hirdetés

A kontroll a legfontosabb stratégia

Megjelent a júniusi Piac & Profit! Benne az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár, a nyolcmilliárd forint forgalmú Patika tulajdonosa, Lukács Marianna beszél arról, hogy milyen ma Magyarországon vállalkozónak lenni. Természetesen az új cafeteria-szabályok mellett sem megyünk el szó nélkül!
hirdetés

A tartalomból:

Lukács Marianna: „Rutinból nem lehet vinni a vállalkozást”

Az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár tulajdonosa a családi örökséget konvertálta cégvagyonná. Szerinte az egyik legfontosabb vezetői stratégia a kontroll. Minden üzletembernek szüksége van olyan bizalmasra, aki megerősíti, ha jól dönt, és rávilágít, ha hibás az elképzelése.

Válasz a szakemberhiányra?

Egyre több gazdasági szereplő vállal aktívan részt az oktatásban, annak érdekében, hogy korszerű szaktudású, megfelelő kompetenciákkal rendelkező munkaerőhöz jusson. A magyar gazdaság számára égető napi probléma – egyes ágazatokban már a működőképességet veszélyezteti – a korszerű tudású, megújulásra képes szakemberek hiánya. Kérdés, hogy mely vállatoknak van lehetősége, kapacitása, pénzügyi  forrása önállóan megoldani az utánpótlást, illetve kinek van módja az oktatási rendszer különböző szintjein bekapcsolódni a szakemberképzésbe.

Miért okozott csalódást az építőipar idei teljesítménye?

Három szempontból vettük górcső alá a magyar építőipar helyzetét. Egyrészt arra voltunk kíváncsiak, milyen állapotban van az a gazdasági környezet, ahonnan megrendelést remél az ágazat, másrészt mennyire segítik a növekedést tőke- és hiteloldalról a pénzintézetek. Illetve, ha ez a két feltétel adott a válság utáni fordulathoz, akkor vajon van-e elegendő munkaerő a tartós fellendüléshez?

Pénz van, kérdés jól használják-e fel

A kormány tetemes összeget pumpál ipari parkok fejlesztésébe. Az intézkedéstől 50 000 – 100 000 új munkahelyet vár, no meg azt, hogy egy lépéssel közelebb jutunk ahhoz az elképzeléshez, hogy 2020-ra a nemzeti össztermékben 30 százalék legyen az ipari termelés aránya. A legtöbb uniós célkitűzésben Magyarország inkább alulvállalja magát, iparosításban viszont úgy tűnik, az élre törünk.

Kis cég, nagy CSR

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar cégek, így háttérbe szorul a felelős működés, gondolnánk. Dehogyis! A CSR az akkut problémák megoldásában is szerephez jut. Tíz évvel ezelőtt csak a legnagyobb multik tudták, mit jelent egy cég esetében a társadalmi felelősségvállalás, mára azonban egyre több cég mindennapi működésének része a CSR.

Sorozatajánló: A bosszúálló angyal

Mi lenne, ha etikus hekkerek azzal fenyegetnének egy bankot, amely több milliárd dollárnyi fogyasztói és lakáshitelt birtokol, hogy ha nem osztja szét a vagyonát, letörlik a pénzeket és az adósságokat mutató adatokat a szervereikről? A Mr. Robot című tévésorozat radikális témafelütés az Occupy Wall Street mozgalom filozófiája nyomán.

Hackeljük meg a növekedést!

Robbanásszerű növekedés minimális pénzráfordítással. Jól hangzik, ugye? Ezt kínálja a legújabb marketing-varázsszó, a growth hacking. Varázslatról azonban nincs szó, sokkal inkább nagyon tudatos elemzésről és némi pimasz ötletességről.

Infografika: Megy a panamázás

Az elmúlt évek nagy adatkiszivárogtatásai botrányai sorába illeszkedik a Panama Papers. 2016. április 3-án hozták nyilvánosságra a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda 11,5 millió fájlt tartalmazó irathalmazát. Újabb pofon ez a gazdagok és híresek renoméjának: akik lebuktak, veszítenek népszerűségükből.

Maradnak a juttatások, de jelentős az adóemelés

A brüsszeli ítélet mögé bújva a kormány jól átszabta a cafeteria-rendszert. Az adómentesen adható juttatások köre marad, a kedvezményesen adható elemek köre jelentősen szűkül, és – a Szép-kártyát leszámítva – az eddig 34,51 százalékkal adózó elemek után jövőre 49,98 százalékot fizet a munkáltató.

A finanszírozás nehézségei

Magyarország a 28. helyről a 63-ra esett vissza a nemzetközi versenyképességi rangsorban és ez összefüggésben van a vállalatok tőkevonzó képességével is. Nem az a baj, hogy a bankok nem akarnak finanszírozni, hanem az, hogy a vállalati mutatók nem adnak elég garanciát a bankoknak, hogy hitelezzenek.

Előszobaprogramot indít a tőzsde kkv-knak

A tőzsdéről sem az üzletemberek sem a befektetők többségének nem a kis- és középvállalatok jutnak eszükbe. Ezen szeretne változtatni a Budapesti Értéktőzsde csapata. Az idei évtől, de 2017-től még erőteljesebben konzultálnak, tanácsot adnak, felkészítenek annak érdekében, hogy a kisebb, növekedésorientált vállalatok számára is a forrásbevonás valós alternatívájává válhasson a részvénykibocsátás.

Felkeltettük érdeklődését? Itt előfizethet!

hirdetés

Véleményvezér

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?
Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Csodaország lettünk. Már az akciós termékek is drágábbak itthon, mint külföldön.
Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az orosz-ukrán háború úgy tűnik a levegőben dől majd el. A rakéták és a drónok korszakát éljük.
A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

Ember nem lőtt még akkora mellét, mint a britek a brexittel. Most már úgy vélik, bárcsak egy rossz álom lenne, hogy kiléptek.
Terrorista állam-e Oroszország?

Terrorista állam-e Oroszország?

Az Európai Parlamentben elsöprő többséggel fogadták el azt az állásfoglalást, ami szerint Oroszország terrorizmust támogató állam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo