Egészségpénztár cikkek


Az egészségpénztárak felé fordultak a magyarok

Az egészségpénztárak felé fordultak a magyarok 

Nagyot robbantottak az egészségpénztárak 82 ezer új taggal és 87 milliárdos bevétellel.
Az öngondoskodás arról is szól, hogyan építjük fel a jövőnket

Az öngondoskodás arról is szól, hogyan építjük fel a jövőnket 

Beszélgetés Horváth Zsófiával, az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár és Egészségpénztár értékesítési és marketingvezetőjével.
Már nincs pénzünk magánorvosra - mi segíthet egy ilyen helyzetben?

Már nincs pénzünk magánorvosra - mi segíthet egy ilyen helyzetben? 

Az áremelés a magánorvosi szolgáltatásokat sem kímélte.
Egyre többen ébrednek rá, hogy az állam hosszútávon nem megbízható partner

Egyre többen ébrednek rá, hogy az állam hosszútávon nem megbízható partner 

Fontosabb lett az öngondoskodás, tovább nőtt a pénztári vagyon.
50 ezer forintot is meghaladhatja az iskolakezdés költsége gyermekenként, a ruhákat nem számítva

50 ezer forintot is meghaladhatja az iskolakezdés költsége gyermekenként, a ruhákat nem számítva 

Elindult a verseny az iskolakezdésért – a nyertesek az egészségpénztári tagok lehetnek.
Drasztikusan drágult a magánegészségügy, miközben az állami szolgáltatás tovább romlott

Drasztikusan drágult a magánegészségügy, miközben az állami szolgáltatás tovább romlott 

Magyar egészségpiac: Az öngondoskodás egyre nagyobb szerephez jut
Ki ne hagyja! Fejenként 150 ezer forint vár az OTP-sekre

Ki ne hagyja! Fejenként 150 ezer forint vár az OTP-sekre  

3,8 milliárd forintnyi adó-visszatérítésre lehetnek jogosultak az OTP Egészségpénztár tagjai.
Berobbant a magyar egészségpiac

Berobbant a magyar egészségpiac 

Több, mint 15 milliárd forintot fizettek be az OTP Egészségpénztári tagok és munkáltatók 2021-ben, ami közel 20 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest, ezzel pedig az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár újabb rekordot érhetett el. Emellett évről évre nő az online belépések aránya is, a befizetések több, mint egy-harmadát pedig már applikáción és az OTP Portálok weboldalon keresztül bonyolították a tagok. Az OTP Egészségpénztár szakértői a lakosság egészségügyi tudatosságának látható növekedése nyomán, 2022-re még nagyobb várakozással tekintenek.
A magyaroknak csak 7 százaléka tudja, mi az egészségpénztár, hogy akár lakáshitelt is törleszthet vele

A magyaroknak csak 7 százaléka tudja, mi az egészségpénztár, hogy akár lakáshitelt is törleszthet vele 

Az OTP Bank legfrissebb Öngondoskodási Index kutatásának eredményei szerint bár a lakosság 84 százaléka hallott már az egészségpénztári megtakarításokról, csak 7 százalék gondolja, hogy jól ismeri. Így nem meglepő, hogy sokan nem tudják, hogy lakáshitel törlesztésre vagy a gyerek születésével, gondozásával, nevelésével kapcsolatos kiadásokra is fordíthatják a pénztárban gyűjtött megtakarításokat.
Nyaraláskor is jól jön az egészségpénztári tagság

Nyaraláskor is jól jön az egészségpénztári tagság 

Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   

Megszűnt egy öngondoskodást kínáló cég - hányan maradtak? 

A TEMPO Egészség- és Önsegélyező Pénztár beolvadt a Patika Egészségpénztárba, amelynek eredményeként utóbbi taglétszáma nyolcvanezer fő fölé, a vagyona pedig több mint ötmilliárd forintra nőtt.

Cafeteria 2019: még tanácstalanok a vállalkozások 

Az őszi adócsomagot sokan várták, remélve, hogy az tartalmaz majd az öngondoskodást, a munkáltatók egészségcélú támogatását ösztönző módosításokat. Október 19-én került az Országgyűlés elé a tervezet. Ennek kapcsán kérdeztük Vargha Lászlót, a Patika-csoport pénzügyi igazgatóját, hogy hogyan érinti a benyújtott módosító csomag a munkáltatók által adható béren felüli juttatásokat.

Egyre népszerűbb a szülési támogatás 

Az idei év első hat hónapjában több igénylés érkezett a pénztártagoktól születési támogatásra, mint 2017 folyamán összesen – írja az OTP Egészségpénztár, akik szerint az év második felében is megmarad.

Jól jöhet a segítség az iskolakezdéshez 

Az iskolakezdés akár 20-30 ezer forinttal is megterhelheti a családi költségvetést. Az OVB Magyarország tapasztalatai szerint sok szülő nem tudja, hogy ezek a ráfordítások az önsegélyező pénztári megtakarításból is fedezhetőek, ráadásul az egyéni befizetések után élhetnek a 20 százalékos személyi jövedelemadó-visszatérítés lehetőségével, amely összeg teljes egészében akár az iskolakezdés finanszírozására is fordítható.

Bért vagy cafeteriát? 

Bármelyik vállalati felmérést nézzük – készüljön a kkv-k vagy a nagyvállalatok körében –, a cégek többsége a munkaerő-piaci helyzetet említi 2018 legnagyobb problémájának. Vajon pusztán a bérek emelése megoldja a kihívást? Dr. Trautmann Lászlót, a Budapesti Corvinus Egyetem Mikroökonómiai tanszékének tanszékvezető tanárát, a Patika Egészségpénztár ellenőrző bizottságának elnökét kérdeztük a teljesítményelismerés gyakorlatáról a hazai vállalati kultúrában.

Egyre többet költünk fizioterápiás kezelésekre 

Az előző évhez képest mintegy 8 százalékkal többet, közel 71 millió forintot költöttek fizioterápiás szolgáltatásokra 2016-ban az OTP Egészségpénztár tagjai – derült ki a pénztár a Fizioterápia Világnapja alkalmából készített elemzéséből. A 2015-ös évhez képest az átlagos számlaérték, valamint az igénybe vett szolgáltatások száma is nőtt.

Szülésre is fizet az egészségpénztár 

Az idei évben jelentős változások léptek életbe a nyugdíj-kiegészítésként használt öngondoskodási formák szabályaiban, az egészségpénztárakban fölhalmozott megtakarítás felhasználhatósága pedig az önsegélyező szolgáltatásokkal bővült. Az önkéntes kasszákba érkező munkáltatói befizetések viszont drámaian visszaestek a cafeteriarendszer kedvezőtlen átalakításának hatására.

Már lakáshitelt is törleszthetünk egészségpénztárból 

A júniusi Piac & Profitban csupa nyári témát talál az olvasó. Szóhoz jutnak a sportot támogató cégek. Elmondják, nekik miért fontos az egészséges életmód ösztönzése. Körbejárjuk az ország turisztikai helyzetét is: az állami országmarketing-elképzeléseket és az ettől függetlenül működő jelenségeket. Megnéztük a hazai sörpiacot is, amelyet jelenleg a nagy nemzetközi sörgyárak uralnak, miközben a kézműves sörfőzdék alig várják, hogy a jelenleginél jobb helyzetbe kerüljenek.

Egészségpénztár: kihátrálnak a munkáltatók, bővülnek az egyéni befizetések 

A kormányzati intézkedések hatására idén jellemzően visszaesett a munkáltatói szerepvállalás az önkéntes egészségpénztári tagdíj-befizetésekben, ezzel párhuzamosan viszont erősödik az egyéni öngondoskodás. A Patika-csoport 2017. első negyedéves adatai egyértelműen mutatják a hangsúlyeltolódást: közel 37 százalékkal bővültek az egyéni befizetések.

Ha nem rendelkeztünk róla, 150 ezret is bukhatunk 

Összesen több mint 3,1 milliárd forintot igényelhetnek vissza az OTP Nyugdíjpénztár és az OTP Egészségpénztár tagjai a tavalyi befizetéseik után, amennyiben az adóbevallásban rendelkeztek az adó-visszatérítésről. A hazai piac két legnagyobb pénztára arra ösztönzi tagjait, hogy ne hagyják elveszni az egyéni befizetéseik után igényelhető adó-visszatérítést.

Ki tesz pénzt az egészségügybe? Se az állam, se az emberek 

Nemcsak a nyugdíjunkról, az egészségünkről is magunknak kellene gondoskodni. Egyéni szinten nem gondolkodunk ezen előre, a szabályrendszer pedig nem támogatja az öngondoskodást. Felébred az emberek veszélyérzete?

Cafeteria: mit fizetnek a cégek jövőre? 

A cafeteria jövőre tervezett adóemelései miatt tovább csökken a nyugdíjpénztári hozzájárulást és az egészségpénztári befizetést adó munkáltatók és az igénybe vevő munkavállalók száma – derült ki egy friss felmérésből.

"Soha nem gondolkodtam kicsiben" 

Az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár tulajdonosa, Lukács Marianna a családi örökséget konvertálta cégvagyonná. A ma nyolcmilliárd forint forgalmú Patika-csoport alapítója szerint az egyik legfontosabb vezetői stratégia a kontroll. Minden üzletembernek szüksége van olyan bizalmasra, aki megerősíti, ha jól dönt, és rávilágít, ha hibás az elképzelése.

A kontroll a legfontosabb stratégia 

Megjelent a júniusi Piac & Profit! Benne az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár, a nyolcmilliárd forint forgalmú Patika tulajdonosa, Lukács Marianna beszél arról, hogy milyen ma Magyarországon vállalkozónak lenni. Természetesen az új cafeteria-szabályok mellett sem megyünk el szó nélkül!

Jobban megéri az önkéntes pénztár 

Egyetlen önkéntes pénztáron belül elérhetővé válhatnak ez évtől az – eddig külön-külön nyújtott – egészség- és önsegélyező pénztári szolgáltatások. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak minimum öt éven át saját járadékot kell nyújtaniuk, a tagok pedig akár egy pénztáron belül két portfólióban is fialtathatják nyugdíjcélú megtakarításaikat.

Magunknak kell gondoskodni az egészségünkről 

A háztartások egészségügyi kiadásainak folyamatos emelkedésével, illetve a magán-egészségügyi szolgáltatások népszerűségének növekedésével egyre nagyobb jelentősége lesz Magyarországon az egészségügyi öngondoskodásnak – Hangzott el az OTP Egészségpénztár sajtóháttér-beszélgetésén. Tavalyi minden eddiginél nagyobb mértékben, több mint 500 millió forinttal növekedett a hozzájuk érkező, egyéni befizetések összege.

Szépen gömbölyödnek az önkéntes pénztárak 

A harmadik negyedév végén 1042 milliárd forintra rúgott az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona. Ez 6,53 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest. Az egy főre jutó vagyon még nagyobb mértékben, 7,65 százalékkal 971 ezer forintra nőtt.

Kötnénk egészségbiztosítást, ha tudnánk mi az 

A magyarok közel egyharmada kötne egészségbiztosítást a közeljövőben és lenne hajlandó havi rendszerességgel néhány ezer forintot áldozni erre a célra – derült ki a Századvég Alapítvány által, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) számára készített kutatásból.

Ennyi cafeteria jár idén a minimálbér után 

Idén 105 ezer forintra emelkedett a minimálbér, a garantált bérminimum összege 122 ezer forint, a vállalkozási szférának ajánlott béremelés mértéke pedig 3-4 százalék. A minimálbérhez kapcsolódó cafeteriaösszegek is emelkednek.

A fizetős egészségüggyel jobban járnánk 

A magyarok kétharmada fizetősnek tartja az egészségügyet, és a válaszokból az is kiderül, ha legálisan megvásárolhatóak lennének az egészségügyi szolgáltatások, akkor szóba sem kerülne a hálapénz.

Sok hercehurcával jár az egészségpénztári átvilágítás 

Év végéig minden egészségpénztári tagnak személyes azonosításon kell igazolnia adatai valódiságát. Enélkül jövőre már nem élhetnek egészségpénztári kedvezményeikkel, és nem használhatják egészségkártyájukat sem. De miért van szükség erre a plusz hercehurcára?

Több mint 100 milliárd forintról mondunk le önként 

Csak gyógyszerre 13 milliárd forintot költ havonta az aktív korú magyar lakosság – ez derült ki a GKI és a PRÉMIUM Pénztárak közös kutatásából. Ez azt jelenti, hogy akinek van, annak minimum 50 ezer forint az átlagos éves gyógyszerköltsége. Az egészségünk fenntartása tehát nem olcsó mulatság, de a kiadásokat lehet csökkenteni. Nézzük, hogyan!

Egyre inkább felértékelődik az öngondoskodás 

Az első félévben összesen 21 milliárd forintos, 2,5 százalékos hozamot értek el a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak. A kasszák vagyona a második negyedév végén 866,4 milliárd forintot tett ki, ez 2012 második negyedévéhez képest több mint 13 százalékos növekedést jelent.

Új lehetőség a cafeteriában 

A munkáltató április 18. óta nemcsak tagdíjat fizethet munkavállalóinak az önkéntes pénztárakba, hanem az Szja tv. legutóbbi módosítása lehetővé tette azt is, hogy célzott támogatásra kössön szerződést a munkáltató és a pénztár. Az új lehetőség leginkább az egészségpénztárak számára hozhat új szolgáltatási lehetőséget.

Betegségbiztosítás vagy prevenció? 

A Független Pénztárszövetség határozott álláspontja, hogy az új jogszabály, amely szerint idén januártól az egészségpénztár tagjai részére betegségbiztosítást is vásárolhat, merőben ellentétes a Pénztártörvény eddig sértetlen alapelveivel. Ráadásul a biztosítótársaságok SZJA-mentes kárkifizetése könnyen válhat hálapénzzé, ami a magyar egészségügy érdemi átalakulásának legnagyobb akadálya.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo