Szépen gömbölyödnek az önkéntes pénztárak

A harmadik negyedév végén 1042 milliárd forintra rúgott az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona. Ez 6,53 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest. Az egy főre jutó vagyon még nagyobb mértékben, 7,65 százalékkal 971 ezer forintra nőtt.

Kép: Pixabay

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő, a piacon több mint 90 százalékos részesedéssel rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárak 1042 milliárd forintos összvagyonnal zárták a harmadik negyedévet, ami 6,53 százalékos gyarapodást jelent éves összevetésben. Az érintett pénztáraknak 2015. szeptember végén 1,073 millió tagja volt, így az egy főre jutó vagyon 971,5 ezer forintra rúgott, ami 7,6 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi 902 ezer forinthoz képest.

„Az összesített vagyon 6,53 százalékos növekedése, valamint az egy főre jutó vagyon 7,6 százalékos növekedés kedvező eredményt jelent a mostani és a jövőben várható alacsony kamatkörnyezetben” - mondta az önkéntes nyugdíjpénztárak eredményeit kommentálva dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

Az elnök kiemelte azt is, hogy az idei negyedévekben a tagok egyéni befizetéseinek összege 5-11 százalékkal magasabb volt az előző év azonos negyedévéhez képest. „A tagi befizetések ráadásul az idén minden negyedévben meghaladták az elmúlt tíz évben mért negyedéves összegeket” – fogalmazott dr. Kravalik Gábor. Szerinte kedvező tendenciát jelent, hogy az idei második és harmadik negyedévben a munkáltatói befizetések összege 1-3 százalékkal nőtt. A Pénztárszövetség szerint az év vége kiemelten fontos mind a pénztárak, a tagok és a leendő tagok számára, mivel a tapasztalatok alapján az érintettek ebben az időszakban élnek az adókedvezmények adta lehetőségekkel.

Milliárdok az állami támogatásból

„A pénztárak vagyonnövekedése önmagában is jó ajánlólevél az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításhoz, az adó-visszatérítésként igénybe vehető állami támogatás pedig még vonzóbbá teszi ezt a megoldást” - fogalmazott dr. Kravalik Gábor. Az elnök közölte, hogy az adóhatóság közelmúltban publikált adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztári tagok tavalyi befizetéseik után rekordösszegű, 7,2 milliárd forintos adó-visszatérítést kaptak egyéni számláikra.

Kötnénk egészségbiztosítást, ha tudnánk mi az
A magyarok közel egyharmada kötne egészségbiztosítást a közeljövőben és lenne hajlandó havi rendszerességgel néhány ezer forintot áldozni erre a célra – derült ki a Századvég Alapítvány által, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) számára készített kutatásból.
„Bár az összeg nagysága is beszédes, a 20 százalékos adó-visszatérítéssel is támogatott, mindemellett alacsony költségekkel működő és magas hozamokat produkáló önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás az egyik legjobb alternatívát jelenti a megtakarítási, öngondoskodási piacon” - mondta dr. Kravalik Gábor. A Pénztárszövetség szerint a jövőben a növekedés egyik motorját jelenthetik azok a tagok - közvetve pedig az őket foglalkoztató munkáltatók -, akik a cafeteriakörben elérhetővé teszik az önkéntes nyugdíjpénztári megoldást. Dr. Kravalik Gábor az önkéntes nyugdíjpénztárak eredményei alapján úgy látja, hogy nem csupán az önkéntes nyugdíjpénztári öngondoskodás felértékelődéséről van szó, hanem egyfajta erősödő tudatosságról is.

Népszerűek az egészségpénztárak

Szintén jól szerepeltek a Pénztárszövetséghez tartozó egészségpénztárak, amelyek a piac több mint 70 százalékát képviselik. „Látványos eredmény született az egyéni befizetéseknél. A harmadik negyedévben a tagok 2,45 milliárd forintot fizettek be az egészségpénztári számlájukra, ami éves összevetésben kiemelkedő, 14,5 százalékos többletet jelent, a második negyedévhez képest pedig 5,25 százalékos emelkedésnek felel meg” – részletezte a Pénztárszövetséghez tartozó egészségkasszák adatait dr. Kravalik Gábor. A szóban forgó egészségpénztárak összvagyona szeptember végén 42,81 milliárd forintot tett ki, ami 0,5 százalékos növekedést jelent éves szinten.

Az egészségpénztárak fokozódó népszerűségét jelzi, hogy a harmadik negyedév végén 740,2 ezer tagja volt az érintett egészségpénztáraknak, ez pedig 1,5 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. Az egészségpénztárak és az általuk biztosított szolgáltatások kedveltségét mutatja dr. Kravalik Gábor szerint, hogy a harmadik negyedévben 1,77 millió alkalommal, esetenként közel ötezer forint értékben finanszíroztak egészséggel összefüggő szolgáltatást.

Most gondoljuk végig, mit adunk jövőre béren kívül
Ez kifejezetten jó időszak arra, hogy előkészítsük azokat a döntéseket, amelyeket majd év végén kell meghoznunk a 2016-os juttatásokkal kapcsolatban.
Pénztári megoldások a cafeterián belül is

A Pénztárszövetség a negyedéves eredmények értékelésekor arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás mellett az egészségpénztári megtakarítás is beépíthető a cafeteriaelemek közé.

Dr. Kravalik Gábor az egészségpénztári munkáltatói befizetések csökkenő trendjéről szólva elmondta, az egészségpénztári hozzájárulással egészségesebbé válhatnak a dolgozók, a munkáltatók pedig fokozhatják az alkalmazottak elégedettségét és lojalitását. A Pénztárszövetség szerint a kedvezményes adózású cafetériás egészségpénztári juttatások segítségével azok is költhetnek az egészségükre, ezen belül az egészségmegőrzésre, megelőzésre, akiknek ez eddig nem feltétlenül fért bele a büdzsébe.

„Az év vége az egészségpénztárak szempontjából is fontos időszak. Bízunk abban, hogy az év végi cafeteriaválasztás során is sokan ismerik majd fel, hogy az egészségpénztári megtakarítások amellett, hogy a napi szintű egészségügyi kiadásokra nyújtanak fedezetet, az egészségügyi tudatosságot is fokozzák, épp ezért a munkáltatóknak és a dolgozóknak érdemes ezt választaniuk, akár a cafeterián keresztül.

„Az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megoldásokkal három legyet üthetünk egy csapásra: adókedvezmény, extra bevétel nyugdíjas korban, mindezt a lehető legegészségesebben” – összegezte a pénztári megoldások előnyeit dr. Kravalik Gábor.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo