Sok hercehurcával jár az egészségpénztári átvilágítás

Év végéig minden egészségpénztári tagnak személyes azonosításon kell igazolnia adatai valódiságát. Enélkül jövőre már nem élhetnek egészségpénztári kedvezményeikkel, és nem használhatják egészségkártyájukat sem. De miért van szükség erre a plusz hercehurcára?

Kép: Pixabay

Egy törvény miatt, amely szerint minden pénzügyi szolgáltatónak - így minden egészségpénztárnak is - kötelessége ellenőrizni ügyfelei személyazonosságát. Az ellenőrzéssel elvileg kiszűrhetőek a hamis adatok mögé rejtőzők, a pénzmosók, vagy a terrorista szervezeteket finanszírozó személyek, valamint megakadályozhatóak egyes visszaélések is. „A személyes azonosítás a pénztártagot is védi, ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy mások ne élhessenek vissza személyes adataival és jogosulatlan személyek ne vehessenek igénybe kedvezményeket” – mondta Dr. Váradi Péter, a PRÉMIUM Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke.

Sajnos a folyamat plusz adminisztrációs terhet is jelent — és nemcsak az egészségpénztárak, hanem a tagok számára is. A pénztárak számos cégnél a helyszínen végzik el az azonosítást, de ez nem mindenhol lehetséges. Akik nem tudják ezt igénybe venni, azoknak irataikkal együtt személyesen meg kell jelenniük egészségpénztáruk ügyfélszolgálati irodáiban vagy más, azonosításra kijelölt helyen. Bár maga az adminisztráció csak pár perces, az ellenőrzést végző ügyfélszolgálat vagy azonosításra kijelölt helyszín sokszor a város más részén, sőt más városban található.

Ha az ügyfél-átvilágítás nem történik meg év végéig, a pénztártag egyéni számlájára érkező befizetéseket továbbra is jóváírják, azok hozamot termelnek, s a tag addig felhalmozott tőkéje, illetve hozamai sem vesznek el. Az a pénztártag azonban, akinek vonatkozásában az ügyfél-átvilágítás eredményei nem állnak teljes körűen rendelkezésre, januártól nem tud például egészségpénztári kártyával fizetni, önsegélyező pénztári szolgáltatást igénybe venni, illetve – ha ezt igényelné – nem veheti fel hozamait.

A pénztártagok számára célszerű előzetesen felvenni a kapcsolatot – például telefonon, elektronikus levélben, faxon – önkéntes pénztárukkal, hogy megtudják: esetükben az ügyfél-átvilágítás eredményeit teljes körűen beszerezték-e. A tagok egy része tekintetében a pénztárak korábban ugyanis már az ügyfél-átvilágítást elvégezhették, illetve esetleg más szolgáltatóktól megkaphatták a szükséges információkat.

TÁRSAS VÁLLALKOZÓ? ÍGY LEHET BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONYA!
Sok esetben problémát okoz a gazdasági társaságok tagjai biztosítási jogviszonyának elbírálásának, illetve a járulékalapot képező jövedelem megállapításának pontossága. Íme a legfontosabb tudnivalók, hogy ne tévedjen el a társadalombiztosítási adminisztráció dzsungelében!

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo