A magyaroknak csak 7 százaléka tudja, mi az egészségpénztár, hogy akár lakáshitelt is törleszthet vele

Az OTP Bank legfrissebb Öngondoskodási Index kutatásának eredményei szerint bár a lakosság 84 százaléka hallott már az egészségpénztári megtakarításokról, csak 7 százalék gondolja, hogy jól ismeri. Így nem meglepő, hogy sokan nem tudják, hogy lakáshitel törlesztésre vagy a gyerek születésével, gondozásával, nevelésével kapcsolatos kiadásokra is fordíthatják a pénztárban gyűjtött megtakarításokat.

Az OTP Bank legfrissebb Öngondoskodási Index kutatásának eredményei szerint a lakosság 84 százaléka hallott már az egészségpénztári megtakarításokról, még mindig sokan nincsenek tisztában a lehetőségeikkel egészségügyi és családi költéseiket tekintve. Ugyanis közülük még mindig csak 7 százalék felelte, hogy jól ismeri ezt a megtakarítási formát, míg 48 százalék azt válaszolta, hogy bár hallott róla, de nem tudja pontosan, mire jó ez a befektetés.

1) Több mint egy „betegségpénztár”

Miről is szól valójában egy egészségpénztári megtakarítás? Erről mesélt Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója: „A gyógyszerektől és egészségügyi kezelésektől messzemenően több szolgáltatást is igénybe vehetnek a tagok, azonban sokan nem lőnek rá az üres kapura és ezzel komoly támogatási lehetőségeket hagynak ki. Az OTP Egészségpénztár hosszútávon igyekszik támogatást nyújtani a tagok számára, így ügyelve arra, hogy ne betegségben, hanem inkább egészségben állhasson mellettük” – mondta el a szakember.

Akár lakáshitel törlesztésre is jó (Fotó: depositphotos.com)

„A célunk valójában az, hogy minél több embert elérjünk, hogy tudatosabban foglalkozzanak egészségükkel, és az arra fordított kiadásokkal. Részt veszünk az egészséges életmód fenntartásában, de az orvosi vizsgálatokon, gyógyszereken és vitaminokon túl például a gluténmentes termékekre, vagy még akár a szenvedélybetegségek leszokásának támogatásában is segítséget nyújtunk tagjainknak” – tette hozzá Kovács Tamás Attila a szolgáltatásokkal kapcsolatban.

2) A kiságytól az egyetemig

Ugyan nem foghatja gyermeke kezét egész élete során, de tehet azért, hogy a kiságytól az egyetemig támogatni tudja tanulmányait. A születési támogatással már a gyermek világra jöttével támogatást igényelhetnek az egészségpénztári tagok, de később az óvodás, általános és középiskolai, valamint főiskolai és egyetemi tanulmányait és kiadásait is támogathatja a megtakarításnak köszönhetően. Ne hagyja ki ezt a ziccert, hiszen a ruházattól kezdve, a tankönyveken át, a tandíjig széles körben felhasználható a támogatás.

3) Megtakarításból törlesztés

Tudta, hogy nem csak megtakarításként funkcionálhat a félretett pénze, hanem jelzálog alapú lakáshitelét is törlesztheti OTP Egészségpénztári számláján keresztül? Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének friss adatai rámutattak, hogy erre a funkcióra nagy igény lehet 2022-ben.1 A családosoknak járó adó-visszatérítést az érintettek ötöde tartozásaik törlesztésére fordítaná. A hosszú távon gondolkodó és befizető tagok családi támogatásokat is igénybe vehetnek, így számukra a lakáshitel törlesztési támogatás is megoldást jelenthet, 2022-ben 30 ezer Ft/hó összegben (a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékáig igényelhető ez a támogatás).

4) Már a kanapéról is csatlakozhat

Két Dokik sorozat rész között úgy érzi, ideje valamit tennie egészségéért? Akkor sem kell már halogatnia a belépést, ha az egész napos rohanás és megbeszélések után már csak fáradtan dőlne le a kanapéra, ugyanis nem kell sem a pénztárba való belépéshez, sem a mindennapos ügyintézéshez személyesen megjelennie. Az OTP Portálok oldalon online, négy egyszerű lépésben tud csatlakozni az Egészségpénztárhoz, a regisztráció után pedig online intézheti pénztári ügyeit. Például megtekintheti egyéni számlájának egyenlegét, a kihasználható adó-visszatérítés összegét, továbbá bejelentheti a Pénztárhoz családtagjait kedvezményezettnek, és kérheti beküldött számlája egy részének kifizetését vagy annak részletekben történő kifizetését is.

Az adó-visszatérítésről

Az önkéntes pénztári megtakarítások után évente 20 százalék adó-visszatérítést igényelhetnek vissza a pénztári tagok az államtól, maximum 150 ezer forint értékben. Ez a lehetőség idén kiegészült a családosok adó-visszatérítésével is, melynek keretein belül minden arra jogosult háztartás megkapja a neki járó visszatérítést, ez fejenként maximum 809 ezer forintot jelenthet, így, ha két szülő is jogosult a visszatérítésre, akkor az meghaladhatja az 1,6 millió forintos összeget. Aki a családi visszatérítés mellett a pénztári megtakarításaik után járó adó-visszatérítést nem tudta érvényesíteni, ne csüggedjen. Sőt, a visszajáró összegből érdemes egy nagyobb összeget már most a pénztári befizetésekre szánni, hogy 2023-ban már ismét a maximális összeget igényelhessék vissza.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo