Adózás 2017: meglepetések az utolsó adócsomagban

Nem várt rendelkezések is találhatóak a karácsony előtt kihirdetett új adócsomagokban. Több adókulcs is mérséklődik, így a például a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati vagy a társasági adó. Csökken az eho-kulcs is; a várakozásokkal ellentétben nem emelkedik a katás vállalkozók havi adóterhe. Teljesen új keretek közé kerül az offshore cég fogalma, és új remény csillan fel azok számára is, akiknek az adóamnesztia legalább olyan életbe vágó, mint a látványcsapatsportok támogatása.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Az ünnepek előtt hivatalosan is megjelent a december elején beterjesztett két utolsó adócsomag, melyekben meglepő újdonságokat is találunk. Ilyen például az egyes társasági adókedvezmények feltételeinek enyhítése, a kisvállalati adó kulcsának mérséklése vagy éppen a legújabb adóamnesztia-szabályok – foglalták össze a MAZARS nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői. A korábban bejelentett 2017. évi társasági adó- és járulékcsökkentés immáron biztosra vehető.

Szociális hozzájárulási adó

Január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó kulcsa 27-ről 22 százalékra mérséklődik, a most kihirdetett törvény emellett már a 2018-ra vállalt további 2 százalékpontos csökkentést is tartalmazza. „Hogy mindez jelenti e bérjárulék megtakarítását a foglalkoztatói oldalon, és ha igen, pontosan mennyit, több tényezőtől függ. Leginkább attól, hogy az adott munkahelyen a fizetésekre kihat-e a minimálbér, illetve a garantált bérminimum jelentős, mintegy 15, illetve 25 százalékos emelése” – hangsúlyozta dr. H. Nagy Dániel, a MAZARS Kft. senior adómenedzsere.

Egészségügyi hozzájárulás

A szociális hozzájárulási adó mértékével párhuzamosan az eho kulcsa is két lépcsőben változik: 22, majd 20 százalékra mérséklődik. Mindez többek között a cafeteriajuttatásokra lesz hatással.

Adóváltozások − 2017
Újra kell számolni minden költségtényezőt, át kell alakítani a szerződéseket, módosítani kell a nyilvántartási, ERP- stb. rendszereket. De legelsősorban teljesen át kell tervezni a vállalat keretszámait, kiadásait, adózási terheit, gazdálkodását. A társasági adó- és a járulékcsökkentéssel sok esetben nem kompenzálható bérnövekedés egyedüli ellenszere a teljesítmény-, hatékonyságnövelés, piacbővülés lenne. Egyik napról a másikra!
Időpont: 2017. január 12. csütörtök 10.00–16.00 Helyszín: Budapest, BKIK Székház, I. ker. Krisztina körút 99. 7. emelet
Személyi jövedelemadó

A vállalkozói személyi jövedelemadó szerint adózó egyéni vállalkozások által fizetendő adó – a tao csökkentésével párhuzamosan – 9 százalékra csökken 2017-től.  Az ingatlan átruházásából származó jövedelemre egységesen az ún. ötéves szabály vonatkozik majd. Azaz például egy üdülő értékesítése esetén sem kell majd adót fizetni, ha az átruházás a megszerzés évét követő öt éven túl történik (korábban a lakásnak nem minősülő ingatlanok eladásából származó jövedelem 15 évig volt adóköteles).

Társasági adó

Az új évtől számottevően mérséklődik a társasági adó mértéke is: a pozitív adóalap 9 százaléka lesz, a jelenleg hatályos 10, illetve – 500 millió forintos adóalap felett – 19 százalék helyett. Ezzel összefüggésben több helyen is módosul a szabályozás:

  • hatályát veszti a külföldi telephelyek jövedelmére vonatkozó progresszív mentesítés szabálya;
  • a látványcsapat-sportágak, filmek, előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén a különböző adókulcsok alkalmazása miatt felmerülő pótlólagos kiegészítő támogatás „okafogyottá” válik.
Offshore szabályozás

Január 18-tól – a vonatkozó uniós irányelv hatására – jelentősen átalakul az ún. ellenőrzött külföldi társaságokkal kapcsolatos szabályozás. A módosítás teljesen új alapokra helyezi magát a fogalmat, mely részben enyhébb, részben viszont szigorúbb a jelenlegi meghatározásnál.

A járulékcsökkentés a cafeteriát is megdobhatja
A szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás egyidejű, 5%-os csökkentése jelentős megtakarításokat eredményezhet a hazai vállalkozásoknak, amelyet akár a béren kívüli juttatások további emelésére fordíthatnak.
Jelenleg a belföldi magánszemély tulajdonosok 10 százalékos részesedése esetén merülhet fel egy külföldi személy offshore minősítése. A jövőben viszont a határ 50 százalékra emelkedik, és a belföldi tao-alanyok üzletrészhányadát, szavazati arányát vagy nyereség-részesedét kell vizsgálni.

Az új szabályok szerint offshore státuszról csak akkor beszélhetünk, ha az adott külföldi személy kevesebb, mint feleannyi adót fizet ténylegesen, mint amennyit magyar tao-alanyként fizetne. Ugyanakkor jövőre akár a belföldi társaságok külföldi telephelye is offshore státuszt kaphat, ha nem tud érdemi gazdasági tevékenységet felmutatni; Változnak az adóalap-növelő tételek is, de összességében az ilyen cégek nyeresége továbbra is itthon, a tulajdonos cégnél lesz adóköteles.

Kata és kiva

Jó hír a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyai számára, hogy a főállású katások havi 50 000 forintos fizetési kötelezettsége nem változik. Ugyanakkor társadalombiztosítási ellátásaik (pl. táppénz) számításának alapja havi 81 300 forintról 90 000 forintra emelkedik. A kisvállalati adó mértéke az eddigi 16 százalékpontról 2017-ben 14 százalékra, majd 2018-tól 13 százalékra csökken.

Nem mindegy, hogy gépi vagy üveges a kóla
Megjelent a NAV állásfoglalása, hogy milyen feltételek mellett alkalmazható januártól a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során. Egyszerűbb nem lett a szabály, de legalább van mihez igazodni.
Adóamnesztia-szabályok

Szintén január 18-ától megszűnik a Stabilitási Megtakarítási Számla, így ezen a módon a továbbiakban már nem lehet legalizálni a jövedelmet. Az érintettek számára azonban vigaszt nyújthatnak a legújabb amnesztiaszabályok.

Két konstrukció közül is választhatnak a magánszemélyek:

Az egyikben az adózó 2016. június 30-ig megszerzett tőkejövedelmei után lehet utólagosan adót fizetni. A kedvezményes adó mértéke 10 százalék, melyhez önellenőrzési pótlék társul. A 2017. június 30-ig bankszámlára befizetett összegről a bank igazolást ad a magánszemélynek, a NAV felé pedig csupán anonim adatszolgáltatásra kötelezett.

A magánszemélyek szankciók nélkül vehetik a saját nevükre azokat az üzletrészeket, részvényeket, melyeket eddig külföldi személyek (akár off-shore cégeik) tartottak tulajdonukban. 2017. június 30-ig lehet megkötni az átruházásról szóló szerződést, mindezt pedig a NAV-hoz is be kell jelenteni. A feltételek teljesítése esetén az így szerzett részesedéseket semmiféle adó- vagy illetékkötelezettség nem terheli.

Kata, kiva: annak is megérheti, aki eddig nem használta
A kata és a kiva rendszerében is változások lesznek 2017. január 1-től. Ezek a módosítások kedvezően érintik a kata- és kiva-adóalanyokat, így érdemes azoknak is áttekinteni a változásokat, akik eddig nem voltak alanyai ezen adóknak, de jogosultak lennének rájuk.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo