Május 16-án rendezi meg az Európai Cöliákia Egyesületek Szövetsége (AOECS) a lisztérzékenyek világnapját, ennek apropóján érdemes felhívni a figyelmet a vizsgálatok és a korai felismerés fontosságára.
Fotó: Depositphotos
A gluténérzékenység általánosságban a gabonafélékben (búza, rozs, árpa) található gluténbevitel által létrejött panaszok (emésztőszervi, egyéb nem emésztőszervi), tünetek együttese, amely bármely életkorban jelentkezhet. Fontos különbséget tenni az autoimmun gyulladással járó valódi cöliákia – amelyre a megoldás a glutén mellőzése életük végéig – és a nem gyulladást generáló gluténérzékenység között.
„A cöliákia a betegségek kaméleonja, mivel számos különböző tünetet produkálhat, amelyek gyakran más betegségekkel összetéveszthetők” – mondta dr. Dékány Katalin, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus főorvosa. A fejlett országokban gyakoribb az előfordulása, és feltételezhetően a magas gluténbevitel és genetikai tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. Ráadásul a feldolgozott élelmiszerekben, gyógyszerekben vivőanyagként, állományjavító és ízfokozó céllal is gyakran használnak glutént.
Növekvő egészségtudatosság és vizsgálatok
„Az elmúlt három évben jelentős növekedés figyelhető meg a gluténérzékenységgel kapcsolatos vizsgálatokra jelentkezők számában, 2022-ről 2024-re 70 százalékkal nőtt. Ez arra utal, hogy nő a lakosság egészségtudatossága és a gluténhez köthető tünetekkel kapcsolatos orvosi kivizsgálások iránti igény” – tette hozzá dr. Dékány Katalin gasztoenterológus főorvos. Érdekes megfigyelés még, hogy több nő érintett, mint férfi.