hirdetés

Adózás 2017: meglepetések az utolsó adócsomagban

Nem várt rendelkezések is találhatóak a karácsony előtt kihirdetett új adócsomagokban. Több adókulcs is mérséklődik, így a például a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati vagy a társasági adó. Csökken az eho-kulcs is; a várakozásokkal ellentétben nem emelkedik a katás vállalkozók havi adóterhe. Teljesen új keretek közé kerül az offshore cég fogalma, és új remény csillan fel azok számára is, akiknek az adóamnesztia legalább olyan életbe vágó, mint a látványcsapatsportok támogatása.
hirdetés

Kép: Pixabay

Az ünnepek előtt hivatalosan is megjelent a december elején beterjesztett két utolsó adócsomag, melyekben meglepő újdonságokat is találunk. Ilyen például az egyes társasági adókedvezmények feltételeinek enyhítése, a kisvállalati adó kulcsának mérséklése vagy éppen a legújabb adóamnesztia-szabályok – foglalták össze a MAZARS nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői. A korábban bejelentett 2017. évi társasági adó- és járulékcsökkentés immáron biztosra vehető.

Szociális hozzájárulási adó

Január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó kulcsa 27-ről 22 százalékra mérséklődik, a most kihirdetett törvény emellett már a 2018-ra vállalt további 2 százalékpontos csökkentést is tartalmazza. „Hogy mindez jelenti e bérjárulék megtakarítását a foglalkoztatói oldalon, és ha igen, pontosan mennyit, több tényezőtől függ. Leginkább attól, hogy az adott munkahelyen a fizetésekre kihat-e a minimálbér, illetve a garantált bérminimum jelentős, mintegy 15, illetve 25 százalékos emelése” – hangsúlyozta dr. H. Nagy Dániel, a MAZARS Kft. senior adómenedzsere.

Egészségügyi hozzájárulás

A szociális hozzájárulási adó mértékével párhuzamosan az eho kulcsa is két lépcsőben változik: 22, majd 20 százalékra mérséklődik. Mindez többek között a cafeteriajuttatásokra lesz hatással.

Adóváltozások − 2017
Újra kell számolni minden költségtényezőt, át kell alakítani a szerződéseket, módosítani kell a nyilvántartási, ERP- stb. rendszereket. De legelsősorban teljesen át kell tervezni a vállalat keretszámait, kiadásait, adózási terheit, gazdálkodását. A társasági adó- és a járulékcsökkentéssel sok esetben nem kompenzálható bérnövekedés egyedüli ellenszere a teljesítmény-, hatékonyságnövelés, piacbővülés lenne. Egyik napról a másikra!
Időpont: 2017. január 12. csütörtök 10.00–16.00 Helyszín: Budapest, BKIK Székház, I. ker. Krisztina körút 99. 7. emelet
Személyi jövedelemadó

A vállalkozói személyi jövedelemadó szerint adózó egyéni vállalkozások által fizetendő adó – a tao csökkentésével párhuzamosan – 9 százalékra csökken 2017-től.  Az ingatlan átruházásából származó jövedelemre egységesen az ún. ötéves szabály vonatkozik majd. Azaz például egy üdülő értékesítése esetén sem kell majd adót fizetni, ha az átruházás a megszerzés évét követő öt éven túl történik (korábban a lakásnak nem minősülő ingatlanok eladásából származó jövedelem 15 évig volt adóköteles).

Társasági adó

Az új évtől számottevően mérséklődik a társasági adó mértéke is: a pozitív adóalap 9 százaléka lesz, a jelenleg hatályos 10, illetve – 500 millió forintos adóalap felett – 19 százalék helyett. Ezzel összefüggésben több helyen is módosul a szabályozás:

  • hatályát veszti a külföldi telephelyek jövedelmére vonatkozó progresszív mentesítés szabálya;
  • a látványcsapat-sportágak, filmek, előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén a különböző adókulcsok alkalmazása miatt felmerülő pótlólagos kiegészítő támogatás „okafogyottá” válik.
Offshore szabályozás

Január 18-tól – a vonatkozó uniós irányelv hatására – jelentősen átalakul az ún. ellenőrzött külföldi társaságokkal kapcsolatos szabályozás. A módosítás teljesen új alapokra helyezi magát a fogalmat, mely részben enyhébb, részben viszont szigorúbb a jelenlegi meghatározásnál.

A járulékcsökkentés a cafeteriát is megdobhatja
A szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás egyidejű, 5%-os csökkentése jelentős megtakarításokat eredményezhet a hazai vállalkozásoknak, amelyet akár a béren kívüli juttatások további emelésére fordíthatnak.
Jelenleg a belföldi magánszemély tulajdonosok 10 százalékos részesedése esetén merülhet fel egy külföldi személy offshore minősítése. A jövőben viszont a határ 50 százalékra emelkedik, és a belföldi tao-alanyok üzletrészhányadát, szavazati arányát vagy nyereség-részesedét kell vizsgálni.

Az új szabályok szerint offshore státuszról csak akkor beszélhetünk, ha az adott külföldi személy kevesebb, mint feleannyi adót fizet ténylegesen, mint amennyit magyar tao-alanyként fizetne. Ugyanakkor jövőre akár a belföldi társaságok külföldi telephelye is offshore státuszt kaphat, ha nem tud érdemi gazdasági tevékenységet felmutatni; Változnak az adóalap-növelő tételek is, de összességében az ilyen cégek nyeresége továbbra is itthon, a tulajdonos cégnél lesz adóköteles.

Kata és kiva

Jó hír a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyai számára, hogy a főállású katások havi 50 000 forintos fizetési kötelezettsége nem változik. Ugyanakkor társadalombiztosítási ellátásaik (pl. táppénz) számításának alapja havi 81 300 forintról 90 000 forintra emelkedik. A kisvállalati adó mértéke az eddigi 16 százalékpontról 2017-ben 14 százalékra, majd 2018-tól 13 százalékra csökken.

Nem mindegy, hogy gépi vagy üveges a kóla
Megjelent a NAV állásfoglalása, hogy milyen feltételek mellett alkalmazható januártól a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során. Egyszerűbb nem lett a szabály, de legalább van mihez igazodni.
Adóamnesztia-szabályok

Szintén január 18-ától megszűnik a Stabilitási Megtakarítási Számla, így ezen a módon a továbbiakban már nem lehet legalizálni a jövedelmet. Az érintettek számára azonban vigaszt nyújthatnak a legújabb amnesztiaszabályok.

Két konstrukció közül is választhatnak a magánszemélyek:

Az egyikben az adózó 2016. június 30-ig megszerzett tőkejövedelmei után lehet utólagosan adót fizetni. A kedvezményes adó mértéke 10 százalék, melyhez önellenőrzési pótlék társul. A 2017. június 30-ig bankszámlára befizetett összegről a bank igazolást ad a magánszemélynek, a NAV felé pedig csupán anonim adatszolgáltatásra kötelezett.

A magánszemélyek szankciók nélkül vehetik a saját nevükre azokat az üzletrészeket, részvényeket, melyeket eddig külföldi személyek (akár off-shore cégeik) tartottak tulajdonukban. 2017. június 30-ig lehet megkötni az átruházásról szóló szerződést, mindezt pedig a NAV-hoz is be kell jelenteni. A feltételek teljesítése esetén az így szerzett részesedéseket semmiféle adó- vagy illetékkötelezettség nem terheli.

Kata, kiva: annak is megérheti, aki eddig nem használta
A kata és a kiva rendszerében is változások lesznek 2017. január 1-től. Ezek a módosítások kedvezően érintik a kata- és kiva-adóalanyokat, így érdemes azoknak is áttekinteni a változásokat, akik eddig nem voltak alanyai ezen adóknak, de jogosultak lennének rájuk.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo