokat, különben január 1-től nem férünk hozzá a pénzünkhöz! Mondjuk a részleteket.

Sok hercehurcával jár az egészségpénztári átvilágítás 

Év végéig minden egészségpénztári tagnak személyes azonosításon kell igazolnia adatai valódiságát. Enélkül jövőre már nem élhetnek egészségpénztári kedvezményeikkel, és nem használhatják egészségkártyájukat sem. De miért van szükség erre a plusz hercehurcára?

Nyugdíjpénztári tag? Akkor átvilágítják! 

Törvényi előírás alapján az önkéntes pénztári tagok esetében az ügyfél-átvilágítás eredményeinek – a hatályos jogszabályokkal összhangban − teljes körűen rendelkezésre kell állniuk december végéig, annak érdekében, hogy ügyleti megbízásaik teljesítésére ezt követően is sor kerülhessen. A tagoknak célszerű előzetesen tájékozódniuk, hogy szükséges-e pénztárukat e célból felkeresni.

Pénzmosás: amiről minden vállalkozónak tudnia kell 

Amikor könyvelőhöz, könyvvizsgálóhoz, vagy adószakértőhöz fordul egy vállalkozó, akkor részt kell vennie egy ügyfél-azonosítási folyamatban, hogy nehogy a pénzmosás gyanújába essen.

Brüsszel rászáll a zavaros ügyletekre 

A vállalatok és vagyonkezelők tulajdonosi láncolatainak végén álló személyeket nyilvános regiszterben tartsák nyilván az uniós országokban: ezt tartalmazza az a pénzmosás elleni szabálytervezet, amelyet kedden fogadott el az Európai Parlament.

Szigorúbb szabályok a pénzmosás ellen 

A vállalatok és vagyonkezelők tulajdonosi láncolatainak végén álló személyeket nyilvános jegyzékben tartsák nyilván az uniós országokban: ezt tartalmazza az a pénzmosás elleni szabálytervezet, amelyről kedden szavaz a Parlament.

Nem eredményes a pénzmosás elleni küzdelem 

A pénzmosás elleni intézkedések alaposan leterhelik a bankokat. A megkérdezettek szerint a szabályozás túl gyorsan változik, a végeredmény pedig következetlen és nem egységes, ezért a bankok szabályozásnak való megfelelésre fordított kiadásai rendszeresen meghaladják a tervezettet.

Miért ne mossunk pénzt Vatikánban? 

XVI. Benedek pápa csütörtökön ismertette azt az intézkedéscsomagot, amelynek célja a pénzmosás elleni küzdelem: a pápai rendelet hivatott szabályozni a Vatikán pénzügyi intézményeinek tevékenységét, ami által átláthatóbbá és követhetőbbé válnak a Szentszék pénzügyi tranzakciói.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás 

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo